HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Umberto Eco - Jurnal Sumar
tikky
mesaj 5 Sep 2007, 02:49 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.330
Inscris: 16 September 05
Forumist Nr.: 6.952



"Aceste scrieri, aparute in volum in 1963, se intitulau Jurnal sumar pentru ca astfel suna titlul rubricii pe care din 1959 o incepusem in revista Il Verri, notand observatii cu privire la moravuri si parodii inspirate din actualitate. Tonul de jurnal s-a atenuat incetul cu incetul, iar aceste scrieri au devenit adevarate exercitii de plasmuire literara, care din proiectul initial mai pastrau doar referirea constanta la fapte sau polemici de actualitate"

Este un citat din ce spunea Eco in 1975, pe care l-am scris ca atare caci se regaseste pe coperta IV a cartii. O carte destul de subtire ( ca numar de pagini tongue.gif ), un fel de culegere cu mai multe articole simpatice (16 la numar), caci Eco este si jurnalist, nu numai profesor sau scriitor.
Este un adevarat deliciu sa vezi cat de copios se amuza Eco scriind, el spune ca ironizeaza, sau mai bine zis parodiaza scrieri si obiceiuri ale contemporanilor.

"La drept vorbind, sigur nu e frumos sa ironizezi si apoi sa le explici tuturor ca voiai sa spui contrariul, dar cred ca lectura parodiilor trebuie sa serveasca si pentru a face cunoscute mai bine modelele din care te inspiri. Aceasta si pentru ca nu intotdeauna parodiezi un model pe care il consideri negativ; adesea a parodia un text inseamna si a-i aduce un omagiu." (de pe aceeasi a 4a coperta a cartii rolleyes.gif ).

Am citit trei istorioare, primele trei, dar nu voi vorbi despre ele aici, m-am gandit sa dedic cate un mesaj fiecareia dintre ele. Cred ca e mai simplu si mai clar asa. smile.gif

A propos, in Romania, carticica a aparut la Humanitas in 2004.


--------------------
I'm a superbutterfly, and superbutterflies don't cry!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 5 Oct 2007, 04:15 PM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412



Cum e tikky, ai terminat cartea? smile.gif
Eu m-am dat viteaza, dar am reusit sa citesc doar doua, am inceput si 'Insula din ziua de ieri', dar nu cred ca am avut dispozitia necesara sa trec de primele 25 de pagini- alta data. In rest, mi-a placut ce am citit.


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 6 Oct 2007, 12:58 AM
Mesaj #3


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Eu n-am apucat să citesc decāt asta:

Cum să spui adevărul şi numai adevărul

Īn timpul unei campanii electorale, se spun multe minciuni. Se minte pentru a sintetiza şi a simplifica o idee, se minte pentru a avansa mai repede, se minte din convingere (este cazul cel mai tragic, pentru că īn realitate, cel care minte, de fapt nu minte, el spune minciuni din cauză că nu cunoaşte adevărul), se minte din viciu. Ei bine, aşa este peste tot, asta-i viaţa, subiectul este īnchis, punct şi de la capăt. Totuşi, nu vi se īntāmplă cāteodată să aveţi nostalgia cuiva care ar spune adevărul şi nimic altceva decat adevărul?

Din fericire, două categorii de operatori intelectuali vin să satisfacă această dorinţă profundă de limpezime şi sinceritate, dovedindu-ne că pot urma cuvāntul evanghelic:

"Que votre parole soit oui, oui, non, non; ce qu'on y ajoute vient du malin".

Primii sunt cei care redactează ceea ce numim īn Italia "note mincinoase". Printr-o ironie semantică este vorba despre instrucţiunile de utilizare (care ştim şi noi cāt de mult adevăr spun) acompaniind orice ambalaj farmaceutic; īn a doua categorie intră responsabilii help-ului programelor pe calculator.

Autorii "notelor mincinoase" au īnţeles īncă din fragedă copilarie că, īn momentul īn care trebuie să spună un lucru, trebuie să spună ceea ce ştiu şi nimic altceva. De aceea, la rubrica de contraindicaţii citim destul de des despre vreo "alergie la una din substanţele care compun produsul". Altfel spus, dacă luaţi acel medicament şi dacă imediat cădeţi la pamānt, cu spume verzi la gură şi cu o encefalogramă plată, īnseamnă că trebuie să īntrerupeţi tratamentul.

Fiindcă reticenţa este cāteodată o sursă de minciuna, autorul ţine să vă spună totul, fară să vă ascundă nimic: "Studiile statistice au dovedit că pentru unii subiecţi produsul poate provoca reacţiile urmatoare: arsuri īn gāt, cefalee, vomă, ameţeală, artroză, diaree, conjunctivită, colită spasmodică, boala lui Alzheimer, febră galbenă, peritonită, afazie, cataractă, herpes zosterian, acnee senilă, menstruaţii săptămānale la subiecţii de sex masculin, sindromul Krauss-Eldermann".

Să vedem acum ce se īntāmplă cu autorii de help. Cānd aveţi vreo problemă cu calculatorul dumneavoastră, mai ales dacă sunteţi īncepător sau dacă īncercaţi vreun program nou, ştiţi din capul locului că nu puteţi recurge la manualul furnizat de producătorul programului, pentru că nu dispuneţi de un sclav etiopian care să īl transporte pe masa de lucru, iar dacă īl aveţi deja la indemană, nu īntelegeţi īn ruptul capului de ce dupa pagina A115 urmează direct pagina W18. Cāt despre manualele vāndute la preţ mare de către editorii independenţi, fie acestea sunt concepute pentru proşti şi pe parcursul a zece pagini vă explică cum ecranul se va umple de drăguţe imagini īn culori la apăsarea butonului "start", lucru care bătrānul dumneavoastra stilou nu ar fi putut să īl facă; fie au opt sute de pagini şi indexul lor enumeră cu minuţiozitate orice numai ceea ce căutaţi nu.

Astfel, nu vă mai rămāne decāt să căutaţi īn help, adică īn ecranul care se deschide atunci cānd faceţi clic pe un mic desen, de obicei un semn de īntrebare. Presupunānd ca programul vă oferă posibilitatea indicată de un meniu derulant să inseraţi un obiect, vă īntrebaţi ce este un obiect şi cum se face ca să īl inseraţi (mai ales acolo unde pare normal să īl inseraţi). Fără panică. Activaţi help-ul care vă dă răspunsul următor: "Această comandă inserează un obiect īn document.". Īn cazul īn care īl banuiţi pe autorul textului că nu v-a spus tot adevărul, vin īn apărarea sa morală: a spus adevărul, această comanda face exact ceea ce scrie īn meniu. Simplu, nu este răspunsul la īntrebarea dumneavoastră ci, grosso-modo, este īntrebarea īnsăsi, căreia i-am şters semnul de īntrebare.

Alte exemple: Ce īnseamnă "A crea o legatură"?. Raspuns: "Comanda permite crearea unei legături (vezi Acces)". Dacă īncercaţi să căutaţi cuvāntul "Acces", găsiţi următoarele: "Permite accesarea unei legături (vezi crearea unei legături)". La fel de utile sunt mesajele de eroare de tipul "Eroare 125". Help-ul vă informează că aţi comis eroarea 125 şi că trebuie să o eliminaţi īnainte de a continua.

Să formezi un autor de help necesită o pregatire din fragedă copilarie, īn şcoli specializate. Copiii sunt īnvăţaţi să formuleze aserţiuni ca "Orice celibatar este celibatar" (ca premiu se cāştigă o bomboană), sau: "Epamimenide fie aleargă, fie nu aleargă; toate animalele sunt animale; plouă sau nu plouă; dacă Corbulide enunţă principiul terţului exclus, atunci Corbulide enunţă principiul terţului exclus; dacă toţi oamenii sunt muritori - şi toţi oamenii sunt muritori - ergo toţi oamenii sunt muritori."

Umberto ECO, 1996



--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 04:04 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman