HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Info Psihologie

Va invitam la dezbateri pe teme diverse, avand in centrul lor Omul. Domeniu umanist complex, relativ greu de surprins in ecuatii sau teorii unice, psihologia va fi si un pretext pentru a discuta despre emotii, minte si suflet.

 
Reply to this topicStart new topic
> Teoria Morfogenetică, despre teoria cāmpurilor morfogenetice
Erwin
mesaj 9 Dec 2006, 11:10 PM
Mesaj #1


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Revoluţie īn cunoaştere

publicat la 8 August 2006
sursa: Active Information Media

O noua revoluţie īn cunoaştere


Teoria morfogenetică ™, īncă de la descoperirea ei de către Rupert Sheldrake, a suscitat vii controverse. Reacţiile īn lumea ştiinţifică au fost atāt de aprinse īncāt unii savanţi au fost chiar de părere că "Sheldrake pune magia īnaintea ştiinţei şi poate fi condamnat īn exact acelaşi limbaj īn care Papa l-a condamnat pe Galileo, şi pentru acelaşi motiv. Este erezie."

Dincolo de aceste "opinii" care nu mai păstrează nimic ştiinţific īn ele şi care ne amintesc mai degrabă de diverse īnchistări şi dogme religioase, TM şi-a dovedit pānă acum īn foarte multe cazuri valabilitatea şi, pentru cel cu mintea deschisă, reprezintă un instrument foarte preţios prin intermediul căruia pot fi explicate o serie īntreagă de fenomene şi, mai mult decāt atāt, pot fi chiar generate şi stabilizate altele.

Sheldrake fiind de profesie biolog, a fost uimit de anumite fenomene din lumea fiinţelor vii, care nu puteau fi explicate īn niciun fel, pāna la el. Vom descrie aici două experimente celebre, care au dus la fundamentarea acestei teorii.

Īn primul dintre ele, profesorul William McDougall de la Harvard testa īn 1920 inteligenţa şoarecilor. Pentru aceasta a folosit un labirint, prin care şoarecii trebuiau să treacă pentru a găsi hrana. Īn experiment se nota timpul īn care şoarecii reuşeau să ajungă la hrană. Spre uimirea lui, a constatat că pe masură ce apăreau noi generaţii de şoricei, timpul mediu īn care aceştia ajungeau la hrană devenea tot mai mic, astfel īncāt generaţia a 20-a de şoareci ajungea īn medie la hrană de zece ori mai repede decāt prima generaţie.

A fost ca şi cum o īnvăţătură a celor adulţi se transmitea la copii. McDougall ştia, la fel ca noi toţi, că genetic nu se poate transmite īnvăţătura, decāt poate cel mult anumite instincte. De aceea, rezultatele sale au fost tratate cu mult scepticism. Pentru a-l contra pe McDougall, o echipă de oameni de ştiinţă din Edimburgh a duplicat experimentul, folosind exact acelaşi labirint ca şi McDougall.

Rezultatele lor au fost şi mai uluitoare: prima generaţie de soareci a parcurs labirintul aproximativ īn acelaşi timp ca generaţia 20 a lui McDougall, iar unii dintre şoricei au găsit drumul aproape imediat, mergānd direct la ţintă. Īn acest caz explicatiile genetice puteau fi eliminate din start şi la fel şi alte explicaţii bazate pe urme de miros, feromoni, etc. Cu toate acestea, experienţa şoriceilor de la Harvard a trecut oceanul, ajungānd la cei din Anglia, fără să existe nici o explicaţie fizică pentru aceasta.

Un al doilea experiment a avut loc īn 1952 pe insula Koshima, unde o specie de maimuţe (Macaca Fuscata) a fost observată timp de 30 de ani. La un moment dat cercetătorii au īnceput să ofere maimuţelor fructe dulci, aruncate īn nisip. La maimuţe le plăceau foarte mult fructele, dar trebuiau să le mănānce acoperite cu nisip, ceea ce era neplăcut pentru ele.

La un moment dat o femela de 18 luni, numita Imo, a descoperit că putea rezolva problema spălānd fructele īntr-o apă din apropiere. Imo i-a arătat aceasta mamei ei. Totodată colegii ei de joacă au īnvăţat aceasta şi şi-au īnvăţat şi familiile cum să facă. Oamenii de ştiinţă au asistat la felul īn care din ce īn ce mai multe maimuţe au īnvăţat cum să spele fructele īn apă.

Īntre 1952 şi 1958, toate maimuţele tinere din colonie au īnvăţat spălatul fructelor. Doar unele dintre maimuţele adulte, care au imitat copii, au aplicat şi ele acest lucru. Celelalte maimuţe adulte au continuat să mănānce fructele pline de nisip.

Apoi ceva uimitor s-a īntāmplat: de la un anumit număr de maimuţe care īşi spălau fructele, brusc fenomenul a luat o amploare explozivă. Dacă dimineaţa doar o parte din maimuţe foloseau această cunoaştere, seara aproape toate maimuţele deja spălau fructele.

De asemenea alte colonii de maimuţe din alte insule, precum şi maimute de pe continent, au īnceput aproape imediat să-şi spele fructele. Nici īn acest caz nu a putut fi găsită o explicaţie convenţională cum cunoaşterea s-a răspāndit aşa de repede, trecānd apa, fără să fi existat contacte directe īntre diversele colonii de maimuţe.

Rupert Sheldrake, analizānd aceste cazuri, a avansat ideea unor campuri morfice (sau formatoare, generatoare), care aveau rolul de a menţine cunoaşterea oricăror fenomene, nu doar din lumea vie, ci şi din cea minerală sau chiar cuantică.

El a postulat că aceste campuri īnregistrau īntr-un anumit fel toate informaţiile despre diverse evenimente, iar apoi exercitau o influenţă formatoare asupra tuturor fiinţelor sau obiectelor similare cu cele care au generat evenimentele respective, astfel īncāt noile evenimente să se īncadreze oarecum īn noul tipar.

Am putea să asemănăm aceste cāmpuri morfice (CM) cu un fel de matriţe īn care este turnat metalul topit pentru ca să ia forma respectivă. O comparaţie şi mai bună este cu pămāntul peste care plouă. Iniţial acesta este perfect plan, dar apoi apa īncepe să sape mici şanţuri prin care se poate scurge mai repede. Gradat aceste şanţuri se adāncesc şi din ce īn ce mai multă apă curge pe acolo.

Īn comparaţia noastră, şanţurile sunt noile cāmpuri morfice create, care crează obişnuinţa ca lucrurile să se petreacă predominant īntr-un anumit fel şi nu īn altul. Īn linii mari, teoria morfogenetică explică mult mai aprofundat şi extinde ceea ce noi numim "obişnuinţă".

Din momentul postulării ei, teoria morfogenetică s-a dovedit imediat un instrument excepţional. Deja puteau fi explicate o serie īntreagă de fenomene, din cele mai diverse domenii. De exemplu, īn psihologie aplicabilitatea a fost imediată, şi de fapt TM s-a potrivit perfect cu alte descoperiri din acest domeniu, cum ar fi teoria subconştientului colectiv a lui C.G. Jung.

Īn cercetările sale, Jung a descoperit anumite fenomene stranii, care nu puteau fi explicate dacă nu ar exista un gen de conexiune īntre membrii aceleiaşi specii. De exemplu, Jung a descoperit că unii eschimoşi aveau vise cu şerpi sau păianjeni, deşi aceştia nu există īn cercul polar şi nici nu existau alte surse de unde să afle despre existenţa lor.

De fapt, nici eschimoşii īn cauză nu ştiau cu ce visează, dar cānd desenau imaginile respective, cineva putea recunoaşte imediat despre ce era vorba. Astfel, Jung a postulat ideea unui subconştient colectiv la care fiecare membru al speciei este mai mult sau mai puţin cuplat, şi prin intermediul căruia are acces la o serie īntreagă de cunoştinţe, arhetipuri şi obiceiuri. Acest subconştient colectiv corespunde parţial cāmpurilor morfice din teoria morfogenetică.

******
Cititi continuarea pe site...
Articol şi comentarii preluate de AIM de la Kambox.net
******

Mi se pare interesantă această teorie, pentru faptul că evidenţiază un cāmp informaţional īn care suntem cu toţii scufundaţi şi care mi se pare incontestabil...

Ce părere aveţi despre această teorie? Comentaţi liber.



--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 10 Dec 2006, 12:09 AM
Mesaj #2


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Am cautat dar nu am reusit sa gasesc vreo referinta credibila pentru experimentul cu soarecii despre care se vorbeste acolo. [...]

Acest topic a fost editat de calfa: 10 Dec 2006, 09:12 AM


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fantasee
mesaj 10 Dec 2006, 11:06 AM
Mesaj #3


Soul feeder
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.735
Inscris: 7 November 05
Forumist Nr.: 7.214



Mă bucur că ai adus īn discuţie acest element de percepţie, Erw. smile.gif Cred că este vorba de inteligenţă emoţională, empatie conştientizată sau nu, de recunoaşterea apartenenţei la specie. Mă gāndeam că tehnicile contemplative sunt eficiente secundar prin practicarea sub acest aspect energetic.
Exprimarea ta este optimă: cāmpul informaţional care ne include este incontestabil.


--------------------
TărĆ¢mul Poveştilor.

Loc cu povești

Let your weird light shine bright, so the other weirdos know where to find you.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 10 Dec 2006, 11:06 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Erwin
mesaj 10 Dec 2006, 01:05 PM
Mesaj #4


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Bună Cătălin,Fantasee. Ştiu că este un subiect controversat, de aceea am unele reţineri că l-am postat unde trebuie... eventual să-l fi pus īn Arhipelag? biggrin.gif

Ceea ce aş vrea să discutăm e tocmai despre ideea că s-ar putea să existe şi alte forme de transmitere a informaţiilor decāt cele arhicunoscute, care poate că n-au aceeaşi relevanţă sau persuasiune, dar n-avem alte explicaţii pentru fenomenele resprective... Eu cred că există o clasă de fenomene irepetabile (şi nu sunt chiar puţine, mai ales īn domeniile care implică activitatea minţii umane) greu de dovedit experimental şi īn contextul modelelor şi teoriilor ştiinţifice care se bazează mult şi uneori exclusiv pe repetabilitate, pe reproducerea fenomenelor īn condiţii controlate strict, īn laboratoare, sau mai puţin strict, in situ, īn scopul de a găsi nişte legi formale pentru a explica cu precizie matematică acele fenomene...

Acest topic a fost editat de Erwin: 10 Dec 2006, 01:06 PM


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 10 Dec 2006, 02:02 PM
Mesaj #5


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



QUOTE

eventual să-l fi pus īn Arhipelag?


Poate la Dincolo de ratiune.

QUOTE

Ceea ce aş vrea să discutăm e tocmai despre ideea că s-ar putea să existe şi alte forme de transmitere a informaţiilor decāt cele arhicunoscute, care poate că n-au aceeaşi relevanţă sau persuasiune, dar n-avem alte explicaţii pentru fenomenele resprective...


Ok, hai sa discutam despre aceasta idee. Ea presupune existenta "fenomenelor respective" pentru care n-am avea explicatii. Pai inainte sa pornim o discutie bazata pe acele fenomene, hai sa le punem pe tapet in mod riguros. Care-s fenomenele si unde/cand/cum au fost observate? "niste oameni de stiinta din Edimburgh [sic!]" nu este o exprimare de la care sa putem pleca in mod serios intr-o discutie.

QUOTE

Eu cred că există o clasă de fenomene irepetabile (şi nu sunt chiar puţine, mai ales īn domeniile care implică activitatea minţii umane) greu de dovedit experimental şi īn contextul modelelor şi teoriilor ştiinţifice care se bazează mult şi uneori exclusiv pe repetabilitate, pe reproducerea fenomenelor īn condiţii controlate strict, īn laboratoare, sau mai puţin strict, in situ, īn scopul de a găsi nişte legi formale pentru a explica cu precizie matematică acele fenomene...


Dar ce importanta are aceasta clasa de fenomene? cele descrise pe acest topic se zice ca ar fi repetabile si chiar ca au fost repetate si chiar de oameni de stiinta.


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 10 Dec 2006, 02:15 PM
Mesaj #6


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



QUOTE (Erwin @ 10 Dec 2006, 01:57 PM)
Ceea ce aş vrea să discutăm e tocmai despre ideea că s-ar putea să existe şi alte forme de transmitere a informaţiilor decāt cele arhicunoscute, care poate că n-au aceeaşi relevanţă sau persuasiune, dar n-avem alte explicaţii pentru fenomenele resprective...

Eu cred că există o clasă de fenomene irepetabile (şi nu sunt chiar puţine, mai ales īn domeniile care implică activitatea minţii umane) greu de dovedit experimental şi īn contextul modelelor şi teoriilor ştiinţifice care se bazează mult şi uneori exclusiv pe repetabilitate, pe reproducerea fenomenelor īn condiţii controlate strict, īn laboratoare, sau mai puţin strict, in situ, īn scopul de a găsi nişte legi formale pentru a explica cu precizie matematică acele fenomene...

Adica te referi la ceea ce se studiaza, printre altele, la Princeton Engineering Anomalies Research (Scientific Study of Consciousness-Related Physical Phenomena) ?

QUOTE
The Princeton Engineering Anomalies Research (PEAR) program was established at Princeton University in 1979 by Robert G. Jahn, then Dean of the School of Engineering and Applied Science, to pursue rigorous scientific study of the interaction of human consciousness with sensitive physical devices, systems, and processes common to contemporary engineering practice. Since that time, an interdisciplinary staff of engineers, physicists, psychologists, and humanists has been conducting a comprehensive agenda of experiments and developing complementary theoretical models to enable better understanding of the role of consciousness in the establishment of physical reality.


Da, vad ca oamenii de acolo au si publicat cate ceva ...
QUOTE
General Overviews
The Persistent Paradox of Psychic Phenomena: An Engineering Perspective (1982). Proceedings IEEE, 70, No.2, pp.136-170.
Engineering Anomalies Research (1987). J. Scientific Exploration, 1, No.1, pp. 21- 50. 
The Complementarity of Consciousness (1991).. Tech. Report 91006, December 1991 (13 pages). [Published in modified form in K.R. Rao, ed., Cultivating Consciousness for Enhancing Human Potential, Wellness, and Healing. (Westport, CT and London: Praeger, 1993) pp. 111-121.] 
Consciousness and Anomalous Physical Phenomena (1995). PEAR Technical Note 95004, May 1995 (32 pages).
The PEAR Proposition. (2005). J. Scientific Exploration, 19, No.2, pp. 195-246.
Endophysical Models Based on Empirical Data (2005). R. Buccheri, A. Elitzur, M. Saniga, eds., Endophysics, Time, Quantum and the Subjective: Proceedings of the ZiF Interdisciplinary Research Workshop, Bielefeld, Germany, 17-22 January 2005. (Singapore: World Scientific Publishing, 2005) pp. 81-102.
Consciousness, Information, and Living Systems (2005). Cellular & Molecular Biology, 51, pp. 703-714.

--------------------------------------------------------------------------------

Human/Machine Experiments
Operator-Related Anomalies in a Random Mechanical Cascade (1988). J. Scientific Exploration, 2, No. 2, pp.155-179.*
Random Event Generator Qualification, Calibration, and Analysis. Tech. Report 89001, April 1989 (46 pages). 
Count Population Profiles in Engineering Anomalies Experiments. (1991). J. Scientific Exploration, 5, No. 2, pp. 205-232. 
Co-Operator Experiments with an REG Device (1991). Tech. Report PEAR 91005, December 1991 (23 pages). [Published in modified form in K.R. Rao, ed., Cultivating Consciousness for Enhancing Human Potential, Wellness, and Healing. (Westport, CT and London: Praeger, 1993) pp.149-163.] 
Experiments in Remote Human/Machine Interaction. (1992). J. Scientific Exploration, 6, No. 4, pp. 311-332 . 
Series Position Effects in Random Event Generator Experiments (1994). J. Scientific Exploration, 8, No. 2, pp.197-215.* 
A Linear Pendulum Experiment: Effects of Operator Intention on Damping Rate (1994). J. Scientific Exploration, 8, No. 4, pp. 471-489.* 
Correlations of Random Binary Sequences with Pre-Stated Operator Intention: A Review of a 12-Year Program (1997). J. Scientific Exploration, 11, No. 3, pp. 345-367.*
Gender Differences in Human/Machine Anomalies. (1998). J. Scientific Exploration, 12, No. 1, pp. 3-55.*
A Double-Slit Diffraction Experiment to Investigate Claims of Consciousness-Related Anomalies (1998). J. Scientific Exploration, 12, No. 4, pp. 543-550.*
ArtREG: A Random Event Experiment Utilizing Picture-Preference Feedback (2000). J. Scientific Exploration, 14, No. 3, pp. 383-409.*
Mind/Machine Interaction Consortium: PortREG Replication Experiments (2000). J. Scientific Exploration, 14, No. 4, pp. 499-555.*
The MegaREG Experiment: Replication and Interpretation  (2004). J. Scientific Exploration, 18, No. 3, pp. 369–397.*
Exploring the Possible Effects of Johrei Techniques on the Behavior of Random Physical Systems (2006). Tech Report 2006.01, January 2006 (30 pages).

--------------------------------------------------------------------------------

Remote Perception
Precognitive Remote Perception (1983). Tech. Report 83003, August 1983 (81 pages).
Precognitive Remote Perception, III: Complete Binary Database with Analytical Refinements (1989). Tech. Report 89002, August 1989 (102 pages).
Response to Hansen, Utts, and Markwick: Statistical and Methodological Problems of the PEAR Remote Viewing (sic) Experiments (1992). J. Parapsychology, 56, No. 2, pp.115-146. 
Precognitive Remote Perception: Replication of Remote Viewing (1996). J. Scientific Exploration, 10, No. 1, pp. 109-110.
Information and Uncertainty in Remote Perception Research (2003). Journal of Scientific Exploration, 17, No. 2, pp.207-241.*

--------------------------------------------------------------------------------

FieldREG
FieldREG Anomalies in Group Situations (1996). J. Scientific Exploration, 10, No. 1, pp. 111-141.* 
FieldREG Measurements in Egypt: Resonant Consciousness at Sacred Sites (1997). Tech. Note 97002, July 1997 (36 pages).
FieldREGII: Consciousness Field Effects: Replications and Explorations (1998). J. Scientific Exploration, 12, No. 3, pp. 425-454.*

--------------------------------------------------------------------------------

Theoretical Models and Analytical Methodology
On the Quantum Mechanics of Consciousness, With Application to Anomalous Phenomen (1986). Foundations of Physics, 16, No. 8, pp. 721-772.* (An Appendix (in the form of a Tech. Note) is also available which contains a collection of relevant quotations by many of the patriarchs of modern physics.)
Physical Aspects of Psychic Phenomena (1988). Physics Bulletin, 39, pp. 235-236. 
Evidence for Consciousness-Related Anomalies in Random Physical Systems (1989). Foundations of Physics, 19, No. 12, pp.1499-1514.* 
On the Bayesian Analysis of REG Data (1992). J. Scientific Exploration, 6, No.1, pp.23-45. 
Effect Size per Hour: A Natural Unit for Interpreting Anomalies Experiments (1994). Tech. Note 94003, September 1994 (34 pages). 
Selection Versus Influence Revisited: New Method and Conclusions (1996). J. Scientific Exploration, 10, No. 2, pp. 253-267. 
Combination of Results from Multiple Experiments (1997). Tech. Note 97008, October 1997 (15 pages). 
Empirical Evidence Against Decision Augmentation Theory (1998). J. Scientific Exploration, 12, No. 2, pp. 231-257.*
Contributions to Variance in REG Experiments: ANOVA Models and Specialized Subsidiary Analyses (2000).J. Scientific Exploration, 14, No. 1, pp. 73-89.* 
Overview of Several Theoretical Models of PEAR Data (2000). J. Scientific Exploration, 14, No. 2, pp. 163-194. 
A Modular Model of Mind/Matter Manifestations (M5). (2001). J. Scientific Exploration, 15, No. 3, pp. 299-329.*
M*: Vector Representation of the Subliminal Seed Regime of M5 (2002). J. Scientific Exploration, 16, No. 3, pp. 341-357.*
Statistical Consequences of Data Selection (2003). Tech. Note 2003.02, April 2003 (18 pages). 
Problems of Reproducibility in Complex Mind-Matter Systems (2003). J. Scientific Exploration, 17, No. 2, pp. 243-270.*
Sensors, Filters, and the Source of Reality (2004). J. Scientific Exploration, 18, No. 4, pp. 547–570.
--------------------------------------------------------------------------------

Philosophical Perspectives and Cross-Disciplinary Considerations
Anomalies: Analysis and Aesthetics (1989). J. Scientific Exploration, 3, No.1, pp.15-26, 1989. 
Acoustics Resonances of Assorted Ancient Structures (1995). PEAR Tech Report #95002, ICRL Tech Report #95.1, March 1995  (Also published as "Acoustical Resonances of Assorted Ancient Structures."  J. Acoustical Society of America, 99, No. 2, pp. 649-658, 1996, and as "Preliminary Investigations and Cognitive Considerations of the Acoustical Resonances of Selected Archaeological Sites," Antiquity, 70, No. 268, pp. 665-666, 1996.)
Information, Consciousness, and Health (1996). Alternative Therapies, 2, No. 3, pp. 32-38.
Toward a Philosophy of Science in Women's Health Research (1996). J. Scientific Exploration, 10, No. 4, pp. 535-545.
The Subterranean Chamber of the Pyramid of Khufu: A Ritual Map of Ancient Egypt? (1997. Tech. Note 98001, February 1997 (20 pages).
Wishing for Good Weather: A Natural Experiment in Group Consciousness (1997). J. Scientific Exploration, 11, No. 1, pp. 47-58.*
Subjectivity and Intuition in the Scientific Method (1997). (Reprint from Intuition: The Inside Story, R. Davis-Floyd and P. Sven Arvidson, eds., New York and London: Routledge, 1997, pp. 121-128).
Science of the Subjective (1997). J. Scientific Exploration, 11, No. 2, pp. 201-224.*
The Physical Basis of Intentional Healing Systems (1999). Tech. Note 99001, January 1999 (28 pages).
Deviations from Physical Randomness Due to Human Agent Intention? (1999). Chaos, Solitons & Fractals, 10, No. 6, pp. 935-952.
The Case for Inertia as a Vacuum Effect: A Reply to Woodward and Mahood (2000). Foundations of Physics, 30, No. 1,pp. 59-80.
Inertial Mass and the Quantum Vacuum Fields (2001). Ann. Physics, 10, 5, pp.393-414.
20th and 21st Century Science: Reflections and Projections (2001). J. Scientific Exploration, 15, No. 1, pp. 21-31.
The Challenge of Consciousness (2001). J. Scientific Exploration, 15, No. 4, pp. 443-457.


Nu am timp sa citesc chiar tot, dar cu cativa ani in urma am rasfoit cateva din articolele lor. smile.gif


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 10 Dec 2006, 03:08 PM
Mesaj #7


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



PEAR este afiliat la Society of Scientific Exploration (SSE) unde colaboreaza la un Young Investigators Program (http://www.scientificexploration.org/yi/programs.php) cu
QUOTE
The California Institute for Human Science (CIHS), Encinitas, a state approved Graduate School and Research Center. It offers Master and Ph.D. degree in Human Science (Life Physics & Comparative religion specialization) and in clinical Psychology.

The California Institute of Integral Studies, School of Consciousness and Transformation,

Consciousness Studies at The University of Arizona, Franklin Pierce College, Parapsychology Program,

The Graduate School of The Union Institute, Greenwich University, Parapsychology & Paranormal Studies,

John F. Kennedy University, Masters in Consciousness Studies Department of Consciousness Studies,

Rhine Research Center, Saybrook Graduate School and Research Center, Consciousness Studies Program,

State University of West Georgia Psychology Department, The Department of Psychology at the State University of West Georgia,

University for Metaphysical Studies, Consciousness and Transpersonal Psychology,

Forschungsprojekt Prakognition / Psychokinese, Schumacher College

Masters in Holistic Science, University of Edinburgh, Koestler Parapsychology Unit


Cei de la Koestler Parapsychology Unit apar in structura academica (http://www.ed.ac.uk/about/structure/academic.html) a University of Edinburgh, in cadrul School of Philosophy, Psychology & Language Sciences, iar in paginile lor sunt mentionate alte centre de cercetare in domeniu ... http://moebius.psy.ed.ac.uk/~info/ResearchCentres.php3 si societati si asociatii cu care conlucreaza ... http://moebius.psy.ed.ac.uk/~info/SocAssoc.php3.

Printre centrele de cercetare ar fi:
QUOTE
Anomalistic Psychology Research Unit (APRU)
The unit is based at Goldsmiths College, University of London, and is part of the Department of Psychology. It aims to provide a focus for research activity in the area of anomalistic psychology. Based in London, England http://www.gold.ac.uk/apru/

Anomalous Cognition Section, Part of the faculty of Psychology of the University of Amsterdam, the focus is on student research projects. Also offers some online experiments and links to resources. Based in Amsterdam, Netherlands http://m0134.fmg.uva.nl/research/ANOMALOUS...ION/anomal.html

ASC Consortium (ASCC), Based in the University of Giessen, Germany, http://www.psychol.uni-giessen.de/abteil/klinisch/ascc.htm

Bio-Emission Laboratory, Formerly the Medical Imaging Laboratory, the Bio-Emission Lab is part of the Division of Radiation Research at the Japanese National Institute of Radiological Sciences. The Bio-Emission group study anomalous somatic functions, including the idea of Qi energy. Based in Chiba-shi, Japan http://wwwsoc.nii.ac.jp/islis/

Center for Consciousness Studies. The center, part of the University of Arizona, promotes open, rigorous discussion of all phenomena related to conscious experience. Also holds the biannual Tucson consciousness conferences. Based in Tucson, USA http://www.consciousness.arizona.edu/

Centre for the Study of Anomalous Psychological Processes, Part of the Psychology Division at University College Northampton. , UK. Based in Northampton, England http://www.northampton.ac.uk/prospective_s...viour_frame.php

Cognitive Sciences Laboratory (CSL). CSL aims to use the tools of modern behavioral, physiological, and physical sciences to determine which parapsychological phenomena can be validated under strict laboratory conditions and to understand their mechanisms. It also examines thed egree to which they might contribute to practical applications. In the past, the centre has been sponsored by the US government (e.g. the STAR GATE programme). Based in Palo Alto, USA http://www.lfr.org/csl/index.shtml

Division of Personality Studies (DOPS). DOPS is a unit of the Department of Psychiatric Medicine at the University of Virginia.Utilising scientific methods,they investigate apparent paranormal phenomena, especially: children who seem or claim to remember previous lives (reincarnation), persons with unusual experiences near death (near-death experiences and deathbed visions), crisis apparitions and out of the body experiences. Based in Charlottesville, USA http://www.healthsystem.virginia.edu/DOPS/

Freie Universität Berlin, Dr. Wilfred Kugel of the Institut für Experimentalphysik describes some research into the "prognosis of stochastic events" Based in Berlin, Germany http://www.physik.fu-berlin.de/~kugelw/index.html

Mind-Matter Unification Project. Professor Brian D.Josephson of the Theory of Condensed Matter Group of the Cavendish Laboratory,Cambridge University, has an interest in theoretical parapsychology. Based in Cambridge, England http://www.tcm.phy.cam.ac.uk/~bdj10/mm/top.html

Parapsychology Studies Group. A small study group which is headed up by Dr. Tony Lawrence and is based within the School of Social Sciences at Coventry University, primarily examing psychological and parapsychological efficacy of mental fitness technologies. The group also researches a variety of areas within transpersonal psychology. The undergraduate psychology degree also offers modules in parapsychology and transpersonal psychology. Based in Coventry, England http://www.hss.coventry.ac.uk/psychology/

Perrott-Warrick Research Unit. Part of the Psychology Department of the University of Hertfordshire, the unit carries out research into several topics including; the psychology of the paranormal, lying and deception, intuition and false memory syndrome. Based in Hatfield, England http://phoenix.herts.ac.uk/pwru/hmpage.html

Princeton Engineering Anomalies Research (PEAR). The PEAR program was established at Princeton University to pursue rigorous scientific study of the interaction of human consciousness with sensitive physical devices, systems, and processes common to contemporary engineering practice. The researchers conduct experiments and develop theoretical models that they hope will enable better understanding of the role of consciousness in the establishment of physical reality. Based in Princeton, USA http://www.princeton.edu/~pear/

Rhine Research Center. Successor to the Duke University Parapsychology Laboratory, the center aims to improve the human condition by creating a scientific understanding of those abilities and sensitivities that appear to transcend the ordinary limits of space and time and by communicating that understanding in cogent and responsible ways. They host a summer study program, and publish the Journal of Parapsychology. Also incorporates the Institute of Parapsychology. Based in Durham, USA http://www.rhine.org/

Solid State Physics Dept (Prof. Pallikari) Homepage of Prof.Fotini Pallikari of the Solid State Physics Department, University of Athens. One of her research interests is microPK and ways of analysing REG data. Based in Athens, Greece http://www.cc.uoa.gr/~fpallik/cv.htm#Study of time series from records of natural

Statistics Dept, UCDavis Prof. Utts is well known in the field of parapsychology for her interest in parapsychology statistical techniques. Based in Davis, USA http://anson.ucdavis.edu/~utts/


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 10 Dec 2006, 03:45 PM
Mesaj #8


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Cătălin
QUOTE
Dar ce importanta are aceasta clasa de fenomene? cele descrise pe acest topic se zice ca ar fi repetabile si chiar ca au fost repetate si chiar de oameni de stiinta.


este un pic off-topic, desigur, are legătură doar cu propria mea viziune despre lume (am scris despre asta īn altă parte) şi am adus-o īn discuţie doar ca introducere, mie mi se pare că trebuie să ţinem seama de această distincţie īntre repetabil şi irepetabil atunci cānd vorbim despre teorii controversate, desprinse de curentul principal al ştiinţei care pretinde dovezi reproductibile... Eu zic că are relevanţă şi o discuţie la nivel de idei şi nu resping din start nici o teorie pentru motivul că nu are astfel de dovezi (deocamdată)... Dacă nu sunt accesibile pe net dovezi că acele experimente pomenite īn articol au avut īntr-adevăr loc, asta nu īnseamnă că nu putem să discutăm idea cāmpurilor morfogenetice... eu nu sunt nici sceptic şi nici convins că teoria este valabilă doar cu poveştile din articol... vreau doar să aflu mai multe.

Calfa,
N-am citit nici eu prea multe despre subiect, poate merită, poate nu... unsure.gif

on-topic
Este cert că īn toate fenomenele există o componentă informaţională fără de care ele n-ar mai avea loc, a decela acele informaţii particulare īnseamnă a cunoaşte fenomenul. Dacă regăsim un pattern comun īn mai multe fenomene putem avea de-a face cu o lege a naturii sau cu o pură īntāmplare... Teoria īn discuţie īncearcă să explice pattern-ul comun al obişnuinţelor printr-un substrat informaţional numit cāmp morfogenetic. Nu este deloc clar care este suportul fizic al acestui substrat şi unde anume sunt stocate imensitatea de informaţii necesare. Eu sunt de acord că există un cāmp informaţional format din totalitatea mediilor şi suporţilor cunoscuţi sau necunoscuţi, iar dacă aceste cāmpuri morfogenetice nu se regăsesc īn partea cunoscută nu īnseamnă ca nu ar putea exista. A-i dovedi existenţa este dificil, nu a īnţelege ideea ca atare. Este important să definim concret toate acele fenomene dacă ne rezumăm la a analiza ideea?



--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 10 Dec 2006, 04:03 PM
Mesaj #9


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Erwin, in articolul citat de tine se vorbeste despre niste experiemente reluate si de altii, desi nu se insista pe asta.

Daca exista fenomenele de tip anomalie, studiate intens dupa cum ai vazut, ele ar putea fi baza unui astfel de "camp". Numai ca acele fenomene se petrec la alta scara decat cele la care sunt experimentele citate de tine.

Cine ne impiedica sa presupunem ca fenomene greu repetabile si detectate de instrumentele de masurare actuale ca avand amplitudini foarte mici, dar care se intampla, la o scara la care noi nu avem acces direct, ci doar prin foarte complicate intrumente si experimente, ar putea fi baza pentru COMPORTAMENTE repetabile la fiinte animale si umane, la scara la care acestea se afla ?

Daca ar fi asa, atunci sursele citate de mine ar sustine exact ceea ce inteleg ca doreai sa discutam ...
QUOTE (Erwin)
Mi se pare interesantă această teorie, pentru faptul că evidenţiază un cāmp informaţional īn care suntem cu toţii scufundaţi şi care mi se pare incontestabil...


QUOTE (Erwin)
Ceea ce aş vrea să discutăm e tocmai despre ideea că s-ar putea să existe şi alte forme de transmitere a informaţiilor decāt cele arhicunoscute, care poate că n-au aceeaşi relevanţă sau persuasiune, dar n-avem alte explicaţii pentru fenomenele resprective...

Eu cred că există o clasă de fenomene irepetabile (şi nu sunt chiar puţine, mai ales īn domeniile care implică activitatea minţii umane) greu de dovedit experimental şi īn contextul modelelor şi teoriilor ştiinţifice care se bazează mult şi uneori exclusiv pe repetabilitate, pe reproducerea fenomenelor īn condiţii controlate strict, īn laboratoare, sau mai puţin strict, in situ, īn scopul de a găsi nişte legi formale pentru a explica cu precizie matematică acele fenomene...


Asadar, conform dorintei tale, care ai lansat subiectul acesta, mi se pare normal sa discutam in primul rand despre "campurile morfice" sau cum s-or fi numind ele, in ideea de a stabili eventuale legaturi cu cercetarile legate de anomalii in fenomenele fizice legate de constiinta (Anomalies Research - Consciousness-Related Physical Phenomena). smile.gif

Cum spuneam, eu am mai citit ideile lor. smile.gif Cand ai timp, arunca si tu un ochi ... daca zici ca esti interesat de "un cāmp informaţional īn care suntem cu toţii scufundaţi şi care ti se pare incontestabil". smile.gif Poate chiar exista ...

Acest topic a fost editat de calfa: 11 Dec 2006, 12:01 AM


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 10 Dec 2006, 09:20 PM
Mesaj #10


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



@Erwin
QUOTE
Mi se pare interesantă această teorie, pentru faptul că evidenţiază un cāmp informaţional īn care suntem cu toţii scufundaţi şi care mi se pare incontestabil...

Ce părere aveţi despre această teorie? Comentaţi liber.

In viteza calului o sa scriu si eu cateva randuri.
Parerea care o am este urmatoarea:
Desi se misca, materia vie este mai mult decat o locomotiva cu aburi, desi este receptoare si emitatoare de semnale/informatie, este mai mult decat telefonul mobil.
Nu mi se pare iesit din comun faptul ca daca creierul este emitator de unde, el sa poata fi in aceeasi masura si receptor pentru acelasi tip de unde (care pot transporta informatii de toate tipurile). Poate ca omul fiind o fiinta mai evoluata, intr-o oarecare masura este si mai individualizata...De aceea poate ca la fiintele mai putin evoluate anumite informatii sa se poata transmite instantaneu prin astfel de unde desi nu sunt in contact direct.
Cine stie, s-ar putea sa depindem mult mai mult unii de altii decat putem crede.


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pribeagul
mesaj 10 Dec 2006, 09:36 PM
Mesaj #11


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 17
Inscris: 21 November 06
Forumist Nr.: 8.974



Ştiu de mult de experimentul ăsta. După părerea mea e o dovadă a faptului că īn cazul speciilor de animale există un suflet-grup, de aceea atunci cānd anumiţi indivizi evoluează capacităţile dobāndite se transmit īntregii specii. Nu cred īnsă că e valabil şi la oameni.


--------------------
Īntr-un sistem totalitar nu poţi vorbi īmpotriva guvernului, iar īn sistemul corporativ īmpotriva sponsorului.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 11 Dec 2006, 12:36 AM
Mesaj #12


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



deocamdată am reuşit să parcurg articolul privind experimentele făcute de PEAR ... rezultatele sunt semnificative statistic şi demonstrează capacitatea oamenilor de a īmpărtăşi viziunea unei scene fără a intra īn vreun fel īn contact, mai degrabă decāt de a transmite informaţii despre scena respectivă, indiferent de distanţă, timp sau alţi factori consideraţi īn analiza datelor, dar, pe măsură ce metodele de evaluare au fost perfecţionate s-a constatat că rezultatele favorabile se diminuează, concluzia cercetătorilor fiind că zgomotul sau lipsa īngrădirilor dinainte impuse īn evaluarea informaţiilor privind scena din test favorizează obţinerea unor rezultate semnificativ statistic mai bune decāt īn cazul testelor care foloseau o metodologie mai riguroasă şi mai rigidă, specificaţiile mai stricte fiind de natură să influenţeze această modalitate de percepţie extrasenzorială

ce mi se pare īnsă relevant pentru discuţia noastră este:

QUOTE
Similar departures from canonical expectations can be found in contemporary engineering applications of ‘‘stochastic resonance,’’ wherein a deliberate increase in the overall level of noise in certain kinds of lasers or sensitive electronic circuits can actually enhance the detection of weak, fluctuating signals.(40,41) Other studies have demonstrated that the introduction of an element of chaos into certain types of nonlinear processes, such as the interaction of two otherwise independent random oscillators, can stimulate synchronous behavior between the transmitter and the receiver.(42,43) In each of these instances, information or order has been introduced into a sensitive nonlinear physical system, not by reducing the ambient noise, but by increasing it.


QUOTE

40. McNamara, B., Wiesenfeld, K., & Roy, R. (1988). Observation of stochastic resonance in a ring laser. Physical Review Letters, 60, 2626–2629.
41. McNamara, B., & Wiesenfeld, K. (1989). Theory of stochastic resonance. Physical Review A, 39, 4854–4869.
42. Jones, R. J., Rees, P., Spencer, P. S., & Shore, K. A. (2001). Chaos and synchronisation of selfpulsating laser diodes. Journal of the Optical Society of America, B, 18, 166–172.
43. Sivaprakasam, S., Shahverdiev, E. M., Spencer, P. S., & Shore, K. A. (2001). Experimental demonstration of anticipating synchronization in chaotic semiconductor lasers with optical feedback. Physical Review Letters, 87, 154101
.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 11 Dec 2006, 01:06 AM
Mesaj #13


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



dar scepticii relevă că rezultatele experimentelor PEAR cu privire la psihokinezie sau influenţarea maşinilor de către minte sunt mai degrabă sub limita de 0,1% acceptată de obicei īn ştiinţă ca semnificativ statistic


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 11 Dec 2006, 01:39 AM
Mesaj #14


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



iată şi demolarea "experimentului cu maimuţe" biggrin.gif


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 20 April 2024 - 09:41 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman