HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Info Psihologie

Va invitam la dezbateri pe teme diverse, avand in centrul lor Omul. Domeniu umanist complex, relativ greu de surprins in ecuatii sau teorii unice, psihologia va fi si un pretext pentru a discuta despre emotii, minte si suflet.

 
Reply to this topicStart new topic
> Meloterapia
denise
mesaj 2 Apr 2005, 09:08 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412



Meloterapia este o forma mai accesibila a psihoterapiei, muzica poate fi indicata de terapeut in functie de problemele pacientului, sau se poate merge pe principiul: "nu-i frumos ce-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie".
Cu ajutorul muzicii pot fi tratate agresivitati ascunse, tulburarile mentale, afective, anumite blocari, si chiar unele boli psihosomatice: astmul, ulcerul sau alte problemele de alimentatie, tulburari de tensiune.
Meloterapia poate fi activa - interpretarea muzicii (fericiti cei care stiu sa cante la un intrument muzical) sau pasiva - ascultarea muzicii.
Inca din perioada sarcinii, inainte de nastere, atat zgomotele interne (bataile inimii, curgerea sangelui) cat si cele din afara ne influenteaza. Organismul invata sa reactioneze la muzica si la elementele ei - ritm, dinamica, melodie - iar dupa nastere cu atat mai mult. Inainte de a incepe sa vorbeasca, un copil invata pe plan nonverbal cu ajutorul silabelor, sunetelor, cantecelor, al tipetelor - o forma primara de muzica.
Ritmul, anumite lungimi de unda influenteaza tensiunea, pulsul, respiratia, sensibilitatea la durere. Cand o persoana este se relaxeaza, pulsul se modifica usor. Insa la stimuli ca frica, durerea, stressul - ritmul cardiac ramane blocat pe o anumita frecventa. Prin diverse teste, medicii au descoperit ca nivelul hormonilor stresului, adrenalina si cortizolul, pot fi coborate cu 20% cu ajutorul unei muzici romantice sau cerebrale. Femeile suporta mai usor durerile nasterii daca asculta muzica, pacientii care asculta muzica inainte de o operatie au nevoie de 50% mai putine calmante, iar in timpul interventiei au un nivel al hormonilor de stres mult mai redus. Sistemul vascular nu este atat de incarcat si activitatea cerebrala se desfasoara mai linistit. Urmarea este ca se folosesc mai putine medicamente.

Ideal ar fi sa folosim efectul calmant al muzicii in fiecare zi. Cel mai usor este sa punem pur si simplu CD-ul preferat si efectul antistres apare imediat. Caci terapeutii subliniaza: ceea ce iti place tie personal actioneaza cel mai bine si cel mai intens.
Ultima gaselnita: o combinatie de aromoterapie - cateva picaturi de ulei parfumat intr-o lampa speciala - si o muzica compusa special, cu efecte linistitoare, invioratoare sau pline de armonie. Cine se decide pentru aceasta meditatie muzicala are insa nevoie de cel putin o jumatate de ora de timp liber.

Studiile de psihologie efectuate pana acum în diverse laboratoare de cercetare au permis elaborarea urmatoarelor recomandari:
- pentru calmarea sistemului nervos : Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner
- pentru destindere psihica si relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin si Apocalipsa animalelor de Vanghelis
- pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineata de Grieg
- pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak
- pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner
- pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart
- pentru calmarea marilor suferinte care apa rîn urma unor întamplari tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski

Ar fi interesant ca fiecare sa spuna ce fel de muzica il relaxeaza, poate ne mai inspiram pentru schimbarea repertoriului. La mine actioneaza cel mai bine muzica instrumentala - pian, chitara clasica, saxofon etc. si cea creata special pentru relaxare, cu sunete din natura. Dar aproape orice muzica buna are un efect linistitor (in momentul in care scriu acest mesaj ascult Alexandru Andries: efect garantat!).
Am mai observat ca valsurile vieneze au un efect tonic asupra mea... deh, de gustibus....

Acest topic a fost editat de denise: 2 Apr 2005, 09:12 PM


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihai
mesaj 3 Apr 2005, 08:33 PM
Mesaj #2


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Am sters mesajele off-topic.

Scopul acestui subiect de discutie este, dupa cum preciza autoarea sa:
QUOTE
Ar fi interesant ca fiecare sa spuna ce fel de muzica il relaxeaza, poate ne mai inspiram pentru schimbarea repertoriului. La mine actioneaza cel mai bine muzica instrumentala - pian, chitara clasica, saxofon etc. si cea creata special pentru relaxare, cu sunete din natura.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mrs. Rogers
mesaj 3 Apr 2005, 08:34 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.267
Inscris: 1 February 04
Forumist Nr.: 2.054



Muzica simfonica si jazz smile.gif

Acest topic a fost editat de toxic: 3 Apr 2005, 08:35 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 3 Apr 2005, 08:34 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Aramis
mesaj 4 Apr 2005, 12:34 PM
Mesaj #4


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.948
Inscris: 23 January 04
Din: Luna
Forumist Nr.: 1.955



Denise, in lista oferita de tine sunt multe melodii (cred ca termenul nu este prea bine ales, dar altul nu'mi vine acum in minte) care ma relaxeaza si pe mine. Diferenta este ca niciodata nu m-am gandit la ele ca facand parte din categorii distincte... Dimineata de Grieg o ascult cand vreau ceva vesel, Adagio de Albinoni cand sunt trista, Debussy cand vreau sa ma relaxez... In ceea ce priveste muzica ultimilor 20 de ani (sa spunem), un efect terapeutic asupra mea au melodiile lui Jean Michele Jarre (de fapt, ca sa fiu sincera, asta se intampla acum vreo 6-7 ani cand tocmai descoperisem muzica ambientata), mai recent Enigma, Enya, Vanessa Mae si Depeche Mode (unele melodii doar).
In ceea ce priveste ce spuneai tu, ca un anumit tip de muzica le linisteste pe femeile insarcinate, acelasi efect in poate avea muzica si asupra copiilor de varste mici, bebelusilor chiar (eu sunt un "produs" al unei asemenea terapii tongue.gif ).


--------------------
humanity is overrated
Go to the top of the page
 
+Quote Post
framboise
mesaj 8 Apr 2005, 11:56 PM
Mesaj #5


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 109
Inscris: 5 February 05
Din: Canada
Forumist Nr.: 5.639



In casa la mine se asculta muzica incontinuu.
Ascultam orice gen de muzica: de la simfonica la populara.
Fiecare piesa muzica are un efect: de buna dispozitie, de intristare, de melancolie etc.
Ca regula generala, eu ma binedispun imediat ascultand muzica greceasca. Daca vreau sa ma "rup" un pic de realitate ascult jazz...


--------------------
Sunt succese care te injosesc si infrangeri care te inalta...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aramis
mesaj 9 Apr 2005, 08:34 PM
Mesaj #6


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.948
Inscris: 23 January 04
Din: Luna
Forumist Nr.: 1.955



La servici avem in permanenta pus cate un cd cu muzica clasica, astazi am avut Fred Astaire, Frank Sinatra si Harry Belafonte si a fost grozav. smile.gif


--------------------
humanity is overrated
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 11 Apr 2005, 12:09 PM
Mesaj #7


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Intr-o carte aparuta in anul 1986, in Editura Medicala (colectia de buzunar "Medicina pentru toti"), numita "Medicina si muzica", doctorul Andrei Athanasiu prezinta "Legatura dintre medicina si muzica", "Influenta muzicii asupra organismului uman", si cate ceva despre "Muzicoterapie". Voi incerca sa prezint in timp cateva idei interesante din aceasta carte.

Oricum, se pare ca in Romania a existat preocupare pentru terapia prin muzica.

Greu de spus ce muzica ma relaxeaza. Depinde si de starea anterioara auditiei. In plus, prin muzica poti obtine uneori o dinamizare, alteori o dispozitie mai buna, fara a presupune si relaxare. Mai demult ascultam pentru relaxare niste concerte pentru oboi (pe care nu le mai am sad.gif ). Imi placea atat de mult cum suna oboiul ...


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 31 Oct 2005, 08:05 AM
Mesaj #8


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Denise

De abia acum am descoperit acest topic deschis de tine. cool.gif
Subiectul este foarte interesant (parere proprie tongue.gif ), si zic ca se merita continuat.
Se pare ca lumea moderna se reintoarce la origini.
Multi medici de renume au confirmat puterea vindecatoare a incantatiilor (care au fost consemnate in antichitate ) si nu mai iau in deridere aceste practici care reprezinta ceva obisnuit in Africa sau in subcontinentul indian.

Muzica nu reprezinta altceva decit o insumare de unde cu diferite frecvente.
Aceste unde pot avea un efect benefic sau malefic , atit asupra creierului cit si asupra tesuturilor si singelui.
De fapt este o interactiune pur mecanica intre unde si celule , dar nu numai atit.
Cel care a pus bazele SONICITATII, si anume savantul roman Gogu Constantinescu , si-a dat seama de proprietatile terapeutice ale sunetelor.

QUOTE


Melos - Cantec in limba greaca

Pana nu demult medicii aplicau muzico - terapia empiric neavand cunostinte despre legile fizice ale sunetelor si efectele lor asupra organismelor vii.

Stiinta sunetului sau sonologia se ocupa de actiunea sunetelor asupra mediului fizic si chimic dar si asupra fenomenelor biologice si psihice.Savantul roman George Constantinescu autorul sonicitatii intrevedea mai demult proprietatile terapeutice ale sunetelor asupra structurii organismului sau.Mai intai de toate muzica actioneaza asupra psihicului producand efecte relaxante, tonifiante si stimulante.Azi acest tip de terapie este folosit ca metoda complementara pentru combaterea oboselii, stresului, stimularea sistemului nervos, ducand in mod cert la obtinerea rezultatelor scontate.

Ghid de Meloterapie

pentru destindere
- De Bussy - "Sonata pentru flaut si harpa." ; - Paganini - "Concertul 4 in Re Minor"; - Ceaikovsky - "Prolog la frumoasa din padurea adormita";
pentru calmare
- Bethoven - "Concertul imperial nr. 5 (Adalgio din sonata pentru violoncel si orchestra in Sol Minor); - Schubert - "Rosamunda"; - Schubert - "Ave Maria"; - Ceaikovsky - "Lacul lebedelor"; - Schumann - "Reverie"; - Mozart - "Concertul pentru pian si orchestra nr. 21";
pentru hipertensiune arteriala
- Mozart - "Don Juan"; - Lizst - "Rapsodia ungara";
pentru surmenaj intelectual
- Bach - "Fugile";
pentru calmarea durerilor
- Beethoven - "Simfonia pastorala"; - Ravel - "Rapsodia ungara"; - Chopin - "Concert nr. 1 in Mi Minor";
pentru stimulare
- Verdi - "Aida - Marsul"; - Wagner - "Marele mars


Am sa revin pe aceasta tema.

exerg33




--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 31 Oct 2005, 09:55 AM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Daca e sa ne gindim bine , atunci putem spune ca in mod inconstient toate mamele aplica acest tratament copiilor lor, inginind melodii "de leagan ", pentru a adormi odraslele sau pentru a le calma durerile cool.gif .

Dan Iliescu este unul dintre muzicienii care a scos pe piata un disc de muzica terapeutica.Iata cum vede el acest gen de muzica :

QUOTE
Ca sa putem intelege pe deplin meloterapia, trebuie sa pornim de la sursa ei, sunetul. Ei bine, sunetul este o structura informationala dinamica, cu energie (se deplaseaza sub forma de unda), informatie si vibratie proprii. Sunetul poseda energie elementara, primordiala. Ca si energia electrica, are o stabilitate redusa, se disipeaza in timp si spatiu. Pentru om, sunetul este un ideal vehicul al informatiei, intrucat a dezvoltat perceptii senzoriale specifice, auzul fiind unul dintre simturile de baza. Oprindu-ne la componenta vibrationala a sunetului, vom observa doua aspecte: rezonanta (in care interactiunea dintre doua corpuri se amplifica, se armonizeaza) si amortizarea (unde vibratiile se opun una alteia, obtinandu-se o anihilare, o stagnare a interactiunii). Sunetul este o energie vie, care alina trupul si mangaie sufletul. El nu sta pe loc... Cu cat o energie este mai greu de captat, de stocat, cu atat este mai vie. Interactioneaza cu ce intalneste in cale, vibreaza, se amortizeaza si se pierde. Produce efecte subtile la nivelul organismului, deoarece intra in rezonanta deopotriva cu invelisul nostru carnal si cu undele cerebrale, carora le transmite din punct de vedere informational emotiile, trairile compozitorului si interpretului, cat si placerea pur estetica a sunetului.


QUOTE
Poate parea bizar, dar in urma unor studii de laborator asupra efectelor notelor muzicale, cercetatorii au constatat, de exemplu, ca la nota LA, celulele isi schimba culoarea - din rosu se ajunge la bleu, albastru, mov... deci interactioneaza cu informatia continuta de aceasta nota muzicala si reactioneaza la vibratia ei.



Discipolii lui Pitagora tratau bolnavii de epilepsie cu muzica.
Platon , se pare , a fost primul care a vorbit la modul serios despre meloterapie.

In sesiune obisnuiam sa ascult muzica de jazz in timp ce invatam pentru examene.
Mi-am dat seama ca ma ajuta sa ma concentrez...si nu stiu de ce aveam impresia ca pot intelege foarte usor tot ce era scris in cursuri devil.gif .

exergy33


--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 9 Nov 2005, 09:47 AM
Mesaj #10


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Da, subiectul e interesant si merita continuat. Pe Mozart l-am gasit adesea citat pentru efectele binefacatoare ale muzicii compuse de el. smile.gif


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 9 Nov 2005, 10:23 AM
Mesaj #11


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



La mine functioneaza foarte bine si cu Chopin, Rahmaninov, Vivaldi, Strauss...


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 9 Nov 2005, 10:29 AM
Mesaj #12


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Daca crezi ca se merita continuat...atunci incerc sa il continui eu.

Dau un citat dintr-un articol scris de Lavinia Gogu

QUOTE
Meloterapia - sunetele care vindeca
Lavinia Gogu 01 August 2005
Proprietatile terapeutice ale muzicii au fascinat omenirea inca din antichitate, cand se spunea despre notele melodioase ale harpei ca pot domoli chiar si fiarele salbatice - cel putin in cazul lui Orfeu.


In perioada Evului Mediu se credea ca muzica poate vindeca trupul, dar mai ales sufletul de diferite boli si suferinte. Afla ce este meloterapia si ce 'poate face ea' pentru tine.

Incepand de la harpa atat de iubita in Grecia Antica pana la incantatiile tribale menite sa alunge spiritele, muzica a fost un factor important in evolutia spirituala a omului. In China antica se compunea muzica pentru a conferi o stare de bine fiecarui organ in parte. Se folosea un anumit instrument pentru interpretarea bucatilor muzicale benefice fiecarui organ astfel: pentru plamâni - clopotele, pentru inima –instrumentele cu coarde, pentru rinichi - tobele si pentru ficat - flautul.



Sunetul are si un efect direct asupra aurei umane, lucru din care rezulta schimbarea neasteptata a starii de spirit, a sentimentelor si a emotiilor. Muzica poate 'deschide inimi', insa daca este violenta poate provoca stari de inconfort si chiar nervozitate. Meloterapia avansata foloseste o gama variata de sunete, creand conditii excelente pentru relaxare profunda, meditatie sau pur si simplu, o stare de bine. Sunetele din natura  sau cele produse de flaut sau de harpa ne pot ajuta in evolutia noastra spirituala sau ne pot oferi o stare de armonie sufleteasca.



Pe langa faptul ca memoria auditiva te ajuta prin cateva sunete sa retraiesti anumite momente din trecut, s-a demonstrat statistic ca meloterapia imbunatateste si calitatea somnului si creativitatea, reducand starile de stres si depresie. Medicii pasionati de psiho-oncologie au 'prescris' chiar si unele fragmente muzicale. In topul preferintelor sunt creatiile lui Mozart, iar fragmente din Handel au fost recomandate pentru bolile cardio-pulmonare. Meloterapia este de mare ajutor in tratamentul afectiunilor psihice de toate categoriile: nevroze, psihoze sau ameliora unele afectiuni neurologice.



Prof. Dr. Ioan-Bradu Iamandescu, seful Catedrei de Psihologie Medicala si Psihosomatica a Universitatii Carol Davilla si autorul cartii 'Muzicoterapia receptiva' spune ca terapia prin muzica nu ar trebui numita meloterapie.



"Consider inoportun termenul acesta deoarece nu numai melodia ne influenteaza, ci si ritmul si armonia, deci muzicoterapie ar trebui sa se numeasca acest gen de terapie. Muzica ne afecteaza pe trei nivele: intelectual (cognitiv), afectiv si instinctual. La nivel cognitiv muzica clasica, de camera sau de opera influenteaza persoanele cu un nivel de inteligenta ridicat si nu neaparat cu o cultura muzicala deosebita. Intelectul este influentat de armonia si orchestratia muzicii, este educat spre relaxare si este dezvoltata gandirea matematica si spatiala. Pe plan afectiv suntem influentati de melodie, iar la nivel instinctual suntem impulsionati de ritm. Manelele, de exemplu, se bucura de popularitate printre oamenii simpli deoarece sunt melodioase si ritmate, deci ating planul afectiv si cel instinctual, dar deloc pe cel cognitiv."


Acum ascult Ciocirlia ..unul din cintecele mele preferate...in special ultima parte executata la nai, !



--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 9 Nov 2005, 12:05 PM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Muzica poate fi considerata o punte de legatura intre stiinta , medicina si arta.
Muzica ...adica unde mecanice , medicament , creatie..
Emil Cioran a scris citeva fraze deosebite despre muzica :

QUOTE
muzica ne consoleaza in mijlocul non-sensului universal.

…in afara materiei, totul este muzica

  muzica este o arheologie a memorie  wub.gif

Extazul muzical este o revenire la identitate, la originar, la radacinile primare ale existentei.


Compozitorul Claude Debussy asemana muzica cu o aritmetica a sunetelor.

S-a demonstrat ca muzica intareste capacitatea de stocare a informatiilor percepute de creier , organizeaza optim functiile cerebrale si intareste controlul in stari limita (furie, tristete , nepasare , sentimentul de a nu fi bun la nimic ..).

S-au obtinut rezultate bune in tratamentul celor bolnavi de Parkinson, Alzheimer sau sindromul Rett...cu ajutorul unor anumite armonii muzicale.

In tratamentul sindromului Rett a fost utilizata si suita de dansuri romanesti cool.gif compusa de Bela Bartok .

exergy33


--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
N.V.
mesaj 2 Dec 2005, 06:07 PM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.051
Inscris: 5 March 04
Forumist Nr.: 2.474



Am observat ca au efect benefic pentru mine in momentele in care sunt nervoasa sau emotionata melodiile "galagioase" asa ca e de preferat sa fie un solo de baterie si un string de chitara in ele. Atfel mp3-playerul meu contine obligatoriu cand sunt in drum spre examen "Ora-hora" de la Phoenix, "Nu-mi da tot intr-o zi" de la Celelalte cuvinte, "Another Brick in the wall" de la Pink Floyd si "Child in time" de la Deep Purple. Efect garantat are si Ada Milea, mai ales cu "Apolodor".
Important de retinut e ca in cazul meloterapiei, melodiile alese trebuie racordate structurii afective a fiecarei persoane, pentru ca in producerea efectelor un factor important e elementul cognitiv.
Am studiat anul trecut meloterapia si cred ca o lista cu indicatii terapeutice care sa o completeze pe cea a denisei ar fi mult mai utila decat simpla nominalizare a pieselor care au efect asupra mea.

Indicaţii terapeutice ale unor creaţii muzicale

În cazurile de tensiune nervoasă:
- “Nocturna a V-a” de Chopin
- “Uvertura la “Parsifal” de Wagner
Pentru relaxare: sunt indicate piesele muzicale cu ritm lent, constant, cu o structură melodică relativ monotonă (dar nu de genul zumzetului), precum şi ritmurile asiatice specifice Extremului Orient, Orientului Apropiat şi Indiei.
Pentru destindere şi relaxare sunt indicate şi următoarele piese:
- “Requiemde Faure
- Apocalipsul animalelor “Cântecele naturii” (Ciripitul păsărilor, murmurul izvoarelor, valurile mării) de Papatanasiu
- “Sonata pentru flaut, alto şi harfă “– de Debussy
- Prolog la “Frumoasa din pădurea adormită” de Ceaikovski
- “Concertul nr. 4 pentru vioară şi orchestră în re minor” de Paganini
- “Simfonia cu orgă nr. 3 în do minor” de Saint-Saens.
Pentru calmare:
- “Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră (Imperialul)”; Adagio din “Sonata pentru violoncel şi orchestră în sol minor” de Beethoven
- Adagio din simfonia “Lumea nouă” de Dvorak
- “Simfonia nr. 3” de Mahler
- Psalmul din”Laudatio Dominus” de Monteverdi
- ”Rosamunda” de Schubert
În surmenaj:
- Poemul “Vltava” de Smetana
În cazurile de insomnii:
- “Reverie” de Schuman
- “Ave Maria” de Schubert
- “Primul şi al doilea preludiu” din “Clavecinul bine temperat”, volumul I, de Bach
- “Concertul pentru pian şi orchestră nr. 21” de Mozart
Pentru atenuarea sau eliminarea tristeţii profunde:
- “Concertul pentru pian în re minor” de Mozart
- “Recviemul” de Mozart
- Prima parte din oratoriul “Creaţiunea”, sonatele pentru pian şi ultimele simfonii de Haydn
- Prima parte din Simfonia a VIII-a “Veni Creator Spiritus” de Mahler
În terapia stărilor conflictuale şi depresive:
- “Clar de lună” de Debussy
În combaterea migrenelor:
- Uvertura “Fidelio” de Beethoven
- “Un american la Paris” de Gershwin
- Opera “Don Juan” de Mozart
Pentru stimularea atenţiei şi memoriei şi în caz de surmenaj intelectual
- “Fugile” de Bach
Pentru sporirea eficienţei învăţării, sunt recomandate concertele în stil baroc, cu ritmuri de tip adaggio, largetto, largo, piese al căror ritm se corelează cu ritmul espiraţiei şi citirii ritmice a textului de memorat. În acest sens, specialiştii propun, printre altele, următoarele creaţii muzicale:
- “Concertul în sol minor pentru flaut şi coarde” de Bach
- “Sarabanda” din “Concertul numărul 7 în re minor”, “Preludiu” din “Concertul numărul 8 în mi minor”, “Preludiu” din “Concertul numărul 9 în la major”, “Sarabanda” din “Concertul numărul 10 în fa major” de Corelli
- “Concertul numărul 1 în si major (Freamătul pădurii şi al izvoarelor)” de Händel
- “Largo” din “Fantezia dublă în sol major pentru harpă”, “Largo” din “Concertul în sol major pentru violă şi coarde” de Telemann
- “Largo” din “Iarna – Cele patru anotimpuri” de Vivaldi.
Pentru stimulare generală şi creşterea stenicităţii sunt recomandate:
- Uvertura de la opera “ Maeştri cântăreţi” şi “Marele marş” din opera “Tanhauser” de Wagner
- “Marşul triumfal” din opera “Aida” de Verdi
- Actul V din opera “Faust” de Gounoud.

Edit: Am uitat sa mentionez ca informatiile le-am luat dintr-ul curs al profesorului Vasile Preda curs pe care l-am urmat anul trecut.

Acest topic a fost editat de N.V.: 2 Dec 2005, 06:16 PM


--------------------
"...dor de mine si de alta lume, dor plana: durere fara nume pe om..."

Pittis Show
Go to the top of the page
 
+Quote Post
valeria
mesaj 3 Dec 2005, 01:58 AM
Mesaj #15


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 134
Inscris: 24 October 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.142



Eu fac meloterapie involuntar: la mine in casa urla boxele lu' fi-miu. laugh.gif
Dar fiind el fi-miu, nu-s cum face, nu-s cum drege, ca aproape toate ma meloterapiaza. mwah1.gif
Poate unde seamana pe undeva prin el cu mine? Sau e doar o simpla coincidenta... wink.gif

Eu stiu raspunsul... thumb_yello.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 18 Aug 2006, 02:00 PM
Mesaj #16


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.452
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



Pentru lucrul la birou recomand folosirea zgomotului (maro, roz, alb,etc) pentru a masca zgomotul încăperii (voci, alte sunete)..

http://www.vectormediasoftware.com/soundmaskerhome.htm

cât priveşte relaxarea.. cele mai bune de departe sunt melodiile ce folosesc pianul si instrumentele cu corzi (mai ales chitara clasică).. muzica adevarată de relaxare DOAR TE RELAXEAZĂ NU ÎŢI INDUCE ŞI NOSTALGII SAU SENSIBILITATE..

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 18 Aug 2006, 02:03 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 19 April 2024 - 09:15 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman