HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Info Psihologie

Va invitam la dezbateri pe teme diverse, avand in centrul lor Omul. Domeniu umanist complex, relativ greu de surprins in ecuatii sau teorii unice, psihologia va fi si un pretext pentru a discuta despre emotii, minte si suflet.

2 Pagini V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Piramida Lui Maslow
denise
mesaj 24 May 2004, 03:11 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412Piramida lui Maslow

In conceptia lui Abraham Maslow, toate actiunile umane au ca scop satisfacerea unor necesitati sau trebuinte.
Satisfacerea acestor trebuinte insa se realizeaza conform prioritatii lor, respectiv :
- intai nevoile primare
- apoi sunt luate in calcul cele de ordin superior.

Astfel, nevoile umane, conform lui Maslow, sunt structurate piramidal, de la baza spre varful piramidei, in cinci nivele, dupa cum urmeaza:

1. Nevoile elementare (la baza piramidei)
sunt nevoile de ordin fiziologic (nevoia de aer, apa, hrana, imbracaminte; nevoi de ordin senzorial, sexual, etc.). Satisfacerea acestor nevoi asigura buna functionare biologica a organismului uman.
2. Nevoia de securitate individuala
atat in mediul natural cat si in cel social ; se refera la protectia individului fata de fortele exterioare ostile, factori de risc care atentează la integritatea fizica a acestuia. Asigurarea unei astfel de protectii se realizează prin stabilitatea locului de munca si prin asigurarea unor bunuri si resurse materiale necesare existentei: casa, salariu etc.
3.Nevoile sociale
se raportează la necesitatea acceptarii si apartenentei intr-un grup social, de a face parte dintr-o comunitate. Oamenii manifesta nevoia de dragoste inca din primele luni de viata. Mai mult instinctiva la īnceput, aceasta nevoie devine treptat din ce in ce mai constienta, devine o exigenta de prim ordin pentru confortul sufletesc.
4. Nevoia de respect
care deriva dintr-o exigenta autoevaluativa a individului, care doreste sa-i fie recunoscut statutul pe care il are sau la care aspira, dorinta de a-i fi apreciate competentele, cunostiintele, performantele, calitatile etc.
5. Nevoia de autorealizare
la varful piramidei, nevoia de autorealizare, de implinire de sine, vizeaza construirea unei imagini de sine favorabile, precum si dobandirea capacitatii de auto-control.

Cum vedeti posibilitatea satisfacerii acestor nevoi in societatea contemporana romaneasca ? La ce nivel al piramidei ati intampinat dificultati ?

--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zar
mesaj 24 May 2004, 03:25 PM
Mesaj #2


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 362
Inscris: 8 April 04
Forumist Nr.: 2.977fara sa pun in discutie nevoile identificate de Maslow, trebuie spus ca piramida nevoilor asa cum a fost conceputa de Maslow nu mai este de actualitate.

el spunea ca o nevoie de pe un strat superior nu poate apare atat timp cat nevoile din straturile (etajele ) precedente nu au fost satisfacute (putin in spiritul piagetian al evolutiei psihice al copilului), ori s-a demonstrat nu numai ca nevoi de pe straturi (etaje) diferite pot cere satisfactie in acelasi timp, dar si ca nevoi de pe straturi superioare pot aparea inaintea unor nevoi din straturile inferioare, precum si un up and down intre satisfacerea nevoilor de pe straturi diferite.

edit: spre exemplu, cand traiam in Ro, cred ca aveam nevoi mai mult sau mai putin stringente cam pe la toate nivelurile piramidei.

Acest topic a fost editat de zar: 24 May 2004, 03:35 PM


--------------------
trece lebedele'n zare...
eu ma uit ele dispare...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 24 May 2004, 03:49 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412@zar, exact acesta este topicul discutiei: in ce masura la noi piramida este de actualitate? Bineinteles ca este discutabila. Nimic nu este batut in cuie. Am prezentat-o pe scurt pentru a avea o baza de discutie.
Exemplu: casa - este aproape la baza piramidei, iar pentru majoritatea tinerilor romani a detine o casa este o utopie. Deci, nevoia elementara de securitate este periclitata. Aici ar putea fi discutat si spectrul somajului. Cum poate supravietui o societate alcatuita din indivizi dominati de senzatia de insecuritate, mai precis - de grija zilei de maine?
Alt exemplu: in cate intreprinderi din Romania sunt recunoscute calitatile si performantele salariatilor? (vezi nivelul 4).
Sau si mai tragic: cate familii din Romania se intreaba ce vor pune a doua zi pe masa? Copii bolnavi de TBC, copii cersind pe strazi... nevoi elementare, se pune problema supravietuirii.
PS. Cele cinci niveluri nu sunt privite din punct de vedere cronologic (care nevoie trebuie satisfacuta prima) ci mai mult al importantei, al evolutiei individuale.

Acest topic a fost editat de denise_d: 24 May 2004, 03:55 PM


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 24 May 2004, 03:49 PM
Mesaj #


ContextuALL

Go to the top of the page
 
Quote Post
dsrk3r
mesaj 24 May 2004, 10:54 PM
Mesaj #4


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 341
Inscris: 5 April 04
Forumist Nr.: 2.926QUOTE (denise_d @ 24 May 2004, 04:51 PM)
Cum poate supravietui o societate alcatuita din indivizi dominati de senzatia de insecuritate, mai precis - de grija zilei de maine ?


Raspunsul la ce intrebi tu nu-l da Maslow, ci psihologia pozitiva: optimism si speranta, fac parte din primul pilon al psihologiei pozitive.

A nu se confunda Doamne fereste ! psihologia pozitiva cu "gandirea pozitiva". Mai exista un thread pe aici smile.gif.
De psihologie pozitiva se ocupa cativa mari psihologi contemporani: Martin Seligman (fost presedinte APA), Mihaly Csikszentmihalyi, (prof la Peter F. Drucker Graduate School of Management, printre altele).

Foarte pe scurt despre psihologia pozitiva:
QUOTE
"Positive Psychology at the subjective level is about positive subjective experiences: contentment with the past; hope for the future ; and flow and happiness in the present. At the individual level, it is about the character strengths: the capacity for love and work, courage, interpersonal skill, aesthetic sensibility, perseverance , forgiveness, originality, future mindedness, spirituality, high talent and wisdom. At the group level, it is about the civic virtues and the institutions that move individuals towards better citizenship: responsibility, nurturance , altruism, civility, moderation, tolerance and work ethic."


QUOTE (denise_d @ 24 May 2004, 04:51 PM)
in ce masura la noi piramida este de actualitate ?


Pai cred ca unii de pe la noi au uitat de ea. Ma gandesc la companiile de telefonie mobila (etajul 3 al piramidei = nevoia de comunicare) si la programul guvernului cu 200 E / calculator pentru familiile sarace (asta ce etaj o fi, tot 3 ? sau 4 ?).

Acest topic a fost editat de amenophis: 24 May 2004, 11:19 PM


--------------------
Aud si uit. Vad si imi amintesc. Fac si inteleg.
Confucius
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 27 May 2004, 03:31 PM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412Desigur ca nu Maslow da raspunsul...
Dar: optimism si speranta, multumire in ceea ce priveste trecutul, sperante de viiitor? Virtuti civice? Intelepciune? Unde?
Imi dau seama ca esti in domeniu - exista cursuri speciale de psihologie sociala? O societate multumita, increzatoare..nu poate fi compusa in majoritate din indivizi nemultumiti, nesiguri in ceea ce priveste viitorul...
Este greu sa ii ceri cuiva spirit civic cand societatea este cea care ii refuza lucruri elementare, precum casa, posibilitatea de a comunica... cred ca singurele rezultate sunt izolarea, frustrarea, alienarea sentimentelor.


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fausta
mesaj 27 May 2004, 03:39 PM
Mesaj #6


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 688
Inscris: 18 May 04
Forumist Nr.: 3.544"la programul guvernului cu 200 E / calculator pentru familiile sarace (asta ce etaj o fi, tot 3 ? sau 4 ?)."

asta e nevoia de a ajunge din nou la guvernare... e un fel de asigurare...


--------------------
' Murim cāte putin īn fiecare zi, trebuie sa ne obisnuim cu asta. '

Emile Zola
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 27 May 2004, 03:44 PM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412biggrin.gif Doar au si guvernantii nevoile lor, nu? Nu stiu cum se face, dar ale lor sunt intotdeauna satisfacute.. .
Iar ei le cam au pe toate celelate... as trece la ultimul nivel activitatea politica...daca s-ar desfasura cinstit. Daca...


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dsrk3r
mesaj 27 May 2004, 04:31 PM
Mesaj #8


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 341
Inscris: 5 April 04
Forumist Nr.: 2.926@ denise_d

Stai asa, am zis doar optimism si speranta, poate si multumire privind trecutul. Nu o multumire pentru trecutul comunist, ci una personala. Psihologia pozitiva inseamna insa mai mult de atat. Nu prea vad pe toate drumurile virtuti civice, etc. Poate o sa apara mai tarziu.

Acum vad ca fac o greseala extrapoland lucrurile de la nivelul individului la nivel de grup sau la nivelul societatii. La ultimele doua sunt valabile alte reguli. In psihologia sociala 1 + 1 nu fac 2 si probabil ca nici in sociologie. Despre cum se aplica Maslow in grup (si in societate) se poate pronunta zar, daca se poate aplica. Eu pot sa zic de ceva la nivel individual.


--------------------
Aud si uit. Vad si imi amintesc. Fac si inteleg.
Confucius
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 27 May 2004, 04:42 PM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412Chair si la nivel individual... stiu ca nu e bine sa ne lasam coplesiti de greutati, dar pentru cei mai multi neimplinirile se tot aduna... Pe langa cele personale se aduna si cele de ordin financiar, si cele legate de nedreptatile de la serviciu...mult prea des intalnite in Romania. De fapt ma gandesc la nevoile pe care omul nu si le poate satiface din motive independente de el, cand nu poate face nimic...
Desigur diferenta o face modul in care individul reactioneaza la aceste greutati... cati insa constientizeaza acest lucru?

PS. Nu am studii de specialitate...daca bat campii nu aruncati cu pietre. Am mai citit cate ceva, pentru ca este un domeniu interesant.

Acest topic a fost editat de denise_d: 27 May 2004, 05:22 PM


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fausta
mesaj 28 May 2004, 09:15 AM
Mesaj #10


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 688
Inscris: 18 May 04
Forumist Nr.: 3.544intra-devar diferentza o face modul cum percepe fiecare greutatea, dar romanii sunt mai "deosebitzi"... au dus lipsa de multe, apoi au primit cam ce au vrut... s-au imbatat... iar cand dau nas in nas cu o greutate :" tot mai bine era pe vremea aia"... sau, au o replica care a devenit deja un clisheu...: "shi care e problema?" omul care a trecut prin saracie nu se teme de ea pentru ca shtie cum e... asta e atitudinea romanului sad.gif


--------------------
' Murim cāte putin īn fiecare zi, trebuie sa ne obisnuim cu asta. '

Emile Zola
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mogaldeatza
mesaj 31 May 2004, 07:26 AM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.155
Inscris: 20 June 03
Forumist Nr.: 392
Da, si in plus romanul datorita vicisitudinilor ( istorice, economice, sociale) este de o inventivitate rar intalnita,
reusind sa iasa cumva la liman. Problema este ca se ajunge si la reducerea aspiratiilor. Prinsi in lupta pentru supravietuire
numita de guvernanti ' trai decent", oamenii renunta incet -incet la planuri de viitor, facand eventual tot posibilul ca macar
urmasii lor sa traisca mai bine decat ei. De aici rezulta conflictul intre generatii, deseori parintii neintalegand ca visurile lor
nu concorda cu cele ale copiilor.
Cea mai grava problema este lipsa de unitate a romanilor, rezultata tot din saracie; indiferenta fata de tot ce nu priveste
strict rezolvarea problemelor personale, scuzata prin cliseul " noi suntem prea mici pentru a schimba ceva". Exemple sunt
destule din pacate, iar acest fenomen creste gradul de vulnerabilitate in fata manipularii politice si sociale.


--------------------
Nu-ti fie teama ca inaintezi prea incet. Teme-te daca te opresti!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fausta
mesaj 31 May 2004, 08:53 AM
Mesaj #12


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 688
Inscris: 18 May 04
Forumist Nr.: 3.544veneam intr-o noapte cu trenul la facultate (de acasa)... si m-am ingrozit! vagoanele erau pline cu navetisti... nu vedeai in ochii lor nici o licarire... erau ca o turma de oi, doar niste corpuri care paseau... erau GOI...

asta e o realitate trista in Romania, dar... intrebarea vine: De ce continua astfel? Ei fac chestia asta de generatii, au vazut cum se chinuiau parintii, s-au chinuit si ei in lipsuri... iar la un momend dat - este imposibil sa nu le fi trecut prin cap sa scape de acolo - s-au plafonat si "au continuat traditia"...

acesta este doar un exemplu... oare vor trece de prima treapta a piramidei?


--------------------
' Murim cāte putin īn fiecare zi, trebuie sa ne obisnuim cu asta. '

Emile Zola
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MOONWHISPER
mesaj 31 May 2004, 06:17 PM
Mesaj #13


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 47
Inscris: 18 March 04
Forumist Nr.: 2.647denise_d, sunt foarte interesata de conceptia lui Maslow si am avut chiar in proiectul de diploma referiri la aceasta piramida.
Ceea ce as vrea sa adaug, daca nu te superi, este ca Maslow considera imposibila trecerea de la un nivel la altul, de jos in sus, daca nevoile de la nivelul inferior nu au fost satisfacute.
In societatea de azi ne intoarcem de multe ori la nivelele infeioare din aceasta cauza, pentru ca nu ne putem satisface necesitatile si de multe ori stagnam, ne putand urma ciclul normal al piramidei.

ce credeti?


--------------------
HEAR NO EVIL, SEE NO EVIL!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 31 May 2004, 08:18 PM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412Tocmai de asta nu mi se pare ca ar corespunde conditiilor de la noi... Intr-un fel sau altul ramanem "blocati" la nivelurile inferioare. Multi cauta sa - si implineasca nevoile intelectuale - de nivel superior - dar nu au bani de o casa, unii nici de carti... In tot mai multe intreprinderi se cere experienta, eficienta la nivel superior, occidental (si chiar se obtin, o spun din proprie experienta), dar nu se pune si problema motivarii in aceeasi masura.

PS. Si de ce sa ma supar?! Evident stii mai multe in acest domeniu...


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dsrk3r
mesaj 31 May 2004, 09:04 PM
Mesaj #15


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 341
Inscris: 5 April 04
Forumist Nr.: 2.926Piramida e suita si coborata de mai multe ori pe zi. Mie cand mi se face foame sau sete cobor, mananc si beau. Si dupa asta ma urc inapoi unde eram.

@denise_d & @MOONWHISPER, de ce ziceti voi ca ne blocam si stagnam ? Maslow zicea ce numai 1% ajung sus de tot. 99% inseamna ca sunt stagnati si blocati ?


--------------------
Aud si uit. Vad si imi amintesc. Fac si inteleg.
Confucius
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 31 May 2004, 09:12 PM
Mesaj #16


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412Pai ma gandesc ca unul care nu -si satisface nevoia de siguranta (serviciu, casa etc.) nu prea are cum sa-si satisfaca nevoia de auto-respect...

Iar altii, care poate au o cariera, oameni realizati, nu prea au parte de iubire, de prieteni ...
Multi dintre cei care sunt bogati..la noi...nu prea au preocupari intelectuale...
Se pare ca mereu ramane ceva ...
Mai grav este cand acel ceva se afla la etajele inferioare ale piramidei.

Acest topic a fost editat de denise_d: 31 May 2004, 09:18 PM


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 31 May 2004, 09:25 PM
Mesaj #17


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508Daca ti-ai satisfacut nevoile mai dinspre varf, acestea nu o sa dispara daca deodata nu iti satisfaci nevoile de la baza. De exemplu: intelectualii trimisi in puscarii (prin tot felul de state totalitariste), tinuti acolo cu anii, unii pusi la munca, crezi ca toti isi pierdeau mintile si 'coborau la baza'?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 31 May 2004, 09:31 PM
Mesaj #18


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412Comparatia e putin cam fortata, nu crezi? Vorbeam de ziua de azi.. Si cine a spus ca "se coboara la baza"?
mai degraba se sare peste anumite etape...Urci si cobori o scara, din doua in doua trepte, dar nu ajungi niciodata pe anumite trepte... Raman mereu neimpliniri.
Dar ... cred ca nevoile de la baza, cele elementare, ar trebui satifacute neaparat...ceea ce la noi nu se intampla, de multe ori.


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dsrk3r
mesaj 31 May 2004, 09:43 PM
Mesaj #19


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 341
Inscris: 5 April 04
Forumist Nr.: 2.926Spre sfarsitul vietii, Maslow, a devenit mai tolerant. Probabil si dupa criticile aduse chiar de colegii lui.
Aici scrie despre redefinirea ultimului etaj: http://www.wynja.com/personality/sadef.html

QUOTE
Pai ma gandesc ca unul care nu-si satisface nevoia de siguranta (serviciu, casa etc.) nu prea are cum sa-si satisfaca nevoia de auto-respect...

Eminescu, Rembrandt, van Gogh - oamenii astia au atins ultima treapta si erau si cam saraci si cam morti de foame, doi din ei chiar si un pic tacaniti.


--------------------
Aud si uit. Vad si imi amintesc. Fac si inteleg.
Confucius
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 31 May 2004, 09:46 PM
Mesaj #20


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412L-ai uitat pe Van Gogh ... toti nefericiti, intr-o masura sau alta.
Edit...scuze, nu l-ai uitat...
Dar , concluzia e deci cea banuita- piramida nu e chiar batuta in cuie


Acest topic a fost editat de denise_d: 31 May 2004, 09:48 PM


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zar
mesaj 1 Jun 2004, 09:19 AM
Mesaj #21


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 362
Inscris: 8 April 04
Forumist Nr.: 2.977QUOTE (amenophis @ 27 May 2004, 05:33 PM)

Acum vad ca fac o greseala extrapoland lucrurile de la nivelul individului la nivel de grup sau la nivelul societatii. La ultimele doua sunt valabile alte reguli. In psihologia sociala 1 + 1 nu fac 2 si probabil ca nici in sociologie. Despre cum se aplica Maslow in grup (si in societate) se poate pronunta zar, daca se poate aplica. Eu pot sa zic de ceva la nivel individual.

teoria nevoilor lui Maslow se inscrie in studiul motivatiei, fiind centrata pe tensiunea interna a individului care este motorul actiunii, deci teoria lui Maslow este centrata pe individ si nu am citit nimic unde aceasta teorie s-ar putea aplica unui grup.


--------------------
trece lebedele'n zare...
eu ma uit ele dispare...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 1 Jun 2004, 03:17 PM
Mesaj #22


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261Mărturisesc că n-am auzit pīnă acum de Maslow şi de piramida lui. Dar vreau să vă rog să mă lămuriţi īntr-o chestiune pe care n-o īnţeleg: de ce nevoile primare sīnt aşezate la baza piramidei, ca fiind ceva inferior, deduc eu. Din descrierea pe care o face Denise la īnceput eu văd acolo aspecte legate de sănătatea omului, denumite nevoi primare, inferioare care va să zică... Nu īnţeleg: sănătatea omului acel loc trebuie să īl ocupe īn "clasament"?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dsrk3r
mesaj 1 Jun 2004, 03:57 PM
Mesaj #23


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 341
Inscris: 5 April 04
Forumist Nr.: 2.926Maslow vorbeste de trebuinte si nevoi. Conceptul de sanatate este mai cuprinzator si nu se rezuma la trebuinte sau la satisfacerea lor: in limbajul tehnic sanatatea este o stare de bine fizic, mintal si social, fara sa insemne absenta bolilor sau a infirmitatilor. Daca ar fi sa agatam undeva sanatatea in piramida lui Maslow am agata-o pe nivelurile 4 sau 5. Maslow spunea ca doar pe nivelul 5 exista oameni cu o personalitate sanatoasa. Chestia asta i-a scandalizat pe unii umanisti si Maslow a dres busuiocul ulterior (vezi mesajul meu de mai sus).

Pe de alta parte nu cred ca Maslow a dat valori diferitelor nivelur, nu le-a numit inferioare si superioarei. Dar noi suntem tentati sa o facem. El a pus la baza nevoile elementare, fara de care omul nu poate trai. Acum unii o sa zica ca se poate trai si fara sex. Dar se mai perpetueaza specia umana fara sex ?

Acest topic a fost editat de amenophis: 1 Jun 2004, 05:16 PM


--------------------
Aud si uit. Vad si imi amintesc. Fac si inteleg.
Confucius
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zar
mesaj 3 Jun 2004, 07:44 AM
Mesaj #24


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 362
Inscris: 8 April 04
Forumist Nr.: 2.977QUOTE (amenophis @ 1 Jun 2004, 04:59 PM)

Pe de alta parte nu cred ca Maslow a dat valori diferitelor nivelur, nu le-a numit inferioare si superioarei. Dar noi suntem tentati sa o facem. El a pus la baza nevoile elementare, fara de care omul nu poate trai. Acum unii o sa zica ca se poate trai si fara sex. Dar se mai perpetueaza specia umana fara sex ?

eu cred ca a facut totusi o ierarhie, altfel le punea pe o linie. el chiar spunea ca nu se poate trece de la un nivel la altul daca nevoile de pe nivelul precedent (din piramida) nu sunt satisfacute. Herzberg apoi le-a clasificat clar in nevoi primare si nevoi secundare.


--------------------
trece lebedele'n zare...
eu ma uit ele dispare...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 3 Jun 2004, 08:31 AM
Mesaj #25


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412S-ar putea sa ma insel, dar cred ca asa-zisa ierarhizare tine de evolutia individului, sau mai corect de evolutia pretentiilor sale: nevoile de la baza piramidei se intalnesc la toti indivizii (unele sunt naturale, nu tin foarte mult de intelect) pe cand cele de la nivele superioare (superioare din punct de vedere al piramide) tin si de intelect, de social, eu as zice chiar de ego. Sunt ceva mai complexe - nevoile, nu neaparat si individul care le are.
Pentru ca si unui intelectual rafinat i se face foame.
Acum sa precizez un lucru : m-am intalnit cu Piramida lui Maslow in contexul relatiilor de serviciu, mai precis din punct de vedere al managerului. Intr-o astfel de discutie parca avea ceva mai mult sens, in ceea ce priveste motivarea angajatilor:
le asiguri un cadru in care sa munceasca fara sa-si pericliteze sanatatea, apoi un salariu care sa le permita sa-si ia o casa...apoi pretentiile cresc: sa i se recunoasca meritele, sa faca un training, sa fie avansat etc.
De aceea am incercat la un moment dat sa duc discutia mai spre social.


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dsrk3r
mesaj 3 Jun 2004, 08:46 AM
Mesaj #26


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 341
Inscris: 5 April 04
Forumist Nr.: 2.926denise_d, e corect ce spui pana la :

QUOTE
le asiguri ... un salariu care sa le permita sa-si ia o casa

O companie nu este o organizatie de binefacere pentru angajati.

Herzberg spune ca salariul e un demotivator cand e mic si ca nu e motivator important cand e indestulator.

BTW, aici e o colectie de articole cu tema motivatia angajatilor, climatul si productivitatea: http://www.accel-team.com/productivity/index.html

Acest topic a fost editat de amenophis: 3 Jun 2004, 08:59 AM


--------------------
Aud si uit. Vad si imi amintesc. Fac si inteleg.
Confucius
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 3 Jun 2004, 09:03 AM
Mesaj #27


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412Scuza-ma dar ei muncesc in acea intreprindere. Nu zice nimeni sa le dai salariu cat valoarea unei case, dar unul decent, pe merit desigur, care sa le permita ratele pentru o casa... mie mi se pare de bun simt. Din pacate, nu e dupa mine.
Un angajat care iese pe poarta fabricii si se duce sa doarma sub poduri nu-ti va munci la intreaga lui capacitate.
Iar aici vorbim de motivatie... Nimeni nu munceste pe degeaba. Poate doar sclavii. S-ar putea sa ai dreptate: majoritatea patronilor (sau directorilor care se cred pe mosia proprie) chiar asa gandesc: "sa zici mersi ca ai un serviciu, altceva nu-ti mai trebuie." Oare? Doar atat? Viata se compune doar din cele 8 ore (sau 12, 14) de munca? Pentru cei care "muncesc, nu gandesc" poate. Un salariu care iti asigura doar painea si atat... nu este o motivatie. Nu pentru mult timp. Incepi sa tragi cu ochiul la nivelul superior al piramidei.
Este o opinie personala, recunosc, dar pentru mine o casa in care sa locuiesi, coltisorul tau, face parte din nevoile elementare. Accesul la posibilitatea de a o obtine (cinstit, prin munca) este un drept, nu o pomana. Tine de demnitatea umana. Demnitate care la noi a fost data uitarii.

QUOTE
Herzberg spune ca salariul e un demotivator cand e mic si ca nu e motivator important cand e indestulator.

Cand e indestulator intervin celelalte stimulente: prestigiu, avansare...

Acest topic a fost editat de denise_d: 3 Jun 2004, 09:05 AM


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zar
mesaj 3 Jun 2004, 09:30 AM
Mesaj #28


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 362
Inscris: 8 April 04
Forumist Nr.: 2.977QUOTE (amenophis @ 3 Jun 2004, 09:48 AM)

O companie nu este o organizatie de binefacere pentru angajati.

Herzberg spune ca salariul e un demotivator cand e mic si ca nu e motivator important cand e indestulator.


pai factorii ca salariul sunt considerati de Herzberg ca "factori de igiena" si intra prin etajele inferioare ale lui Maslow, iar responsabilitati asupra activitatii ii numeste "factori motivationali"; el observa satisfactie si motivarie cand salariul este considerat suficient si este acompaniat de responsabilitati (ceea ce trimite la ce observase Mayo).

dar lucrarile lui Herzberg au fost foarte criticate.

edit: compania nu este o organizatie de binefacere, dar nici sa exageram nu se poate.

Acest topic a fost editat de zar: 3 Jun 2004, 09:32 AM


--------------------
trece lebedele'n zare...
eu ma uit ele dispare...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 3 Jun 2004, 10:07 AM
Mesaj #29


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261Mulţumesc Denise, acum m-am mai luminat şi eu cu piramida asta. Din pct. de vedere al resurselor umane şi materiale mie mi se pare corect să urmăm piramida (adică mai mult cheltuim jos, mai puţin sus) din cauza "īmpuţinării" numărului celor care se īncadrează īn respectivele categorii. Dificultăţile pe care le īntīmpinăm la diverse nivele, īnsă, eu zic că nu au formă piramidală. Ba chiar s-ar putea să fie aici o piramidă "inversă", cu vīrful īn jos!

Oricum, părerea mea, nu-i prost deloc Maslow ăsta hmm.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dsrk3r
mesaj 3 Jun 2004, 10:12 AM
Mesaj #30


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 341
Inscris: 5 April 04
Forumist Nr.: 2.926@denise_d
QUOTE
Scuza-ma dar ei muncesc in acea intreprindere

Unii muncesc si nu vand nimic din pacate. O intreprindere care produce pentru a umple magaziile in loc de magazine nu ar trebui sa supravietuiasca intr-o economie de piata. Nu am nimic cu cei care muncesc, produc calitate si vand.

QUOTE
sa zici mersi ca ai un serviciu, altceva nu-ti mai trebuie

Aud asta destul de des sub forma: "angajatii nostri zic multumesc daca intreprinderea are comenzi si isi iau salariul intreg; altceva nu le trebuie." Functia resurse umane apare reactiv daca se intampla ceva nasol. Daca nu, pe usa scrie "Resurse umane" si gasesti inauntru un jurist ingropat in hartii. Pe la noi circula o vorba "Astia sunt mai prosti decat prevede legea", daca nu exista nici macar juristul.

QUOTE
Viata se compune doar din cele 8 ore (sau 12, 14) de munca?

Ma bucur sa vad ca si la noi gasesc destui care nu mai sunt dispusi sa se sacrifice pentru companie. Ii intereseaza si viata lor de acasa. Asta va schimba multe.

@zar
QUOTE
dar lucrarile lui Herzberg au fost foarte criticate.

Dar care teorii ale motivatiei nu au fost ? Nici una nu explica tot.

Acest topic a fost editat de amenophis: 3 Jun 2004, 10:13 AM


--------------------
Aud si uit. Vad si imi amintesc. Fac si inteleg.
Confucius
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 3 Jun 2004, 10:35 AM
Mesaj #31


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412QUOTE
Ma bucur sa vad ca si la noi gasesc destui care nu mai sunt dispusi sa se sacrifice pentru companie. Ii intereseaza si viata lor de acasa. Asta va schimba multe.


Crede-ma, am invatat asta pe pielea mea. Cand serviciul nu a mai reprezentat "totul" parca am si muncit mai eficient. Pacat de anii pierduti...

QUOTE
Unii muncesc si nu vand nimic din pacate. O intreprindere care produce pentru a umple magaziile in loc de <a href="http://www.ntsearch.com/search.php?q=magazine&v=56">magazine</a> nu ar trebui sa supravietuiasca intr-o economie de piata. Nu am nimic cu cei care muncesc, produc calitate si vand.

De acord...de aceea sustin motivarea constienta, sa stie exact pentru ce primeste banii (produsul finit vandut) nu plata nemuncii, suficient t raining pentru a fi in stare sa vada firma in ansamblu, nu doar propriul banc de lucru.
QUOTE
"Resurse umane" si gasesti inauntru un jurist ingropat in hartii. Pe la noi circula o vorba "Astia sunt mai prosti decat prevede legea", daca nu exista nici macar juristul.

rofl.gif La noi nu e nici juristul. Doar un sef mai mult plecat la specializari pe banii firmei. Dar nu prea se vede ce invata...

Da, cam pe aici vroiam sa ajung: in intreprinderile romanesti, in economie in general nu-si gasesc locul psihologia, resursele umane in adevaratul inteles....
De parca s-a uitat ca o tara e formata din oameni, ca in intreprinderi muncesc oameni, ca produsele acestora au menirea de a servi oamenilor. Oameni cu nevoi care nu pot fi ignorate la infinit.
Cu timpul am devenit doar niste cifre in cadrul unor statistici. Doar ca inca nu le avem inscrise cu fierul rosu pe brat.

Acest topic a fost editat de denise_d: 3 Jun 2004, 10:39 AM


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dsrk3r
mesaj 3 Jun 2004, 10:45 AM
Mesaj #32


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 341
Inscris: 5 April 04
Forumist Nr.: 2.926QUOTE
Oameni cu nevoi care nu pot fi ignorate la infinit

Maslow in anul 2004, in RO: nevoile patronilor trebuie satisfacute mai intai smile.gif. Doar sunt sefi nu ?

Acest topic a fost editat de amenophis: 3 Jun 2004, 10:48 AM


--------------------
Aud si uit. Vad si imi amintesc. Fac si inteleg.
Confucius
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 3 Jun 2004, 10:50 AM
Mesaj #33


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412biggrin.gif O completare: anul 2004 in preajma alegerilor. Promisiuni: case, astuparea gropilor, repararea scolilor, intrarea in UE.
O data la patru ani unii isi amintesc totusi de nevoile oamenilor. Dar tot in cifre se calculeaza: cate voturi vor obtine.

Acest topic a fost editat de denise_d: 3 Jun 2004, 10:50 AM


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dsrk3r
mesaj 3 Jun 2004, 11:06 AM
Mesaj #34


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 341
Inscris: 5 April 04
Forumist Nr.: 2.926Alta caracteristica pentru RO: business man si politician = satisfacerea rapida a nevoilor personale


--------------------
Aud si uit. Vad si imi amintesc. Fac si inteleg.
Confucius
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 4 Jun 2004, 07:50 AM
Mesaj #35


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.2611. O piramidă are un vīrf, un punct, acolo sus, de convergenţă a tuturor liniilor. UNUL SINGUR. Cin' să fie, cin' să fie? Nu cumva şeful firmei, directorul? Deci avem, cum ar veni "toţi pentru unul" ...
2. Pt. ca o piramidă să fie stabilă tre' să aibă o bază mare, o īnălţime mică şi, evident, un vīrf. Dacă are baza mică şi e prea īnaltă nu e bine, că o răstoarnă vīntul. Aşa că interesul este ca nr. celor de la bază să fie mare iar nr. celor ce urcă să fie mic. "Unul pentru toţi"? Pe naiba...
3. Mare pişicher Maslow, mon cher wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Pagini V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 RSS Versiune Text-Only Data este acum: 16 July 2019 - 10:24 PM
Ceaiuri Medicinale Informatii despre Certificat Energetic