HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Enigma de Cristal
Kyklos
mesaj 11 Aug 2006, 11:24 PM
Mesaj #1


Ex-Colimator
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.439
Inscris: 25 November 05
Din: Cosmos , Cetatean al Cosmosului
Forumist Nr.: 7.332



Acum trei ani pe vremea aceasta aparea in ziarul local ....Rasunetul...Enigma de Cristal de Victor Vicos, mi-ar face placere sa fie citita macar de un forumist...sa vad pareri pro si contra .


Enigma de cristal

Anul 2990, anul în care zborurile pe Andromeda, Proxima Centauri Galax, Venus, Pluto, Monoide şi pe toate planetele descoperite, au devenit loc pentru excursii spaţiale . În fiecare zi pleacă oameni în turism cosmic , pe aceste planete cu ajutorul navelor MW 5000.Pe satelitul natural al Pământului , Luna , s-a descoperit în nucleul ei , documente despre Egipteni şi Sumerieni . Era totuşi un mister , Craniul de Cristal din metropola Gapel . În acest oraş , se găseau peste 40.000 de locuinţe suspendate , şi într-un birou plutitor se afla Orion Panticus un tânăr de 150 de ani , care cerceta Craniul de Cristal din anul 2900 . Aflase de la computerul său vorbitor despre pilula timpului şi a teleportării . Orion făcuse o cerere de cumpărare a unui flacon de X 22.500 , aşa se numea acest recipient , care conţinea multă energie vie .
Toţi prietenii lui au descifrat problemele omenirii . Cea mai revoluţionară descoperire , a fost a documentelor de pe Lună , manuscrise despre istoria Egiptenilor şi a Sumerienilor . Cel mai mare şoc a fost acela că Egipteni au fost clonaţi , aduşi în incubatoare speciale . Şi de aici , prin experimente genetice pe oameni s-a ajuns la fiinţele inteligente de azi . Egiptenii au ajuns la cea mai dezvoltată civilizaţie de pe tot Universul Partenian . Alt tânăr Paba X 40 , descoperise aceste documente cu ajutorul unui laser cu acid . Paba era amic cu Orion , cei doi terminaseră facultatea de Universoarheologie din Camelatra , planeta Monoide . Panticus era foarte dezamăgit de faptul că , prietenul său a făcut mega descoperirea anului 2988 .
El a fost premiat cu o casă ultra-modernă , de pe planeta Monoide .
Orion îşi făcea acum planuri pentru următoarea misiune , numită Enigma de Cristal . Se auzi de afară un zgomot , era comandantul expediţiei spaţiului galatic .
- ,,Stele în ochi,, domnule Panticus , spuse repetând un salut al unui cosmopoet de pe Terra .
- Cu ce treburi pe la noi Qawo KL , nu ai mai fost pe la noi de doi ani lumină .
- Ai o expediţie !
- De ce ţipaţi , la mine , v-am greşit cu ceva ?
- Taci şi ascultă !
- Orion nu putea să creadă că un domn atât de paşnic , vorbeşte atât de răstit .
- Auzi , Orion , cei de la facultate ţi-au dat o misiune îl întrerupse , nepoliticos , Panticus .
- Recunosc , că am o misiune ...... să elucidez o enigmă .
- Şi de ce nu descoperi , sunt multe lucruri nedesoperite , tufă de Marte .
- Bine , domnule Qawo , aşteptaţi puţin că trebuie să răspund la nava de transmitere . Veniseră medicamentele de la Academia Medicală a Universului. Luase pilulele de teleportare şi îi arătase domnului KL .
- Qawo , am consultat pe computerul meu o cercetare , referitor la Enigma Craniului de Cristal , din metropola noastră .
- Şi vei fi interesat să afli adevărul acestui craniu care s-a descoperit în jurul anului 1927 . Puţine persoane au descifrat , codul acestui Craniu de Cristal .
Se presupune că ar conţine , toate planurile marilor construcţii din Univers .
- Domnule KL , eu vă respect pentru tot ce spuneţi dumneavoastră dar trebuie să mă întorc în timp , prin anul 27 după Hristos , cu ajutorul pilulei timpului .
- Pleci singur , te aventurezi singur în această peripeţie ?
- Evident că nu , voi lua cu mine celebrul arheolog , Paba care mă va ajuta să descifrez enigma .
Domnul Orion Panticus îi urase succes în survolarea spaţiului aerian al oraşului , cu ajutorul aeronavei cu propulsie pe bază eoliană .
Îşi luase loc pe scaunul minţii , şi îi transmise telepatic lui Paba : - Prietene , te rog ajută-mă într-o misiune . După asta , te aştept la mine în birou . Ieşii din transa telepatică , îşi luă aparatul de fotografiat cu laser , computerul vorbitor care încăpea în buzunarul hainei sale , un scut şi o cutie pentru protejarea Craniului de Cristal . Se făcuse o lumină puternică şi apăruse amicul său .
- Ce faci , prietene , am primit mesajul şi m-am bucurat că mergem într-o misiune ; .......... dar ce misiune , ai tu , de făcut ?
- Să descopăr o enigmă .
- Ce enigmă ?
- Misterul Craniului de Cristal din oraşul nostru preistoric . Acum suntem în epoca construcţiilor din Titan , trebuie să luăm doar pastila timpului şi o să ajungem , cât ai clipi în preistorie .
Luară cei doi acele pilule şi porniră în descoperirea unei taine vechi de 2963 de
ani .
Aceste medicamente , erau progamate să îi ducă în vechiul Gapel . În preistorie , oraşul se numea Gapel . Cei doi arheologi , au rămas surprinşi de ce văd .Într-o poiană luxuriantă se găsea doar un altar din bazalt , în formă de pentagon . Pe toate laturile altarului se găseau desene rupestre . Se vedea clar că populaţia care a construit acest lăcaş de cult avea cultul focului . Craniul de Cristal era pus în centrul încăperii , pe un soclu de plantină . Acest soclu avea o înălţime de doi metri , diametrul părţii superioare măsura 50 de centrimetri . Postamentul este împobit cu diamante şi briliante . La temelia coloanei se afla o inscripţie . Precizează faptul că acest Craniu de Cristal şi Altarul Universului datează din anul 999 înainte de Hristos şi a fost ridicat de zeul Gapel , care era zeul focului şi al Universului .
Cei doi arheologi , şi-au luat măsuri de siguranţă pentru eventualele capcane. S-au protejat cu scut , greu de perforat . Când au luat Craniul de Cristal , a ţâşnit o săgeată din interiorul coloanei , iar pietrele preţioase au scos o lumină foarte puternică , care a luminat încăperea întunecată . Dacă nu ar fi existat acel scut , soarta lor ar fi fost pecetluită .
- Orion , gata cu pozele , hai să ieşim din locul acesta blestemat !
- Paba te rog pune în cutia specială , soclu şi Craniul de Cristal .
Cei doi au ieşit din Altarul Universului , şi luară pilula timpului . Acum , au pus mâna pe cel mai greu craniu din Univers , nici un craniu descoperit vreodată nu era aşa greu , avea 20 de kilograme , iar soclu 10 kilograme . Cei doi prietenii au ajuns , în Epoca Titanului cu marea captură de 30 de kilograme .
Craniul de Cristal a fost pus într-o camera specială ,iar în aceea încăpere se găsea un computer care a sustras toată informaţia . Toate această operaţiune a durat o zi şi o noapte . Iar finalul craniului de cristal , a fost sumbru , el s-a autodistrus . Concluzia celor doi arheologi a fost una interesantă . Craniul nu a putut să reziste pentru că i-a fost şters creierul , şi fără inteligenţă s-a autodistrus .
- Paba , ai văzut că fără Materia cenuşie acest craniu nu a vrut să trăiască ?
- Orion , cred că acest mister ne-a învăţat ceva . Trebuie să luăm exemplul craniului . Să asimilăm multe cunoştinţe din toate domeniile .
Informaţiile adunate au limpezit multe lucruri neelucidate până atunci . Istoria fiecărui popor a fost descoperită . Cum s-a construit Stonehenge , Marile piramide din Univers , Turnul Babel , Luna , Terra , Sfinxul şi multe lucruri care până în anul 2990 erau adevărate enigme .
Paba X 40 şi Orion Panticus au fost numiţi de Universitatea de Istorie şi Arheologie , geniile anului 2990 . Erau cei mai importanţi oameni , au fost puşi în cartea Titanii Universului . În accea carte toate geniile erau scrise cu litere de aur. Panticus Orion a fost şters de pe lista neagră , care conţinea oameni care nu au contribuit la descoperirea unor enigme sau la invenţia unui obiect .
Cei doi prieteni au construit o bază de cercetare pe planeta Pluto .



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bdl
mesaj 12 Aug 2006, 04:44 AM
Mesaj #2


Cel Mai Amuzant Forumist
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.642
Inscris: 15 March 03
Din: Unde e cald si bine
Forumist Nr.: 86



Continut off-topic.

QUOTE ("Info Cenaclu")
Forumistii ce lectureaza materialele trimise aici sunt rugati ca eventualele mesaje de raspuns sa nu fie orientate spre critica - tinand cont ca autorii lor le-au trimis aici, inseamna ca nu doresc in primul acest lucru.


Acum trei ani pe vremea aceasta aparea in ziarul local ....Rasunetul...Enigma de Cristal de Victor Vicos, mi-ar face placere sa fie citita macar de un forumist...sa vad pareri pro si contra .
Mihai, dupa cum vezi , Contraste a spus clar, pareri pro si contra.....
Dar , ca sa respectam arta de a conversa si buna traditie aHanului, hai sa bagam din top:

EXCELENTA povestirea, in mod sigur asistam la nasterea unui Asimov mioritic.....Clark si Strugatzki, uitati de ei....Aceasta saga a capatinii de cristal si implicatiile ei metafizice in contidianul clar-obscur m-a tinut in fata monitorului toata noaptea...
Neaparat sa mai publice, e pacat sa se risipesca un asa talent....


Edit2: Daca ti-ai motiva opiniile in loc sa trimititi texte pseudo-umoristice, nu ar mai fi editate mesajele. Insa unele de genul celui pe care l-ai trimis anterior nu isi au locul in Cenaclu.

Acest topic a fost editat de Mihai: 12 Aug 2006, 12:45 PM


--------------------
user posted image
-
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 12 Aug 2006, 01:30 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412



@ Colimator.

Asta e, te-ai aruncat in groapa cu lei.
In primul rand felicitari - pentru ca ai postat primul aici si pentru ca ai curajul sa-ti asumi anumite critici- cele constructive. Pe cele rautacioase sau ironice te sfatuiesc sa le ignori, daca iti doresti sa continui.

Asadar:
partea buna e ca citesti ceva SF, nu stiu de care gen totusi, partea proasta e ca, asemeni multor altora, esti atras in special de termenii tehnici , de 'gadget'-uri si nu de intriga. Nici o rasturnare de situatie, nici un conflict, personaje fara profunzime. De fapt intreaga povestire e pur descriptiva, prea descriptiva. Cum spuneam, abundenta de aparate/pilule/procese cu iz futurologic (si aici ar trebui ceva mai multa rigurozitate, de aceea ii spune stiintifico- fantastic, trebuie sa fie cat de cat credibile) este obositoare si deturneaza atentia plus ca explici prea mult, lasa ceva si cititorului in ce priveste imaginatia.
Partea cu o casa primita drept recompensa si stergerea de pe lista neagra ma indeamna sa-ti recomand sa-l citesti pe Ioan Grosan - se poate face si astfel de SF, dar la un nivel superior. De fapt aceasta ar fi solutia - sa citesti adevarat SF, autori valorosi (bdl, in marinimia lui, ti-a enumerat cativa - e drept, el credea ca vorbeste cu Contraste rofl.gif- si ii dau dreptate, si mie imi plac, mai ales Arkadi si Boris Strugatzki )

Cateva greseli gramaticale, de exprimare - pe care ar fi bine sa le indrepti (virgula intre subiect si predicat, dezarcorduri - 's-a descoperit...documente', un 'i' lipsa altul in plus, un computer care a "sustras" toată informaţia, etc.)
Evita sa folosesti prea mult superlativele, dau un aer pueril: Cea mai revoluţionară descoperire , Cel mai mare şoc , mega , ultra... etc - intelegi ce vreau sa spun.

Faptul ca povestirea a aparut cu ceva ani in urma ma face sa cred ca erai inca elev cand ai scris-o - ceea ce ar explica si scuza, zic eu, anumite lipsuri.

Concluzie: eu nu as publica-o, consider-o doar un exercitiu (unul folositor, la urma urmei asa se invata) si mergi mai departe, dar documenteaza-te bine si gandeste-te la actiune, la intriga, lasa gadgeturile pe planul doi, sau sau trei, sau ...

Succes!

Acest topic a fost editat de denise: 12 Aug 2006, 01:59 PM


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 12 Aug 2006, 01:30 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Kyklos
mesaj 12 Aug 2006, 04:38 PM
Mesaj #4


Ex-Colimator
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.439
Inscris: 25 November 05
Din: Cosmos , Cetatean al Cosmosului
Forumist Nr.: 7.332



Daca spun ca a fost scrisa intr-o noapte nu ma crezi.... rofl.gif cand citeam Erich Von Daniken "Amintiri despre viitor"geniala cartea....o sa incerc alceva pe viitor...e plin sertarul de schite...le-am lasat sa dospeasca.

P.S : Mi-ai fost de mare ajutor .


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bdl
mesaj 13 Aug 2006, 02:16 PM
Mesaj #5


Cel Mai Amuzant Forumist
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.642
Inscris: 15 March 03
Din: Unde e cald si bine
Forumist Nr.: 86



Colimator,
Si eu am fost mare consumator de sf, imi place genul si nu ma dau la o parte sa citesc un sf in locul unui ziar....
Denise ti-a aratat cite ceva. Eu iti zic parerea mea acuma....Proza scurta in sf e mai dificila decit o carte de sf. Pt ca nu ai f mult spatiu sa pui cititorul in tema .....dar si daca dai f multe detalii tehnice si a gramada de notiuni, risti sa cazi intr-o faza descriptiva care pur si simplu plictiseste cititorul. Trebuie sa te axezi pe un anumit fapt, sau o anumita perioada de timp , nu prea mare, intr-o schita.....nu poti face o saga intr-o schita de 2 pagini....compresia faptelor va fi prea mare, si vei ajunge la o enumerare a evenimentelor....ceva gen reportaj.
Fa-ti un plan... ce vrei sa expui, ideea de baza adica....stabileste personajele, locatia, si intinderea temporala....E f bine daca ai inceput cu proza scurta.....fa-ti rodajul, sa zic asa....si citeste f mult sf in primul rind....Sf-ul se adreseaza unui auditoriu in mare masura educat, in sensul ca deja cititorii au asimilat anumite notiuni din alte romane, notiuni devenite "de baza" sa zicem in sf....de exemplu notiunea de hiper-spatiu....Sper ca ai prins ideea..

Din pacate, orice inceput e greu.....si vei da peste indivizi ca mine care nu sint f manierati si politicosi si ti-o spun verde in fata.....dar daca intr-adevar vrei sa ajungi la ceva, trebuie sa inveti sa accepti si critica....Politetea asta exagerata, nu face decit sa induca impresii gresite...Important este sa mergi mai departe si sa inveti din orice....

Si nu trebuie sa te ascuzi sub"un prieten"....spune clar, asta e a mea, e prima, ce parere aveti si la ce trebuie lucrat...Eu consider mai importanta onestitatea decit politetea in cadrul acestui forum....Nu in sensul de badaranie, dar daca in primul post am pus accent pe virsta scriitorului, inseamna ca stilul evidentia lipsa de experienta....
Repet: citeste f mult sf.... wink.gif

Apropo de Daniken.....parca a facut ceva puscarie, si parca s-a dovedit ca e o carte speculativa "amintiri despre viitor".....

Acest topic a fost editat de bdl: 13 Aug 2006, 02:18 PM


--------------------
user posted image
-
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wasp
mesaj 13 Aug 2006, 06:34 PM
Mesaj #6


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 681
Inscris: 29 November 05
Forumist Nr.: 7.367



Eu tot fan Dune sunt... Plus ca despre craniile de cristal s-a tot scris, s-a tot ecranizat...parca si intr-un joc din seria Tomb Raider trebuia luat un craniu de ala....


--------------------
Sa ai incredere doar in umbra ta, dar numai atunci cand iti cade in fata !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marcus
mesaj 14 Aug 2006, 12:30 AM
Mesaj #7


forumistul sahist - cel mai pasionat forumist
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.308
Inscris: 26 January 04
Din: Bucuresti / Braila
Forumist Nr.: 1.995



Imi place povestirea, in general eu sunt mare "consumator" de astfel de povestiri. Ai multa imaginatie, Colimator, dar uneori esteticul la tine, ca si exprimarea gramaticala, lasa de dorit.

Vreau sa mai atrag atentia asupra unui fragment care contine o eroare...
QUOTE
- Cu ce treburi pe la noi Qawo KL , nu ai mai fost pe la noi de doi ani lumină . 


Anul-lumina reprezinta o distanta (distanta strabatuta de lumina intr-un an), asa ca nu poti spune "nu ai mai fost pe la noi de doi ani lumină". E ca si cum ai spune: "Nu ai mai fost pe la noi de 10 km." smile.gif

De acord si cu ce zice bdl, referitor la intinderea povestirii. Pentru o povestire stiintifico-fantastica, ai nevoie de multe pagini pentru a introduce cititorul in lumea cartii. Altfel, intamplarile trec de la una la alta prea repede, se pierde din profunzime si nu reusesti sa faci cititorul sa perceapa totul din afara asa cum percepi tu, ca scriitor.

Toate cele bune!

Acest topic a fost editat de Marcus: 14 Aug 2006, 12:37 AM


--------------------
* * * Nu lăsa visele să piară, pentru că dacă visele mor, viața nu este decât o pasăre cu aripi rupte care nu mai poate să zboare! (Langston Hughes) * * *

Turneul de Sah HanuAncutei 2012
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihai
mesaj 14 Aug 2006, 11:34 AM
Mesaj #8


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Multumesc tuturor celor ce si-au exprimat opiniile referitoare la primul material trimis in cadrul acestui forum si multumesc lui Colimator pentru trimiterea acestui material si pentru receptivitatea fata de critici! thumb_yello.gif


Doua observatii voi face referitoare la 'Enigma de Cristal':
QUOTE
- Misterul Craniului de Cristal din oraşul nostru preistoric. Acum suntem în epoca construcţiilor din Titan , trebuie să luăm doar pastila timpului şi o să ajungem , cât ai clipi în preistorie.

Inteleg ca vrei sa anunti cititorul in ce perioada se desfasoara actiunea [in speta, 'epcoa constructiilor din Titan'], insa nu prea are sens sa folosesti dialogul dintre cele doua personaje pentru a sublinia acest lucru.
Imagineaza-ti ca mergi pe strada si te intreaba cineva 'Nu va suparati, in ce secol suntem?'. In general, in cadrul discutiilor, oamenii nu prea se anunta intre ei in ce perioada se afla ('sunt in secolul XXI si trebuie sa plec la serviciu')... smile.gif


In al doilea rand, atentie la timpurile verbale folosite:
QUOTE
Luară cei doi acele pilule şi porniră în descoperirea unei taine vechi de 2963 de ani.

Imperfectul se potriveste mai mult pentru 'Harap-Alb' decat pentru 'Enigma de Cristal'...


Mult succes in citirea cartilor SF si in scrierea urmatoarelor materiale SF! thumb_yello.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 08:02 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman