HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Povestea Imigrarii
Mistinguett
mesaj 4 Mar 2005, 09:14 PM
Mesaj #1


Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.395
Inscris: 25 April 03
Forumist Nr.: 240



Pentru ca subiectul "Emigrantii si denigrantii" a luat-o un pic razna si e cam negativ din start...
Pentru ca, dupa cum am spus de multe ori, emigrarea este o experienta diferita pentru fiecare in parte ...
Pentru ca stiu ca multi romani vor sa plece din Romania si pentru ca stiu ca multi din ei au impresii gresite despre ce inseamna viata de inceput in alta tara...

Mi-ar placea foarte daca am scrie aici cat de mult sau de putin din experientele noastre. Nu trebuie sa dam detalii mai departe de limita de comfort, care si asta difera de la persoana la persoana. Dar ar putea fi un subiect frumos, fie el trist sau vesel, nostalgic sau poate chiar hazliu...

Stiu ca este mult de spus, e un subiect unde nu poti spune doar "pai... mi-am facut valizele si m-am urcat in avion" dar poate postam cum avem chef si cum ne navalesc amintirile. Poate ne inspiram unii pe altii. Poate primim intrebari de la cei din tara si vrem sa raspundem. biggrin.gif

Doar va rog sa nu "atacati" povestea nimanui - nu uitati niciodata ca fiecare experienta e originala si nu e obligatoriu sa vedeti viata sau lumea la fel cu cel care a postat.

Voi scrieti ce vreti, dar iata intrebari ajutatoare (poate): Cat ati stiut despre tara unde ati emigrat inainte de plecare? Odata ajunsi acolo, ce nu a fost cum credeati sau v-a atras atentia (bun sau/si rau)? Ati avut familie, prieteni de la inceput? Cat v-a ajutat asta? Ati comparat preturile din Romania cu preturile de unde ati ajuns? Cat a durat (aproximativ, bineinteles) pana ati putut spune "cam stiu pe ce lume sunt acum" (legi, reguli sociale etc)? Si bineinteles ca daca vreti sa scrieti si ce va place/displace prin locurile unde traiti, nu cred ca se supara nimeni - chiar daca mai e un subiect despre asta, dar ala e la "americani" iar acum avem mai multi forumisti din toata lumea.


*de obicei raspund prima, dar acum trec printr-o perioada foarte ocupata si promit ca voi scrie cat pot de curand, chit ca pe bucatele.


--------------------
Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OMU'BUN
mesaj 5 Mar 2005, 12:28 AM
Mesaj #2


Batranul Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.491
Inscris: 5 June 03
Din: Romania
Forumist Nr.: 360



Am sa incerc eu primul. Sper sa nu deranjeze pe nimeni!... tongue.gif
Sunt un tip destul de rezervat in multe privinte. Am avut sansa sa plec din tara din ’85, dar impresia mea despre “strainatate” era mai rau decat idea de puscarie. Candva avusesem o experienta proasta in propria tara (la Tg Mures) cand individa de la paine a refuzat sa ma serveasca numai fiindca nu vorbeam maghiara. Imi spuneam ca in strainatate nu ma pot astepta la nimic roz. Evident, era si impresia pe care bravul si neinfricatul Partid Comunist a reusit cu desavarsire sa ne-o inoculeze in suflete.
Prima data cand am spus ca merita sa incerc a fost cand am constatat ca in jurul meu nu mai prea aveam cu cine sa mai schimb o vorba. Amicii plecasera unul cate unul, iar cand veneau in tara aveau masini de top, isi ridicau case, isi luau apartamente…
Alegerea tarii a fost speciala. Nu stiam foarte multe lucruri despre Regatul Unit, dar faptul ca in aceasta parte de lume nici politistii nu poarta pistol, pentru mine a insemnat ceva de genul „Civilizatia la ea acasa” . Mi-ar fi placut si Germania dar in acea perioada nemtii aveau aversiune pentru tot ce insemna roman, datorita unor semeni de-ai nostri cazuti din copac, probabil cu capul in jos!
Am dat un telefon unui prieten, si desi nu aveam nici viza luata inca, „prietenul” mi-a rezervat un loc la el in camera si m-a trecut in agenda lui la „datorii” pana aveam sa ajung. Asta in conditiile in care el statuse 6 luni la niste prieteni comuni, absolut gratuit! A fost pentru prima data cand imaginea de prieten in strainatate, uneori se caricaturizeaza peste masura.
Munca: Locurile de munca de director erau ocupate in totalitate si deci am inceput de jos; am maturat cat n-a maturat intreg neamul meu si inca vreo sapte pe deasupra. Am carat tot ce se poate cara intr-un santier de constructii, si faceam totul cu mult entuziasm, fara jena sau umilinta. In 9 luni si jumatate am avut ocazia sa-mi fac o imagine despre toate meseriile care se practica si sa-mi creez si eu un vis. La sfarsit, sefii au dorit sa ma ia la jobul urmator, dar am refuzat politicos. Mi-am cumparat microbuz si scule si am plecat pe propriile picioare.
Au trecut 4 ani de cand fac asta. Sunt multumit sau nu, nu stiu ce sa spun. Chiar saptamana trecuta am intalnit pe cineva care facea exact acelasi job ca si in urma cu 5 ani. La aceeasi companie ce oferea doar joburi necalificate. Aici parca aveam o satisfactie personala care ma facea sa-mi fie mila de acel baiat. De ce n-a incercat sa se rupa? Stia sa vorbeasca dar cred ca fugea de responsabilitati! Pe de alta parte, el avea o satisfactie mult mai mare decat a mea: in urma cu aproape 6 ani se predase, iar acum tocmai primise dreptul de sedere pe timp nelimitat. Eu nu stiu daca voi avea aceasta sansa, desi fata de el, eu mi-am platit toate taxele, si asigurarile si avocatul si contabilul si toate celelalte. Pentru el le-a platit statul englez, in timp ce el lucra la negru ca cetatean italian. In orice exista un revers al medaliei, si nimeni nu e numai fericit sau numai nefericit!
Imi doresc sa fie ultimul an cand mai sunt departe de familie. Mi-e greu si nici nu pot sa spun ca lucrurile au mers intotdeauna cum as fi dorit. Unii poate se intreaba de ce ma mai tem ca mi se va da negativul, daca tot imi doresc sa plec? Nu cred ca e vorba numai de orgoliu. In adancul sufletului fiecare doreste sa mai aiba un as in maneca pe care sa-l foloseasca la nevoie. Iar acel „refuz” suna destul de straniu in mintea cuiva care a incercat tot timpul sa se incadreze intr-o lege care nu-i apartine si pentru care a tras mai mult decat i s-ar fi cuvenit sa traga, in dertimentul familiei lui. De ce ma tem, din moment ce stiu ca am fost corect? Uneori ceea ce noi stim ca e corect, ei sa interpreteze tocmai pe dos! Totul tine de sansa in viata, si totul e relativ!

Bine-ati venit in lumea emigrantilor, oameni buni!


--------------------
Dincolo de inocenta e alunecare !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dead-cat
mesaj 5 Mar 2005, 01:19 AM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.203
Inscris: 6 April 04
Din: On the Rhine
Forumist Nr.: 2.942



am plecat in 2000 si am avut de ales intre Canada (evtl. USA, aveam niste oferte din San Jose) si Germania. am vrut sa ramin in Europa.

Cat ati stiut despre tara unde ati emigrat inainte de plecare?
destul de multe. etnic german fiind, mergind la o scoala germana in RO am avut in proportie de 90% acelasi background cultural ca autohtonii. odata ajuns nu eram de recunoscut ca fiind din strainatate, nici dupa limba nici dupa nume. in prealabil am fost de vreo 10 ori in Germania, ca turist si profesional. stiam in mare in ce ma bag.

Odata ajunsi acolo, ce nu a fost cum credeati sau v-a atras atentia (bun sau/si rau)?
sa fii de unul singur intotdeauna e altfel decit te astepti. nu pot sa zic ca am avut vreo revelatie.

Ati avut familie, prieteni de la inceput?
in primele 6 luni am schimbat des localitatiile unde locuiam. de 2 ori m-am mutat peste distanta de 700km. dar intotdeauna am gasit prieteni printre autohtoni.

Cat v-a ajutat asta?
moderat. in general imi rezolvam problemele singur dar un sfat al unui autohton bine intentionat, nu strica niciodata.

Ati comparat preturile din Romania cu preturile de unde ati ajuns?
nu. inainte sa plec clatorisem relativ mult prin Europa, deci m-am dezvatat repede de acest obicei. valoarea unei sume de bani e relativa fata de locul unde-i poti cheltui.

Cat a durat (aproximativ, bineinteles) pana ati putut spune "cam stiu pe ce lume sunt acum" (legi, reguli sociale etc)?
cca intre 3 si 6 luni.
am devenit cetatean dupa 6 luni.

in general nu-s entuziasmat sau deceptionat de ceva anume. este OK. cu anumite rezerve, era OK si in RO.

Acest topic a fost editat de dead-cat: 5 Mar 2005, 01:27 AM


--------------------
Black holes are where God divided by zero.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 5 Mar 2005, 01:19 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Mrs. Rogers
mesaj 5 Mar 2005, 01:26 AM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.267
Inscris: 1 February 04
Forumist Nr.: 2.054



Pentru mine procesul imigrarii/emigrarii e o chestiune de maturizare . Ajungi sa iei viata in piept cu adevarat si sa testezi ce poti face doar pe popriile tale puteri. Pe langa dificultatile reale pe care le intampini ai dificultati mental /spirituale, pe care majoritatea reusesc sa le depaseasca intr-un mod constructiv. Eu cred ca frustrarea, suferinta , dorul si poate altele sunt un alt test de maturizare si de crestere spirituala. Apoi vine testul banilor .Cum reactionezi cand dai de un comfort financiar ? Testul asta nu multi il trec cu bine jamie.gif . Apoi vine testul prioritatilor tale in viata . Reusesti sa intelegi ca nu poti avea absolut TOT in viata asta si ca trebuie sa faci o alegere ? Un emigrant munceste si se zbate mai mult decat altii si in conditiile astea e foarte usor sa pierzi din vedere ca banii nu sunt totul. Ca sa fii un om implinit mai ai nevoie de iubire, de relaxare , de sanatate , de distractie, de cultura . Unii nici nu realizeaza ca au posibilitatea sa-si aleaga prioritatile si merg automat inainte . Cred ca despre categoria asta vorbea Cla pe celelt topic.
Si or mai fi ele , multe teste pe care trebuie sa le trecem smile.gif Cred ca in final ajungi sa realizezi ca e o prostie sa nu te simti bine intr-o tara in care o duci cat de cat bine , oricare ar fi ea.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
framboise
mesaj 5 Mar 2005, 03:41 PM
Mesaj #5


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 109
Inscris: 5 February 05
Din: Canada
Forumist Nr.: 5.639



Am emigrat in Canada pentru ca era singura tara in care se mai putea emigra legal. (depus acte, analize medicale, interviu, tot tacamul). Nu era tara in care as fi vrut sa traiesc. As fi vrut sa fie Australia, dar niciodata nu e prea tarziu...In fine...
Normal ca pe perioada procesului (care a durat suficient de mult) ne-am informat cum am putut despre tara adoptiva. Ne-am informat pe net si din carti. Asta pentru ca, la vremea respectiva nu aveam amici aici.
A venit vremea si am aterizat aici. M-au socat multe la vremea respectiva. Dar prima chestie a fost absenteismul oamenilor pe trotuare, pe strada...Nimeni...Pustiu ca in codru...Daca te apropii de centru, incepi sa zaresti fiinte omenesti la plimbare, altfel...In fine...
Sunt chestii care te impresioneaza placut, sunt altele care-ti lasa un gust amar. Oamenii sunt calmi, amabili, politicosi. Esti respectat peste tot. Da, te simti om. Poti realiza in timp scurt multe din visele care in Romania ramaneau la stadiul de speranta. Ai multe deschideri, multe oportunitati, numai sa fii atent, sa le sesizezi la timp...
Dar cum nimic in lume nu este perfect, lacuna de aici este in sistemul de sanatate. Am mai spus si pe topicul celalalt si nu vreau sa ma repet si sa deschid cutia Pandorei din nou!
Cam asta e. Nu fac parte dintre extaziatii care spun ca aici totul este perfect si care isi hranesc prietenii din Romania cu gogosi umflate si poleite despre "cat de bine si frumos" este pe aici!

PS. Cand faceam aluzii la competenta medicilor, ma refeream la cei ajunsi la o anumita maturitate profesionala, nicidecum la stagiarii iesiti din facultati private!...Am un mic exemplu: mi s-a intamplat sa merg la doctor aici si am ramas mai mult decat surprinsa, socata, cand a deschis o carte groasa si se uita pe poze si recapitula inca o data cu mine simptomele, cautand diagnosticul in carte..... blink.gif (tipul avea pe la 45-50 ani!)


--------------------
Sunt succese care te injosesc si infrangeri care te inalta...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bdl
mesaj 5 Mar 2005, 05:25 PM
Mesaj #6


Cel Mai Amuzant Forumist
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.642
Inscris: 15 March 03
Din: Unde e cald si bine
Forumist Nr.: 86



Cred ca ar fi mai interesant sa spunem motivele....de aici porneste totul....
Eu pur si simplu am vrut o mare schimbare .... o rupere de rutina....citiva factori au"pus " umarul ca sa zic asa....in final, a fost o conjunctura favorabila din toate punctele de vedere...
Important e ca sint multumit de noua situtaie....asta e ....exista loc de mai bine dar si de mai rau intotdeauna....


--------------------
user posted image
-
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Oiski-Poiski
mesaj 5 Mar 2005, 08:06 PM
Mesaj #7


femeia de pe luna
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.998
Inscris: 22 January 05
Din: LUNA
Forumist Nr.: 5.504



Pa mine nu m-a pasionat niciodata plecatul din RO.Ma gandesc ca sunt unii care si-au facut un ideal in viata din asta.Cunosc pe cineva care a terminat medicina in RO si a zis ca mai bine spala WC-uri in strainatate decit ssa practice medicina in RO.Si asta si face acum.Sau am o verisoara care nu si-a legat capul cu sot si copii pana la 28 de ani ca tot i-a stat in cap ca pleaca in America.Si a facut-o , acum locuieste acolo din 1984.
Deci nu m-a pasionat asta niciodata.Si totusi am facut-o ! Ma gandesc ca sa ia cineva o asemenea hotarare nu exista decat doua motive.Te pasioneaza chestia asta asa mult ca trebuie sa o faci ca altfel nu ai pace in viata sau financiar nu ai alta cale.
Eu am facut parte din ultima categorie.Daca nu plecam acum as fi fost precis deja judecata pentru stransul de gat al socrilor.
Alta sansa nu a fost de a avea o gaura a noastra, numai pentru noi, unde sa traim linistiti.
Si din nevoia de la inceput cu timpul a devenit , hai sa nu-i zic dragoste , ci prietenie.
Amicitie intre mine si tara care m-a adoptat.
Insa nu sfatuiesc pe nimeni sa porneasca la drum daca nu vrea cu adevarat (vedeti prima posibilitate) sau daca nu are o necesitate deosebita .
Drumul asta nu este pentru "Weicheier" (traducere libera "oua moi" , sau carpe, sau slabanogi, sau ziceti-le cum vreti).
Acum nu ca eu fac parte dintre cei foarte puternici , cred ca viata aici m-a facut mai puternica decat 50 de ani Romania.
Iti mai trebuie o dantura sanatoasa sa poti "musca" in orice, o parte dorsala puternica si nepasatoare unde sa-i trimiti pe unii sa te muste daca nu au altceva de lucru.
Iti mai trebuie umor, buna dispozitie , sa-ti mearga mintea brici de cele mai multe ori ca sa pricepi inaintea altora, buna crestere ca sa-ti trimiti dusmanii (si din astia vei avea destui ) la dracu cu cea mai politicoasa formulare posibila.
Iti mai trebuie o sursa de unde sa-ti cumperi de Craciun varza acra, carnati , cozonac , de Pasti un miel si leustean (pentru ciorba) , buna vointa sa-ti poftesti din cand in cand rude si prieteni la masa .Cu alte cuvinte sa te inconjori (daca crezi ca duci lipsa ) cu tot ceea ce-ti aminteste de casa.Si cred ca Romania poate exista pana si in Papua Guinee.
Cu acestea mult succes pentru toti curajosii !!!!!!!!!



--------------------
"Vorbeste doar atunci cand cuvintele tale sunt mai valoroase decat tacerea"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mrs. Rogers
mesaj 5 Mar 2005, 08:45 PM
Mesaj #8


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.267
Inscris: 1 February 04
Forumist Nr.: 2.054



QUOTE (Oiski-Poiski @ 5 Mar 2005, 09:06 PM)
Insa nu sfatuiesc pe nimeni sa porneasca la drum daca nu vrea cu adevarat (vedeti prima posibilitate) sau daca nu are o necesitate deosebita .
Drumul asta nu este pentru "Weicheier" (traducere libera "oua moi" , sau carpe, sau slabanogi, sau ziceti-le cum vreti).
Acum nu ca eu fac parte dintre cei foarte puternici , cred ca viata aici m-a facut mai puternica decat 50 de ani Romania.
Iti mai trebuie o dantura sanatoasa sa poti "musca" in orice, o parte dorsala puternica si nepasatoare unde sa-i trimiti pe unii sa te muste daca nu au altceva de lucru.
Iti mai trebuie umor, buna dispozitie , sa-ti mearga mintea brici de cele mai multe ori ca sa pricepi inaintea altora, buna crestere ca sa-ti trimiti dusmanii (si din astia vei avea destui ) la dracu cu cea mai politicoasa formulare posibila.
Iti mai trebuie o sursa de unde sa-ti cumperi de Craciun varza acra, carnati , cozonac , de Pasti un miel si leustean (pentru ciorba) , buna vointa sa-ti poftesti din cand in cand rude si prieteni la masa .Cu alte cuvinte sa te inconjori (daca crezi ca duci lipsa ) cu tot ceea ce-ti aminteste de casa.Si cred ca Romania poate exista pana si in Papua Guinee.
Cu acestea mult succes pentru toti curajosii !!!!!!!!!

Imi palace cum ai pus lucrurile. Asa e smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mrs. Rogers
mesaj 5 Mar 2005, 08:49 PM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.267
Inscris: 1 February 04
Forumist Nr.: 2.054



QUOTE (framboise @ 5 Mar 2005, 04:41 PM)
Dar prima chestie a fost absenteismul oamenilor pe trotuare, pe strada...Nimeni...Pustiu ca in codru...Daca te apropii de centru, incepi sa zaresti fiinte omenesti la plimbare, altfel...In fine...

Eu cred ca tu erai pe autostrada cand ai ajuns la concluzia asta biggrin.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
framboise
mesaj 5 Mar 2005, 09:21 PM
Mesaj #10


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 109
Inscris: 5 February 05
Din: Canada
Forumist Nr.: 5.639



QUOTE (toxic @ 5 Mar 2005, 08:49 PM)
QUOTE (framboise @ 5 Mar 2005, 04:41 PM)
Dar prima chestie a fost absenteismul oamenilor pe trotuare, pe strada...Nimeni...Pustiu ca in codru...Daca te apropii de centru, incepi sa zaresti fiinte omenesti la plimbare, altfel...In fine...

Eu cred ca tu erai pe autostrada cand ai ajuns la concluzia asta biggrin.gif

Ce pot sa spun despre acest mesaj?! No comment...
Ma simt atat de magulita! king.gif Se pare ca imi sorbi fiecare cuvintel. spoton.gif
Go ahead! Urmareste-ma si citeste-ma cu mare atentie! Ai multe de invatat de la mine, baby!




--------------------
Sunt succese care te injosesc si infrangeri care te inalta...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mistinguett
mesaj 5 Mar 2005, 09:30 PM
Mesaj #11


Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.395
Inscris: 25 April 03
Forumist Nr.: 240



Eu carnati, varza si restul gasesc aici (mai putin leustean, dar de-ala mi-aduc din tara la borcan cu sare) dar e mai greu cu cei pe care sa-i inviti la masa. Ramane un fenomen inexplicabil pentru mine de ce aici avem mai putin timp pentru viata sociala decat in Romania. Stiu ca orele de munca sunt mai lungi si distantele mai mari, toata lumea e obosita si nu prea ne potrivim la programe (mai bine zis la timpul liber), uneori e un efort sa te vezi cu prietenii. Dar asta e, dupa atatia ani am inceput cat de cat sa accept asta ca o situatie de facto.

Am plecat din dragoste de sot, realmente, si mi-a trebuit mult timp sa decid ca un barbat merita sa-mi las familia si prietenii. Niciodata nu am visat sa plec, niciodata nu am visat sa vad atata din lume cat am vazut in ultimii 9-10 ani. Iesiri din tara avusesem o excursie la bulgari si 2 zile in Belgrad dupa ce ne-am casatorit.

Ce m-a socat cand am ajuns aici (chiar din prima zi) a fost mizeria, uratenia din jur cand am plecat din aeroport. Ala nu e un cartier dragut, daca ajungeti pe-aici sa va feriti sa va lasati impresionati de asta. In fond e o autostrada si e la marginea orasului. Imi aduc aminte ca am gandit "unde naiba am ajuns? asta-i NY-ul?" Dar m-am mai linistit cand am ajuns acasa, un cartier linistit si destul de curatel din Queens. Dar nu ce vezi in filme, in nici un caz. biggrin.gif Nici unde stau acum nu e ca in filme, nici cartierul si nici apartamentul.
Al doilea soc a fost numarut de sud-americani. Adica, stiam ca sunt dar nu ca depasesc numarul de negri. Si nu ma asteptam sa vad billboard-uri si reclame in spaniola peste tot si nici sa aud atata spaniola in jur.

*amintire - in prima zi aici, dupa ce am lasat valizele acasa, ne-am dus in Manhattan si cand am trecut podul Brooklyn, am avut un moment de "wow". De-atunci si pana in ziua de azi, vazand Manhattanul de pe oricare dintre poduri, mai ales seara cand este luminat, e o placere. Probabil stie toata lumea de-acum cat iubesc orasul asta. wub.gif

Ce am invatat aici:
Ca fata cu "bun simt" din Romania, am invatat balanta intre a fii amabila si a impune limite. E o lume majoritar agresiva si e usor sa fii calcat in picioare. Eu personal refuz sa raspund cu agresivitate dar nu am probleme sa opresc pe agresori. De fapt e un amuzament pentru mine cand sochez pe cate cineva care nu ma cunoaste si ma ia de fraiera doar pentru ca sunt amabila. Am invatat (zic eu) sa spun ceea ce gandesc fara sa ofensez.

Am mai invatat ca sunt cea mai importanta persoana din viata mea si ca sunt prima persoana de care trebuie sa am grija, din orice punct de vedere. Poate suna egoist, dar hei, daca eu nu-s bine nu am cum sa ajut pe cei din jur.
Legat de asta am invatat si chestia cu prioritatile de care vorbea toxic, si poate multora nu li se pare important - mie da. Financiar, social, fizic - am invatat ce este cu adevarat important pentru mine, si nu doar ca sa fac ce face restul lumii.

Destul despre mine pentru azi.
QUOTE
Imi doresc sa fie ultimul an cand mai sunt departe de familie. Mi-e greu si nici nu pot sa spun ca lucrurile au mers intotdeauna cum as fi dorit.

Omu' Bun, afirmatia ta ma face sa intreb: daca ai avea familia langa tine te-ai mai reintoarce in tara?

editat din cauza de leustean laugh.gif

Acest topic a fost editat de Mistinguett: 5 Mar 2005, 10:28 PM


--------------------
Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mrs. Rogers
mesaj 5 Mar 2005, 10:02 PM
Mesaj #12


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.267
Inscris: 1 February 04
Forumist Nr.: 2.054



Framboise, nu te urmaresc dar nu-mi plac exagerarile de nici un fel. Unde locuiesc eu sunt si oameni pe strada si in downtown. In downtown sunt locuri unde te freci de trecatori. Iar noaptea la ora 1-2 in centru este viata de noapte .In Romania noaptea centrul unui oras e pustiu . Exita lume doar in parcarile discotecilor si la mare pe litoral.
America de Nord nu e nici pe departe atat de aglomerata ca Europa, totul este mai larg , distanteel mai lungi. dar de aici pana la a spune ca e pustiu , e diferenta mare.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cla
mesaj 5 Mar 2005, 10:15 PM
Mesaj #13


Cla
******

Grup: Membri
Mesaje: 16.086
Inscris: 7 May 04
Din: Noris Rock City
Forumist Nr.: 3.415



QUOTE (Oiski-Poiski)
Daca nu plecam acum as fi fost precis deja judecata pentru stransul de gat al socrilor.

laugh.gif spoton.gif
QUOTE
Iti mai trebuie o parte dorsala puternica si nepasatoare unde sa-i trimiti pe unii sa te muste daca nu au altceva de lucru.

clapping.gif !! ASA-I !! rofl.gif

Nu vreau sa ma repet de la celalalt topic, dar cred ca tot o fac.
Am crezut ca in Germania creste tot in pom. Bine, aproape orice, dar nu dude... rofl.gif (just a joke)

Nu serios, parintii mei au depus actele de plecare pe cand eu eram sugaci.
A durat 16 ani si ceva pana am primit aprobarea si pasapoartele si am sters-o repede. Problema mea personala a fost in momentul asta ca n-am putut sa termin scoala, adica sa nu ajung la bacalaureat, lucru pe care-l regret pana in ziua de azi...
Si-ti lasi prietenii, gagica, casa, locuri iubite, chiar daca alea-s gropile de pe strada sau complexul dupa colt...

Ajungi pe undeva unde habar n-ai de nimeni... dar dupa cum sunt eu prietenos si nu prea pretentios, am gasit imediat de lucru si asimilarea s-a intamplat repede, eram tanar wink.gif
Le-am invatat dialectul si de-atunci nimeni habar n-are (daca nu-i spun) ca-s din RO.
Prieteni am gasit, desi nu multi. Pe cuvant, mai multi am pe Han.

Nu e bine daca te simti ca un pom fara radacina si de asta nu scapi... cel putin eu simt asa, nu sunt multumit si vreau acasa.
As avea nenumarate motive sa raman aici, dar cred ca DORUL e ceva tipic romanesc.
Nu ca n-as fi realizat ceva, a fost destul. Am finantat si am reusit o casnicie de lunga durata, un copil sanatos, a venit timpul pt o a 2-a viata...

Ce ciudat va suna cand ajung in RO si sunt pt a 2-a oara strain... dar toata viata mea e facuta din 2 jumatati, so what... pacat ca nu ma pot rupe eu in doua...

Aa, serios, dude n-avem pe-aici... vreau dudeeeeeeee !! biggrin.gif





--------------------
Cea mai buna inventie e dormitul, de cïżœnd au fost obositii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mrs. Rogers
mesaj 5 Mar 2005, 10:25 PM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.267
Inscris: 1 February 04
Forumist Nr.: 2.054



Multi emigranti se plang ca nu au prieteni in tara adoptiva. E adevarat, sau e doar o faza din inceputul emigrarii?
Nu stiu cum sunt altii , dar eu am aici si prin alte parti prieteni foarte buni . Am si " preteni "sau constinte pe care le apreciez foarte mult . Peste tot am gasit oameni faini sau super faini. Pe masura ce cresti in varsta e mai greu sa dai timp unei relatii sa creasac la nivel de prietenie foarte buna. .
In America am inteles ca e mult mai greu sa-ti faci prieteni din cauza ritmului de viata , a distantelor si a mentalitatii oamenilor.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cociuba
mesaj 5 Mar 2005, 10:32 PM
Mesaj #15


Cavalerul nedesavarsit
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.548
Inscris: 25 April 04
Forumist Nr.: 3.251



Mistinguett ai avut o idee geniala sa deschizi acest topic...


--------------------

user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cla
mesaj 5 Mar 2005, 10:49 PM
Mesaj #16


Cla
******

Grup: Membri
Mesaje: 16.086
Inscris: 7 May 04
Din: Noris Rock City
Forumist Nr.: 3.415



La mine e asa ca am avut "prieteni" comuni cu nevasta-mea, dupa ce am plecat, n-au vrut sa mai aiba de-a face cu mine.
Singurul prieten al meu adevarat de aici a murit... cry.gif
Restul sunt toti in RO dunno.gif


--------------------
Cea mai buna inventie e dormitul, de cïżœnd au fost obositii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mistinguett
mesaj 5 Mar 2005, 10:57 PM
Mesaj #17


Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.395
Inscris: 25 April 03
Forumist Nr.: 240



Am prieteni, dar nu la acelasi nivel de prietenie ca in Romania. De ex, sa-mi sune la usa oricand fara sa deranjeze, chiar daca sunt in pijamale. Cum spuneam, din cauza felului de viata e si cam imposibil sa se intample, dar daca s-ar intampla - ar fi tot cu romani de-ai nostri.

In rest, da, am cunoscut o groaza de americani (sau alte natii) care imi sunt simpatici si dragi. Dar nu se leaga acelasi gen de prietenie. Ei nu-s obisnuiti sa stea 3 ore la bere sau la masa cum stam noi oricand, nu numai de Thankgiving si de Craciun iar eu nu-s obisnuita sa merg in baruri prea zgomotoase si unde sursa de distractie e cel putin marijuana.
Intelegeti ca generalizez acum, da? Dar astia-mi sunt colegii de servici in mare parte.

Nici cu vecinii nu-s aceleasi relatii, si stiu ca asta e cazul NY-lui si ca in alte parti e diferit. Eu scriu aici din experienta mea. Sunt foarte pe bune cu vecinii mei, dar daca va zic ca am vecinii de apartament mutati aici de 3 luni si eu i-am vazut de 2 ori, ma credeti? Sau gateam intr-o noapte pe la 10 si nu aveam ceapa si tare nu m-as fi imbracat sa ies la deli-ul din colt si m-am gandit "ce bine era acum daca ma duceam la *cutarica* de la 2 sa-i cer o ceapa..." rofl.gif Romanism, stiu.
Am o vecina care a fost invitata sa bata la usa oricand are chef de o vorba, credeti ca a facut-o? nu. Ce sa-i faci, n-am vecini romani.

Nu cred ca e o faza de inceput, sunt aici de 13 ani. Poate am eu cerinte prea mari, am avut prea multi prieteni foarte buni in Ro si ma asteptam ca si aici sa fie la fel. Cum spunea si dead-cat, singuratatea nu e ceea ce te astepti sa fie - ei, eu nici nu m-am asteptat sa ma simt singura, in primul rand ca fac partida buna cu al meu si nu ne plictisim nici unul de altul nici impreuna, in al doilea rand ca intotdeauna mi-am facut prieteni usor. Aici nu mi se pare usor - si am o intreaga filozofie personala despre motive.

Cla, eu zic ca inainte sa faci pasul cel mare sa te duci in Romania pentru cateva luni. Numai asa iti vei da seama daca te-ai reintegra vietii din Ro.
Mie mi-au spus demult cei din Ro: tu vezi totul frumos pentru ca vii in vizita, ai bani suficienti in buzunar si pentru ca toata lumea te primeste frumos pentru ca te vad rar. Daca ai sta aici ai sa vezi ca nu mai are nimeni timp si mare mirare daca primesti un telefon.
Si mare dreptate au avut. Am stat 3 luni jumate si abia asteptam sa vin acasa.

Editat din cauza de pleonasm, mama ei de gramatica.

Acest topic a fost editat de Mistinguett: 5 Mar 2005, 11:01 PM


--------------------
Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Oiski-Poiski
mesaj 5 Mar 2005, 10:59 PM
Mesaj #18


femeia de pe luna
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.998
Inscris: 22 January 05
Din: LUNA
Forumist Nr.: 5.504



Pai Cla, e cazul atunci sa-ti cauti prieteni numai ai tai, lasa-i pe a lui fosta ......cu fosta wink.gif .Simplu biggrin.gif .


Prieteni pe aci nu avem multi insa nici nu ai timp prea mult de asa ceva.Iar clipele alea putine cu timp mult si intalniri trebuie sa le gusti din plin. smile.gif
Este adevarat ca de cand fiul nostru a crescut si a mers la gradinita, club de fotbal, scoala prin el am cunoscut mai multa lume .
Desigur ca nu-i pot numi prieteni ca si pe alti prieteni din RO cu care ai copilarit, ai batut bancile scolii, ai fost la servici.
Aia a fost un fel de prietenie, asta este altceva .
Normal ca cei de aici nu pot concura cu amintirile celorlalti.Poate ca nici noi nu le dam sanse prea multe wink.gif .



--------------------
"Vorbeste doar atunci cand cuvintele tale sunt mai valoroase decat tacerea"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mrs. Rogers
mesaj 5 Mar 2005, 11:17 PM
Mesaj #19


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.267
Inscris: 1 February 04
Forumist Nr.: 2.054



QUOTE (Mistinguett @ 5 Mar 2005, 11:57 PM)
tu vezi totul frumos pentru ca vii in vizita, ai bani suficienti in buzunar si pentru ca toata lumea te primeste frumos pentru ca te vad rar. Daca ai sta aici ai sa vezi ca nu mai are nimeni timp si mare mirare daca primesti un telefon.
Si mare dreptate au avut. Am stat 3 luni jumate si abia asteptam sa vin acasa.


Anul trecut am fost 2 saptamani in Ro si m-am simtit extraordinar.Am avut si o nunta in familie , deci m-am intalnit cu majoritatea rudelor si prietenilor. Parintii si socrii ne suflau si in supa , colindam strazile si ma uitam la ce s-a schimbat , colindam magazinele . Ne-am simtit minunat. Cand ne-am intors , am ramas cu mult dor in suflet. E greu sa realizezi ca noi am vazut partea cea mai roz a lucrurilor , si referitor la parinti , si la socri si la prieteni si la Romania .


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cla
mesaj 6 Mar 2005, 12:39 AM
Mesaj #20


Cla
******

Grup: Membri
Mesaje: 16.086
Inscris: 7 May 04
Din: Noris Rock City
Forumist Nr.: 3.415



QUOTE (Mistinguett @ 5 Mar 2005, 09:57 PM)
Am o vecina care a fost invitata sa bata la usa oricand are chef de o vorba, credeti ca a facut-o? nu. Ce sa-i faci, n-am vecini romani.

Misti, sa stii ca nici la noi nu-i altcumva... m-a enervat vesnic si acum ca vecinii stau de vorba pe hol in loc sa intre la o cafea de vorba... dry.gif Ai dreptate, nu-s romani. Dincolo pe strada moare cineva si habar n-ai.
In RO se cere o ceapa in gura mare de pe balcon: "Mariiiiiieeeeee, ai o ceapa acas' " tongue.gif Superb... doar italienii mai zbiara asa fain rofl.gif
I love it... wub.gif Dar sa stii ca, asa cum spui tu, voi face un test de cateva luni sa vad daca am o sansa.
Daca merge, bine. Daca nu, macar am incercat. Just who dares, wins dunno.gif
QUOTE (Oiski)
Pai Cla, e cazul atunci sa-ti cauti prieteni numai ai tai, lasa-i pe a lui fosta ......cu fosta

Crede-ma ca nici nu mai am chef de aia... cui nu-i place de mine, pe ala il detest anticipat eu tongue.gif evil.gif


--------------------
Cea mai buna inventie e dormitul, de cïżœnd au fost obositii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OMU'BUN
mesaj 6 Mar 2005, 01:18 AM
Mesaj #21


Batranul Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.491
Inscris: 5 June 03
Din: Romania
Forumist Nr.: 360



Mistinguett
QUOTE
Omu' Bun, afirmatia ta ma face sa intreb: daca ai avea familia langa tine te-ai mai reintoarce in tara?


Misti, spre deosebire de tine, eu nu ma pot lauda cu dragostea mea fata de Londra. Pot sa-mi aduc aici si sotia si copii si pe mama din groapa, ca tot nu ma dau in vant dupa aceasta lume civilizata, desi recunosc ca te respecta mai mult decat o fac cei de unde-ai plecat. Cred ca tine mai mult de suflet. Nu m-as putea acomoda in veci. Trec zilnic de cel putin doua ori prin locuri pentru care foarte multi turisti platesc bani grei sa le vada o data in viata. Am avut ocazia sa lucrez in locuri de a caror istorie englezii sunt mandri. Am avut ocazia sa lucrez in locuri unde am adaugat si eu o caramida la faurirea istoriei: turnurile din Canary Wharf. (Pacat ca nu se permit atasamente, ca as fi putut arata legitimatia pentru acea zona destul de securizata, ca era dupa 11 septembrie!) Nu ma intereseaza! Totul ma lasa rece. Ajung acasa si ma instalez in fata calculatorului de unde nu ma mai desprind decat daca este foarte necesar. Sunt un solitar si nu-mi place sa deranjez pe altii. Daca cineva ma viziteaza, ma bucur si ii tratez cum pot mai bine, dar dupa ce se observa ca nici dupa a doua, nici dupa a treia vizita, nu ma sinchisesc sa intorc aceste vizite, chiar daca mai vin cu vreo treaba, stau putin, parca stingheriti sa nu ma deranjeze, incep sa ma trateze cu "dumneavoastra" si pleaca scuzandu-se de deranj. De foarte multe ori mi s-a intamplat asa. Iar asta in ciuda faptului ca am fost si sunt - zic eu - un om destul de vesel.
Prieteni adevarati am putini. Spuneam in mesajul anterior ca aici notiunea de "prieten" se caricaturizeaza dincolo de limita firescului. Unii dintre prieteni ar fi preferat sa le iau apararea si atunci cand furau si atunci cand se certau cu altii si nu aveau dreptate... Mi s-a reprosat ca nu stiu sa tin cu cei din zona mea sau cu cei care poate m-au ajutat intr-o imprejurare sau alta. N-am sa inteleg niciodata de ce, acceptand un ajutor (care poate nici nu era atat de important) trebuie neaparat sa te compromiti ca sa fii recunoscator gestului respectiv. Pentru asta, recunosc ca am destul de putini prieteni si prefer sa fiu lasat in pace decat sa ma pomenesc cu un ajutor pe care cineva il anticipeaza dintr-um motiv sau altul! Am suferit sincer pentru fiecare ruptura avuta de prietenii mei, si pot sa spun ca sunt inca socat de cate divorturi au fost in ultimii ani. Dar mi s-a intamplat si sa ma intreb cum de a reusit acea femeie sa imparta viata cu un barbat care nu se poate controla dupa prima bere si face cele mai oribile tampenii... Nu judec si nu doresc sa fiu judecat: sunt pentru toleranta si cat mai mult respect. Concluzia trista este ca strainatatea a distrus enorm de multe casnicii!...
Deci, chiar si cu familia alaturi, niciodata nu mi-as face planuri sa raman definitiv. Iar daca s-ar intampla prin cine stie ce imprejurari, probabil in gandul meu as fi intotdeauna pe picior de plecare. Neputinta de a ma face util in tara mea ma tine inca departe de cei dragi, iar asta e ca un blestem pentru mine! Ma intreb daca si cand se va sfarsi, si daca nu cumva voi sfarsi si eu intr-o zi ca atatia altii, cu un divort si o viata ratata!... sad.gif Deocamdata nu am motive, dar numai Dumnezeu stie ce ne rezerva ziua de maine!

Acest topic a fost editat de OMU'BUN: 6 Mar 2005, 01:21 AM


--------------------
Dincolo de inocenta e alunecare !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 14 Mar 2005, 10:43 AM
Mesaj #22


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Misti, felicitari pentru deschiderea acestui subiect ! thumb_yello.gif Sper ca oaspetii Hanului care au astfel de povesti sa fie lasati sa si le spuna asa cum ai cerut tu, fara lansarea in comentarii de genul celor din subiectul de la Dezbateri . smile.gif

Povestile imigrarii cred ca ne pot spune fiecaruia dintre noi multe, despre lumea asta, despre vorbitorii si nevorbitorii de limba romana.

Scuze de off topic.


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elena Z
mesaj 4 Feb 2006, 04:45 AM
Mesaj #23


[Ileana]
*****

Grup: Membri
Mesaje: 963
Inscris: 19 November 03
Din: Cuba
Forumist Nr.: 1.242



Pentru mine a fost foarte usor sa plec din Ro. Tata era aici din 89 si intr-o vara, dupa ce tocmai intrasem la liceeu, am zis sa imi vizitez tatal, pe care nu il mai vazusem de mult timp. (ai mei fiind despartiti de pe cand aveam io vre-o 4 anishori). Am ajuns aici si mai mult dintr-o joaca am luat decizia sa raman aici, decizie pe care o regret si in ziua de astazi. La inceput mi-a fost foarte greu, eram o copila care dintr-o data sa vazut printre straini. De-a bea cand am inceput sa ma duc la scoala, am inceput sa realizez ce are sa ma astepte. Si am regretat ca nu m-am intors la mama inapoi, am regretat mult, dar nu mai aveam cale de intoarcere. Imi amintesc primul an de scoala in Austria. Mergeam la scoala 8 ore pe zi numai ca sa invatz germana. Am urat germana de prima data de cand am auzit-o si o urasc si acuma, drept dovada nici dupa 6 ani de zile de umblat numai prin scolii nu o stiu la perfectie si cred ca nu o voi stii niciodata. Am urat anul ala de scoala, nu erau decat straini cu mine in clasa, nu vorbeam cu nimei, aveam sezatia ca in pauza ceilalti copii se uita urat la mine. Am plans mult atunci pentru decizia luata. Dar cumva m-am resemnat si am privit mai departe. A urmat liceul, unde aveam sa observ cat de nazisti sunt austrieci. Erau atat de rai cu mine, radeau de mine ca nu vorbeam bine germana, isi bateau joc de mine, ce mai aia 3 ani cat am mers la liceeu au fost un chin pentru mine. Nu am reusit sa imi fac nici o prietena, eram mereu singura, in pauze citeam, numai ca sa nu se mai lege nimeni de mine. Acuma dupa 6 ani de zile, situatia este cam la fel. Nu am prietenii aici, am numai amici cu care te poti distra si atat. Austria nu este o tara urata, este foarte curata, cu peisaje superbe, da oamenii sunt foarte reci. Sunt extrem de reci si de nazisti. Cateodata ma gandesc sa ma intorc inapoi in Romania dar sunt constienta ca acuma nu am nici un viitor acolo. Inca nu am nici o diploma, nu am nici o pregatire. De multe ori ma amagesc cu ideea ca o sa mai treaca cumva anii si am sa imi terim o facultate aici si atunci am sa ma intorc. Dar nu stiu cat am sa ma rezist aici. Urasc Austria, urasc viata pe care o duc de 6 ani, si cateodata ma urasc si pe mine ca am facut un pas gresit la momentul nepotrivit.


--------------------
Power is the ultimate aphrodisiac ! - Henry Kissinger
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ilie
mesaj 4 Feb 2006, 10:11 AM
Mesaj #24


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.816
Inscris: 16 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.605



D'abia cum am descoperit acest topic. Din start va spun ca eu consider ca e roman orice cetatean care s-a nascut in Romania, sau s-a nascut in strainatate avand sange de cetateni romani.

Celor ce vor sa ramana in strainatate le doresc sa-si implineasca visele acolo unde se afla.

Celor ce vor sa se intoarca, indiferent de motiv (printre care multi dintre fostii mei colegi plecati de 5, 10 sau 15 ani), le spun sa se intereseze inainte sau sa vina direct.
Aici va puteti regasi sufleteste (e mult mai important decat multe altele...), va puteti implini material (isi pot impartasi si vinde experienta si meseria invatate in strainatate, sau pot investi in ceva), va puteti implini social (sa va intergrati unor grupuri de prieteni, profesionale, etc). Dorul, ospitalitatea, vechea cumsecadenie si sentimentul prieteniei le gasiti inca in Romania.

Asta o spun ca cineva care a vrut sa plece, dar n-a reusit pe cale legala prin 90-91. Insa am reusit sa ma realizez in Romania pe cai legale.

Pentru cei ce vor sa se intoarca: Sa reveniti si sa va regasiti cu bine acasa si succes in ce vreti sa faceti!
Daca aveti nevoie de un sfat, un ajutor intrebati-ma pe mine sau pe altii.

Q


PS. Ardeal, cred ca pentru tine ar fi mai bine sa te intorci. Fa niste calcule si un plan.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
(Afrodita)
mesaj 16 Jan 2007, 04:41 PM
Mesaj #25





Guests






"Cat ati stiut despre tara unde ati emigrat inainte de plecare?" -- Nu prea multe, oricum am vazut Olanda ca pe o tara de 'tranzitie'... Tot ce stiam era ca drogurile si prostitutia sunt legale, deci n-am avut sperante prea mari de la Olanda. Singura chestie la care ma asteptam a fost ca oamenii sa fie mai educati ca in Ro, nu invers....
Cat despre UK stiam ce invatasem de la orele de istorie si geografie din generala ohyeah.gif si ce mai citisem pe forumuri.

Nu sunt genul de om care sa planifice totul in detaliu, plus ca-mi place sa fiu surprinsa de locurile noi. Si nici nu am avut mari sperante de la nici una dintre tari. Concluzia: Olanda m-a dezamagit profund, UK ma incanta fantastic. Nici in UK nu sunt toate roz, dar comparand cele 3 tari - Ro, Olanda si UK - in UK ma simt 'acasa'....

"Odata ajunsi acolo, ce nu a fost cum credeati sau v-a atras atentia (bun sau/si rau)?"
Sa vedem:

1. Olanda: rahat de caine peste tot, oameni nesimtiti, lipsiti de cei 7 ani de acasa si de respectul fata de ceilalti din jurul lor, strazile sunt construite in asa fel incat mergi in cerc de ametesti si tot n-ajungi unde trebuie, orasele sunt foarte ciudat structurate, magazinele se inchid devreme - asa ca daca n-ai apucat sa-ti iei tigari, mancare, bautura pana la 8 seara, ai pus-o de neste nervi - oamenii sunt ipocriti si prefacuti - mai rau ca in Ro - etc...
2. UK: extrem de curat pe strazi, peisaje minunate, oameni civilizati si binevoitori, foarte directi si destul de pasionali - contrar celor spuse despre ei cum ca ar fi reci si fara sentimente - strazile, desi diferite de Ro, sunt oarecum asemanatoare - reusesc sa-mi gasesc drumul chiar daca n-am mai fost niciodata prin acele locuri, oamenii stiu sa se distreze, magazinele sunt deschise si 24 din 24, deci tot ce trebuie sa stii e drumul pana la primul non-stop si te-ai rezolvat. Plus ca sunt foarte binevoitori si saritori: daca ai nevoie de ajutor se dau peste cap sa faca tot posibilul sa te informeze si sa te ajute cat de bine si de mult pot. Daca se intampla sa simta ca te deranjeaza cu ceva isi cer scuze imediat si incearca sa se revanseze.
Sinurul lucru care ma enerveaza la ei e ca circula pe stanga si nu reusesc sa ma asigur ok cand trec strada rofl.gif si robinetele separate de apa: unu de apa rece si unu de apa calda si daca le vrei combinate folosesti un dop cu care astupi chiuveta si o lasi sa se umple biggrin.gif Si apa calda e atat de fierbinte ca iti arde deshtele daca te mananca undeva sa te dai viteaz si sa nu folosesti dopul vietii rofl.gif iar cea rece iti ingheata degetele intr-o secunda... Dar in afara de acestea, cum am mai zis pe undeva, seamana cu o Romanie mai evoluata.E bine aici.


"Ati avut familie, prieteni de la inceput?" - in Olanda am avut "prieteni" - adica persoane care ar fi trebuit sa-mi fie prieteni, iar in UK chiar am prieteni de la inceput. Si stiu ca ma pot baza pe ei oricand, indiferent de conditii sau de motivul pentru care am nevoie de ajutor.

"Cat v-a ajutat asta? " - ajuta mult, mi-ar fi fost extrem de greu in afara Romaniei, daca nu as fi avut pe cineva care sa ma ajute, sa-mi fie alaturi.

"Ati comparat preturile din Romania cu preturile de unde ati ajuns?" -- da, la inceput in Olanda, pana am observat ca nu e mare diferenta intre preturi, singura diferenta majora e la salarii biggrin.gif Acum nu mai compar nimic, iau totul asa cum e si incerc sa-mi refac simtul monetar, pierdut de mai bine de 2 ani...


"Cat a durat (aproximativ, bineinteles) pana ati putut spune "cam stiu pe ce lume sunt acum" (legi, reguli sociale etc)? " - inca ma chinui sa aflu pe ce lume sunt rofl.gif Deci mai mult de 3 luni acum... Asta si din cauza ca ma tot fatzai de colo colo... Sper sa nu mai dureze mult pana aflu ce si cum...

Cam atat acum...
Concluzia: e asa cum stiam: cainii nu-s cu covrigi in coada nicaieri in lume, trebuie doar sa-ti gasesti locul si sa faci tot posibilul ca sederea ta acolo sa fie minunata.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
katrynell
mesaj 13 Jul 2007, 04:20 PM
Mesaj #26


Musteriu
*

Grup: EmailInvalid
Mesaje: 24
Inscris: 3 July 07
Forumist Nr.: 10.048






Cel mai trist efect al emigrarii este dezradacinarea. sad.gif
De fiecare data cand ma-ntorc acasa ma simt strain in propria mea tara.Si tot strain sunt si aici in Occident.

Suntem persoane ce si-au pierdut identitatea nationala,o specie de hibrid social.
Si cum altfel am putea fi,noi cei ce aterizam in materialism,plecati fiind dintr-o lume care mai intai s-a torturat cu utopii pentru cateva zeci de ani?Si care s-a eliberat de vechile frustrari doar pentru a face loc la altele.

"Fuga" in occident e-un drum spinos,ca cel de la idee catre forma.
Caci,chiar daca traim aici si mancam paine de la ei,pastram in noi vehea boala a suspiciunii fata de valorile Occidentului.

Acum inteleg de ce,cand se refera la noi,ei spun:"cei din estul Europei".Adica cei ce-au fost atat de vanitosi incat sa creada c-ar putea supravietui fara capitalism...

Si vom haladui asa prin Europa si prin lumea-ntreaga pana cand vom avea curajul sa spunem:suntem cu totii vinovati de ceea ce s-a intamplat si ccea ce se-ntampla!
Abia dupa accea ne vom intoarce-acasa...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Yvonne
mesaj 13 Jul 2007, 07:22 PM
Mesaj #27


Eternul Visator
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.405
Inscris: 5 November 03
Din: arad
Forumist Nr.: 1.137



Candva, am avut biletul de autocar in buzunar. Si nu am putut pleca. De teama dorului pe care il simteam in mine. Acolo as fi avut multe din cele ce imi lipseau aici. Doar ca mi-as fi lasat inima la granita.
Noroc sa aveti toti cei plecati.


--------------------
unu si cu unu fac 2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
flori
mesaj 15 Jul 2007, 05:45 PM
Mesaj #28


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.024
Inscris: 6 September 04
Din: somewhere over the rainbow...
Forumist Nr.: 4.413




Vis de emigrant

de Valeriu Cercel l

Cațeluș cu paru’ creț
Și-a lasat al lui coteț,
Puse coada pe spinare
Și pleca în lumea mare,
Cu o diploma mai frate,
(Ca dormea la Facultate)
Vreo trei fire de verdeața
Neavând decât matreața,
Limba o latra la școala
Fiind internaționala,
O valiza mititica,
O boccea, o sacoșica,
Agațata-i sta de toarta,
Sa nu uit, a lui consoarta
Într-un mini-jup-parol,
De scapa și de control,
Frate, la aeroport
Bun tocmai pentru export;

Cațeluș cu par buclat,
Stând la umbra a visat
Covrigei cu mac, cu sare,
Peste mari, peste hotare,
Mulți și calzi, așa gramada
De se-nghesuiau pe coada
Și ciolane, da’ babane
Și volane, de merțane,
Din cer ca picau frumos,
Doar sa le ia de pe jos,
Pe alese, pe culese,
Fara jene între fese…
Dar sa nu o mai lungesc,
Ce sa va mai povestesc !!...

Cațeluș cu paru’ creț,
Cazu chiar de natafleț,
Ajungând peste ocean,
Visul lui de-acu’ un an
A-nțeles c-a fost, mai frate
Din “desene animate”:
Câini cu covrigei în coada
Nu gasești pe nici o strada,
Iara ploaia nu coboara
Din cer, decât apa chioara,
Nu merțane, nu ciolane,
Da’ nici vorba de babane,
Nici macar un osuleț,
Ori chiștoc mai lunguieț !...
Vazând el cum șade treaba,
Ca nici umbra nu-i degeaba,
Pentru oase din bancuțe
Trebuia dat din labuțe
Și nu îi ședea frumos
Sa dea la munca de jos,
Iar cu meseria lui
În cap nu lovea un cui,
A fost pus în fața sorții
De-i pica toți cârlionții;

Cațeluș cu permanent
Deveni mai insistent,
Ca, cerând un sfat lui Zdreanța
Var primar (prin alianța)
Și el om cu facultate,
(Doi ani pentru fals în acte)
Care nu demult și-a luat
Pe oua un doctorat,
Iar acum, din gainar
Taie frunze de arțar,
Se simți cam luat din oala
Auzind din nou de școala,
Caci sub dud la el in sat,
Era prea calificat,
Iar aicea sub arțari,
Guvernanții aștia mari
Nu îi permiteau, sa mor,
Sa ridice un picior ;

Și-ncepu sa studieze
Ca sa se reprofileze :
Facu școli de coafeze,
Facu școli de stewardeze,
Facu (și-asta pentru teze !)
La seral și pekineze
Și dizeoze și stripteoze,
Mamaaa…viața ca pe roze…
Și-atât s-a specializat
Și supra…calificat,
Cațelușa lui buclata,
Partenera lui, de fata,
Cu care-mparțea odata
Pîine neagra, chiar uscata,
Alba și imaculata
Neavând macar o pata,
Gospodina și curata,
Harnica, manierata,
Nu latra neîntrebata
Nici la Luna, nici la poarta…
În lumea…civilizata
Aratând chiar demodata,
Piesa veche și uzata,
Se trezi…abandonata ;

Cațeluș cu par tapat
Dupa un vis agitat,
Se trezi ca sa constate
O cruda realitate :
Anii, se scurgeau se pare
Fara vreo discriminare
Și tot dând din coalțe-n coalțe,
(Cum mai ricoșeaza gloanțe)
Cu probleme, cu belele,
Nu mai menționez, cațele,
Alerga (ma-nțelegeți)
Dupa cai verzi pe pereți,
Caci, plecat parca mai ieri
Ajunsese…nicaieri ;

Prea mult nu va mai rețin,
Ma iertați, mai am puțin,
Ca revin din nou la el,
Napârlit și singurel,
Se visa, cu nostalgie,
(Ca traia tot cu chirie)
Tolanit la umbra deasa
Sub batrânul dud de-acasa,
Tot lingându-se de zor,
Pe labuțe și cosor !


--------------------
Nu anii din viata mea sint importanti ci viata din anii mei...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
flori
mesaj 15 Jul 2007, 07:41 PM
Mesaj #29


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.024
Inscris: 6 September 04
Din: somewhere over the rainbow...
Forumist Nr.: 4.413



Desi cu un pasaport israelian in poseta eu nu ma consider emigranta. Mai bine zis turista...hai sa zicem turist de afaceri. Nu m-am gindit niciodata sa emigrez. Am plecat ca turist in Israel si asta mai mult la insistentele mamii care dorea din inima sa vada locurile unde s-a nascut inainte de a inchide ochii pe vecie...si am ramas foarte placut surprinsa de aceasta tara in ciuda conflictelor despre care stiam ca sint pe acolo si in ciuda ingrijorarii celor ramasi acasa. Cit am stat acolo mi-a fulgerat de citeva ori prin minte gindul ca ar fi minunat sa traiesc impreuna cu copilul meu intr-o asemenea tara si oportunitatea s-a ivit. N-am stat sa ma gindesc de doua ori si am prins sansa din zbor...nu mi-a fost greu sa obtin actele si deodata mi s-au deschis toate drumurile la care nici nu indrazneam sa visez in Romania abia scapata de sub comunism. In cei treizeci si ceva de ani pe care-i petrecusem in Romania mi s-au inchis toate usile in nas si am primit doar lovituri si amenintari iar aici printre straini am descoperit ca sint un om inteligent, talentat, respectat si ca am niste drepturi. Nu mi-a fost greu sa ma integrez in societatea israeliana pentru ca sint o persoana sociabila, rationala, atenta, prudenta si practica. Nu sint genul care sa-si faca prieteni prea repede, insa sint foarte loiala prietenilor pe care mi-i fac si ma astept sa ma pot baza pe acelasi gen de loialitate din partea lor. Cei care ma cunosc bine stiu ca e foarte greu sa-mi pierd increderea intr-un prieten, dar si ca va fi la fel de greu sa ma mai incred in cineva care mi-a inselat-o. Incerc sa ma impun in situatiile care conteaza pentru mine si nu ma dau indarat de la munca indiferent daca este sau nu in raport cu ce scrie in diplomele mele. Asa am reusit sa string destui bani dupa putin timp ca sa-mi cumpar o casa a mea...dar vazind cum copilul meu tinjeste dupa bunica, pisica, catel, prietenii pentru care el era centrul atentiei si dupa un consiliu serios al micii noastre familii am hotarit ca acasa noastra este totusi in Romania. Si asa in loc sa-mi cumpar casa in Israel mi-am construit-o in Romania si nu-mi pare rau, pentru ca acolo acasa la mine eu sint regina si desi mai sint divergente de mentalitate intre mine si unii din cei de acasa am invatat sa nu mai pun la inima si am invatat ca eu si ai mei sint mai importanti decit invidia si ura unor oameni. Acum desi bat sute de drumuri prin toata lumea, drumul cel mai frumos este drumul spre casa...spre Romania. Oriunde as fi in lume pentru mine acasa este Romania si toate drumurile duc inspre acolo...


--------------------
Nu anii din viata mea sint importanti ci viata din anii mei...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ilie
mesaj 25 Jul 2007, 09:36 PM
Mesaj #30


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.816
Inscris: 16 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.605



e bine ca nu te consideri emigranta...esti o turista; la alegere...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 11:00 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman