HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Cuvinte Cheie

Politica Interna, Politica Externa, Uniunea Europeana ...

 
Reply to this topicStart new topic
> Reprezentarea Victimelor Comunismului, Apel pentru īnfiinţarea unui comitet
Pavel2
mesaj 6 Jun 2006, 04:24 PM
Mesaj #1


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 1
Inscris: 4 June 06
Forumist Nr.: 8.334Anunţ - Apel pentru īnfiinţarea Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismului

Zi de zi dispar dintre noi, fără a li se face dreptate, neconsolaţi, oripilaţi de indiferenţa generală, ultimii rezistenţi anticomunişti, foşti deţinuţi politici, supravieţuitori ai fazei de exterminare īn masă comisă de către regimul comunist. Pier, neconsultaţi, martorii unei "crime īmpotriva umanităţii din Romānia".

Se retrag din scenă netulburaţi şi călăii, lăsānd moştenire averi fabuloase, realizate fraudulos ca pradă a spolierii poporului romān īntemniţat.

Ramīne o otravă care sufocă Romānia.

Se etalează īncă miturile vechilor luptători comunişti "ilegalişti" şi ale comunismului "naţional". Noile generaţii sunt intoxicate, degradate, ţinute departe de adevărul care le-ar permite să īnţeleagă destinul ţării lor. De 16 ani, regimul post-comunist nu face nimic pentru a corecta această situaţie, dovedind continuitatea acaparării statului romān, folosit aproape jumătate de secol ca principal instrument pentru gestiunea lagărului de muncă, exterminare şi alienare. Nu acordăm acestui stat, īncă neeliberat de reţeaua securisto-comunistă, un cec īn alb pentru a analiza (judeca) singur crimele comise cu ajutorul său, pe care le-a acoperit pānă acum. El nu poate fi şi judecător şi acuzat - un evident conflict de interese.

Luānd act de iniţiative ca īnfiinţarea "Institutului de investigare a crimelor comunismului" şi "Comisiei Prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romānia", rămīnem lucizi şi vigilenţi faţă de previzibilele īncercări de minimalizare, escamotare şi confiscare a cauzei justiţiare anti-comuniste, de către orice instituţie īnfiinţată şi controlată de acest stat romān. Rezultatele analizelor făcute de instituţiile sale nu vor avea legitimitate istorică, dacă nu operează īn dialog cu victimele şi total transparent. Ele vor trebui validate de un număr suficient de mare de reprezentanţi legitimi ai năzuinţelor şi intereselor reale ale victimelor, organizaţi īntr-un comitet independent - nu numai faţă de stat ci şi faţă de orice grupări şi interese doctrinare, propagandistice, economice. Va trebui să evităm compromiterea cauzei rezistenţei naţionale din Romania cu o actiune de genul celei īntreprinse de Comisia Wiesel īn 2004.

Nici persoanele şi agenţiile finanţate din exterior nu au credit moral absolut, pentru că sunt conduse de alte agende (interese comerciale, dorinţa de a nu perturba mediul de afaceri, ascunderea unor participări la instaurarea comunismului şi colaborări cu regimul Ceauşescu, recuperarea unor proprietăţi pentru cetăţeni emigraţi, deschiderea subiectului incomod al raportului dintre cetăteni şi stat, etc.).

Semnalăm şi conflictul de interese produs de problema reparaţiilor pentru daune, care generează o situaţie concurenţială īntre diversele categorii de pretendenţi faţă de statul romān: rudelele celor asasinaţi, foştii deţinuţi politici, vechii proprietari deposedaţi, muncitorii prost plătiţi īn lagărul comunist, tinerii jefuiţi īn ultimii 16 ani, victimele unor abuzuri mai vechi (dinainte de 1944, etc.).

Nimeni nu-şi poate aroga dreptul de a reduce pretenţiile celor cărora le-a fost distrusă viaţa la scuze formale sau despăgubiri simbolice de un ban. Numai fostele victime sau urmaşii lor pot decide dacă sunt sau nu satisfăcute de gesturile reparatorii ale statului romān.

Distribuţia echitabilă a reparaţiilor va trebui stabilită prin dezbateri publice, nu prin tratative de culise.

Este inadmisibil, de exemplu, ca, īn timp ce unii īşi recuperează palate sau salarii de torţionari cu dobīnzi cu tot, ţăranii deposedaţi de un pogon, de o căruţă şi de o viaţă decentă să fie spoliaţi din nou, la adăpostul legii 18 (care nu a denunţat criminalitatea cooperativizării).

Semnalăm deja insuficienţa obiectivelor şi mandatului actualelor Institute şi Comisii.

Nu acceptăm eludarea fazei interbelice a activităţii PCR (īn care s-a pregătit crima), sau a fazei post-decembriste (īn care ea a fost fructificată copios, acoperindu-se urmele). Nici "discreţia" pe problema crucificării Basarabiei şi Bucovinei, cea mai gravă pierdere a Romāniei, pe consideraţii "geopolitice".

Semnalăm şi rezerve faţă de compoziţia ciudată a comisiilor, īn care victimele sunt insuficient reprezentate iar conducerea este īncredinţată urmaşului unui activist PCR. Ne īndoim că s-ar fi tolerat prezenţa fiului unui activist nazist īn comisia pentru studiul Holocaustului.

Dar cea mai gravă derivă (diversiune) este tratarea exclusiv "istorică" a unui subiect care trebuia abordat de mult īn registru politic (dāndu-se legile corespunzătoare) şi juridic (făcīndu-se corecţiile de rigoare īn baza lor). Adevărul istoric e deja cunoscut - de oricine a vrut să scoată capul din nisip.

Unde sunt juriştii care să propună mecanismul reparaţiilor?

Afirmaţia că nu ar exista deja suficiente dovezi este o minciună stupefiantă şi că nu ar exista istorici romāni credibili pentru a spirijini cercetările juridice - o insultă şi un semn de umilinţă colonială.

Toate acestea ne fac să lansăm azi, 8 mai 2006, un Apel pentru īnfiinţarea Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismului. Acesta va analiza şi exprima dorinţele reale ale victimelor şi le va reprezenta īn raportul cu instituţiile statului romān.8 mai 2006


Printre semnatari:
Gheorghe CALCIU DUMITREASA - fost deţinut politic, 21 de ani de īnchisoare (1948-1964, 1979-1984) http://www.sfantacruce.org/Parintele-Calciu.htm
Grigore CARAZA - fost deţinut politic, 21 de ani de īnchisoare (1949-1964, 1970-1977)http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/gcaraza/aiud/default.asp.htm
Paul GOMA : http://paulgoma.free.fr/
Cicerone IONIŢOIU, fost deţinut politic, autor a numeroase cărţi de analize şi mărturii şi a unui rechizitoriu făcut pe baza lorhttp://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/default.asp.htm
Remus RADINA - fost deţinut politic: http://www.procesulcomunismului.com/martur...default.asp.htm
Gavril VATAMANIUC - veteran de război, luptător īn rezistenţa din munţi, fost deţinut politic


Apelul si lista integrala a semnatarilor se gasesc la adresa: http://www.piatauniversitatii.com/news/edi...omunismului.htm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Viva_la_Revoluci...
mesaj 6 Jun 2006, 08:08 PM
Mesaj #2


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 79
Inscris: 1 December 05
Forumist Nr.: 7.382Cu o afirmatie nu sunt de acord:
QUOTE
conducerea este īncredinţată urmaşului unui activist PCR. Ne īndoim că s-ar fi tolerat prezenţa fiului unui activist nazist īn comisia pentru studiul Holocaustului.

nu cred ca Tismaneanu poate fi descris in atat de putine cuvinte si prin prisma descendentei sale.
QUOTE
Dar cea mai gravă derivă (diversiune) este tratarea exclusiv "istorică" a unui subiect care trebuia abordat de mult īn registru politic (dāndu-se legile corespunzătoare) şi juridic (făcīndu-se corecţiile de rigoare īn baza lor). Adevărul istoric e deja cunoscut - de oricine a vrut să scoată capul din nisip.

Nu sunt sigur la ce se refera atunci cand vprbesc de condamnare politica si juridica. Daca e vorba de legea lustratiei, de despagubirea victimelor comunismului si condamnarea tortionarilor, sunt de acord cu ei: si asta trebuie (trebuia!) facut. Dar daca se refera la a condamna comunismul insusi, ca doctrina, scotandu-l eventual in afara legii, imi e teama ca asta e imposibil. Nu-l poti condamna pe Marx ("politic", ca juridic chiar e imposibil) pentru crimele lui Stalin sau Ceausescu. Chiar sunt curios ce au vrut sa spuna prin "abordarea perioadei comuniste in registru politic", pentru ca in afara masurile enumerate mai sus, imi e teama ca "condamnarea" comunismului apartine istoriei, politologiei si filosofiei.


--------------------
Proletarii vseh stran, soedinyajtes'!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 8 Jun 2006, 09:59 AM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188QUOTE (Viva_la_Revolucion! @ 6 Jun 2006, 09:08 PM)
Dar daca se refera la a condamna comunismul insusi, ca doctrina, scotandu-l eventual in afara legii, imi e teama ca asta e imposibil. Nu-l poti condamna pe Marx ("politic", ca juridic chiar e imposibil) pentru crimele lui Stalin sau Ceausescu. Chiar sunt curios ce au vrut sa spuna prin "abordarea perioadei comuniste in registru politic", pentru ca in afara masurile enumerate mai sus, imi e teama ca "condamnarea" comunismului apartine istoriei, politologiei si filosofiei.

Mda - asta cam asa e. rolleyes.gif

Plus ca problema de baza pare sa fie ca ... dialectica marxista functioneaza la greu : am renuntat cu surle si trimbite la comunism/socialism, Fukuyama a prezis in '90 victoria definitiva a unui "liberalism asistential globalizat" numai ca ... a dracului realitatea asta - ca diferentele sociale se incapatineaza sa se adinceasca ( la nivel global ), in tarile foste comuniste actualii capitalisti "salbatici" ( chiar daca deghizati in social-democrati sau mai stiu eu ce ) si trusturile straine se comporta ... absolut exploatator ... si in situatiile astea chiar devine extrem de dubioasa condamnarea comunismului/marxismului ca doctrina. sorry.gif In loc de "recuperarea si vindecarea ranilor trecutului" incepe mai degraba sa miroasa a ... "apararea status-quo-ului" ... devil.gif

P.S. : Si plus de asta semnatarii petitiei inca sunt tributarii unei idei din subconstient extrem de populara prin 1990 - cineva ... statu' are bani cacalau, pe care-i tine insa asa ... ascunsi in loc sa plateasca daune reparatorii. Ciuciu - realitatea e ca statul nu are nici un ban de fapt, doar ruleaza banii nostri, ai contribuabililor actuali ... wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 8 Jun 2006, 09:59 AM
Mesaj #


ContextuALL

Go to the top of the page
 
Quote Post
abureala
mesaj 21 Jun 2006, 09:56 AM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835Omule esti prea mare in actiunea ta pentru oamenii prezentului acesta. Asta si vor, sa piara toti cei care au cunoscut ce au facut, de aceea au dat ai acea lege 18 si au implemenatt-o gresit pentru a crea vesnica revolta. Grigore Caraza este un mare nume, un simbol. A luptat pana la capat. Astia de astazi nu vor decat paine si circ, si cand nu au circ, fac circ de altii.


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 RSS Versiune Text-Only Data este acum: 17 October 2019 - 07:05 AM
Ceaiuri Medicinale Informatii despre Certificat Energetic