HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Informatii SubForum

Acest Subforum este dedicat discutiilor având ca temă principală Politica Interna. Vă invităm să folositi un limbaj decent. Dacă este cazul, contraziceti argumentat idei, nu atacati forumisti. Totodată, vă rugăm să nu citati mesajul imediat precedent, iar, in cazul articolelor din ziare, redati numai paragrafele importante, nu intreg articolul si mentionati sursa. Vă invităm la un dialog care să promoveze Arta de a conversa!

 
Reply to this topicStart new topic
> Guvernul Va Poate Scoate Centrala Din Casa
Ares
mesaj 29 Apr 2004, 08:39 AM
Mesaj #1


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 805
Inscris: 5 September 03
Din: Bucureşti
Forumist Nr.: 711



Intr-o masura de-a dreptul incredibila, ni se pregateste o miscare geniala... Iata articolul din EvZ:

Zeci de mii de familii care s-au debransat de la sistemul centralizat de incalzire ar putea fi nevoite sa renunte la centralele termice de apartament pe care le-au montat, daca autoritatile locale le vor impune acest lucru. Guvernul le-a dat mina libera primariilor sa scoata microcentralele din casele oamenilor, printr-o strategie de salvare a sistemului centralizat, care va fi discutata in sedinta de astazi a executivului si aprobata prin hotarire de guvern. Primarii capata, prin acest act normativ, puterea sa stabileasca zonele din oras in care toti locatarii vor fi, obligatoriu, legati de caloriferul de stat. Unul dintre oficialii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), care a lucrat la acest proiect, admite ca in zonele respective nu vor fi permise alte sisteme de incalzire, dar spune ca autoritatile locale vor stabili termenul pina la care locatarii cu centrale de apartament vor fi nevoiti sa se rebranseze la sistemul centralizat. Strategia interzice doua sisteme de incalzire diferite in acelasi condominiu (bloc), dar nu precizeaza ce se intimpla cu centralele deja montate in blocuri in care majoritari sint cei legati la caloriferul de stat.
Cabinetul Nastase vrea sa impuna interzicerea altor sisteme de incalzire in afara celui centralizat in anumite zone ale oraselor care vor fi stabilite de autoritatile locale. Strategia de salvare a acestui sistem (prin retehnologizari, contorizari etc.) cuprinde citeva puncte care pot afecta direct persoanele cu centrale de apartament:
• Guvernul le cere autoritatilor locale “sa incerce sa opreasca ritmul extrem de mare de debransari” si propune, ca solutii, prin ordonanta a guvernului sau prin hotariri ale consiliilor locale, sa fie prevazuta “interzicerea altor sisteme de incalzire in aria de acoperire a sistemului de termoficare existent, pe o perioada limitata”.
• Autoritatile locale pot acorda monopol termoficarii in unele zone ale orasului, adica vor stabili zone urbane mari cu prioritate pentru termoficare, unde cererea totala de energie trebuie acoperita de termoficare - prevede strategia.
• Proiectul de hotarire interzice utilizarea in aceeasi asociatie a unor sisteme de incalzire diferite. Cu alte cuvinte, ori se debranseaza toata asociatia, ori ramin conectati toti la sistemul centralizat de incalzire.
Oficialii MAI care au intocmit hotarirea nu au precizat ce vor face cei care au deja centrale instalate. Exista situatii in care doar citeva persoane dintr-un bloc au microcentrale, in timp ce vecinii sint conectati la caloriferul de stat. Desi guvernantii nu spun explicit ca proprietarii de centrale vor trebui sa renunte si sa se rebranseze la sistemul centralizat, un oficial al MAI, care a lucrat la document, admite ca asa s-ar putea intimpla. “Autoritatea locala, daca doreste sa-si mentina sistemul de incalzire centralizat, atunci va decide zonele unde acest sistem va functiona: pe un cartier sau jumatate de cartier, cum hotarasc ei”, explica directorul Aureliu Dumitrescu.

“E o masura abuziva”
Secretarul de stat Ilie Stefan din MAI, care a lucrat la actul normativ, a evitat sa vorbeasca pe aceasta tema cu noi. Reprezentantii asociatiilor de proprietari, cit si cei ai unor firme din domeniu (care vind centrale termice), dar si unele autoritati locale spun ca prevederile stabilite de guvernanti nu sint corecte.
• Radu Borcea, presedintele unei asociatii de proprietari din cartierul Titan care are 140 de apartamente, dintre care un sfert s-au debransat de la sistemul centralizat de incalzire, a declarat: “O astfel de masura este abuziva. Mai ales ca nu au fost consultate persoanele care vor fi afectate - cei care si-au montat deja centrale, cu suficiente eforturi si oprelisti. La ei au scazut costurile. Am o parere foarte proasta despre initiativa guvernului”.
• Presedintele Ligii Asociatiei de Proprietari Habitat, Mihai Mereuta: “Nu au cum sa aplice retroactiv, ci doar de acum incolo sa fie avertizati locatarii ca nu pot exista doua sisteme in aceeasi cladire. Ar fi nedrept fata de cei care au centrale sa-i oblige sa renunte... Nu cred ca se poate pune problema asa”.
• Directorul general al Federatiei Asociatiei de Proprietari din Romania, Radu Opaina: “Ar fi o mare greseala ca guvernul sa interzica debransarea. (...) Altfel, oamenii vor fi obligati sa ramina la un sistem nerentabil. O asemenea solutie se poate lua doar atunci cind sistemul a devenit performant, daca ii oferi o varianta mai buna”.
• Reprezentantul Federatiei Autoritatilor Locale din Romania si director la regia de termoficare din Ploiesti - Anca Grigore: “Nu mi se pare normal (ca cei care au centrale sa renunte la ele - n.r.). Daca ar fi fost luate masuri la timp, nu s-ar fi ajuns la asemenea solutii. (...) Noi credem ca pina la urma hotaririle vor fi aprobate fara aceste lacune, vom solicita sa se faca modificari.”
• Consultantul firmei “Keston”, ing. Ioan Andronache: “Nimeni nu poate interzice o investitie pe care multi au facut-o pentru a scapa de constringerea lipsei de confort.”
• Coordonatorul de proiecte de la firma “Eneria”, ing. Doru Ion: “Nu e normal ca cineva sa impuna blocarea montarii centralelor de apartament”.

In momentul in care autoritatea locala hotaraste sa se pastreze sistemul centralizat pe o zona, atunci in mod automat toata lumea din zona va folosi doar acest sistem. Probabil tot prin hotariri ale Consiliului Local se va da un termen de doi-trei ani, in care respectivii cetateni vor renunta la sistemul propriu si se vor racorda...
Director in MAI, Aureliu Dumitrescu


Ce credeti forumistilor? Este posibil asa ceva intr-o tara care pretinde ca este o democratie? Intr-o tara care aspira la statutul de membru UE? Este posibil sa se ajunga atat de departe, incat sa fim fortati sa facem ce vrea Guvernul in casa proprie? Ma intreb cand se va da o lege a pijamalelor in dungi - cei care poarta altceva fiind pasibili de dosar penal....


--------------------
Atat de multe carti si atat de putin timp... Vizitati "Pagina Cronicarului".
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 29 Apr 2004, 09:11 AM
Mesaj #2


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Cu actualii guvernanti este posibil orice. Nu sunt specialist in drept, insa cred ca o sesizare la Curtea Constitutionala ar trebui facuta, dupa publicarea hotararii de guvern in Monitorul Oficial.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mutulica
mesaj 2 May 2004, 10:18 AM
Mesaj #3


piticanie oPsedata
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.280
Inscris: 7 January 04
Din: ***
Forumist Nr.: 1.726



Nu stiu ce sa zic, pe de-o parte mi se pare absurd ca fiecare apartament sa fie doata cu centrala, pe de alta parte stiu ca daca ar fi centrala pe scara ca la nemti, ar iesi cu paruiala la plata.

De ce naiba nu le lasa asa cum sunt?


--------------------
Viitorul tau depinde de visele tale. In consecinta nu pierde timpul, du-te si te culca.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 20 May 2024 - 12:26 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman