HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Informatii SubForum

Acest Subforum este dedicat discutiilor avānd ca temă principală Politica Interna. Vă invităm să folositi un limbaj decent. Dacă este cazul, contraziceti argumentat idei, nu atacati forumisti. Totodată, vă rugăm să nu citati mesajul imediat precedent, iar, in cazul articolelor din ziare, redati numai paragrafele importante, nu intreg articolul si mentionati sursa. Vă invităm la un dialog care să promoveze Arta de a conversa!

25 Pagini V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Candidatura Dlui "vot De Blam", procesul electoral si alte instrumente ale democratiei reprezentative
Candidatura dlui "Vot de Blam"
Nu puteti vizualiza rezultatele sondajului inainte de a vota. Va invitam sa va logati si sa votati pentru vizualizarea rezultatelor.
Nr. Voturi: 34
Musafirii nu pot vota. Va invitam sa va logati / inregistrati. 
CharonOfNyx
mesaj 16 Jun 2009, 02:27 PM
Mesaj #1


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 702
Inscris: 4 January 09
Forumist Nr.: 12.814



Propun candidatura dlui "Vot de Blam" cu sigla doua puncte + majuscula P, pentru participarea la toate alegerile care se vor desfasura in Romania, fie ele locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidentiale.

Pe topicul despre "fata lu' tata", pitzipoanca de Bamboo, autointitulata EBA, discutia si-a mutat centrul de interes catre absenteismul de la urnele de votare. Acest absenteism a fost numit atat dezinteres, cat si o palma pe obrazul politicienilor.
Eu personal am considerat ca democratia reprezentativa duce lipsa de instrumente viabile, pentru a functiona in parametri optimi pentru cetatenii mileniului al 3-lea. Personal consider ca accederea in functiile de guvernare se face doar sub aparentza democratiei si ca desfasurarea procesului electoral este... manjita.

Am luat de buna propunerea lui marduk
QUOTE(marduk @ 16 Jun 2009, 01:14 PM) *
Si eu sunt de acord cu prpunerea ta, dar cum sa facem s-o punem in aplicare? Crezi ca se poate?
si m-am gandit ca prezentza pe buletinele de vot ar putea fi un instrument al democratiei. Ce parere aveti? Se poate? Ati face ceva concret in acest sens, sau e mai comod sa mergem la vot si sa-l alegem pe cel mai putin prost, pe cel mai putin hotz? In democratiile altor state exista ceva asemanator?

Romania is za lend of cios, iar alegerile si campaniile electorale sunt neintrerupte. Asadar consider ca Dl. Vot DeBlam ar putea fi un candidat foarte potrivit pe buletinele de vot si nelipsit din toate campaniile electorale, locale, parlamentare, europarlamentare, prezidentiale, sau de oricare ar mai fi.

Mai jos am reluat cateva discutii despre absenteismul la vot, de pe topicul EBA:
QUOTE
QUOTE(Leonardo @ 10 Jun 2009, 10:07 AM) *
Si neparticiparea noastra la vot reflecta de fapt dezinteresul maselor largi in viata politica romaneasca si implicit neparticiparea la politica romaneasca. Asta rezulta intr-o clasa politica restransa, exponenta aproape exclusiv a celor tupeisti si smecheri ce au profitat de apatia crescanda a semenilor lor pentru a-si consolida pozitia privilegiata.

Absentza de la urnele de vot a romanilor reprezinta mai mult decat dezinteres. Reprezinta chiar mai mult decat neincrederea in cei aflati pe liste, poate fi considerata o exprimare a dezacordului fatza de intreaga clasa politica, un refuz de acordare a legitimitatii.


QUOTE(abis @ 10 Jun 2009, 10:31 AM) *
Asa, si care ar fi problema? Cei 10% vor alege parlamentul, iar ceilalti 90% vor sparge seminte pe margine. Alegerile sunt validate si cu 10% prezenta! Chiar crezi ca ii pasa unui parlamentar daca a fost ales cu 100.000 de voturi sau doar cu 1.000, atat timp cat s-a vazut in parlament? Te asigur ca nu. Cu cat prezenta la vot e mai mica, cu atat procentele unora ca Vadim, Becali sau chiar Elena Basescu vor fi mai mari.


In nesimtirea lui, pentru cel ales nu este absolut nici o problema ca "s-a ajuns" cu 1.000 sau 100.000 de voturi. Problema este ca restul de 99.000 nu are o alternativa si nici instrumentul democratic viabil sa-i dea un sut acolo unde merita.


QUOTE(abis @ 10 Jun 2009, 02:35 PM) *
Cum sa nu aiba? Acel instrument democratic despre care vorbesti este votul.


Atata vreme cat, printre conditiile de a fi prezent pe buletinul de vot, vor fi acelea de lichea, parvenit, fiu, nepot, prieten, membru de gashca, votul nu e un instrument valabil, deoarece efectiv n-ai ce face cu el. Ca si cand ma trimiti la fantana, sa-ti aduc apa cu ciurul.
Facea cineva mai sus o analogie (cred ca Leonardo) ca ceva trebuie cumparat, ca altfel mori de foame. Nu e chiar asa. De foame poti sa mori oricum, daca toate merele-s stricate si n-ai ce sa alegi din ele. De ce sa mai si dai bani pe ele, mai bine faci o tzuica. smile.gif
Dar, vezi, aici iti treb'e un cazan, care e alt instrument. biggrin.gif


QUOTE(marduk @ 10 Jun 2009, 02:45 PM) *
Ce va retine sa faceti alte partide cu alte aspiratii, alti conducatori?


Nu mai e loc pe "piata de specialitate". Pe de alta parte, politicienii actuali s-au specializat atat de bine sa-si castige voturile, incat cred ca nici Iisus Hristos, daca ar concura cu ei nu ar avea loc pe buletinele de vot, daramite sa castige alegerile. (ca sa nu se inteleaga altceva, in loc de Iisus puteti sa puneti ce nume vreti, care sa insemne aceeasi idee).

QUOTE(marduk @ 10 Jun 2009, 02:45 PM) *
Pai sa-si faca alternativa, instrumente democratice exista slava Domnului, dar nu stim sa le folosim
.

Pai, tocmai, ca nu prea mai exista instrumente democratice "nepatate", sau cei care manuiesc acum aceste instrumente sunt atat de abili, ca nu exista sanse pentru alternativa. Pur si simplu trebuiesc alte instrumente, sau alte upgrade-uri.
Dar asta deja e alta discutie decat despre scumpa noastra pitzipoanca de Bamboo. Parca ca sunt alte topic-uri despre problemele democratiei actuale.


QUOTE(Leonardo @ 15 Jun 2009, 05:51 PM) *
daca nu ai ce vota mergi la vot si anuleaza-l punand mai multe stampile pe el.
Ala ar fi un mod eficient de a te pronunta impotriva clasei politice, e cunatificabil si de efect.
...
A nu participa la vot denota doar dezinteres si nu e clar daca romanii sunt impotriva clasei politice sau pur si simplu nu sunt interesati de ceea ce se intampla cu ei.


Nici daca s-ar merge la vot si s-ar anula buletinul nu ar fi mai clar. Decat daca procentele ar fi cam asa cum le-ai dat tu, dar acestea nu sunt poasibile pentru ca anularea buletinului de vot nu este un instrument prin care sa-ti exprimi dezacordul fatza de toti candidatii. Acest instrument ar fi votul in blanc, dar nimeni nu va risca sa bage in urna buletinul nestampilat ca sa nu-l stampileze ulterior altcineva.
Eu as vrea de exemplu ca pe buletinele de vot sa fie o pozitie numita sa zicem "Vot de Blam" cu sigla doua puncte + majuscula P tongue.gif
Asta ar fi cu adevarat relevant, dar clasa politica nu va accepta un astfel de candidat pe buletinele de vot. Iti dai seama ce campanie ar avea candidatul Vot deBlam?

QUOTE(marduk @ 16 Jun 2009, 01:14 PM) *

Si eu sunt de acord cu prpunerea ta, dar cum sa facem s-o punem in aplicare? Crezi ca se poate?



--------------------
E=mc2 - pe bune!
cine are curaj sa bage mana-n foc?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 16 Jun 2009, 02:45 PM
Mesaj #2


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Pe topicul respectiv ideea a luat amploare deoarece s-a sustinut (de mine in mod cert si cred ca si de altii) ca printr-o prezenta ridicata la urne anomalii ca Becali, Vadim sau candidatura independenta a Elenei Basescu ar fi avut un succes mult mai mic. Dar intr-adevar, acest aspect al votului de blam merita o discutie separata.

Daca pe buletinul de vot ar exista optiunea "vot de blam", crezi ca prezenta la urne va fi sensibil mai mare? Daca "votul de blam" ar primi un procent semnificativ, sa zicem 20-30% sau chiar mai mult, ce s-ar schimba fata de situatia de acum? Cum ar fi politicienii motivati sa isi schimbe atitudinea? Ce anume te-ar multumi la clasa politica, astfel incat sa votezi un candidat si nu "in alb"?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CharonOfNyx
mesaj 16 Jun 2009, 02:58 PM
Mesaj #3


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 702
Inscris: 4 January 09
Forumist Nr.: 12.814



Pai una dintre ideile acestui topic este de a incerca raspunsuri la intrebarile tale. Adica in fond de a determina si utilitatea prezentzei pe buletinele de vot a acestei optiuni, adica ar fi sau nu aceasta un instrument democratic necesar.


--------------------
E=mc2 - pe bune!
cine are curaj sa bage mana-n foc?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 16 Jun 2009, 02:58 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Marduk
mesaj 16 Jun 2009, 03:25 PM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Eu cred ca "d-ul vot de blam" poate fi folosit doar ca un mesaj care sa duca la anularea alegerilor si reluarea acestora pana cand "d-ul vot de blam" se situeaza sub un nivel unanim acceptat. Desigur asta presupune o cheltuiala in plus, dar pentru a pastra democratia nealterata, merita sa cheltuim mai mult decat sa unflam buzunarele unora care nu au gasit solutii care sa intruneasca majoritatea. Existenta unui "domn vot de blam" care sa primeasca toate aceste voturi este putin mai complicat, nu vad in acest moment cum am rezolva aceasta situatie, cine sa fie persoana respectiva?


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 16 Jun 2009, 03:59 PM
Mesaj #5


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(marduk @ 16 Jun 2009, 04:25 PM) *
Eu cred ca "d-ul vot de blam" poate fi folosit doar ca un mesaj care sa duca la anularea alegerilor si reluarea acestora pana cand "d-ul vot de blam" se situeaza sub un nivel unanim acceptat.

Sa presupunem prin absurd ca parlamentul ar vota o asemenea lege (exista ceva asemanator pe undeva prin Europa?). Sa presupunem ca "votul de blam" ar duce la anularea alegerilor o data, de doua ori, de trei ori... Fac pariu pe ce vrei tu ca la alegerile repetate vor fi prezenti si mai putini cetateni, ca procentul "votului de blam" se va mentine la cote ridicate, ca vei intra intr-un blocaj fara nici o iesire...



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 16 Jun 2009, 04:04 PM
Mesaj #6


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842



Mie imi surade ideea... dar cum procedezi ca sa ajunga pusa in practica?


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 16 Jun 2009, 04:23 PM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(abis @ 16 Jun 2009, 04:59 PM) *
Fac pariu pe ce vrei tu ca la alegerile repetate vor fi prezenti si mai putini cetateni, ca procentul "votului de blam" se va mentine la cote ridicate, ca vei intra intr-un blocaj fara nici o iesire...

Eu din contra cred ca va fi ca la LOTO, vor venii mai multi cetateni, avand in vedere si dorinta romanului de a juca, de a risca, totusi este posibil sa se ajunga la un blocaj, depinde si de "potul" pus in joc.



--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 16 Jun 2009, 04:46 PM
Mesaj #8


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(nefertiti @ 16 Jun 2009, 05:04 PM) *
cum procedezi ca sa ajunga pusa in practica?

Trebuie sa voteze parlamentul o lege in acest sens. smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 16 Jun 2009, 04:50 PM
Mesaj #9


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842



Da, cred ca intrebam mai mult retoric... Mai degraba ma intrebam daca Charon vorbeste serios sau doar de dragul unei discutii aici. Nu stiu daca vreodata parlamentarii ar vota asa ceva, dar un pic de "galagie" am putea incerca.

Daca e asa, I'm in. smile.gif


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 16 Jun 2009, 05:06 PM
Mesaj #10


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Un proiect de lege poate fi elaborat si prin initiativa populara, si trebuie sustinut de nu stiu cate sute de mii de semnaturi. Insa pana la urma tot parlamentul ajunge sa il voteze.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rovaniemi
mesaj 16 Jun 2009, 07:27 PM
Mesaj #11


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 870
Inscris: 5 May 08
Forumist Nr.: 11.565



Cine ocupă īn Parlament și Consilii locale locurile care īi revin (īn urma votului pe liste sau uninominal) lui Vot de Blam?

Ce se īntīmplă dacă la Preșidenție și la Primării cīștigă (prin vot majoritar) același Vot de Blam?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marian M
mesaj 16 Jun 2009, 07:37 PM
Mesaj #12


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 377
Inscris: 24 July 04
Forumist Nr.: 4.131



QUOTE(abis @ 16 Jun 2009, 05:06 PM) *
Un proiect de lege poate fi elaborat si prin initiativa populara, si trebuie sustinut de nu stiu cate sute de mii de semnaturi. Insa pana la urma tot parlamentul ajunge sa il voteze.


100.000 semnaturi din 1/4 din judetele tarii, cel putin 5000 de semnaturi in fiecare judet.
Eu-s convins ca s-ar gasi un candidat la presedentie sa sustina acest proiect de lege. Daca nu din convingere macar pt. a face valuri.
Oricum ideea e teribila. thumb_yello.gif Sigur o fura careva.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 16 Jun 2009, 08:28 PM
Mesaj #13


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842



Pe mine chiar ma intereseaza ideea, sa vina Charon sa spuna la ce s-a gandit mai exact.


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 16 Jun 2009, 11:10 PM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



vot de blam pe buletinul de vot nu va apare veci in Romania.
ar fi culmea sa vrea asa ceva tocmai astia care isi doresc sa aiba cat mai putini electori prezenti la urne.

este insa excelenta ideea de a avea posibilitatea sa-ti treci pe buletinul de vot propunerea personala.
din cate stiu americanii inca au asta la 'locale'.
si mi se pare foarte buna din moment ce pentru a deveni candidat eligibil la parlament/presedinte ai nevoie in Romania de vreo 200.000 de semnaturi. Aberant d emult si e clar ca toti care le-au strans au avut in spate un aparat de partid care le-a dat semnaturi ca sa fie si nu pentru ca acei ce au semnat cred in candidat. dar si asta e aproape imposibil sa fie acceptata de politicienii actuali.



Eu insa raman la parerea ca cea mai realista forma de protest electoral ar fi anularea votului prin punerea de doua-trei ori a stampilei pe buletinul de vot.
Treaba asta trebuie bineinteles instrumentata de o campanie dusa in prealabil si atunci ar fi clar ca cele 33% voturi anulate nu sunt din nestiinta ci din protest.
Daca ar fi sa fac asa ceva eu as duce campania cu precadere pe internet, prin toate mijloacele posibile: twiter, prin bloggeri etc.

Un motto posibil al campaniei ar putea fi: 'cu o stampila te alegi cu un nenorocit, cu doua stampile ne recastigam demnitatea de a fi romani'.

sau si mai bine parafrazand ironic-amar ua dintre temele de campanie ale lui Basescu din 2004: 'arde-i pe politicieni, da-le doua stampile-n fund'

De ex cei ce aleg sa participe la o astfel de forma de protest sa puna doua stampile intr-un loc declarat in prealabil, de ex. pe ultima pagina a buletinului de vot (apropo de 'doua stampile-n fund').

Eu cred ca o asemenea campanie ar avea succes si acest succes ar reprezenta primul semn ca noi romanii putem actiona impreuna, ca suntem inca o natiune, ca intr-adevar ne pasa si ca dorim sa facem ceva sa schimbam situatia actuala.

Daca ma gandesc bine asta ar putea fi subiect de film. Un film de genul asta lansat la inceput de an electoral ar fi poate cel mai bun inceput al unei astfel de campanii. Nu mai spun ca ar fi primul film care ar arata natiunea romana in actiune, impotrivindu-se sortii si nu acceptand mioritic vremurile.

Un gand, nu trageti. smile.gif


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 16 Jun 2009, 11:26 PM
Mesaj #15


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



nu-l īmpuşcaţi pe pianist! biggrin.gif

propunerea lui Leonardo nu necesită nicio modificare īn constituţie sau īn legile electorale ci doar o acţiune concertată. Cāţi adepţi s-ar strānge la aşa ceva, oameni de bine? Dacă sunt mai mult de 200.000 mii īn ţara asta care vor să se schimbe ceva s-ar putea organiza īntr-o formaţiune politică şi să se folosească de legile existente pentru a obţine locuri īn parlament sau chiar un preşedinte loial. Chestia e că puterea, politica, corupe prin ea īnsăşi. Statul e īncă şi mai corupt. Unde sunt acei oameni de bine care ar putea schimba soarta ţării? Care să nu vrea puterea pentru ei īnşişi, odată ce-au ajuns acolo? Cine ar intra īn horă cu politicienii actuali fără să-i fie scoşi ochii īn caz că se luptă cu ei?

(nu mă luaţi īn seamă, sunt īntrebări retorice...tongue.gif)


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rovaniemi
mesaj 17 Jun 2009, 07:42 AM
Mesaj #16


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 870
Inscris: 5 May 08
Forumist Nr.: 11.565



de-aia merg lucrurile prost īn țara asta, tot timpul vine cīte cineva cu vreo idee isteață, lumea īl aprobă zgomotos, dar nimeni nu se gīndește la consecințe, nici măcar pe termen mediu. Revin:

Cine ocupă īn Parlament și Consilii locale locurile care īi revin (īn urma votului pe liste sau uninominal) lui Vot de Blam?

Ce se īntīmplă dacă la Preșidenție și la Primării cīștigă (prin vot majoritar) același Vot de Blam?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 17 Jun 2009, 09:44 AM
Mesaj #17


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842



Cre'ca n-ai inteles...


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 17 Jun 2009, 09:48 AM
Mesaj #18


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Rovaniemi @ 17 Jun 2009, 08:42 AM) *
Cine ocupă īn Parlament și Consilii locale locurile care īi revin (īn urma votului pe liste sau uninominal) lui Vot de Blam?

Ce se īntīmplă dacă la Preșidenție și la Primării cīștigă (prin vot majoritar) același Vot de Blam?

Conform propunerii din deschiderea topicului, se repeta alegerile. In consecinta, actualii parlamentari (presupunand ca se adopta o astfel de lege in viitorul apropiat) raman in functii pana cand se indura electoratul sa voteze serios. smile.gif


QUOTE(Erwin)
Unde sunt acei oameni de bine care ar putea schimba soarta ţării? Care să nu vrea puterea pentru ei īnşişi, odată ce-au ajuns acolo?

Asta-i o intrebare foarte buna. smile.gif
Cei care sunt dispusi sa mearga la vot doar pentru a-si anula votul, pe cine ar fi dispusi sa voteze, totusi, pozitiv? Cine sunt aceia pe care si-ar pune stampila?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 17 Jun 2009, 11:15 AM
Mesaj #19


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



QUOTE(abis @ 17 Jun 2009, 09:48 AM) *
Asta-i o intrebare foarte buna. smile.gif
Cei care sunt dispusi sa mearga la vot doar pentru a-si anula votul, pe cine ar fi dispusi sa voteze, totusi, pozitiv? Cine sunt aceia pe care si-ar pune stampila?


pai totul trebuie facut pas cu pas.
mai intai sa demonstram ca inca mai traim ca popor si ca votul/politica mai prezinta interes.
restul va veni mai apoi.
un astfel de protest ar putea avea dublu impact: palma peste ochii politicienilor si demonstrarea faptului ca exista un numar important de romani carora chiar le pasa si care chiar isi doresc alceva.

pentru moment ramane sa demonstram ca 'alesii neamului' nu prea au in spate 'poporul', asa cum se lauda mai mereu.
Daca nu se intampla asta, atunci nici nu prea sunt sanse sa apara un altul, un alt grup din afara gastii actuale de fripturisti.

Intuiesc si faptul ca o sa-mi raspunzi spunandu-mi ca toate astea se stiu deja.
Corect, dar se stiu la modul difuz si niciodata cuantificat, concret, public, fara echivoc.
Pana la proba contrarie 'cei de sus' vor continua sa ne scuipe-n fata ca ei reprezinta poporul pentru ca au fost alesi de majoritatea electoratului viu. Trebuie demonstrat ca electoratul in viata este cu mult mai numeros.

Pentru a exista pasul al doilea trebuie neaparat sa facem primul pas.
Pentru a putea alege pe cineva, pentru a apare o optiune decenta, trebuie mai intai sa anuntam ca e nevoie de asa ceva.
E clar ca nu prea ai optiuni decente la alegeri, e din ce in ce mai greu sa gasesti o persoana care sa-ti lase impresia ca merita a fi votata.
Situatia asta nu se va schimba daca nu exista un semnal clar al societatii.
Politica nu poate fi corectata daca societatea civila nu-i ofera necesarul feed-back.
Or in Romania de azi nu avem societate civila, nu mai avem nici macar partide de opozitie puternice si credibile, nu mai avem nici macar presa puternica si credibila.
Daca nu se intampla nimic, in curand chiar ca nu vom mai avea deloc reactiune si nici o sansa de a mai schimba ceva in politica romaneasca.



QUOTE(erwin)
Chestia e că puterea, politica, corupe prin ea īnsăşi. Statul e īncă şi mai corupt.



Puterea corupe in timp, dar e cert ca noi avem oameni corupti la putere si nu oameni corupti de putere.
E o mare diferenta.
Statul actual e corupt din acest motiv si tocmai de aceea trebuie sa-i dam un mesaj puternic.
Noi nu avem coruptia datorata puterii, influente ale lobbyurilor industriale sau alele asemenea ce exista in orice tara oricat de dezvoltata ar fi ea..
Noi avem o coruptie organizata care a ajuns la putere.
Un grup de hoti s-au asociat politic cu scopul de a crea infractiuni din postura de alesi ai neamului.
E caz penal.


Avem de ales aproape fara exceptie intre infractori mai vechi sau mai noi.
Mai niciunul nu are o cariera respectabila in spate.
Hotii batrani ne baga pe gat tinerii lor emuli care o scalda prin scoala ca rata prin apa si ajung in pozitii de conducere la nici 30 de ani.
Viitorul ne e amanetat pentru ca o retea de tip mafiot a acaparat politica, partidele au din ce in ce mai mult aspectul unor familii siciliene.

Personal as accepta pe orice om cu un CV respectabil si l-as vota neconditionat.
Nu poate fi mai rau decat ce avem acum si orice partid nou compus din oameni respectabili care au demonstrat profesionalism intr-o meserie ar avea increderea mea din start.
Oricat i-ar corupe ulterior puterea, tot nu vor ajunge la stadiul la care sunt actualele structuri politice.

Astazi avem in fruntea tarii capitalisti rapace care ne conduc cu metode comuniste, din ce in ce mai autocrate.
Oamenii astia au reinventat notiunea de coruptie si au armonizat pana si raul din doctrine antagoniste.


PS: moldovenii au iesit sa protesteze mobilizati fiind prin Twitter.
citeam aseara o stire precum ca americanii au cerut Twitter sa amane o operatiune de update pentru a da posibilitatea opozitiei din iran sa comunice.
La noi chiar nu e posibil asa ceva, nu e posibil absolut nimic?
Ar fi tare trist sa fie asa.




--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 17 Jun 2009, 11:29 AM
Mesaj #20


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Leonardo @ 17 Jun 2009, 12:15 PM) *
un astfel de protest ar putea avea dublu impact: palma peste ochii politicienilor si demonstrarea faptului ca exista un numar important de romani carora chiar le pasa si care chiar isi doresc alceva.

Sa zicem ca se pune pe picioare un astfel de protest. Sa admitem ca 50% dintre voturile exprimate sunt anulate. Parlamentul este ales de catre cei 50% care au votat normal si isi poate vedea de treaba... Da, exista multi care si-au anulat votul, dar legea spune ca sunt alesi pe baza voturilor valabil exprimate. Un vot anulat sau un absent nu conteaza la repartizarea mandatelor.
QUOTE
Personal as accepta pe orice om cu un CV respectabil si l-as vota neconditionat.

Aproape toti candidatii au un CV respectabil. smile.gif
QUOTE
orice partid nou compus din oameni respectabili care au demonstrat profesionalism intr-o meserie ar avea increderea mea din start

Uite un contraexemplu - cineva care a dovedit profesionalism in meseria pe care o practica, insa ca politician este un dezastru: Sorin Oprescu.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 17 Jun 2009, 11:56 AM
Mesaj #21


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



QUOTE(abis @ 17 Jun 2009, 11:29 AM) *
Sa zicem ca se pune pe picioare un astfel de protest. Sa admitem ca 50% dintre voturile exprimate sunt anulate. Parlamentul este ales de catre cei 50% care au votat normal si isi poate vedea de treaba... Da, exista multi care si-au anulat votul, dar legea spune ca sunt alesi pe baza voturilor valabil exprimate. Un vot anulat sau un absent nu conteaza la repartizarea mandatelor.


Nu zice nimeni ca schimbi rezultatele acelor alegeri, dar astfel le arati clar ca sunt nelegitimi, ca au fost alesi de o minoritate.
In plus o astfel de operatiune cred ca ne-ar reda un pic de demnitate ca neam si un pic mai multa incredere in noi insine, ca putem sa reactionam ca un popor atunci cand e o problema importanta.

Daca asa ceva ar reusi, atunci acest exercitiu s-ar putea repeta atunci cand de ex. un ministru da bani seriosi fara licitatie unor firme de apartament ca sa organizeze fesitivitati. Sa-l fortezi sa demisioneze, sa arati celorlalti ca nu fac chiar ce vor in tara asta. Ca noua ne pasa si ii penalizam imediat. Ca am devenit o natiune matura.

QUOTE(abis @ 17 Jun 2009, 11:29 AM) *
Aproape toti candidatii au un CV respectabil. smile.gif


Haide bre...sunt doar vreo cativa care au un CV cat de cat respectabil si care au demonstrat profesionalism intr-o meserie.
Marea lor majoritate sunt cu acest CV construit in comunism si la multi dintre ei intr-un mod discutabil.
Cei tineri care si-au inceput cariera dupa '90 au un CV dezastruos in proportie de cel putin 90%.
Nu vreau sa dau nume ca-i stiti prea bine.
De curiozitate, luati numele celor ce au iesit europarlamentari si studiati-le CVurile.


QUOTE(abis @ 17 Jun 2009, 11:29 AM) *
Uite un contraexemplu - cineva care a dovedit profesionalism in meseria pe care o practica, insa ca politician este un dezastru: Sorin Oprescu.


Nu spun ca Oprescu ar fi bun, dar deocamdata e primar doar de 1 an si a avut destule mosteniri grele, inclusiv aparatul din primarie. Sa nu uitam ca ex-primarul Videanu are o decizie in instanta precum ca e bun de plata pentru niste borduri si niste grajduri cumparate la pret de palat.
Sa nu uitam ca erau lucrari deja antamate de catre fosta administratie care trebuie continuate si care mananca o mare parte din buget.

Deocamdata nu pare mai rau decat ultimii 2 primari si eu inca mai cred ca la final de mandat va iesi peste ceilalti.
Si mai are o calitate: spre deosebire de primarii anteriori, pe Oprescu nu prea-l poti acuza ca a furat ceva.
Nu sunt fan Oprescu, dar parca e mai digerabil decat altii. Sa nu uitam ca vine dupa doi tigani, un ticait de-o vara, un cetatean din Constanta ce si-a dat singur casa-n Bucuresti si-un cetatean din Videle ce ne-a pus borduri. De ex. sunt renovari de scoli pornite-n 2003 care abia anul trecut s-au finalizat...5 ani ca sa renovezi o scoala!! Construiai vreo 10 in timpul asta.


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CharonOfNyx
mesaj 17 Jun 2009, 12:05 PM
Mesaj #22


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 702
Inscris: 4 January 09
Forumist Nr.: 12.814



QUOTE(nefertiti @ 16 Jun 2009, 05:50 PM) *
Da, cred ca intrebam mai mult retoric... Mai degraba ma intrebam daca Charon vorbeste serios sau doar de dragul unei discutii aici. Nu stiu daca vreodata parlamentarii ar vota asa ceva, dar un pic de "galagie" am putea incerca.

Daca e asa, I'm in. smile.gif

Vorbesc cat se poate de serios. Pentru mine reprezinta nevoia de atitudine in lipsa unei optiuni rezonabile.
Iar daca aceasta initiativa a mea va ramane la stadiul de discutie, pot fi eu blamat, pentru acest lucru? smile.gif

Personal eu nu sunt cea mai potrivita persoana pentru elaborarea unui program concret pentru punerea in practica a ideii, dar mi-as dori sa gasim impreuna modalitati de concretizare. Ma gandesc de exemplu la cineva de pe han, care are cunostinte, experientza in domeniu, cum ar fi sa zicem dl. OB, exilatul din Arhipelag. Pe de alta parte, respectivul dom' Bufnila (atat cat am reusit eu sa-l cunosc, e posibil sa ma insel) e un tip periculos prin talentul sau de a construi imagini abstracte, adica de a bate apa-n piua, deci nu-l vad in stare de a concepe un program coerent in 5-10 puncte realizabile cu obiective + responsabili + termene + identificare de resurse.

Uite ca totusi am gasit un model de elaborare a unui program. Sa zicem ca s-ar prezenta sub forma acestui tabel:

Este doar un exemplu ce am incercat eu acolo, adica sa nu-mi sara cineva in cap ca l-am facut responsabil cu forta smile.gif
Un exemplu de obiectiv ar fi "identificarea cadrului legal" cu responsabil abis.
Un alt exemplu ar putea fi "strangerea de semnaturi" cu coordonator Marian M, si cate un responsabil pt. fiecare resedintza de judet
Se incumeta cineva? smile.gif

QUOTE(Rovaniemi @ 17 Jun 2009, 08:42 AM) *
de-aia merg lucrurile prost īn țara asta, tot timpul vine cīte cineva cu vreo idee isteață, lumea īl aprobă zgomotos, dar nimeni nu se gīndește la consecințe, nici măcar pe termen mediu. Revin:

Cine ocupă īn Parlament și Consilii locale locurile care īi revin (īn urma votului pe liste sau uninominal) lui Vot de Blam?

Ce se īntīmplă dacă la Preșidenție și la Primării cīștigă (prin vot majoritar) același Vot de Blam?

Ti-a raspuns si nefe. Incerc si eu sa explic mai clar, poate reusesc.

Dl. Vot deBlam e un personagiu virtual, e o pozitie pe buletinul de vot, e o blamare, dezaprobare, amenda a viitorului ales. Procentul de voturi obtinute nu inseamna mandate sau scaune ocupate, ci reprezinta o atentionarepentru cei alesi.
Asa virtual cum e el, dl. deBlam poate fi un exercitiu democratic, o modalitate a cetateanului responsabil de a arata ca-i pasa.
Prin urmare daca ai inteles ce inseamna un vot de blam, nu inteleg eu de ce esti asa de panicat. Ce consecinte asa dezastruoase vezi tu? Ce nenorocire este sa poti spune "dle Ales, pe matale te-au votat 2 mil. de romani, deci ocupi aceasta functie cu acte-n regula... dar ia aminte ca 6 mil. de romani nu te plac".

QUOTE(abis @ 17 Jun 2009, 10:48 AM) *
Conform propunerii din deschiderea topicului, se repeta alegerile. In consecinta, actualii parlamentari (presupunand ca se adopta o astfel de lege in viitorul apropiat) raman in functii pana cand se indura electoratul sa voteze serios. smile.gif
Asta-i o intrebare foarte buna. smile.gif
Cei care sunt dispusi sa mearga la vot doar pentru a-si anula votul, pe cine ar fi dispusi sa voteze, totusi, pozitiv? Cine sunt aceia pe care si-ar pune stampila?

Propunerea lui marduk de repetare a alegerilor nu mi se pare o idee buna, s-ar crea o bucla care ar anula inclusiv scopul acestui vot de blam.


--------------------
E=mc2 - pe bune!
cine are curaj sa bage mana-n foc?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 17 Jun 2009, 12:12 PM
Mesaj #23


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842



yay.gif Mie imi convine si ma bag.

Cred ca mai greu va fi sa incepem si sa ne intelegem, dar nu cred ca e imposibil.


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 17 Jun 2009, 12:28 PM
Mesaj #24


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Leonardo @ 17 Jun 2009, 12:56 PM) *
Nu zice nimeni ca schimbi rezultatele acelor alegeri, dar astfel le arati clar ca sunt nelegitimi, ca au fost alesi de o minoritate.

Ok, le arati; si cu asta ce-ai rezolvat? Ei oricum stiu asta.

In plus, toate studiile sociologice care se fac cu ocazia alegerilor arata partidelor profilul alegatorilor. Si este usor de constatat ca cei care efectiv voteaza sunt, in general, persoane de varsta a doua si a treia din mediu rural, cu grad scazut de instructie scolara. Cei din mediu urban, mai tineri si mai educati prefera sa voteze nul sau sa absenteze. Ce vor face in aceasta situatie partidele? Ceea ce fac si acum: isi adapteaza oferta electorala si discursul pentru a capta votul categoriilor sociale care oricum se prezinta la vot (si chiar voteaza), neglijandu-i pe cei care nu se exprima. Asa cum bine zicea Ilici, "cei care nu voteaza nu conteaza". Este pierdere de timp si de resurse sa te adresezi celor care nu-si exercita dreptul de a alege; este de mii de ori mai rentabil sa incerci sa-i convingi pe cei care oricum vin la urne decat sa-i scoti din casa pe ceilalti.
QUOTE
luati numele celor ce au iesit europarlamentari si studiati-le CVurile

Sa luam cateva, la nimereala:

Adrian Severin
Marian Jean Marinescu
Ramona Manescu

Numai CV-uri beton! smile.gif
QUOTE
Nu sunt fan Oprescu, dar parca e mai digerabil decat altii.

Asta-i o perceptie subiectiva, mie mi se pare taman pe dos. Dar despre Oprescu nu-i cazul sa dezvoltam aici, ideea este ca un profesionist bun intr-un domeniu nu este neaparat bun si in altul. Poti fi un bun doctor, profesor, inginer, ziarist etc si in acelasi timp un politician execrabil.
QUOTE
vine dupa doi tigani

Cam rasista remarca ta...

PS: Uite un alt exemplu (nu m-am putut abtine!): Basescu a fost un excelent comandant de nava. Asta inseamna ca trebuie sa fie neaparat un foarte bun presedinte? laugh.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 17 Jun 2009, 03:10 PM
Mesaj #25


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



QUOTE(abis @ 17 Jun 2009, 12:28 PM) *
Ok, le arati; si cu asta ce-ai rezolvat? Ei oricum stiu asta.

In plus, toate studiile sociologice care se fac cu ocazia alegerilor arata partidelor profilul alegatorilor. Si este usor de constatat ca cei care efectiv voteaza sunt, in general, persoane de varsta a doua si a treia din mediu rural, cu grad scazut de instructie scolara. Cei din mediu urban, mai tineri si mai educati prefera sa voteze nul sau sa absenteze. Ce vor face in aceasta situatie partidele? Ceea ce fac si acum: isi adapteaza oferta electorala si discursul pentru a capta votul categoriilor sociale care oricum se prezinta la vot (si chiar voteaza), neglijandu-i pe cei care nu se exprima. Asa cum bine zicea Ilici, "cei care nu voteaza nu conteaza". Este pierdere de timp si de resurse sa te adresezi celor care nu-si exercita dreptul de a alege; este de mii de ori mai rentabil sa incerci sa-i convingi pe cei care oricum vin la urne decat sa-i scoti din casa pe ceilalti.


Bre nu te face ca nu intelegi.
Treaba e simpla, aia care voteaza cum voteaza o fac fie ca sunt masa d emanevra, fie ca aleg cu speranta raului cel mai mic.
Daca e sa faci o actiune concreta de protest, parte dintre ei vor adera, cei care nu participa la vot au toate sansele sa adere la ea.
Restul sunt sofisme care ca intotdeauna au rolul sa ne taie elanul si sa lase actiunea pe alta data.
Asa zicem mereu ca scuza a inactiunii noastre: "Este pierdere de timp si de resurse sa te adresezi celor care nu-si exercita dreptul de a alege". Eu nu cred ca acei ce nu vin acum la vot sunt niste incuiati catari care de fapt au ce au cu votarea si nu cu oferta.

Si subscriu la ce zice Ilici: cei care nu voteaza, nu conteaza.
D'aia spun sa mergem la vot si sa punem doua stampile pe buletine.
in acest caz vom fi mai multi la vot si asta va conta.



QUOTE(abis @ 17 Jun 2009, 12:28 PM) *
Sa luam cateva, la nimereala:

Adrian Severin
Marian Jean Marinescu
Ramona Manescu

Numai CV-uri beton! smile.gif


Sigur, daca nu stii sa le citesti sunt beton.
Hai sa-ti arat eu ce conteaza din astea:

Severin:
absolvent de drept care a lucrat pana la revo:
1978 - 1986 - consilier juridic la Institutul Romān de Consultanţă ROMCONSULT;
si
1987 - 2004 - arbitru la diferite Curţi de arbitraj;

mie nu mi se pare ca asta demonstreaza mai mult decat un contopist cu relatii bune, nu vreau sa spun mai mult.
adica ce a facut din pozitia de consilier juridic la Romconsult?

Marie Jean Marinescu e singurul cu CV OK si sincer vorbind pare relativ OK. Se vede ca e un tip care a facut in viata si altceva decat dat cu gura sfaturi fara sa ai habar despre ce vorbesti.

Ramona draga de ea e misto, nimic de zis.
Altfel ia zi ce parere ai despre asta, citez din CVul public:
"Licenţiată īn Ştiinţe Juridice, Facultatea de drept, Universitatea Bucureşti - Lucrare cu tema "Interpretarea Tratatelor Internaţionale" (1999).
Avocat - Baroul Bucureşti. Cabinet individual de avocatură "Ramona Nicole Mănescu" (2000 - 2005)."

intreaba una absolvent de drept daca e posibil sa ai cabinet particular de avocatura la juma de an de la absolvire. Cam cu acelasi lucru se lauda si Dna Udrea, dar dansa parca a modificat la sesizarea presei.

In rest nimic de spus, numai studii peste studii si munca de partid.
Si studiile alea sunt la noile Stefan Gheorghiu, colegiile protejatilor puterii care scot pe banda diplomati in chestii extraordinar de pompoase. I-auzi ce tare e ramona, ce teme a tratat ea:
Studii postuniversitare - Academia Naţională de Informaţii, Colegiul Superior de Securitate Naţională - Dizertaţie cu tema "Industria Romānească de Apărare" (2006).
Universitatea Naţională de Apărare - Colegiul Naţional de Apărare - Dizertaţie cu tema "Romānia şi Politica Europeană de Securitate şi Apărare" (2005)

Nu mai spun ca aceste studii sunt cum sunt, dar ce dizertatii dom'le, ce teme...deja dorm mai linistit cand ma gandesc ca Ramona si altii ca ea sunt expertii nostri in aparare, parca o vad ca la Marasesti, cu pieptul gol atacand la baioneta in fruntea soldatilor.
Sa fim seriosi, nu credeam ca facem bascalie pe topicul asta.


QUOTE(abis @ 17 Jun 2009, 12:28 PM) *
Asta-i o perceptie subiectiva, mie mi se pare taman pe dos. Dar despre Oprescu nu-i cazul sa dezvoltam aici, ideea este ca un profesionist bun intr-un domeniu nu este neaparat bun si in altul. Poti fi un bun doctor, profesor, inginer, ziarist etc si in acelasi timp un politician execrabil.


E drept, dar sansele de esec sunt cu mult mai mici decat in cazul celor multi fara experienta in nimic altceva inainte de a veni in politica.

QUOTE(abis @ 17 Jun 2009, 12:28 PM) *
Cam rasista remarca ta...


Poate ca da, poate ca nu.
Chiar nu ma consider rasist si ai vazut asta si pe topicul despre tigani.
Problema e ca aia despre care vorbeam nu au aratat nimic alceva decat faptul ca sunt din aceasta etnie.
Am cautat sa-i leg de ceva, la fel ca si pe ceilalti.

QUOTE(abis @ 17 Jun 2009, 12:28 PM) *
PS: Uite un alt exemplu (nu m-am putut abtine!): Basescu a fost un excelent comandant de nava. Asta inseamna ca trebuie sa fie neaparat un foarte bun presedinte? laugh.gif


Basescu cred ca pe vremuri a avut vreo doua joburi in paralel. smile.gif
Chiar daca nu-mi place, se vede ca e un om cu experienta de viata, dovada ca e peste contracandidatii anuntati pana acum, oameni cu experienta de viata destul de subtire, politicieni de mici.
Problema lui Basescu este exact ceea ce spuneam la inceput: cred ca a avut prea multe joburi in paralel si cred ca a fost atras prea mult de jobul secundar. smile.gif


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 17 Jun 2009, 03:15 PM
Mesaj #26


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842



Exact ce spuneam. Abis va fi contra si va prefera demontarea verbala a oricarei propuneri, desi sper sa ma insel pana la urma. tongue.gif

Leonardo, nu aderi la propunerea lui Charon?

Discutii mai mult sau mai putin elevate poate purta oricine - si blogurile abunda in asta -, dar tot rezultat nul se cheama ca au.


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 17 Jun 2009, 03:17 PM
Mesaj #27


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(abis @ 17 Jun 2009, 01:28 PM) *
Cei din mediu urban, mai tineri si mai educati prefera sa voteze nul sau sa absenteze. Ce vor face in aceasta situatie partidele? Ceea ce fac si acum: isi adapteaza oferta electorala si discursul pentru a capta votul categoriilor sociale care oricum se prezinta la vot (si chiar voteaza), neglijandu-i pe cei care nu se exprima. Asa cum bine zicea Ilici, "cei care nu voteaza nu conteaza". Este pierdere de timp si de resurse sa te adresezi celor care nu-si exercita dreptul de a alege; este de mii de ori mai rentabil sa incerci sa-i convingi pe cei care oricum vin la urne decat sa-i scoti din casa pe ceilalti.


Tocmai, cu o campanie bine facuta se poate obtine o majoritate a voturilor anulate, ii poti scoate la vot pe romani daca le arati ca au o alternativa - sa le-o traga la bot fesenistilor care le-o trag de doujde ani incoace, partidele vor vedea cine a votat "in anulare" si isi vor adapta catindatii si campaniile pt a le atrage votul acelor nemultumiti. jamie.gif Vom observa o imbunatatire, schimbarea va incepe, lent, ce-i drept, dar macar copiii nostri sa aiba niste politicieni mai capabili.

Ma bag si eu, fac campanie pe net si in comunitatea locala. Ideea cu candidatul "Vot de blam" e buna, si s-ar putea sa prinda daca vor baga astia votul obligatoriu. Adica, ba Baznae, daca ma obligi sa votez, trebuie sa imi dai ocazia sa ma abtin.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 17 Jun 2009, 03:20 PM
Mesaj #28


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842



Eu cred ca o sa mearga intr-un fel sau altul, pentru ca ideea unui vot de blam e tot mai vehiculata, doar ca nimeni n-a avut deocamdata initiativa. Inclusiv pe la Guerrilla am auzit-o zilele trecute, Mihaiu cred ca zicea ceva. Iar la Catavenci cred ca pot intra eu cu ea.


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 17 Jun 2009, 03:35 PM
Mesaj #29


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



QUOTE(nefertiti @ 17 Jun 2009, 03:15 PM) *
Exact ce spuneam. Abis va fi contra si va prefera demontarea verbala a oricarei propuneri, desi sper sa ma insel pana la urma. tongue.gif

Leonardo, nu aderi la propunerea lui Charon?

Discutii mai mult sau mai putin elevate poate purta oricine - si blogurile abunda in asta -, dar tot rezultat nul se cheama ca au.


Ma bag la orice propunere, bineinteles. smile.gif

Doar ca sansele de reusita sunt mai mici pentru Dl vot de blam decat in cazul mersului la vot in conditiile actuale si anulat votul.
Efectul mi se pare exact acelasi, doar ca in cazul 'dlui vot de blam' avem nevoie de semnaturi, de depus dosar, de aprobat modificare lege electorala prin referendum etc.
In cel mai bun caz treaba asta va fi functionala peste 3 ani.

In cazul anularii votului prin aplicarea stampilei de doua ori nu e nevoie de nimic altceva decat de lansat campania inainte de urmatoarele alegeri. Eu sunt de principiul ca trebuie ales cea mai simpla varianta daca vrei sa misti repede lucrurile. Sunt prin formatie un practician, despicatul firului in patru fara sa am o solutie viabila nu ma prea atrage. cand evaluez sau fac o propunere iau in calcul si factorul timp si sansele de reusita, si impactul optiunilor la indemana. Important e sa obtii ceea ce-ti propui, detaliile le poti corecta ulterior.
Daca vrei din prima un lucru foarte bun ai mari sanse sa nu-ti iasa.
Doar o parere, imi cer scuze iarasi daca inoportunez si asa cum spuneam la inceput sustin orice propunere constructiva. smile.gif



--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 17 Jun 2009, 03:36 PM
Mesaj #30


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(nefertiti @ 17 Jun 2009, 04:15 PM) *
Abis va fi contra si va prefera demontarea verbala a oricarei propuneri

Nu a oricarei propuneri, ci a propunerii asteia cu votul de blam. Mi se pare ca nu va avea rezultatul pe care il doriti voi si ca mai degraba ar merita investite eforturile intr-o actiune mai eficienta.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 17 Jun 2009, 03:50 PM
Mesaj #31


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842



Abis, fa o propunere, in cazul asta.

Leonardo, eu prefer propunerea lui Charon pt ca imi pare mai vizibila, mai "galagioasa", ca sa folosesc un termen mai pe intelesul tuturor. De acord, e f posibil sa nu obtii imediat efectul dorit, dar se formeaza un precedent. Si, cine stie, e posibil sa adere la ea cineva cu o putere mai mare. Oricum, importanta e luarea de atitudine, sa faci ceva. De chibiti e plina lumea.

In plus, acea anulare a voturilor de care spui tu imi pare ca e mult mai posibil sa fie bagata sub pres, sa fie fraudata etc. Pe de alta parte, si aia ar avea nevoie de o campanie ampla, pt ca lumea pricepe mai greu subtilitatile.


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 17 Jun 2009, 04:35 PM
Mesaj #32


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



QUOTE(nefertiti @ 17 Jun 2009, 03:50 PM) *
Leonardo, eu prefer propunerea lui Charon pt ca imi pare mai vizibila, mai "galagioasa", ca sa folosesc un termen mai pe intelesul tuturor. De acord, e f posibil sa nu obtii imediat efectul dorit, dar se formeaza un precedent. Si, cine stie, e posibil sa adere la ea cineva cu o putere mai mare. Oricum, importanta e luarea de atitudine, sa faci ceva. De chibiti e plina lumea.

In plus, acea anulare a voturilor de care spui tu imi pare ca e mult mai posibil sa fie bagata sub pres, sa fie fraudata etc. Pe de alta parte, si aia ar avea nevoie de o campanie ampla, pt ca lumea pricepe mai greu subtilitatile.


Iti respect parerea si sunt de acord cu faptul ca a obtine oficial asa ceva ar fi o mare lovitura. Doar ca ma tem ca o actiune de asemenea amploare nu ne sta in puteri, mi-e ca poate fi lesne sabotata sau ca entuziasmul va dispare inainte de final si astfel vom renunta la orice initiativa similara.
Pentru anularea voturilor ai nevoie doar de o campanie ampla si oricum nu trebuie sa tintesti electoratul needucat din zona rurala pentru ca acela este oricum manipulat si impactul e zero.
Repet, o actiune gen cea din Moldova prin internet si bloguri ar avea un mare impact si ar fi mediatizata gratis de ziare.

Eu cred ca un rezultat al alegerilor cu, sa zicem, 30% voturi anulate in acelasi mod, va reprezenta un protest rapid si imediat la clasa politica actuala. Mai ales ca ai anuntat inainte si ai facut public aceast fapt. E ca un atentat asumat. smile.gif
In plus mi se pare simbolic mult mai de impact faptul ca fara sa aiba optiuni, o mare parte din electorat a mers si si-a exprimat protestul anuland votul...e ca semnul lui Zorro, e un avertisment mult mai puternic, e un avertisment mai infricosator in opinia mea.
E semn ca te doare-n pais'pe de ceea ce fac politicienii, nu le ceri sa faca nimic pentru tine, nici macar sa modifice legea electorala. Demonstrezi ca esti mai puternic decat ei, e ca o justite suprema, mai presus de legi.
Si daca asa ceva ar reusi, poti imediat sa concretizezi asta in 'dl vot de blam'. Ai toate argumentele din lume ca e nevoie de asa ceva, deja ai demonstrat asta.


Nu vad cum n-ar avea rezonanta maxima participarea la vot prin anularea buletinului si nu vad cum ar putea fi fraudata mai mult decat in mod obisnuit.
Daca e pe asa si 'dl vot de blam' poate fi lesne fraudat. Orice poate fi fraudat, dar sa nu fim paranoici. smile.gif

Acest topic a fost editat de Leonardo: 17 Jun 2009, 04:36 PM


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 17 Jun 2009, 05:06 PM
Mesaj #33


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(nefertiti @ 17 Jun 2009, 04:50 PM) *
Abis, fa o propunere, in cazul asta.

Participarea masiva la vot pentru si indepartarea celor mai rai dintre candidati. La alegerile urmatoare, indepartarea celor mai rai dintre cei care au ramas si tot asa. In plus, aratandu-le ca se prezinta la vot si cei ca noi, nu doar cei care reies din actualele sondaje si pe care i-am mentionat mai sus, vor fi nevoiti sa ne ofere ceva si noua - si nu ma refer la mita electorala. smile.gif


QUOTE(Leonardo)
Eu cred ca un rezultat al alegerilor cu, sa zicem, 30% voturi anulate in acelasi mod, va reprezenta un protest rapid si imediat la clasa politica actuala

Cu asta sunt de acord. Nu sunt de acord cu ce ai scris putin mai jos, adica:
QUOTE
Demonstrezi ca esti mai puternic decat ei

Cum adica esti mai puternic decat ei alegand "votul de blam"? Vor fi alesi cei care obtin majoritatea voturilor valabile, cei 30% care au ales "votul de blam" raman doar intr-o statistca, un fel de curiozitate a alegerilor din anul de gratie 2012 (sau cat o fi).


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 17 Jun 2009, 05:38 PM
Mesaj #34


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



Ce e asa de greu de priceput?
E clar ca anuland in bloc voturile demonstrezi ca poti refuza sistemul si ca nu esti jucaria lor ca sa alegi in continuare raul cel mai mic din mizeria ce ti-o propun.

Corect, vor fi alesi cei ce intrunesc majoritatea, dar o asemenea campanie reusita de participare la vot cu voturi nule nu ar ramane fara ecou si politicienii ce vor fi alesi nu vor mai avea in mod cert tupeul sa se simta in siguranta anuntand ca au fost alesi de catre popor.

Cel mai important castig este, asa cum spuneam mai sus, faptul ca societatea va incepe sa se miste.
Odata realizat cu succes o astfel de campanie se poate mentine aprinsa flacara acestui grup ce a raspuns chemarii si asta in diverse moduri.
O astfel de miscare cred ca ar trebui pornita nu cu o finalitate scurta, repsectiv campania electorala. O astfel de miscare trebuie pornita cu scopul declarat de a crea o forta sociala capabila sa tina in frau abuzurile celor ce ne conduc.

Pe ce ma bazez? Pe simpla observatie sociala ca daca oamenii au reactionat pozitiv la chestia cu votul si au vazut ca au reusit sa o faca in numar mare nu se vor mai simti singuri si vor capata incredere in forta de grup.
Aceasta incredere odata recastigata sunt convins ca va da un elan extraordinar si oamenii se vor mobiliza mult mai usor a doua oara. Plus ca exsitaefectul bulgarelui de zapada pornit la vale; el poate ca e mic sus, dar pana in vale devine considerabil mai mare.


Exemple de cum vad eu ca ar putea continua o astfel de desteptare sociala:
1. cum spuneam mai sus, pentru orice abuz facut de un politician in exercitiu poate fi contestat puternic in acelasi mod. Sigur ca poti sa-i fortezi demisia daca ai un protest care sa mobilizeze macar 10% din electorat (vreo 1,6 milioane de persoane). Sigur poti colecta si semnaturi mult mai usor pentru a-i obtine demisia.
Oricum e clar deja ca nu a fost ales prin dorinta majoritatii, le-ai aratat deja asta participand la vot.

2. in acelasi mod poate functiona protestul contra candidatilor patati, fapt care acum e tratat cu nepasare.
daca ai deja o retea sociala ce functioneaza, nu e greu sa produci proteste ample prin diverse metode.
una ar fi sufocarea adreselor de e-mail ale partidului/candidatului patat sau prin trimiterea unui numar considerabil de scrisori care sa le sufoce sediul.
In cazul celor ce au probleme cu legea dar justitia nu-si face treaba se pot strange semnaturi pentru a sesiza avocatul poporului in acest caz.

3. Orice problema sociala de importanta nationala poate fi rezolvata in acest mod, de la autostrazi cu termen de finalizare in mileniul urmator, de la fortarea unor legi necesare dar amanate din motive de interes meschin pana la faptul ca un parlamentar a fost prin cu chilotii-n vine pe chat.


Am putea crea ceea ce ne lipseste cu adevarat: o instanta morala suprema si cu adevarat populara.
Si chestia asta cred cu tarie ca ar putea functiona si ar putea reaseza rapid valorile in matca lor normala.
E ceea ce ne lipseste si odata reinstaurata o scara valorica fireasca si clasa politica se va schimba.
Am putea crea primul grup serios de dialog cu clasa politica.

Parerea mea e ca daca cineva poate sa declanseze si sa conduca la succes o asemenea campanie castigul va fi enorm pentru Romania. Va fi intr-adevar ca o redesteptare nationala si vom deveni intr-adevar o natie puternic, capabila sa gestioneze politica si in avantajul maselor.

Nu e suficient sa obtii un succes momentan cum ar fi de ex. 'dl vot de blam'.
E nevoie de o schimbare radicala in optica si de a permanentiza asta, de a face din reactiunea consistenta si in masa un obicei repetabil la orice abuz impotriva societatii.
Asta este in viziunea mea singura si cea mai eficace revolutie posibila in societatea nostra si nu vad alt mod care ar putea schimba radical lucruruile pe durata vietii mele. Si sper sa mai traiesc macar vreo 40-50 de ani. smile.gif

Cred ca e mai bine sa ma opresc aici, nu vreau sa tulbur discutii constructive si imi pare rau ca scriu asa de mult insa simt nevoia sa explic cat mai clar ideea mea si mi-e greu sa renunt atunci cand cred in ea. Si repet, sustin orice alta initiativa, inclusiv pe cea a lui Charon. smile.gif

Acest topic a fost editat de Leonardo: 17 Jun 2009, 05:48 PM


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 17 Jun 2009, 07:51 PM
Mesaj #35


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842



Da, sa vedem ce mai zice Charon si altii, eu raman disponibila. Si cunosc oameni care sigur vor agrea ideea de protest, intr-un fel sau altul. Principalul este sa se faca ceva, pentru ca s-a ajuns intr-un stadiu care nu duce nicaieri. Poate doar la regres...

Si ai dreptate cand spui ca nu e vorba despre obtinerea unui "succes" de moment, ci de urnit lucrurile, pentru ca exact la asta suntem deficitari in prezent, la faimoasa atitudine civica.

La fel, e drept ca internetul poate juca un rol important, pt ca in virtual s-a adunat multa lume care vrea altceva. Si o parte a presei va fi interesata, cu siguranta.


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post

25 Pagini V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 April 2024 - 12:13 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman