HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Informatii SubForum

Acest Subforum este dedicat discutiilor având ca temă principală Politica Externa. Vă invităm să folositi un limbaj decent. Dacă este cazul, contraziceti argumentat idei, nu atacati forumisti. Totodată, vă rugăm să nu citati mesajul imediat precedent, iar, in cazul articolelor din ziare, redati numai paragrafele importante, nu intreg articolul si mentionati sursa. Vă invităm la un dialog care să promoveze Arta de a conversa!

43 Pagini V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Islamul Si Europa, Impactul dintre cele doua culturi si religii
Marduk
mesaj 9 May 2010, 03:36 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



M-am uitat pe Han, sunt cateva topicuri despre islam, poate ca nu mai era nevoie sa mai deschid unul, totusi vazand si citind ce se intampla prin Europa si la indemnul unor parteneri de dialog, m-am gandit sa deschid acest topic. Inainte de a deschide aceasta discutie vreau sa subliniez ca nu sunt impotriva religiei islamice, ca-i respect pe cei care s-au nascut in sanul acestei religii sau care au imbratisat religia islamica la fel cum ii respect pe oricare alti credinciosi si cred ca toti credinciosii au dreptul sa creda ce vor, sa se manifeste asa cum vor in cadrul locasurilor de cult sau cum le dicteaza dogma cultului respectiv.
Credinta in sine este de necondamnat pentru mine, fiecare individ are dreptul la credinta, oamenii nu se nasc credinciosi, ei devin credinciosi fie in urma unor traditii fie in urma propriilor decizii, chiar si ateii care nu cred in nimic, au acest drept, sa creada ceea ce vor. Pana la urma islamul in sine nu este decat o alta religie si asa cum crestinismul a stat la baza civilizatiei europene islamul a stat la baza civilizatiei orientului mijlociu si indepartat. De-a lungul istoriei inca de la nasterea islamului a aparut un conflict de interese intre crestinism si islamism, conflict care a avut la baza diverse motivatii, religioase, comerciale sau politice. In urma razboaielor au rezultat pierderi imense si de o parte si de cealalta, s-au schimbat teritorii, populatii, credinte, un vartej care nu mai putea fi controlat a pus stapanire peste Europa, la portile ei islamul lovea neancetat cerandu-si dreptul consfintit de Coran de a fi singura religie universala. Razboiul s-a prelungit devenind un razboi de uzura, odata cu asediul Vienei beligerantii si-au dat seama ca acest razboi le va aduce pierderi ireparabile, ceea ce va duce la disparitia unuia sau altuia. Ca prin minune razboiul s-a oprit, crestinii si musulmanii au inceput sa caute puncte de colaborare, sa fi fost de vina noile descoperiri ale europenilor? America, sud-vestul Africii sau problemele interne ale islamistilor? cert este ca ofensiva menita sa duca la nimicirea totala s-a oprit, cum am zice azi, conflictul a inghetat. Transformarile prin care a trecut Europa au convins tarile islamice ca pe langa tehnologie mai au de infruntat si credinta poapoarelor ce traiesc in aceasta zona, credinta care intr-un fel sau altul sprijinea aceleasi valori ca si islamul, familia, societatea si religia. Avantajele tehnologice si sociale au inceput sa-si arate roadele si in politica, in aplicarea noilor doctrine militare fata de islam vechiul dusman al Europei. Am putea crede ca odata cu aplicarea noilor doctrine politico-militare asupra orientului apropiat, europenii au castigat in acest conflict, inapoierea in care au fost tinute popoarele islamiste a dat roade dar aceste roade nu au fost benefice pentru democratia europeana, democratie care devenea din ce in ce mai toleranta si care datorita dezvoltarii si noii situatii geo politice de dupa WW2 a fost nevoita sa accepte mana de lucru ieftina din statele islamice.
Toleranta interesata, as numi aceasta situatie in care s-au aflat tarile vest europene de dupa WW2, boom-ul economic si tehnologic avea nevoie de brate de munca necalificate si ieftine, de unde sa ia Europa acesti muncitori, cortina de fier a inchis in interiorul ei mana de lucru crestina de care Europa avea atata nevoie. Singura solutie catre care se mai puteau indrepta industria europeana era orientul apropiat si nordul Africii, unde mana de lucru era din belsug, era ieftina, dar era islamista. Nevoia disperata de mana de lucru impusa de o dezvoltare fara precedent a facut ca democratia crestina, toleranta, sa treaca peste bariera religioasa. In scurt timp Europa s-a trezit cu o populatie apta de munca, ieftina, supusa dornica sa castige putinul oferit de o societate infloritoare, pentrua ajuta o familie ramasa prin praful din Anatolia sau coasta nord-africana. Din nefericire aceasta forta de munca nu venea in Europa lasand in urma sa credinta, traditia, societatea normala si fireasca in care omul, islamistul era obisnuit sa traiasca, asa ca odata cu mana de lucru Europa si-a deschis portile si pentru religia islamista, religia celor care ajutau la dezvoltarea unui intreg continent, de la serele sufocante la fabricile de automobile. Europa ca o mama blajina si primitoare i-a pus la munca i-a hranit le-a dat o casa, le-a sprijinit familiile le-a tinut copiii in scoli, dar ca si gaina care a clocit oua de rata a privit neputincioasa atunci cand toata aceasta “armata” a inceput sa-si ceara dreptul la credinta, la manifestare spirituala, la simbolurile religiei sale.
Dintr-o data Europa crestina s-a trezit din nou fata in fata cu Islamul, de data aceasta insa islamul nu se mai afla la portile sale ci exact in inima sa. Poate ca pentru unii dintre democratii toleranti acest lucru sa nu insemne cine stie ce, poate ca pana la urma daca acesti credinciosi s-ar comporta ca toti ceilalti credinciosi, europenii ar trece cu vederea faptul ca femeile poarta burcha, ca barbatii se imbraca cu halate cu turbane pe cap si papuci in picioare, ca familia poate avea mai multe mame si mai multi copii, dar clerul acestor credinciosi vrea mai mult, vrea ceea ce islamul a dorit din totdeauna sa fie o religie universala. Scuze pentru aceasta introducere si va invit sa discutam ceea ce se intampla azi in Europa, impactul dintre cele doua culturi si religii, implicatiile politice, culturale, etc. viitorul UE.

Acest topic a fost editat de Marduk: 9 May 2010, 06:00 PM


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 9 May 2010, 05:47 PM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



Sparge textul in cateva paragrafe...
QUOTE
dar clerul acestor credinciosi vrea mai mult, vrea ceea ce islamul a dorit din totdeauna sa fie o religie universala.


Asta vor toate religiile...

Acest topic a fost editat de Blakut: 9 May 2010, 05:48 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 9 May 2010, 05:54 PM
Mesaj #3


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842



Da, asta vor toate religiile, numai că diferă modalitatea de punere în practică...


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 9 May 2010, 05:54 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
abis
mesaj 10 May 2010, 11:17 AM
Mesaj #4


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Nu prea difera. Atunci cand crestinismul detinea puterea absoluta nu s-a comportat mai bine decat islamul. Ceea ce tine crestinismul in frau este doar secularizarea si laicizarea societatii occidentale, nu natura intrisec mai pasnica, blanda si toleranta a crestinismului.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
turbo trabant
mesaj 10 May 2010, 11:39 AM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.773
Inscris: 27 December 08
Din: za great milky way
Forumist Nr.: 12.719



care europa? nu fiti copii, daca "europenii" ar trebui sa decida unde sa dea cu bomba atomica, intre romania si turcia islamista ar alege din prima romania. nu de alta dar in turcia au mai fost demoazelele europene (aka turiste) la agatat prea credinciosi islamici si le-a mers. iar prin europa, nu mai pot europenii si mai ales europencele de grija fatucilor alea in cearsaf.
doar nu credeti ca prea credinciosul sta cu fundul in sus directia anti mecca de 5 ori pe zi cand e pe la paris in "delegatie". nu, prea credinciosul trage ochelari de soare si gel in cap si zburda la moulin rouge "sa aiba ce sa ii povesteasca imamului acasa la el in sat cand se intoarce". si prea crediciosul mai "inspecteaza" si cate o europeanca ca deh el e exotic si ea ochi alunecosi inima zburdalnica.

lumea e plina de ipocrizie smile.gif



--------------------
Romanii, ca popor, sunt prosti. Nu va chinuiti sa raspundeti, considerati posturile drept opera unui dusman al poporului.

Ba, ia faceti liniste si ordine, ce dreacu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 10 May 2010, 03:35 PM
Mesaj #6


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842



QUOTE(abis @ 10 May 2010, 12:17 PM) *
Nu prea difera. Atunci cand crestinismul detinea puterea absoluta nu s-a comportat mai bine decat islamul. Ceea ce tine crestinismul in frau este doar secularizarea si laicizarea societatii occidentale, nu natura intrisec mai pasnica, blanda si toleranta a crestinismului.


Păi, tocmai. Am zis că diferă DOAR punerea în practică.


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 10 May 2010, 04:02 PM
Mesaj #7


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Definitia fidelitatii = lipsa ocaziilor de a insela.

Asa si crestinismul, este bland si tolerant - pentru ca nu mai are ocazia sa fie altfel. Asa ca n-are cum sa (mai) lupte cu armele pe care inca le are Islamul. Cand societatile din tarile predominant musulmane vor ajunge la "decadenta" occidentala, si islamului i se vor toci coltii si ghearele.

Este doar o chestiune de timp.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 10 May 2010, 05:16 PM
Mesaj #8


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(abis @ 10 May 2010, 05:02 PM) *
QUOTE
Definitia fidelitatii = lipsa ocaziilor de a insela.

Nu stiam asta, daca nu ai ocazii sa inseli inseamna ca esti fidel, dar daca ai ocazia sa inseli dar nu o faci cum te numesti? credincios?
QUOTE
Asa si crestinismul, este bland si tolerant - pentru ca nu mai are ocazia sa fie altfel.

Cum nu mai are ocazia? eu cred ca ocazii de a riposta exista, dar civilizatia crestina, democrata, europeana a inteles ca nu aceasta este calea ce trebuie urmata. Desi eu nu sunt de acord cu tolerarea intolerantei, cred ca aici este gresala democratiilor europene, sunt prea tolerante, fata de o civilizatie intoleranta, islamul nu vrea sa renunte la dogma sa nici macar atunci cand credinciosii traiesc in tari democratice.
QUOTE
Asa ca n-are cum sa (mai) lupte cu armele pe care inca le are Islamul

Cea mai puternica arma a islamului ramane credinta si sacrificiu pentru mentinerea si perpetuarea dogmei islamice.
QUOTE
Cand societatile din tarile predominant musulmane vor ajunge la "decadenta" occidentala, si islamului i se vor toci coltii si ghearele.

Cand se va intampla asta probabil nu vor mai fi musulmane ci doar tari laice une religia majoritara este islamul, dar atunci se pierde esenta religiei islamice, lipsa decadentei si credinta fara discernamant. Eu insa cred ca nu se va intampla niciodata asa ceva, exista destule exemple in zilele noastre in tari care desi sunt dezvoltate dogma islamista este prezenta in viata de zi cu zi.



--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 10 May 2010, 05:33 PM
Mesaj #9


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Marduk @ 10 May 2010, 06:16 PM) *
Nu stiam asta, daca nu ai ocazii sa inseli inseamna ca esti fidel, dar daca ai ocazia sa inseli dar nu o faci cum te numesti? credincios?

Data viitoare cand o sa fac o ironie o sa pun si zambareti ca sa fie clar pentru toata lumea.

Ceea ce voiam sa subliniez este faptul ca nu este crestinismul o religie mai "buna" decat islamul. Ci doar ca nu are ocazia de a se manifesta la fel. Ca atunci cand a putut sa o faca, diferentele au fost minore.
QUOTE
dar civilizatia crestina, democrata, europeana a inteles ca nu aceasta este calea ce trebuie urmata

Civilizatia europeana nu este crestina, este laica, seculara. Europa a fost crestina, mai demult. Perioada aia este cunoscuta ca Evul Mediu Intunecat (Dark Ages).
QUOTE
islamul nu vrea sa renunte la dogma sa nici macar atunci cand credinciosii traiesc in tari democratice

Crestinismul vrea sa renunte la dogma sa? smile.gif
QUOTE
Cea mai puternica arma a islamului ramane credinta si sacrificiu pentru mentinerea si perpetuarea dogmei islamice

Exact ceea ce apreciaza unii la "mucenicii" crestinismului...
QUOTE
Cand se va intampla asta probabil nu vor mai fi musulmane ci doar tari laice une religia majoritara este islamul

Corect, asta spuneam si eu.
QUOTE
atunci se pierde esenta religiei islamice

Asa cum Europa a pierdut esenta religiei crestine...
QUOTE
cred ca nu se va intampla niciodata asa ceva

Eu cred ca se va intampla, insa nu atat de curand pe cat ne-ar placea.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 10 May 2010, 05:50 PM
Mesaj #10


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(abis @ 10 May 2010, 06:33 PM) *
QUOTE
Ceea ce voiam sa subliniez este faptul ca nu este crestinismul o religie mai "buna" decat islamul.

Crezi ca in tarile in care exista pedepse precum lapidarea, biciuirea, taierea mainii, decapitarea, religia islamica, clerul islamist este tot la fel de implicat in interzicerea unor astfel de pedepse cum a fost si este religai crestina implicata in astfel de probleme? Unde este "bunatatea" islamismului, in exploatarea femeilor si tinerea lor in incultura si fara drepturi.
QUOTE
Ci doar ca nu are ocazia de a se manifesta la fel. Ca atunci cand a putut sa o faca, diferentele au fost minore.

Biserica crestina s-a manifestat precum islamul acum cateva sute de ani in urma, intre timp lucrurile s-au schimbat in lumea civilizata, crestina, democrata, dar in lumea islamica lucrurile au ramas cam la fel.
QUOTE
Civilizatia europeana nu este crestina, este laica, seculara. Europa a fost crestina, mai demult.

Europa este crestina, orice ai zice despre asta. Tarile ce compun UE sunt laice, dar religia crestina este prezenta peste tot sub diverse forme.
QUOTE
Crestinismul vrea sa renunte la dogma sa?

Anglicanismul este o religie crestina? a renuntat la statutul privilegiat al preotilor masculi si a acceptat preoti femei? Papa Ioan Paul al II-lea a a facut multe transformari si "modernizari" in sanul bisericii catolice. Este diferenta mare intre dogma crestina si islamica, desi tot dogma ramane, o nuanta specifica crestinismului este umanismul.
QUOTE
Exact ceea ce apreciaza unii la "mucenicii" crestinismului...

Ceea ce spui tu este deja de mult in istorie, dar probabil ca sub presiunea islamului, institutia mucenicilor a sacrificiului in numele credintei o sa ia din nou amploare.


Acest topic a fost editat de Marduk: 11 May 2010, 08:38 AM


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 11 May 2010, 02:03 PM
Mesaj #11


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Marduk @ 10 May 2010, 06:50 PM) *
Crezi ca in tarile in care exista pedepse precum lapidarea, biciuirea, taierea mainii, decapitarea, religia islamica, clerul islamist este tot la fel de implicat in interzicerea unor astfel de pedepse cum a fost si este religai crestina implicata in astfel de probleme?

Ti-am zis, este doar o chestiune de timp, au trecut doar vreo cateva sute de ani de cand clericii crestini nu comentau nimic (ba chiar utilizau din plin) astfel de metode.
QUOTE
Unde este "bunatatea" islamismului, in exploatarea femeilor si tinerea lor in incultura si fara drepturi.

Emanciparea femeii a fost creatia secolului XX (cu timide inceputuri in sec XIX), asadar si crestinismul aproape 1900 de ani a tinut femeile departe de cultura si fara drepturi.
QUOTE
Biserica crestina s-a manifestat precum islamul acum cateva sute de ani in urma, intre timp lucrurile s-au schimbat in lumea civilizata, crestina, democrata, dar in lumea islamica lucrurile au ramas cam la fel.

Este exact ceea ce spuneam si eu - lumea in care crestinismul a fost sau este majoritar s-a schimbat. Cauza acestei schimbari nu este calitatea crestinismului, superioritatea sa fata de islam, ci doar faptul ca societatea a evoluat prea repede... Cand islamul va urma acelasi drum, peste niste ani (mai multi sau mai putini), cand societatile dominate de islam se vor laiciza asa cum s-au laicizat cele dominate de crestinism, nu vor mai fi diferente sesizabile.
QUOTE
Tarile ce compun UE sunt laice, dar religia crestina este prezenta peste tot sub diverse forme.

Asa va fi, mai devreme sau mai tarziu, cu multe state care acum sunt islamice. Exista deja state laice in care religia predominanta este cea musulmana.
QUOTE
Anglicanismul este o religie crestina?

Intreaba BOR ce parere are despre asta. smile.gif
QUOTE
o nuanta specifica crestinismului este umanismul

Asta-i perla zilei. rofl.gif
Ma faci sa rad, si suntem pe un topic serios, totusi...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
turbo trabant
mesaj 11 May 2010, 02:20 PM
Mesaj #12


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.773
Inscris: 27 December 08
Din: za great milky way
Forumist Nr.: 12.719



QUOTE(abis @ 11 May 2010, 02:03 PM) *
Emanciparea femeii a fost creatia secolului XX (cu timide inceputuri in sec XIX), asadar si crestinismul aproape 1900 de ani a tinut femeile departe de cultura si fara drepturi.

emanciparea femeii este "creatia" ww2 si a inventarii pilulei. capitalismul a avut nevoie de niste consumatoare pe langa consumatori.

apropo de islamiste, ce spune un taximetrist francez: cand le iau pe astea de la aeroport sunt niste momai negre iar cand intra in masina cu geamuri fumurii, dezvaluie niste coapse si niste minijupe de prima mana.

probabil alah nu le vede prin geamul fumuriu mwah1.gif

ps: acelasi capitalism "lucreaza" acum la emanciparea in orientul mijlociu.

Acest topic a fost editat de turbo trabant: 11 May 2010, 02:28 PM


--------------------
Romanii, ca popor, sunt prosti. Nu va chinuiti sa raspundeti, considerati posturile drept opera unui dusman al poporului.

Ba, ia faceti liniste si ordine, ce dreacu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CharonOfNyx
mesaj 11 May 2010, 05:32 PM
Mesaj #13


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 702
Inscris: 4 January 09
Forumist Nr.: 12.814



QUOTE(abis @ 11 May 2010, 03:03 PM) *
QUOTE
o nuanta specifica crestinismului este umanismul

Asta-i perla zilei. rofl.gif
Ma faci sa rad, si suntem pe un topic serios, totusi...

Te umfla rasul exact de-aiurea!
Asta nu arata decat ca, pur si simplu, nu esti in stare sa vezi dincolo de tarele tale. Esti atat de pornit impotriva credintelor religioase, incat nu poti vedea decat partea intunecata. Abis, intolerantza ta este doar temperata si cu iscusinta voalata si nu e deloc scuzabila.

Dincolo de bigotismul, habotnicia credinciosilor, de derapajele bisericii, de inchizitie... crestinismul in esentza sa, cel putin la nivel declarativ asumat si legiferat, este o religie a iubirii aproapelui, a milei, a caritatii. Spitalul inainte de a deveni institutie in sine este o creatie a crestinismului si s-a nascut in jurul bisericii, asistenta medicala a fost inainte numita sora, pentru ca era calugarita, crucea rosie este un simbol crestin, scoala, sistemul de invatamant, la fel sunt nascute in jurul bisericii.

PS: Nu sunt un tip religios. Am vorbit de crestinism (am pomenit de crucea nu si de semiluna rosie) nu pentru a minimaliza alte credinte ci pentru ca despre asta veni vorba. Stiu ca e offtopic si-mi asum derapajul, puteti sa ma si zburati de pe han.


--------------------
E=mc2 - pe bune!
cine are curaj sa bage mana-n foc?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 11 May 2010, 05:45 PM
Mesaj #14


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842



Şefu', nu te grăbi, că nu ai făcut nimic care să puna problema "zborului" de la Han... smile.gif

De multe ori m-am întrebat dacă omenirea mai are nevoie de Biserică... După multe ezitări, înclin să cred că da. Din acelaşi motiv pentru care oamenii au nevoie de organizare, de constrângeri şi altele de felul ăsta. Poate detaliez mai încolo.

Charon are dreptate în ce spune despre rolul social al Bisericii. La ortodocşi poate că nu e atât de vizibil, dar catolicii ştiu mai bine.


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 11 May 2010, 05:57 PM
Mesaj #15


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(abis @ 11 May 2010, 03:03 PM) *
QUOTE
Ti-am zis, este doar o chestiune de timp

Eu cred ca este doar o chestiune de timp pana ce sharia va fi legea de baza in Europa.
QUOTE
asadar si crestinismul aproape 1900 de ani a tinut femeile departe de cultura si fara drepturi.

mergand pe aceasta logica, ar trebui sa treaca 1900 de ani pana cand islamul va accepta emanciparea femeii.
QUOTE
lumea in care crestinismul a fost sau este majoritar s-a schimbat.

corect, lumea crestina, Europa, este invadata de islam, cu catel cu purcel, milioane de musulmani isi poarta cu mandrie traditiile prin orasele europene, nu acelasi lucru se intampla in lumea islamica, loc unde crestinii trebuie sa respecte cutumele impuse de religia islamica.
QUOTE
nu este calitatea crestinismului, superioritatea sa fata de islam, ci doar faptul ca societatea a evoluat prea repede...

corect evolutia rapida a societatii crestine, europene, a dus la importul de mana de lucru ieftina, problema este ca odata cu mana de lucru a fost importata si religia
QUOTE
Cand islamul va urma acelasi drum, ....... cand societatile dominate de islam se vor laiciza ..........nu vor mai fi diferente sesizabile.

cand? peste alti 1900 de ani?
QUOTE
Exista deja state laice in care religia predominanta este cea musulmana.

Care sunt statele islamice laice, in adevaraturl sens al cuvantului?
QUOTE
Intreaba BOR ce parere are despre asta.

De ce sa intreb la BOR? tu ai zis ca crestinismul nu vrea sa renunte la dogma, iar eu ti-am dat ca exemplu anglicanismul.
Tu esti ateu si poate este normal sa ai aceasta atitudine fata de crestinism, totusi esti suspect de ingaduitor cu islamul, care pentru tine pare un elev cu probleme dar silitor si inteligent. Chiar nu am inteles de ce crezi ca umanismul nu poate avea legatura cu religia crestina.



QUOTE(turbo trabant @ 11 May 2010, 03:20 PM) *
acelasi capitalism "lucreaza" acum la emanciparea in orientul mijlociu.

Cat crezi ca va dura "lucratura" asta, 2-3 ani sau 2-3 secole?

Acest topic a fost editat de Marduk: 11 May 2010, 06:50 PM


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
turbo trabant
mesaj 11 May 2010, 05:58 PM
Mesaj #16


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.773
Inscris: 27 December 08
Din: za great milky way
Forumist Nr.: 12.719



probabil cateva decenii, cate nu vom sti niciodata.


--------------------
Romanii, ca popor, sunt prosti. Nu va chinuiti sa raspundeti, considerati posturile drept opera unui dusman al poporului.

Ba, ia faceti liniste si ordine, ce dreacu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 11 May 2010, 06:00 PM
Mesaj #17


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(CharonOfNyx @ 11 May 2010, 06:32 PM) *
Te umfla rasul exact de-aiurea!
Asta nu arata decat ca, pur si simplu, nu esti in stare sa vezi dincolo de tarele tale. Esti atat de pornit impotriva credintelor religioase, incat nu poti vedea decat partea intunecata. Abis, intolerantza ta este doar temperata si cu iscusinta voalata si nu e deloc scuzabila.

Dincolo de bigotismul, habotnicia credinciosilor, de derapajele bisericii, de inchizitie... crestinismul in esentza sa, cel putin la nivel declarativ asumat si legiferat, este o religie a iubirii aproapelui, a milei, a caritatii. Spitalul inainte de a deveni institutie in sine este o creatie a crestinismului si s-a nascut in jurul bisericii, asistenta medicala a fost inainte numita sora, pentru ca era calugarita, crucea rosie este un simbol crestin, scoala, sistemul de invatamant, la fel sunt nascute in jurul bisericii.

PS: Nu sunt un tip religios. Am vorbit de crestinism (am pomenit de crucea nu si de semiluna rosie) nu pentru a minimaliza alte credinte ci pentru ca despre asta veni vorba. Stiu ca e offtopic si-mi asum derapajul, puteti sa ma si zburati de pe han.


Nu merita sa te consumi Charon din cauza nesimtirii si a completei lipse de onestitate cu care abordeaza unii subiectele privitoare la religii. Si hai sa fim seriosi, ti se pare ca ai intrecut chiar atat de mult masura incat sa te zboare altii de pe han? smile.gif


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 12 May 2010, 12:11 AM
Mesaj #18


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Emanciparea femeilor a început deja în ţări musulmane ca Marocul, este o realitate. Europenii turişti acolo nu sunt obligaţi să respecte toate restricţiile, ca în Arabia Saudită de exemplu. Sunt diferenţe mari între ţările islamice, în Tunisia de pildă turiştii n-au voie să se amestece cu băştinaşii sau să meargă în alte locuri decât strict de a vizita obiectivele turistice.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 12 May 2010, 06:45 AM
Mesaj #19


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842



Emanciparea asta e oarecum relativă. În Egipt, de exemplu, care e cunoscut ca stat mai evoluat, am o cunoştinţă care trăieşte în Cairo, căsătorită acolo. Ei, chiar dacă e europeancă, trebuie să respecte regulile lor, să se integreze, adică în cazul vestimentaţiei, de exemplu, nu poate îmbrăca nici măcar o bluză cu mâneci lungi transparente... Şi tipa e profesoară la o şcoală particulară, adică se presupune că se învârte în nişte medii sociale mai "evoluate".

Dacă un român se mută într-o altă ţară din Europa, să zicem Germania, i se spune că trebuie să se integreze, să se adapteze regulilor de acolo. Şi cred că e normal, la urma urmei. Ţara respectivă are un set de reguli, de valori care s-a dovedit că sunt bune (în accepţiunea lor, cel puţin), pare logic să faci şi tu, cel nou venit, la fel.

Ei, de ce nu ar face asta şi musulmanii veniţi în Europa? Şi nu mă refer la turişti, ci la cei mutaţi aici.

Acest topic a fost editat de nefertiti: 12 May 2010, 06:45 AM


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 12 May 2010, 10:45 AM
Mesaj #20


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(CharonOfNyx @ 11 May 2010, 06:32 PM) *
crestinismul in esentza sa, cel putin la nivel declarativ asumat si legiferat, este o religie a iubirii aproapelui, a milei, a caritatii.

Exact asa este si islamul. smile.gif

Nu-i nicio diferenta intre crestinism si islam: ambele sunt, declarativ, religii ale iubirii aproapelui, ale milei si caritatii.

Ceea ce vreau sa contrazic este doar prejudecata ca islamul este "rau" si crestinismul este "bun". Nu, ambele sunt la fel de rele ori de bune.
QUOTE
Spitalul inainte de a deveni institutie in sine este o creatie a crestinismului si s-a nascut in jurul bisericii... scoala, sistemul de invatamant, la fel sunt nascute in jurul bisericii

Esti sigur ca inainte de aparitia crestinismului nu existau spitale? Ca nu erau ingrijiti bolnavii? Ca nu existau scoli? Dimpotriva, dupa ce crestinismul a aparut in lumea antica au fost interzise preocuparile medicale, au fost interzise scolile, muzeele, teatrele, baile, activitatile sportive, filosofia, muzica, dansul, astronomia, femeilor li s-a interzis dreptul la orice educatie... Templele religiilor "concurente" au fost daramate, iar credinciosii altor religii ucisi ori in cel mai bun caz "doar" persecutati. Cum poti afirma in mod serios ca scolile au aparut in jurul bisericii, cand Antichitatea este plina de scoli pe care chiar crestinismul le inchide? Cand crestinii ard biblioteca din Alexandria si ii ucid pe cei care indraznesc sa nu respecte dogmele? Vezi cum a murit Hypatia din Alexandria, ucisa de o banda de calugari.

Lumea n-a inceput cu crestinismul, dimpotriva, Evul Mediu crestin a insemnat 1000 de ani de regres. Fara acest intermezzo probabil ca astazi exploram galaxia...

Iar meritul pentru societatea in care traim astazi nu apartine bisericii. Ci Iluminismului si Renasterii - la care biserica s-a impotrivit cat a putut.
Daca nu exista Renasterea astazi Europa nu s-ar fi deosebit cu mult de Arabia Saudita. Sau poate ca din contra, Arabia ar fi fost cea avansata: nu uita ca pe cand manuscrisele anticilor greci sau romani erau arse de catre crestini (ori sterse pentru a fi rescrise ca si carti de rugaciuni) civilizatia antica a supravietuit datorita arabilor. Si apropo de intoleranta musulmana: in teritoriile cucerite de musulmani puteau exista biserici crestine ori pelerinaje catre locurile sfinte, cu mici intreruperi, insa in teritoriile crestine puteau exista biserici musulmane?

QUOTE(Marduk)
Cat crezi ca va dura "lucratura" asta, 2-3 ani sau 2-3 secole?

Habar nu am. Poate zeci de ani, poate doua-trei sute. Poate mai mult. Dar este un proces lent si ireversibil.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 12 May 2010, 11:03 AM
Mesaj #21


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(abis @ 12 May 2010, 11:45 AM) *
Exact asa este si islamul. smile.gif

Nu-i nicio diferenta intre crestinism si islam: ambele sunt, declarativ, religii ale iubirii aproapelui, ale milei si caritatii.

Ceea ce vreau sa contrazic este doar prejudecata ca islamul este "rau" si crestinismul este "bun". Nu, ambele sunt la fel de rele ori de bune.

Esti sigur ca inainte de aparitia crestinismului nu existau spitale? Ca nu erau ingrijiti bolnavii? Ca nu existau scoli? Dimpotriva, dupa ce crestinismul a aparut in lumea antica au fost interzise preocuparile medicale, au fost interzise scolile, muzeele, teatrele, baile, activitatile sportive, filosofia, muzica, dansul, astronomia, femeilor li s-a interzis dreptul la orice educatie... Templele religiilor "concurente" au fost daramate, iar credinciosii altor religii ucisi ori in cel mai bun caz "doar" persecutati. Cum poti afirma in mod serios ca scolile au aparut in jurul bisericii, cand Antichitatea este plina de scoli pe care chiar crestinismul le inchide? Cand crestinii ard biblioteca din Alexandria si ii ucid pe cei care indraznesc sa nu respecte dogmele? Vezi cum a murit Hypatia din Alexandria, ucisa de o banda de calugari.

Lumea n-a inceput cu crestinismul, dimpotriva, Evul Mediu crestin a insemnat 1000 de ani de regres. Fara acest intermezzo probabil ca astazi exploram galaxia...

Iar meritul pentru societatea in care traim astazi nu apartine bisericii. Ci Iluminismului si Renasterii - la care biserica s-a impotrivit cat a putut.
Daca nu exista Renasterea astazi Europa nu s-ar fi deosebit cu mult de Arabia Saudita. Sau poate ca din contra, Arabia ar fi fost cea avansata: nu uita ca pe cand manuscrisele anticilor greci sau romani erau arse de catre crestini (ori sterse pentru a fi rescrise ca si carti de rugaciuni) civilizatia antica a supravietuit datorita arabilor. Si apropo de intoleranta musulmana: in teritoriile cucerite de musulmani puteau exista biserici crestine ori pelerinaje catre locurile sfinte, cu mici intreruperi, insa in teritoriile crestine puteau exista biserici musulmane?
Habar nu am. Poate zeci de ani, poate doua-trei sute. Poate mai mult. Dar este un proces lent si ireversibil.


Lasa, nu mai bate campii, ca nicio religie nu mai are "porunca" iubirii aproapelui ca pe sine insusi, cu atat mai putin ateii care sunt cu totul amorali...

Ca pana si libertatea ta de a fi ateu tot crestinismului i-o datorezi, ca daca te nasteai musulman, nu mai aveai sansa asta. smile.gif


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 12 May 2010, 11:18 AM
Mesaj #22


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Rehael @ 12 May 2010, 12:03 PM) *
Lasa, nu mai bate campii, ca nicio religie nu mai are "porunca" iubirii aproapelui ca pe sine insusi, cu atat mai putin ateii care sunt cu totul amorali

Primo: si islamul are porunca iubirii aproapelui

Secundo: moralitatea ateilor nu are sursa religia, asta nu inseamna ca sunt amorali sau imorali.
QUOTE
libertatea ta de a fi ateu tot crestinismului i-o datorezi, ca daca te nasteai musulman, nu mai aveai sansa asta

Nu datorez nimic crestinismului. Ateu m-am nascut. Nu se naste nimeni crestin sau musulman, caci nimeni nu se naste direct credinios, ci devine asa eventual in urma indoctrinarii din familie/societate. Ce propui, sa fiu recunoscator crestinismului pentru ca nu mai pot crestinii sa ma omoare, asa cum ar fi facut-o daca aveam ghinionul sa ma nasc cu cateva sute de ani mai deveme?

Acest topic a fost editat de abis: 12 May 2010, 11:18 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 12 May 2010, 11:54 AM
Mesaj #23


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(abis @ 12 May 2010, 12:18 PM) *
Primo: si islamul are porunca iubirii aproapelui

Secundo: moralitatea ateilor nu are sursa religia, asta nu inseamna ca sunt amorali sau imorali.

Nu datorez nimic crestinismului. Ateu m-am nascut. Nu se naste nimeni crestin sau musulman, caci nimeni nu se naste direct credinios, ci devine asa eventual in urma indoctrinarii din familie/societate. Ce propui, sa fiu recunoscator crestinismului pentru ca nu mai pot crestinii sa ma omoare, asa cum ar fi facut-o daca aveam ghinionul sa ma nasc cu cateva sute de ani mai deveme?


Nu o are in mod expres ca cea mai mare, asa ca lasa gargara.

"Moralitatea" ateilor nu are nicio sursa... e chiar ceva cu o "sursa" mai dubioasa si decat moda vremii.

Asta s-o crezi tu. Probabil ca meritai sa te fi nascut in padure daca nu esti in stare sa apreciezi...


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 12 May 2010, 12:00 PM
Mesaj #24


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Rehael @ 12 May 2010, 12:54 PM) *
Nu o are in mod expres ca cea mai mare, asa ca lasa gargara.

Si ce, e competitie intre religii, care o are mai mare, sau cum? smile.gif
QUOTE
"Moralitatea" ateilor nu are nicio sursa

Deviezi off-topic, ignoranta nu-i un argument intr-o discutie...
QUOTE
Probabil ca meritai sa te fi nascut in padure daca nu esti in stare sa apreciezi

Vezi ca esti pe un topic unde atacurile la persoana vor fi editate corespunzator, nu ca acolo unde scrii de obicei.

Acest topic a fost editat de abis: 12 May 2010, 12:01 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 12 May 2010, 12:25 PM
Mesaj #25


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(abis @ 12 May 2010, 01:00 PM) *
Si ce, e competitie intre religii, care o are mai mare, sau cum? smile.gif

Deviezi off-topic, ignoranta nu-i un argument intr-o discutie...

Vezi ca esti pe un topic unde atacurile la persoana vor fi editate corespunzator, nu ca acolo unde scrii de obicei.


Competitii... de diferite feluri exista doar in capul tau. Eu vorbesc despre adevar, atunci cand altii gasesc de cuviinta sa minta.

Ti se pare. Ai vrea tu sa se cheme ignoranta, insa n-ai nicio sansa.

Exagerezi. Daca iti var adevarul despre raportul tau cu societatea sub nas, nu inseamna ca te-am atacat. Puteai sa desconsideri crestinismul doar in contextul in care nu te-ai fi nascut in societatea care exista. Dar e cam greu sa poti face tu astfel de corelatii, nu? Si atunci de ce nu ai apela la autoritatea cu care ai fost investit candva, ca sa-ti rezolvi problemele? Ce daca seamana cu un abuz, nu?...


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 12 May 2010, 12:34 PM
Mesaj #26


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Rehael @ 12 May 2010, 01:25 PM) *
Puteai sa desconsideri crestinismul doar in contextul in care nu te-ai fi nascut in societatea care exista.

Societatea care exista acum in Europa, la partile ei bune ma refer, nu este rodul crestinismului (imi pare rau ca trebuie sa ma repet, dar ce nu fac eu pentru tine...), ci al Iluminismului, Renasterii, Umanismului. Nu biblia, ci Declaratia Drepturilor Omului este la baza principiilor pe care sunt organizate statele europene. Crestinismul a fost la putere in Evul Mediu; dupa ce puterea politica a inceput sa fie separata de puterea religioasa lumea a putut evolua.

Si nu desconsider crestinismul daca apreciez ca este o religie la fel ca oricare alta, nici mai buna, nici mai rea.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 12 May 2010, 03:31 PM
Mesaj #27


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(abis @ 12 May 2010, 11:45 AM) *
QUOTE
Nu-i nicio diferenta intre crestinism si islam: ambele sunt, declarativ, religii ale iubirii aproapelui, ale milei si caritatii.

Mijloacele sunt diferite, daca in familiile crestine din UE exista in general intelegere si dialog, in familiile islamice barbatii hotarasc ce si cum, femei avand alt rol. In momentul de fata exista o diferenta intre crestinism si islamism, crestinismul este tolerant, islamismul este intolerant. Musulmanii au adus aceasta intoleranta specifica islamului in Europa si sub umbrela democratiei au inceput sa-si ceara dreptrui religioase pe care islamul le impune la ei in tarile de origine.
QUOTE
Ceea ce vreau sa contrazic este doar prejudecata ca islamul este "rau" si crestinismul este "bun". Nu, ambele sunt la fel de rele ori de bune.

Cred ca privesti aceasta discutie pur religios divagand cu exemple din istorie, or eu am vrut sa discutam despre rolul si locul islamlui in Europa, nu probleme dogmatice ci probleme de natura sociala, care tin de democratia occidentala, in aceste timpuri nu in evul mediu.
QUOTE
Iar meritul pentru societatea in care traim astazi nu apartine bisericii. Ci Iluminismului si Renasterii - la care biserica s-a impotrivit cat a putut.

Te contrazic, unii dintre marii umanisti si iluministi au trait si gandit sub obladuirea bisericii protestante sau anglicane. Daca biserica catolica s-a opus asta nu inseamna ca biserica a fost o frana in calea dezvoltarii Europei.
QUOTE
Daca nu exista Renasterea astazi Europa nu s-ar fi deosebit cu mult de Arabia Saudita. Sau poate ca din contra, Arabia ar fi fost cea avansata: nu uita ca pe cand manuscrisele anticilor greci sau romani erau arse de catre crestini (ori sterse pentru a fi rescrise ca si carti de rugaciuni) civilizatia antica a supravietuit datorita arabilor.

Sa nu exageram, arabii au avut si ei perioade de radicalizare, perioade in care au blamat si chiar ucis savantii alchimisti, medicii si poetii, etc.
QUOTE
Si apropo de intoleranta musulmana: in teritoriile cucerite de musulmani puteau exista biserici crestine ori pelerinaje catre locurile sfinte, cu mici intreruperi, insa in teritoriile crestine puteau exista biserici musulmane?

Corect, dar lasau pelerinii sa viziteze aceste locuri sfinte deoarece castigau bani, bunuri, influente, etc.
QUOTE
Dar este un proces lent si ireversibil.

Ai dreptate procesul este lent si ireversibil, la final islamul va domina Europa, atat demografic cat si spiritual.
QUOTE
Societatea care exista acum in Europa, la partile ei bune ma refer, nu este rodul crestinismului

Dar cei care au creat societatea care exista acum in Europa ce erau, hindusi, budisti? scoala si educatia erau crestine asta inseamna ca religia crestina a fost si toleranta deoarece a permis ca acestei societati, emaniciparea, dezvoltarea, revolutia industriala, spre deosebire de islam care este unde este si in ziua de azi


P.S.
Hai sa discutam despre impactul islamului asupra Europei si sa lasam religia pentru alte topicuri. Eu vad o problema generata de cetatenii islamisti prezenti in tarile UE, tot acest neoextremism si legile care lea generat a aparut ca reactie a europenilor la presiunile cetatenilor musulmani de a aduce religia si traditiile lor in tarile UE, or parte din aceste atitudini, comportamente, nu au nimic cu democratia si civilizatia europeana.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 12 May 2010, 03:57 PM
Mesaj #28


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Marduk @ 12 May 2010, 04:31 PM) *
in familiile crestine din UE exista in general intelegere si dialog

Esti sigur, te bazezi pe vreo statistica? Daca ma uit la familiile crstine din Romania (tara UE, evident) n-as zice ca in general exista intelegere si dialog.
QUOTE
in familiile islamice barbatii hotarasc ce si cum, femei avand alt rol

In familia traditionala (cel putin in cea romaneasca) este exact aceeasi situatie.
QUOTE
crestinismul este tolerant, islamismul este intolerant.

GRESIT

Ambele ideologii sunt la fel de intolerante.

Diferenta este ca in Europa ideologia crestina nu se mai aplica la fel de strict ca acum cateva sute de ani, pe cand in unele state islamice nu s-a schimbat inca mare lucru, mai au de facut inca pasi mari catre secularizare si laicizare.
QUOTE
Daca biserica catolica s-a opus asta nu inseamna ca biserica a fost o frana in calea dezvoltarii Europei.

smile.gif
Daca s-a opus inseamna ca nu a fost o frana, ci ca a spijinit dezvoltarea, nu?
QUOTE
arabii au avut si ei perioade de radicalizare, perioade in care au blamat si chiar ucis savantii alchimisti, medicii si poetii, etc

Eu n-am spus ca islamul este o religie perfecta, ci ca practic au salvat de la pierdere si uitare multe realizari ale antichitatii, care ar fi fost pierdute pentru totdeauna daca era dupa crestini.
QUOTE
lasau pelerinii sa viziteze aceste locuri sfinte deoarece castigau bani, bunuri, influente, etc

Crestinii nu permiteau deloc. Ii face asta mai toleranti? Uite, ca exemplu: prin tratatele incheiate intre domnitorii romani si turci, turcii se obligau sa nu ridice moschei ori sa raspandeasca islamul in tarile romane, in schimb domnitorii nostri puteau spijini fara restrictii manastirile ortodoxe din Imperiul Otoman.
QUOTE
la final islamul va domina Europa, atat demografic cat si spiritual

Poate ca da, poate ca nu. Candva Europa era dominata de credinta in Jupiter, in Zeus, in Mithra, a venit randul lui Isus, poate ca va veni si vremea in care crestinismul va fi inlocuit de o alta religie... Care este problema? Credintele, ca si religiile, se nasc si mor, au o durata mai mica sau mai mare de viata, nu sunt date pentru totdeauna. Deocamdata doar 5% din populatia UE este de religie musulmana, pana la a ajunge majoritari mai e cale lunga.
QUOTE
cei care au creat societatea care exista acum in Europa ce erau, hindusi, budisti?

Erau dizidenti. smile.gif
Unii erau crestini, altii deisti, altii atei...
QUOTE
religia crestina a fost si toleranta deoarece a permis ca acestei societati, emaniciparea, dezvoltarea, revolutia industriala

Nu le-a putut impiedica, desi a incercat cat a putut. Asta nu inseamna toleranta.

presiunile cetatenilor musulmani de a aduce religia si traditiile lor in tarile UE

Te astepti sa se converteasca atunci cand ajung aici? Normal ca isi aduc religia si traditiile. Important este ca cei care ajung aici sa fie integrati in modul de viata vestic, chiar daca isi pastreaza religia si traditiile. Prin "modul de viata" inteleg sa respecte regulile pe care le respecta autohtonii. Atat timp cat se conformeaza legilor tarii de adoptie nu vad nici o problema in practicarea cultului mahomedan, in purtarea imbracamintii traditionale, in pastrarea traditiilor alimentare etc.


Acest topic a fost editat de abis: 12 May 2010, 04:01 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 12 May 2010, 04:45 PM
Mesaj #29


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(abis @ 12 May 2010, 04:57 PM) *
QUOTE
Daca ma uit la familiile crestine din Romania (tara UE, evident)

Ok, Romania tara UE doar cu numele, dar si asa daca este sa comparam situatia din familiile romanesti si islamiste europene este o mare diferenta.
QUOTE
In familia traditionala (cel putin in cea romaneasca) este exact aceeasi situatie.

Nu am auzit spre exemplu, ca in familiile traditionale romanesti fetele sa mai respecte traditia de a se casatorii cu cine vor parintii, petitul a ramas o traditie, exista si exceptii dar acele se gasesc in familiile de tigani. Din cate am auzit in Anglia si in Olanda au fost cazuri aduse in presa cand fetele musulmane au fost pur si simplu vandute din interesul familial.
QUOTE
Ambele ideologii sunt la fel de intolerante.

Religii vrei sa spui? banuiesc ca te referi la momentul actual din ziua de azi! daca da, te contrazic, biserica crestina nu sustine executiile nu impune legile bibliei ca legi statale, etc.
QUOTE
pe cand in unele state islamice nu s-a schimbat inca mare lucru, mai au de facut inca pasi mari catre secularizare si laicizare.

deci exista diferente de perceptie, abordare si practica intre cele doua religii, toate aceste diferente vin odata cu educatia religioasa a credinciosilor. intr-un fel este educat credinciosul islamist si in alt fel credinciosul crestin, simplu nu?
QUOTE
Daca s-a opus inseamna ca nu a fost o frana, ci ca a spijinit dezvoltarea, nu?

Ma refeream la biserici in general nu in particular la catolicism care ce-i drept s-a opus la vremea respectiva.
QUOTE
ci ca practic au salvat de la pierdere si uitare multe realizari ale antichitatii, care ar fi fost pierdute pentru totdeauna daca era dupa crestini.

unde sunt stiinta, realizarile salvate de islam?
QUOTE
Uite, ca exemplu: prin tratatele incheiate intre domnitorii romani si turci, turcii se obligau sa nu ridice moschei ori sa raspandeasca islamul in tarile romane, in schimb domnitorii nostri puteau spijini fara restrictii manastirile ortodoxe din Imperiul Otoman.

castigau bani si produse, islamul a fost un bun comerciant, domnitorii romani au sacrificat totul pentru religie, pe atunci religia era un simbol al independentei, turcii au observat ca pot trage foloase, in loc sa piarda batalii cu romanii le-au dat ce si-au dorit si au profitat din plin.
QUOTE
Deocamdata doar 5% din populatia UE este de religie musulmana, pana la a ajunge majoritari mai e cale lunga.

Pana la urma chiar nu am nimic cu religia musulmana atata vreme cat respecta legile democratice din Europa, dar observam ca prin religie se doreste impunerea traditiei musulmane la nivel de societate, desi in tarile de origine tot islamul solicita respect din parte crestinilor fata de legile islamice.
QUOTE
Unii erau crestini, altii deisti, altii atei...

No comment.



--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 12 May 2010, 04:47 PM
Mesaj #30


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



@Abis
QUOTE
Asta nu inseamna toleranta.

Dar ce inseamna sa lasi ceva sa se dezvolte stiind ca dezvoltarea respectiva iti va aduce oarece prejudicii?
QUOTE
Te astepti sa se converteasca atunci cand ajung aici?

Nu, absolut dar atata vreme cat sunt aici in Europa sa-si respecte traditiile in casa si in moschei, asa cum si europenii si americnii respecta traditiile lor in tarile islamice pe strada si in public tot la fel sa faca si islamistii.
QUOTE
Important este ca cei care ajung aici sa fie integrati in modul de viata vestic, chiar daca isi pastreaza religia si traditiile.

Problema este ca nu se integreaza, este doar o iluzie, sunt traditionalisti si a renunta la traditii pentru ei este echivalent cu renuntarea la perceptele Coranului.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 12 May 2010, 05:36 PM
Mesaj #31


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Marduk @ 12 May 2010, 05:45 PM) *
Nu am auzit spre exemplu, ca in familiile traditionale romanesti fetele sa mai respecte traditia de a se casatorii cu cine vor parintii, petitul a ramas o traditie, exista si exceptii...

Nu ai auzit acum, poate... Insa pe vremea cand statul nu era laic ci crestin, lucrurile astea erau la ordinea zilei.

Insa da-mi voie sa iti spun ca, potrivit invataturilor Coranului, femeia are dreptul de a-si alege singura sotul, sa aiba si sa mosteneasca avere, sa divorteze in anumite conditii (cand barbatul nu isi indeplineste indatoriile de sot, nu o poate intretine sau o maltrateaza). Ea nu este supusa barbatului, ci doar lui Allah, si are dreptul sa-l infrunte pe sotul sau tatal sau daca i se cere sa mearga impotriva poruncilor lui Allah.
QUOTE
biserica crestina nu sustine executiile nu impune legile bibliei ca legi statale

Pentru ca nu mai poate face asta. Insa crestinismul, ca teorie, sustine executiile. Cand a putut, nu a scapat ocazia de a impune legile bibliei ca legi statale. O face si acum - vezi amestecul BOR in decizia politica. Daca, de exemplu, parlamentul incearca sa legifereze prostitutia ori altceva ce nu convine dogmei bisericesti, BOR sare ca arsa, iar politicienii se conformeaza ca niste catelusi.
QUOTE
intr-un fel este educat credinciosul islamist si in alt fel credinciosul crestin, simplu nu?

Nu cred ca sunt mari diferente intre educatia primita de un crestin din Romania si un musulman din Turcia...
QUOTE
unde sunt stiinta, realizarile salvate de islam?

Un exemplu este Aristotel: lucrarile sale au fost distruse de crestini, dar au supravietuit doar datorita lumii arabe. La fel, l-au "salvat" si pe Arhimede.
QUOTE
atata vreme cat sunt aici in Europa sa-si respecte traditiile in casa si in moschei, asa cum si europenii si americnii respecta traditiile lor in tarile islamice pe strada si in public

Stai ca nu inteleg. Vrei ca musulmanii sa-si respecte traditiile doar acasa si in moschee, iar europenii si americanii care ajung in tarile lor sa-si poata respecta traditiile pe strada si in public? Nu-i normal sa-si poata respecta oricine orice traditie vrea, atat timp cat nu afecteaza drepturile celorlalti, oriunde in lume?
QUOTE
Problema este ca nu se integreaza

Unii nu se integreaza. Evident, cei care nu se pot integra trebuie sa fie tratati conform legilor statului respectiv. Nu este admisibil ca cineva sa predice, de exemplu, violenta impotriva statului de adoptie... Insa cei care respecta legea, chiar daca isi urmeaza traditiile, nu vad de ce ne-ar deranja, doar pentru ca se imbraca altfel decat noi, consuma alte alimente, asculta altfel de muzica etc.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 12 May 2010, 06:26 PM
Mesaj #32


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(abis @ 12 May 2010, 06:36 PM) *
QUOTE
Nu ai auzit acum, poate... Insa pe vremea cand statul nu era laic ci crestin, lucrurile astea erau la ordinea zilei.

Iar ne intoarcem la istorie, lasa domnule religia hai sa discutam probleme sociale actuale legate de islam.
QUOTE
si are dreptul sa-l infrunte pe sotul sau tatal sau daca i se cere sa mearga impotriva poruncilor lui Allah

No comment mwah1.gif rofl.gif
QUOTE
Nu cred ca sunt mari diferente intre educatia primita de un crestin din Romania si un musulman din Turcia...

Daca este vorba de educatia din familie sigur exista diferente, mai ales in ceea ce priveste religia.
QUOTE
Vrei ca musulmanii sa-si respecte traditiile doar acasa si in moschee, iar europenii si americanii care ajung in tarile lor sa-si poata respecta traditiile pe strada si in public?

Nu, fiecare cu traditiile sale dar acasa nu in public. Atata vreme car islamistii cer ca europenii sa respecte anumite reguli in societate si musulmanii ar trebui sa nu poarte burqha, turban, salvari, papuci, etc.
QUOTE
Unii nu se integreaza. Evident, cei care nu se pot integra trebuie sa fie tratati conform legilor statului respectiv.

Asa se nasc extremistii care se simt frustrati de legile democratice europene.
QUOTE
nu vad de ce ne-ar deranja, doar pentru ca se imbraca altfel decat noi, consuma alte alimente, asculta altfel de muzica etc.

dar pe ei cei deranjeaza ca europenii beau prin baruri de ramadan ziua, ca femeile europene nu poarta broboade, ca intra singure in restaurant sau merg singure pe strada, ca sa nu-ti mai zic ce-si trage o femeie europeana daca se plimba singura intr-o tara islamica, si de la femei si de la barbati.



--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 13 May 2010, 11:00 AM
Mesaj #33


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Marduk @ 12 May 2010, 07:26 PM) *
hai sa discutam probleme sociale actuale legate de islam

Probleme nu creaza islamul, asa cum nu creaza crestinismul. Probleme creaza extremistii si fanaticii: in islam sunt unii (dintr-un miliard de musulmani ori fi cateva sute? cateva mii?) care interpreteaza gresit invataturile Coranului si comit atentate teroriste; in crestinism sunt unii care prefera sa isi vada rudele murind decat sa accepte o transfuzie sanguina. Sau alti fanatici care ataca medicii care ajuta femeile sa avorteze.
QUOTE
No comment

Si in biblie scrie ca sotia trebuie sa fie supusa sotului ei in toate... Care dintre cele doua variante este mai buna pentru femeie, sa aiba dreptul sa isi infrunte sotul daca i se cere ceva impotriva credintei ei, sau sa fie considerata sclava sotului, cum spune teologia crestina?
QUOTE
Daca este vorba de educatia din familie sigur exista diferente, mai ales in ceea ce priveste religia.

Da, ca unii se roaga la Dumnezeu, altii la Allah (numele arab pentru Dumnezeu). Atat.
QUOTE
fiecare cu traditiile sale dar acasa nu in public. Atata vreme car islamistii cer ca europenii sa respecte anumite reguli in societate si musulmanii ar trebui sa nu poarte burqha, turban, salvari, papuci, etc

Exact asa pot spune si ei: fiecare sa-si respecte traditiile acasa, nu in public. Pentru iranieni este considerat rusinos ca un barbat sa-si arate de ex. genunchii in public; a umbla cu pantaloni scurti este ca si cum ei merge dezbracat pe strada. Ce zici, un european ar trebui sa respecte, la Teheran, obiceiurile lor, sau ar trebui sa i se permita sa iasa pe strada in panataloni scurti?

Analog, daca in New York ajunge vreun locuitor din Tahiti, sa zicem, unde nuditatea nu este considerata ofensatoare, ar trebui sa poata umbla gol pe strada?

Nu inteleg de ce salvarii, papucii ori valul te deranjeaza atat timp cat persoana in cauza decide singura, de buna-voie, sa le poarte. Nu sunt indecente, nu sunt ofensatoare, nu jignesc cu nimic pe ceilalti participanti la trafic... Daca te deranjeaza afisarea unor simboluri religioase (salvarii si papucii nu sunt), ar trebui sa interzici si portul crucifixelor ori a straielor calugaresti, in public.
QUOTE
dar pe ei cei deranjeaza ca europenii beau prin baruri de ramadan ziua, ca femeile europene nu poarta broboade, ca intra singure in restaurant sau merg singure pe strada, ca sa nu-ti mai zic ce-si trage o femeie europeana daca se plimba singura intr-o tara islamica

Daca esti de parere ca sunt nedemocratice si intolerante acele state unde cei care nu se imbraca conform obiceiurilor locale sunt pedepsiti, vrei ca tara in care traiesti sa fie la fel de nedemocratica si intoleranta? In cazul asta cu ce suntem noi mai buni decat ei?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 13 May 2010, 12:43 PM
Mesaj #34


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(abis @ 13 May 2010, 12:00 PM) *
QUOTE
.... Probleme creaza extremistii si fanaticii: in islam sunt unii ........ care interpreteaza gresit invataturile Coranului si comit atentate teroriste;

Cine stie care invataturi sunt interpretate gresit? atata vrem cat clerul ii indeamna pe musulmanii respectivi sa comita atentate
QUOTE
in crestinism sunt unii care prefera sa isi vada rudele murind decat sa accepte o transfuzie sanguina.............

Exagerezi, chiar nu vad rostul acestei cerbicii, daca vrei sa continuam discutia te rog sa ne axam doar pe problemele reale cu care se confrunta UE, cetatenii sai musulmani si crestini.
QUOTE
Si in biblie scrie ca sotia trebuie sa fie supusa sotului ei in toate...

Cea mai buna varianta este cea in care daca nu esti supusa ca femeie nu esti biciuita in public.
QUOTE
Ce zici, un european ar trebui sa respecte, la Teheran, obiceiurile lor, sau ar trebui sa i se permita sa iasa pe strada in panataloni scurti?

Pai daca un iranian poarta papuci si turban pe strada in Paris mi se pare corect ca europeanul sa mearga in pantaloni scurti la Teheran.
QUOTE
Nu inteleg de ce salvarii, papucii ori valul te deranjeaza atat timp cat persoana in cauza decide singura, de buna-voie, sa le poarte.

Sti foarte bine ca nu este adevarat, ca nu toate femeile poarta burqha de buna voie.
QUOTE
Daca esti de parere ca sunt nedemocratice si intolerante acele state unde cei care nu se imbraca conform obiceiurilor locale sunt pedepsiti, vrei ca tara in care traiesti sa fie la fel de nedemocratica si intoleranta?

Cand or ajunge ateii sa fie obligati sa poarte crucifixul de gat si sa nu vorbeasca urat despre crestinism si Dumnezeu, atunci o sa fim mai la fel ca acele state sau mai rau.



--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 13 May 2010, 01:50 PM
Mesaj #35


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Marduk @ 13 May 2010, 01:43 PM) *
atata vrem cat clerul ii indeamna pe musulmanii respectivi sa comita atentate

Exista unii clerici islamici extremisti. Asa cum exista si unii clerici crestini extremisti. Uite exemplu aici.

Uite coloane de preoti marsaluind prin Bucuresti acum doar vreo 70 de ani:



Sau alti preoti, in Germania:



Faptul ca exista unii clerici care predica sau au comportament extremist nu inseamna ca toti clericii sunt vinovati de acest lucru.
QUOTE
daca vrei sa continuam discutia te rog sa ne axam doar pe problemele reale cu care se confrunta UE, cetatenii sai musulmani si crestini

Adica cei care refuza transfuziile nu sunt oameni reali, care exista in carne si oase? Sau ce vrei sa spui?
QUOTE
daca un iranian poarta papuci si turban pe strada in Paris mi se pare corect ca europeanul sa mearga in pantaloni scurti la Teheran

Nu inteleg de unde conditionarea asta. Unui musulman nascut in Franta, unui tunisian, marocan sau egiptean trebuie sa i se interzica sa poarte in Franta vesminte traditionale pe motiv ca iranienii au alte reglementari? De unde pana unde rezulta o astfel de conditionare? Sau chiar unui iranian care a ajuns in Franta... Este el vinovat pentru abuzurile guvernului de la Teheran? De ce sa il pui sa plateasca pentru ceva ce nu a savarsit?

Si te intreb din nou, daca Franta recurge la masuri la fel de arbitrare, care mai este diferenta dintre Franta si Iran?
QUOTE
nu toate femeile poarta burqha de buna voie

In cazul asta este normal sa ii sanctionezi cu asprime maxima pe cei care le obliga.

DAR! Nu ti se pare revoltator ca o femeie obligata sa poarte burqa sa mai fie si pedepsita de autoritati? Daca este obligata, daca imbraca burqa silita fiind, nu-i o barbarie sa o pedepsesti tot pe ea pentru asta?

QUOTE
Cand or ajunge ateii sa fie obligati sa poarte crucifixul de gat...

Deocamdata ateii sunt obligati sa plateasca, prin impozitele pe care le platesc, pentru ridicarea monstruozitatii care se va numi Catedrala Mantuirii (si pentru alte nenumarate manastiri, biserici si bisericute); sunt obligati sa plateasca pentru indoctrinarea religioasa din scoli; sunt obligati sa plateasca pentru salarizarea clerului; sunt fortati prin mijloace administrative sa-si lase copiii la ora de religie etc. Nu mi se pare mare diferenta.


Hai sa luam un exemplu din alta parte, pentru ca e clar, nu poti fi obiectiv atunci cand este vorba de religia ta.

Uite, mozaismul. Evreii au ca lege divina doar vechiul testament. Potrivit poruncilor de acolo, ar trebui sa existe pedepse:

- uciderea cu pietre a copiilor care încalcă porunca Sabatului
- uciderea copilului ca pedeapsă pentru vina părintelui
- moarte pentru adulter
- moarte pentru blasfemie
- moarte pentru necredincioşi
- moarte pentru cei care au alte religii
- moarte pentru homosexuali
- moarte pentru vrăjitoare
- moarte pentru falşi profeţi
- moarte pentru copiii neascultători
- discriminarea oamenilor handicapaţi
- condamnarea victimei unui viol să se mărite cu infractorul care a violat-o
- sacrificiul uman
- moarte pentru cei care nu ascultă de preoţi
- moarte pentru victima unui viol
- moarte pentru prezicători şi ghicitori
- moarte pentru lovirea unui părinte
- moarte pentru blestemarea unui părinte

Cate dintre aceste lucruri se mai petrec in Israel? Eu as zice ca niciunul. De ce? Cumva pentru ca textul VT nu mai prevede astfel de lucruri? Sau pentru ca evreii s-au laicizat si in loc sa respecte legile religioase, respecta legile seculare ale statului?

Religia are aceleasi prevederi primitive, barbare, intolerante, asta nu s-a modificat de-a lungul timpului. Insa chiar si cei mai credinciosi evrei nu mai respecta religia, ci legile laice ale statului, care intra in contradictie cu cele religioase.

Asa se intampla si in crestinism. Nu este crestinismul o religie "buna", din contra, insa multi crestini (marea majoritate) nu respecta regulile religiei pe care pretind ca o impartasesc, ci pe cele laice.

Si lucrul asta se intampla si in lumea musulmana: majoritatea se comporta asemenea crestinilor de care vorbeam doua randuri mai sus.

Acest topic a fost editat de abis: 13 May 2010, 01:51 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

43 Pagini V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 01:41 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman