HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Despre Efectele Cazului Mailat, eseu
danatm
mesaj 30 Jul 2008, 08:47 AM
Mesaj #1


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 3
Inscris: 30 July 08
Forumist Nr.: 11.843



Efectul "Mailat" - Adolescent romān hărţuit de poliţia italiană
Un adolescent de 16 ani este nevoit să suporte hărţuielile poliţiştilor din localitatea īn care trăieşte īmpreună cu familia, pentru simplul motiv că este...romān, deci, īn viziunea autorităţilor italiene, posibil infractor sau, īn cel mai bun caz, un imigrant de care se poate abuza īn voie, statul romān neacordānd nici asistenţă, nici protecţie cetăţenilor săi din străinătate.

Montefortino, o localitate cu vreo 1500-2000 de locuitori din provincia Ascoli-Piceno, īn "creierii munţilor" Sibillini, este de ceva timp scena unor acţiuni abuzive ale poliţiei italiene asupra unui tānăr de origine romānă.

La orice oră, de acasă ori chiar de pe stradă, adolescentul B.R.D. este ridicat şi dus la secţia de poliţie, īn ciuda protestelor familiei ori a stuporii trecătorilor. Ori de cāte ori are loc un furt, o spargere sau o tālhărie prin īmprejurimi, primul suspect este tocmai acest tānăr care īntruchipează modelul perfect al unui "posibil infractor" - crescut fără autoritate paternă, un spirit rebel īn familie, puternic influenţat, sub ameninţarea izolării şi a excluderii sociale, de un ambient juvenil local nu tocmai recomandabil - asupra lui putānd plana orice acuzaţie, chiar şi nefondată, īntrucāt nimeni nu īl poate apăra, autorităţile romāne neavānd nici o reacţie īn astfel de situaţii, doar ne amintim cu toţii de aşa-numitul caz "Mailat"!

Numai că aici, īn Italia, pe fondul unor realităţi infracţionale tot mai evidente şi prin prisma intoleranţei etnice manifestate din ce īn ce mai acut īn societatea italiană, cazul mai sus amintit a devenit "precedent" īn modul de percepere a cetăţenilor romāni de către unii reprezentanţi ai autorităţilor: orice bănuială devine indiciu, orice denunţ este o probă, iar de aici pānă la şantaj nu e decāt un pas!


Pe scurt, un minor este reţinut abuziv īn repetate rānduri, acuzat de tot felul de delicte, īntimidat şi obligat să recunoască fapte de care nici nu are ştiinţă ori să-i denunţe pe adevăraţii făptaşi, bănuindu-se că ar face parte din acelaşi grup de prieteni. La protestele familiei, poliţia ameninţă cu noi anchete şi acuze, deoarece este nevoie de un ţap ispăşitor pentru a demonstra superiorilor eficienţa īn lupta cu infracţionalitatea juvenilă! Nesupunerea faţă de poliţie ar īnsemna refuzul "colaborării" pentru prinderea adevăraţilor infractori, şi prin urmare...autoincriminarea!

Peste puţin timp adolescentul va avea vārsta responsabilităţii legale, iar familia va trebui să asiste īn continuare neputincioasă la persecuţiile autorităţilor ori la eventuala decizie a tānărului de a fugi de-acasă ori şi mai rău... Sunt oameni la capătul răbdării, cuprinşi de disperare īn faţa nepăsării semenilor şi mai ales a autorităţilor romāneşti răspunzătoare de tratamentul aplicat concetăţenilor noştri aflaţi departe de ţară!

Avānd o situaţie materială modestă, familia se află "la māna" autorităţilor italiene, neputāndu-şi permite să plătească decāt onorariul unui reprezentant legal din oficiu, care le-a recomandat deplina supunere, aşa-zisa "colaborare"cu organele de anchetă, pentru a evita...īnrăutăţirea situaţiei!

Putem īnţelege īngrijorarea autorităţilor faţă de creşterea infracţionalităţii juvenile, adolescenţii devenind adesea o problemă greu de "rezolvat" chiar pentru propria familie, īnsă nu vom putea fi de acord niciodată cu măsurile abuzive ale autorităţilor şi nici cu nepăsarea celor meniţi să apere drepturile cetăţenilor.

D.F.Păun

(www.ro-oriunde.com)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 20 April 2024 - 04:12 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman