HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

3 Pagini V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Invatamantul Primar: O Trauma Pentru Viitor?
Leonardo
mesaj 21 Nov 2006, 07:33 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146Am gasit astazi in Adevarul un articol excelent (parerea mea desigur) referitor la manualele de literatura romana din scoala.
Niciodata nu am realizat ca intr-adevar textele literare din programa de invatamant de la noi sunt bantuite de moarte sau de fatalitate si ca pot sa ne marcheze esential viitorul.

Ce parere aveti?

Articolul il gasiti aici: Moartea bântuie prin manualele şcolare

si redau un fragment:

"Moartea bantuie prin manualele scolare
de Nicoleta Zaharia , Adriana C. Nedelea


Operele literare cuprinse în manualele şcolare nu sunt adaptate vârstei copiilor şi au în prim-plan tema morţii. Profesorii susţin că sunt prea multe texte care au efecte negative asupra elevilor. De departe cea mai traumatizantă povestire este "Puiul", de Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti. Cei care au prins în manuale "La Vulturi" şi "Gândăcelul" îşi amintesc şi astăzi cu oroare de urmele de sânge din căpiţa de fân şi de micul gândac, strivit în palme. Unii adolescenţi spun că l-au visat noaptea pe Nechifor Lipan din "Baltagul" cu toporul înfipt în cap. Alţii nu pot şterge din minte masa însângerată, plină de ţeste retezate, din "Alexandru Lăpuşneanul".
Lecturi "lacrimogene"
În povestirea "Puiul", de I. A. Brătescu-Voineşti (Editura Petrion), copiii de clasa a V-a învaţă despre destinul unei vieţi ce se prăbuşeşte tocmai în momentul în care ar fi trebuit să pornească în marele zbor - cel al devenirii pe cont propriu. Încă din motto, ei sunt avertizaţi: "Sandi, să asculţi pe mămica!", sugerându-se astfel o învăţătură demnă de luat în seamă. Nu trece mult şi povestirea devine gravă, dureroasă. Urmează momentul rănirii puiului, sinonim cu condamnarea lui la moarte, întrucât nu a ascultat de cuvântul mamei. Povestirea prezintă în detaliu zbuciumul prepeliţei, care şi-a dat seama de nenorocire încă din clipa în care i-a văzut aripa ruptă, dar şi chinurile bietului pui. După ce prepeliţa pleacă în ţările calde cu puii sănătoşi, puiul rănit, rămas singur, se duce spre pierzanie pentru că a încălcat o regulă: datoria, aproape sfântă, de a asculta de cei care-ţi vor numai binele. Momentul morţii puiului este zguduitor: "Mirişte… un carîmb de cizmă, pe care se urcase o furnică... aripa caldă a mamei (...) se clatină într-o parte şi într-alta, şi pică mort, cu degetele ghearei împreunate ca pentru închinăciune". Nici "Căprioara" de Emil Gârleanu (Editura Humanitas), tot din clasa a V-a, nu este mai puţin şocantă. Lucrarea începe frumos: "Pe muşchiul gros, cald ca o blană a pământului, căprioara stă jos, lângă iedul ei. Acesta şi-a întins capul cu botul mic, catifelat şi umed, pe spatele mamei lui, şi, cu ochii închişi, se lasă dezmierdat", pentru a sfârşi cumplit: "Atunci căprioara dă un zbieret adânc, sfâşietor, cum nu mai scosese încă, şi, dintr-un salt, cade în mijlocul luminişului. Lupul, văzând prada mai mare, uită iedul şi se repede la ea (...) Prăbuşită în sânge, la pământ, sub colţii fiarei, căprioara rămâne cu capul întors spre iedul ei. (...) Căprioara simte durerea, iar ochii i se tulbură de apa morţii". La fel de dramatice şi neadaptate vârstei li se par elevilor şi "Baltagul" de Mihail Sadoveanu, "Moara cu noroc" de Ioan Slavici, balada "Toma Alimoş", "Mioriţa", "Alexandru Lăpuşneanul" de Costache Negruzzi, "În vreme de război" de I. L. Caragiale. "--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Felina
mesaj 21 Nov 2006, 07:42 PM
Mesaj #2


bulina
******

Grup: Membri
Mesaje: 10.350
Inscris: 19 January 05
Forumist Nr.: 5.473Din cate-mi amintesc, si eu la randul meu le-am studiat pe cele poimenite, printre altele desigur. Nu-mi amintesc sa ma fi traumatizat lecturile respective. Stiu ca imi dadeau lacrimile cand recitam Gandacelul, inca din clasa a IV-a, dar nici vorba de trauma. Doar o parere, desigur.


--------------------
"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume.
A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 21 Nov 2006, 07:55 PM
Mesaj #3


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842În linii mari, asta e programa de acum o grămadă de ani şi nu s-a obosit nimeni să o refacă. Mă întreb de ce profesorii ăia care au observat că textele respective sînt nesănătoase pentru elevi nu au iniţiat schimbarea programei. Poate pentru că asta e o tendinţă generală la noi, să mergem cu ce avem pînă în pînzele albe şi să ne temem de schimbare? E un aspect întîlnit şi în cazul multor legi de care ne plîngem dar nu facem nimic să le modificăm.

Nici eu nu am suferit vreo traumă de pe urma acelei literaturi băgate pe gît, dar nici nu m-a încîntat vreodată. Şi, da, la o privire atentă, toate 'operele' menţionate par să fie nepotrivite pentru vîrstele la care se studiază obligatoriu. Pe de altă parte, generaţiile de azi, care cresc cu jocuri violente pe calculator sub pernă, nu cred că mai pot fi impresionate de acele texte. Nu e o scuză, remarcam doar.
Însă, sînt de acord că programa de literatură română trebuie revăzută, deşi va fi cam greu de găsit ceva de pus în loc.


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 21 Nov 2006, 07:55 PM
Mesaj #


ContextuALL

Go to the top of the page
 
Quote Post
Leonardo
mesaj 21 Nov 2006, 07:56 PM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146Felina: poate ca am pus exagerat intrebarea din titlu.
Ma gandeam ca poate ca ne-am cultivat pesimismul ca natie si prin modul in care sunt educati copiii. Poate ca nu e principala cauza dar parca copii buni devin adulti prea fatalisti in fata vietii. Parca nu au spirit de luptator. Sa zicem ca o dovada ar fi si faptul ca in viata publica romaneasca domina persoane de calitate indoielnica. Acei care nu studiaza din principiu nu sunt afectati, tupeul la maturitate ramane in mare masura neafectat de lecturi din copilarie si adolescenta. smile.gif


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Felina
mesaj 21 Nov 2006, 08:07 PM
Mesaj #5


bulina
******

Grup: Membri
Mesaje: 10.350
Inscris: 19 January 05
Forumist Nr.: 5.473QUOTE (Leonardo @ 21 Nov 2006, 05:48 PM)
Poate ca nu e principala cauza dar parca copii buni devin adulti prea fatalisti in fata vietii.

Da, cu asta nu pot sa nu fiu de acord.


--------------------
"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume.
A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 21 Nov 2006, 08:10 PM
Mesaj #6


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146Felina: ...si asta nu e cumva un handicap in viata? nu e de fapt o trauma inconstient cultivata inca din scoala primara?

Invatamantul primar din tari mai avansate nu cultiva ca la noi atasamentul total fata de parinti (vezi Puiul de ex.) sau fatalitatea vietii. Nu-l distruge, dar una din sarcinile de baza ale sistemului educational de la altii este sa te formeze ca individ, iti incurajeaza dezvoltarea spiritului independent, a personalitatii, a initiativei.

Sigur ca sunt opere literare remarcabile desi fataliste in mesaj (Mai am un singur dor de ex.). Nu neg valoarea lor literara, ma indoiesc insa asemeni autorilor articolului de valoarea lor educationala pentru copii, aflati abia la inceput de drum.

Acest topic a fost editat de Leonardo: 21 Nov 2006, 08:21 PM


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 21 Nov 2006, 08:50 PM
Mesaj #7


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507QUOTE (Leonardo @ 21 Nov 2006, 07:48 PM)
Ma gandeam ca poate ca ne-am cultivat pesimismul ca natie si prin modul in care sunt educati copiii.

Un popr care a facut din Miorita balada cea mai reprezentativa, cu arie de raspandire pe intreg teritoriul si in peste o mie de variante nu are cum fi decat un popor fatalist.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 21 Nov 2006, 11:47 PM
Mesaj #8


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508Miorita nu e neaparat fatalista. Am citit la un moment dat o alta interpretare: ciobanul este ucis pentru ca a incalcat o intelegere (cu ceilalti doi), iar intelegerea - nu apare in textul din manual - avea ceva legatura cu niste traditii mai vechi romanesti. Nu mai stiu in ce carte am gasit interpretarea asta - posibil sa fie in Istoria loviturilor de stat in romania, nu sunt sigur.

Imi amintesc de o poveste despre al doilea razboi mondial, dintr-un manual de citire, in care un copil trece podul cu gasca in brate, vrea sa ii dea niste ciocolata, totul e frumos, vara, deodata podul sare in aer... (il dinamitasera niste nemti).

De departe cele mai sangeroase sunt basmele: capra cu trei iezi: lupul vine, mananca copiii, manjeste peretii cu sange, aseaza capetele iezilor (copiilor - oricum nu se sesizeaza diferenta) la geam punand un ranjet pe fetele lor. Mama ii gaseste asa si se razbuna pe lup impreuna cu iedul cel mai mic, arzandu-l pe lup de viu, intr-o capcana pregatita cu grija de amandoi. Si ne mai mira de ce e romanul fascinat de stirile de la ora 5...

Acest topic a fost editat de Blakut: 21 Nov 2006, 11:47 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pribeagul
mesaj 21 Nov 2006, 11:59 PM
Mesaj #9


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 17
Inscris: 21 November 06
Forumist Nr.: 8.974Hai mă fraţilor, nu vă mai hazardaţi atâta... oricine a citit puţin Shakespeare sau chiar basmele de Andersen îşi poate da seama că nici vorbă să fie literatura română mai lugubră decât altele.

Dacă poporul român e foarte critic însă pasiv, mai curând i se trage dintr-o problemă cu mult mai mare a educaţiei, şi anume hiper-intelectualizarea cu o contrapondere minimă în activităţi practice. Chiar şi-n situaţia-n care tot mai mulţi copii deja de prin clasa a 7-a încep să-şi piardă interesul pentru şcoală, toate noţiunile cu care-au fost "bombardaţi" în clasele mici îi marchează de multe ori pentru toată viaţa.

Orice unilateralitate duce mai devreme sau mai târziu la apariţia unor probleme. Copiii care-au învăţat să lucreze numai cu capul, nu şi cu mâinile, vor avea ca adulţi o atitudine asemănătoare capului în organism: vor sta "cocoţaţi" pe canapea şi vor critica, dar nu vor întreprinde absolut nimic.

Acest topic a fost editat de pribeagul: 22 Nov 2006, 12:02 AM


--------------------
Într-un sistem totalitar nu poţi vorbi împotriva guvernului, iar în sistemul corporativ împotriva sponsorului.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 22 Nov 2006, 12:41 AM
Mesaj #10


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508QUOTE
oricine a citit puţin Shakespeare sau chiar basmele de Andersen îşi poate da seama că nici vorbă să fie literatura română mai lugubră decât altele.


Nu literatura romana e in discutie aici, ci exact care parte din ea ar trebui studiata de copiii din clasele mici.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pribeagul
mesaj 22 Nov 2006, 09:06 AM
Mesaj #11


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 17
Inscris: 21 November 06
Forumist Nr.: 8.974Ce-nseamnă "clasele mici"? În titlu scrie "învăţământul primar" şi din câte ştiu prin asta se-nţeleg clasele 1-4, totuşi toate exemplele din articolul citat (cele pe care le cunosc) vin din clasa a 5-a încolo.

Plus că e o selecţie a textelor din toate manualele, şi cei care n-au terminat de câţiva ani liceul (ca mine), dacă s-ar uita un pic prin ele ar vedea că textele diferă destul de mult. Eu de exemplu nici n-am auzit de "Căprioara" de Emil Gârleanu, "În vreme de război" de I. L. Caragiale sau de "Gândăcelul"... iar în rest, "Puiul" se face în clasa a 5-a, "Toma Alimoş" şi "Mioriţa" în a 6-a sau a 7-a, "La Vulturi" într-a a 8-a, iar "Baltagul", "Alexandru Lăpuşneanul", "Moara cu noroc" în liceu, prin clasa a 10-a.

După mine, să dai vina pe nişte texte citite când şi când pentru starea psihologică a unui popor e destul de simplist... mai bine ne-am uita la oraşele gri şi prăfuite în care trăim, între care Bucureştiul e poate cel mai urât. M-am plimbat astă-vară prin Cluj, care are toate clădirile din centru vopsite, şi-am constatat că numai faptul că vezi mereu culori şi nu un gri mohorât îţi dă o altă dispoziţie. Dacă vorbim de fatalism, lipsa frumosului în viaţă îl produce mai degrabă decât lectura câtorva texte despre moarte...


--------------------
Într-un sistem totalitar nu poţi vorbi împotriva guvernului, iar în sistemul corporativ împotriva sponsorului.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nefertiti
mesaj 22 Nov 2006, 09:15 AM
Mesaj #12


[Vera]
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.054
Inscris: 25 October 06
Din: pe plaja
Forumist Nr.: 8.842Din păcate, la fel de gri ca şi clădirile e şi literatura română. De asta eu spuneam că ar fi destul de greu de găsit ceva care să înlocuiască cel puţin o parte din actuala programă.
Şi nu vorbesc doar de clasici. Uitaţi-vă la literatura noastră contemporană. Toţi scriu despre comunism, securişti, nemţii persecutaţi din Banat, Bucureştiul văzut din subteran şamd... adică traume peste traume, încît rămîi cu impresia că, într-adevăr, sîntem o naţie bolnavă. Toţi refuză să vadă normalitatea, cît de redusă ca dimensiune o fi ea.


--------------------
passionate about latin america

Cafeneaua
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sushi
mesaj 22 Nov 2006, 12:46 PM
Mesaj #13


Ex-Carmelita
******

Grup:
Mesaje: 5.556
Inscris: 17 January 05
Forumist Nr.: 5.466QUOTE (pribeagul @ 22 Nov 2006, 07:58 AM)

După mine, să dai vina pe nişte texte citite când şi când pentru starea psihologică a unui popor e destul de simplist... mai bine ne-am uita la oraşele gri şi prăfuite în care trăim, între care Bucureştiul e poate cel mai urât. M-am plimbat astă-vară prin Cluj, care are toate clădirile din centru vopsite, şi-am constatat că numai faptul că vezi mereu culori şi nu un gri mohorât îţi dă o altă dispoziţie. Dacă vorbim de fatalism, lipsa frumosului în viaţă îl produce mai degrabă decât lectura câtorva texte despre moarte...

atunci chiar ca solutia este simpla - vopsim cladirile si videncam natiunea. Numa ca ce ne facem daca natiunii u i-or place culorile alese?
la urma urmei schimbarea trebuie sa vina de dinauntru. Si griul poate fi frumos daca te uiti la el in bataia soarelui, cu ochii larg deschisi si cu un zambet prietenos in coltul gurii. Iti zambeste si el, inapoi. Ceea ce ne inconjoara este intr-o foarte masura imaginea noastra in oglinda. Si nu e vina oglinzii ca noi suntem incruntati.
Cat despre texte: la varstele alea mici copiii nu cunosc notiunea de moarte asa cum o percepem noi la varsta adulta. Pentru ei moartea inseamna nefiinta si o s-o inteleaga mai tarziu, cand termenul de "fiinta" o sa li se clarifice. In textele pentru copii moartea este o metafora si nu are mare lucru a face cu moartea ca si stare biologica.

Mai stiti cantecul cu vulpea cum o ia pe coaja pana-i sare sangele din ea pentru c-a furat o gasca? Ei bine e international ca si austriecii tot asa dau cu pusca-n ea din frageda pruncie rofl.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Felina
mesaj 22 Nov 2006, 12:51 PM
Mesaj #14


bulina
******

Grup: Membri
Mesaje: 10.350
Inscris: 19 January 05
Forumist Nr.: 5.473QUOTE (Adina @ 22 Nov 2006, 07:07 AM)
Din păcate, la fel de gri ca şi clădirile e şi literatura română.

Hai sa fim seriosi... pe asta de unde-ai scos-o?


--------------------
"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume.
A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sushi
mesaj 22 Nov 2006, 01:02 PM
Mesaj #15


Ex-Carmelita
******

Grup:
Mesaje: 5.556
Inscris: 17 January 05
Forumist Nr.: 5.466eu cred ca textele nu sunt fataliste ci doar demodate. Pentru ca hai sa fim seriosi, cine mai tine gaini in curte in ziua de azi ca sa se mai teama de vulpe? De ceva decenii nu mai trebuie sa recurgem la violenta fizica ca sa ne rezolvam problemele pentru ca acuma ele s-au mutat la un alt nivel. Dar cine sta in ziua de azi sa scrie povesti despre hackerul prins de administratorul de retea sau clona buclucasa?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Papadie_62
mesaj 22 Nov 2006, 01:47 PM
Mesaj #16


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 708
Inscris: 18 November 06
Din: Hanu' Ancutei
Forumist Nr.: 8.965QUOTE (Carmelita @ 22 Nov 2006, 12:38 PM)
[QUOTE=pribeagul,22 Nov 2006, 07:58 AM]
Cat despre texte: la varstele alea mici copiii nu cunosc notiunea de moarte asa cum o percepem noi la varsta adulta. Pentru ei moartea inseamna nefiinta si o s-o inteleaga mai tarziu, cand termenul de "fiinta" o sa li se clarifice. In textele pentru copii moartea este o metafora si nu are mare lucru a face cu moartea ca si stare biologica.

... Si sincer vorbind, cati dintre noi/voi mai tin minte la maturitate, amanuntele acestor texte, citite atunci???

Ceea ce se afirma legat de aceste texte oare nu echivaleaza si cu chinul bietului Mos Craciun, grasut, care nu incape pe horn si se tot chinuie (imagine internationala), se tot chinuie pana se face subtiiiire si reuseste sa se strecoare? Chinurile lui nu sunt oare sado?

Parere mea este ca, mai degraba explicatiile date pe marginea textelor au un mare aport la formarea pruncilor. Pt ca daca i se spune copilului "ai vazut ce a patit puiul daca n-a ascultat de mama lui?" difera total de "daca mama lui nu insista atat si nu-l cicalea, el n-ar fi facut-o intr-o ambitie"...


Va salut pe toti si bine v-am gasit!


--------------------
Sfârşitul lumii dac-ar fi să fie,
Ce-ar fi mai mult
Decat explozia în vânt,
A unui glob de... păpădie?"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 22 Nov 2006, 02:25 PM
Mesaj #17


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410welcome.gif , Papadie_62, si sedere placuta la Han ! smile.gif

QUOTE
Parere mea este ca, mai degraba explicatiile date pe marginea textelor au un mare aport la formarea pruncilor. Pt ca daca i se spune copilului "ai vazut ce a patit puiul daca n-a ascultat de mama lui?" difera total de "daca mama lui nu insista atat si nu-l cicalea, el n-ar fi facut-o intr-o ambitie"...


Good point ! thumb_yello.gif

O sa revin poate pe tema asta ... despre care chiar am scris in "pseudo-jurnalul" meu la Han. Scriam acolo ca recitind acum povesti si basme, literatura "pentru copii" (doar ??), etc., am avut surpriza sa "vad" altfel ceea ce citeam.

Eu am fost in primul rand impresionat (acum la maturitate) de cuvintele folosite in texte, de abundenta de imagini fie negative, fie terorizante, fie ..., daca e sa le judecam dupa standardele noastre actuale (folosite si atunci cand judecam desenele animate la care se uita copiii azi) !!

Ei bine, nu imi aduc aminte sa mi se fi parut imagini negative sau terorizante cand le citeam mic fiind (nu l-am visat pe lupul cel rau laugh.gif ).

Si ma gandeam asa: prin urmare e posibil ca mici fiind macar o parte dintre noi sa fi interpretat totul mult mai pozitiv acele imagini. Poate si cei mici de azi sunt mai putin influentati de imaginile negative, stresante, etc., decat se afirma uneori. "Educatia" si "cultura" ne-au schimbat enorm perspectivele !

Pe de alta parte, realizez acum ca acele imagini sigur m-au influentat, dar nu as putea spune cum !! smile.gif


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
John B
mesaj 22 Nov 2006, 02:43 PM
Mesaj #18


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 886
Inscris: 18 November 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.294In treacat fie spus, imi aduc aminte ca teroarea no. 1 din basmele copilariei mele era "gheonoaia" laugh.gif Nici balaurul, nici scorpia, nimic. Gheonoaia tata! Asta pentru ca (cred) era cel mai greu sa mi-o imaginez. Bineinteles ca am aflat foarte tarziu ca era de fapt o ciocanitoare...


--------------------
I wish I can fly
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Felina
mesaj 22 Nov 2006, 02:52 PM
Mesaj #19


bulina
******

Grup: Membri
Mesaje: 10.350
Inscris: 19 January 05
Forumist Nr.: 5.473QUOTE (John B @ 22 Nov 2006, 12:35 PM)
In treacat fie spus, imi aduc aminte ca teroarea no. 1 din basmele copilariei mele era "gheonoaia" laugh.gif Nici balaurul, nici scorpia, nimic. Gheonoaia tata! Asta pentru ca (cred) era cel mai greu sa mi-o imaginez. Bineinteles ca am aflat foarte tarziu ca era de fapt o ciocanitoare...

Gheonoaia era o ciocanitoare?? ohmy.gif
laugh.gif rofl.gif Asta e buna!


--------------------
"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume.
A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Papadie_62
mesaj 22 Nov 2006, 02:57 PM
Mesaj #20


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 708
Inscris: 18 November 06
Din: Hanu' Ancutei
Forumist Nr.: 8.965As indrazni sa intreb, oare cati copii, cand pronunta cuvantul "ranjet" se gandesc la cel de pe chipurile testelor iezilor din "Capra cu trei iezi"?... Sau cati oameni pun mana pe barda (baltag) sa dea in cap "colegului" doar pt ca asa au citit intr-o lectura la scoala?
Cred ca distanta in timp a pastrarii amanuntelor evenimentelor petrecute in viata unui om ( a amintirilor), este o constanta... Cu cat inaintam in varsta, cu atat amintirile din copilarie se pierd... La 20 ani, puteam sa povestesc "Alexandru Lapusneanul" in manaunt... la 30 doar ideile principale... la 40, ma mir ca mai stiu cine l-a scris... si mi l-am reamintit, ascultand "teatru radiofonic" de curand si, sincer, nu-mi venea sa cred ca am citit candva asa ceva...
Ca o concluzie personala, trebuie sa privim nu mult prea departe in urma atunci cand faptele unui om (ale unui popor) lasa de dorit!
Ca sa ne judecam acum poporul, ar fi mult prea mult si nu stiu daca avem acest drept, si nu stim cum vor fi interpretate "judecatile" noastre... In definitiv, Traian a venit in Dacia, cu sandalute de piele, in curele, cu togile lor albe, dalbe wink.gif, foarte ingrijiti cu persoana lor, si-au dat aici de un popor barbos, care chefuia in pesteri, tinea ciozvarta in mana si se umplea de sos peste tot.... dar... sentimentalismul caracteristic poporului nostru nu s-a intalnit nicaieri, la nici un altul, asta impiedicandu-ne inca sa ne transformam in roboti.
Cititi copiilor povesti, chiar daca lupul a mancat iezii... In ziua de azi exista copii mancati de pittbuli si nu face nimeni caz, ba chiar se incurajeaza cresterea acestor animale.

smile.gif Multumesc, Calfa, sper sa ma integrez desi, cand vad numarul vostru de postari, ma simt miiiica si neajutorata... wink.gif


--------------------
Sfârşitul lumii dac-ar fi să fie,
Ce-ar fi mai mult
Decat explozia în vânt,
A unui glob de... păpădie?"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 22 Nov 2006, 02:58 PM
Mesaj #21


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410QUOTE (John B @ 22 Nov 2006, 03:35 PM)
In treacat fie spus, imi aduc aminte ca teroarea no. 1 din basmele copilariei mele era "gheonoaia"  laugh.gif Nici balaurul, nici scorpia, nimic. Gheonoaia tata! Asta pentru ca (cred) era cel mai greu sa mi-o imaginez. Bineinteles ca am aflat foarte tarziu ca era de fapt o ciocanitoare...

laugh.gif Uite ca acum imi amintesc ca si pe mine ma stresau putin, cand le citeam, numele astea doua: scorpia si gheonoaia ! Tot pe motivul lipsei unei reprezentari vizuale ... teama de "strania faptura". smile.gif


p.s. smile.gif Papadie_62, aici, cum spunea The Dude, te integrezi ... ca prin farmec. ( secret.gif Daca crezi in ele. rofl.gif )


Acest topic a fost editat de calfa: 22 Nov 2006, 03:03 PM


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Papadie_62
mesaj 22 Nov 2006, 03:00 PM
Mesaj #22


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 708
Inscris: 18 November 06
Din: Hanu' Ancutei
Forumist Nr.: 8.965QUOTE (calfa @ 22 Nov 2006, 02:50 PM)
QUOTE (John B @ 22 Nov 2006, 03:35 PM)
In treacat fie spus, imi aduc aminte ca teroarea no. 1 din basmele copilariei mele era "gheonoaia"  laugh.gif Nici balaurul, nici scorpia, nimic. Gheonoaia tata! Asta pentru ca (cred) era cel mai greu sa mi-o imaginez. Bineinteles ca am aflat foarte tarziu ca era de fapt o ciocanitoare...

laugh.gif Uite ca acum imi amintesc ca si pe mine ma stresau putin, cand le citeam, numele astea doua: scorpia si gheonoaia ! Tot pe motivul lipsei unei reprezentari vizuale ... teama de "strania faptura". smile.gif

Insa acum va amuza, nu?
Este si normal... alta putere a aprofundarii, experienta acumulata etc.
smile.gif


--------------------
Sfârşitul lumii dac-ar fi să fie,
Ce-ar fi mai mult
Decat explozia în vânt,
A unui glob de... păpădie?"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
John B
mesaj 22 Nov 2006, 03:06 PM
Mesaj #23


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 886
Inscris: 18 November 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.294Adevarul este ca povestile sunt poate singura cale de contracarare a fluxului imens de informatii vizuale pe care il primesc. Cea mai buna metoda de dezvoltare a imaginatiei si de a pune in miscare creierul.

Bine ai venit la Han Papadie!
Faptul ca ma amuza acum nu are legatura cu copilaria, ci cu sistemul de aparare al creierului. Pe principiul "facem haz de necaz". De cate ori nu ne aducem aminte de evenimente petrecute in viata noastra povestindu-le cu mult umor, cand ele de fapt au fost experiente foarte neplacute, chiar traumatizante in unele cazuri.


--------------------
I wish I can fly
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 22 Nov 2006, 03:06 PM
Mesaj #24


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410Fireste ca acum ma pot amuza. smile.gif

Papadie_62, aici "numarul de postari" nu conteaza atata timp cat ne concentram pe continutul mesajelor. Unii dintre noi asa procedeaza. E posibil sa te intalnesti cu musterii cu aere de superioritate data de numarul mesajelor, dar asta e o sansa rara, si nu trebuie luata in calcul. Totul e sa fi venit aici pentru ... "(arta de) a conversa".


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Papadie_62
mesaj 22 Nov 2006, 03:21 PM
Mesaj #25


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 708
Inscris: 18 November 06
Din: Hanu' Ancutei
Forumist Nr.: 8.965As vrea sa nu ma intelegeti gresit... Intrebarea mea legata de amuzament nu era pusa la modul critic, ci doar pentru a primi confirmarea ca acum ne amuza ceea ce ne speria in copilarie (prin lecturarea textelor exemplificate) si nicidecum la a ne incita la violenta sau la a ne scoate in evidenta ceva traume.

Va multumesc pentru primire!


--------------------
Sfârşitul lumii dac-ar fi să fie,
Ce-ar fi mai mult
Decat explozia în vânt,
A unui glob de... păpădie?"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 22 Nov 2006, 07:38 PM
Mesaj #26


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146Ne-am departat un pic de tema initiala; oricate pogromuri de zmei ar contine si oricat de multe vulpi hoate ar fi batute la sange de pagubiti basmele au un mesaj pozitiv: aproape invariabil binele-care e si frumos si puternic si istet-invinge raul. Asta iti da incredere in viata si iti transmite si niste valori etice. Intri in lupta pentru existenta cu un moral ridicat, increzator in tine.

Textele literare pesimiste ce abunda in manualele scolare din invatamantul general au darul de a-ti oferi o perspectiva deloc reconfortanta asupra vietii (mea culpa, am limitat absurd titlul la invatamantul primar). Citesti Fefeleaga, Mai am un singur dor, Goga, Bacovia, Rascoala si ai pus-o...nu vreau sa fiu inteles gresit, sunt fan Bacovia, Voiculescu, sunt chiar predispus la a citi lucrari dramatice fara happy-end, sunt satul de Holywood style.
Doar ca in invatamantul general lecturi de asemenea natura nu au darul sa atraga marea masa de elevi, iar cei ce sunt atrasi devin predispusi la melancolie si pesimism. Asta te poate afecta mai tarziu in viata, iti poate taia elanul de a actiona si-ti cultiva o predispozitie spre tristeti metafizice, sentiment de neputinta in fata soartei etc.
Invatamantul general in unele tari dezvoltate te frapeaza la prima vedere prin simplitate. Ai impresia ca dupa 8 ani aia vor fi relativ siguri doar de faptul ca stiu sa scrie si sa citeasca. Doar ca acolo invatamantul este mult mai atent sa te formeze ca adult independent, sa-ti identifice aptitudinile, sa te pregateasca pentru societatea in care traiesti. Procentul de reusita la ei e mult mai mare decat la noi din punctul asta de vedere. Sigur ca aici intervin multi factori in discutie nu numai textele fataliste din manualul de romana. Dar cred ca si ele au un aport semnificativ in modelarea viitorilor cetateni ai patriei. smile.gif


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Papadie_62
mesaj 22 Nov 2006, 08:47 PM
Mesaj #27


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 708
Inscris: 18 November 06
Din: Hanu' Ancutei
Forumist Nr.: 8.965Avand in vedere ca, in ziua de astazi este scriitor ori ce agramat care poate plati un corector si o tipografie ca sa-i editeze (si corect) aberatiile, si ca nu stiu daca mai exista o "sita" prin care sa se cearna scriitorii adevarati (care exista, sunt in jurul nostru), stau si ma gandesc cam ce "opere" si ale cui ar trebui sa "bantuie" manualele de limba romana, ca generatia adolescentina sa nu fie traumatizata, prost crescuta, generatoarea viitorilor delicventi sau a viitorilor inchistati?


--------------------
Sfârşitul lumii dac-ar fi să fie,
Ce-ar fi mai mult
Decat explozia în vânt,
A unui glob de... păpădie?"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 22 Nov 2006, 09:04 PM
Mesaj #28


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508QUOTE
si ca nu stiu daca mai exista o "sita" prin care sa se cearna scriitorii adevarati


Sita sunt cititorii...

QUOTE
stau si ma gandesc cam ce "opere" si ale cui ar trebui sa "bantuie" manualele de limba romana, ca generatia adolescentina sa nu fie traumatizata, prost crescuta, generatoarea viitorilor delicventi sau a viitorilor inchistati?


Literatura universala e variata... dar nuu, trebuie sa fim cu ai nostri...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 22 Nov 2006, 09:06 PM
Mesaj #29


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146Papadie: pai nu as marsa musai pe texte literare din autori romani contemporani, sa zicem ca ne-ar prinde bine mai multa literatura universala pe langa cea romaneasca. in definitiv acum ar trebui sa fim mai deschisi spre cultura mondiala si asta cred ca ar prinde bine si viitorilor scriitori. invatand de mici si altceva decat literatura pur romaneasca poate ca am reusi sa avem si noi candva scriitori importanti nu numai pe plan local.


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Papadie_62
mesaj 22 Nov 2006, 09:29 PM
Mesaj #30


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 708
Inscris: 18 November 06
Din: Hanu' Ancutei
Forumist Nr.: 8.965Blak, Leo, pe undeva aveti dreptate, insa eu sunt de alta parere (pur personala) si anume, cunoaste-te pe tine insuti/insati mai intai si apoi incearca sa ma cunosti pe mine. Sunt de acord cu cunoasterea literaturii universale dar de ce vi se pare ca, Karenina care promoveaza adulterul si care aplica in final la sinucidere din cauza nefericirii, n-ar fi un element negativ pentru noua generatie (exemplul este aleatoriu) si lupul din scufita rosie, da?
A promova literatura universala in scoli, mai mult decat pe cea autohtona, mi se pare usor deplasat. Echivaleaza cu a cunoaste mai intai casa altuia decat pe a mea sau, cel mai grav, a sti mai intai corect englezeste decat romaneste... Si, apropo, un procent destul de mare de romani, cu scoli inalte la baza, nu cunosc gramatica elementara... Scriu corect englezeste, insa scriu romaneste "va rog sa i-mi aprobati"...
Asa ca, dupa parerea mea, literatura universala poate fi studiata in particular, raft dupa raft... La scoala romaneasca, doar usor amintita si poate chiar facultativ... Ca nici "universalii" nu stiu multe despre noi, ba chiar pot sa spun ca stiu doar tot ce este violent: Dracula.


--------------------
Sfârşitul lumii dac-ar fi să fie,
Ce-ar fi mai mult
Decat explozia în vânt,
A unui glob de... păpădie?"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cla
mesaj 22 Nov 2006, 09:58 PM
Mesaj #31


Cla
******

Grup: Membri
Mesaje: 15.950
Inscris: 7 May 04
Din: Noris Rock City
Forumist Nr.: 3.415Nici vechii greci n-au stiut cât de vechi sunt spoton.gif
Pacat de epoca lui Pericle ca n-a durat mai mult de o suta de ani...

Apropos: mi se face rau sa tot aud de Dracula... user posted image


--------------------
Cea mai buna inventie e dormitul, de când au fost obositii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 22 Nov 2006, 11:27 PM
Mesaj #32


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146Papadie: in primul rand nu cred ca a sustinut cineva sa fie mai mare ponderea literaturii straine din manualele scolare romanesti. Se spunea ca ar fi bine sa nu ne mai studiem exclusiv doar pe noi, sa studiem comparativ, in contextul valorilor universal recunoscute. numai asa ne putem cunoaste mai bine, altfel ne ridicam false imnuri de slava nestiind ca si altii au facut 'cate ceva'. Asa ajungi sa vezi o gramada de compatrioti ce considera ca literatura romana e printre 'cele mai valoroase'. D aca la scoala nu ai studiat altceva e normal sa te bati cu caramida in piept, e singurul lucru pe care-l stii.

Doi la mana n-a zis nimeni sa pastram tredul actual de a promova literatura 'trista'. sunt destule opere de valoare care pot atrage interesul elevilor mai mult decat Karenina, Procesul, Ulysse etc.. Sa dau un exemplu, poate nu la fel de valoros precum Karenina: Magicianul de Fowles poate da cateva pasaje interesante pentru programa scolara si e o lectura incitanta pentru un tanar. Nu este o opera grea si poate prezenta mai mult interes decat Fefeleaga de ex. Si Shakespeare poate intra cu destule texte in manuale, ceva paragrafe din Richard nu ar da rau de ex., pana la urma 'mortu' nu e personajul pozitiv'. smile.gif
In clasele mici n-ar strica nici Colt Alb. Copperfield in opinia mea are un mesaj mai reconfortant decat Puiul smile.gif
Si ca tot pomeni Cla de vechii greci: Odiseea, Iliada, Eneida reprezinta lecturi interesante cred pentru elevi. Eu le-am avut de citit pe durata vacantei cand eram elev, pacat ca nu le-au citit toti colegii de atunci biggrin.gif

Si de acord cu Cla: mi se face rau cand aud permanent de Dracula biggrin.gif


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Papadie_62
mesaj 23 Nov 2006, 12:36 AM
Mesaj #33


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 708
Inscris: 18 November 06
Din: Hanu' Ancutei
Forumist Nr.: 8.965Leo, nu am contestat nici o clipa ceea ce spuneti, ci doar am sustinut prioritatile, argumentand totodata pt a nu crea confuzii... Se pare insa, ca le-am creat. Si, desi am spus ca exemplul Kareninei a fost aleatoriu, a fost luat ca atare. Am citit-o si recitit-o de fiecare data cu foarte mare placere, insa voiam sa transmit ca, de vrem nod in papura, il gasim absolut in orice opera.


--------------------
Sfârşitul lumii dac-ar fi să fie,
Ce-ar fi mai mult
Decat explozia în vânt,
A unui glob de... păpădie?"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 23 Nov 2006, 12:46 AM
Mesaj #34


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146Papadie: am inteles ce vroiai sa spui, dar se crease cumva confuzie si riscam sa ajungem cu discutia pe alte coordonate. de aceea am tinut sa clarific 'cestiunea'. smile.gif

nu era vorba de nod in papura, e vorba de ceva extrem de clar: textele literare din manualele scolare transmit sau nu un mesaj nepotrivit pregatirii pentru viata? eu cred ca nu sunt potrivite intru totul si ca e loc d emai bine, inclusiv prin introducerea mai multor texte din literatura universala. nu majoritar literatura universala, dar vreo 40% din total texte as inclina sa spun ca da. stop literatura depresiva in programa scolara, cine doreste e liber sa citeasca in particular.impreuna cu alte masuri de rafinare a procesului de invatamant eu cred ca se poate schimba in bine mentalitatea natiei (inclusiv salarii decente profesorilor pentru a se concentra mai bine la procesul educational). si sigur ca, intrand in viata mai optimisti, ne vom apuca sa zugravim blcurile gri din Bucuresti in culori mai vesele. sa umblam la cauza si nu la efecte.


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dascalita
mesaj 23 Nov 2006, 06:51 AM
Mesaj #35


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.337
Inscris: 2 May 05
Din: galati
Forumist Nr.: 6.233Acum, pentru ca sunt chiar in tema cu programa de la invatamantul primar(pentru ca despre invatamant primar era topicul, nu?), sa va mai ponderez... tongue.gif
Nu este adevarat ca abunda textele pesimiste! Bineinteles ca este loc de mai bine, dar programa din ultimii ani s-a mai imbogatit si cu texte din literatura universala, (chiar si "Colt Alb", despre care spunea cineva!) . "Puiul" este o nuvela sensibila care are si ea rolul ei, s-a incercat, cred eu, introducerea unor texte pentru toate gusturile, sa zicem. Problema e ca tanara generatie nu mai citeste, gasesc de-a gata subiecte la TV si nu-si mai bat capul sa citeasca ca pe vremea cand nu era alternativa televizorului sau a calculatorului! Daca unele texte sunt sangeroase, altele greoaie ca limbaj ("Amintiri din copilarie") nici de Tom Sawyer n-au fost incantati,bineinteles cu cateva exceptii (care au citit totusi si le-a placut).
La gimnaziu au alternativa, de exemplu la roman, pot alege intre "Baltagul" si "La Medeleni"...Ideea e ca nu citesc niciuna, gasesc referate pe net despre ele si gata!
Eu cred ca e o falsa problema...Copiilor nu li se mai citesc povesti in copilarie(chiar cu gheonoaie! laugh.gif ), nu mai au modele apropiate care sa citesca si...Imi amintesc ca pe vremea cand nu aveai ce vedea la TV, toata lumea citea! Fiul meu avea si el pe noptiera cartea lui si daca pana la 7-8 ani se uita pe poze, dupa aceasta varsta citea cu placere, ajungand sa citesca cu lanterna sub plapuma, dupa ora cand ar fi trebuit sa stinga lumina tongue.gif ! Nu acelasi lucru s-a intamplat cu fiica mea, nascuta in 1990...Ea n-a mai citit decat literatura obligatorie si asta pentru ca am vegheat sa citeasca si sa nu ia referate de-a gata de pe net!
Daca e sa gasim nod in papura...gasim la orice!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pagini V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 RSS Versiune Text-Only Data este acum: 16 June 2019 - 04:56 PM
Ceaiuri Medicinale Informatii despre Certificat Energetic