HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

24 Pagini V  « < 21 22 23 24 >  
Reply to this topicStart new topic
> Colaps Economic Mondial - Cine Supravietuieste?
Marduk
mesaj 4 Mar 2012, 04:23 PM
Mesaj #771


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Asta in timp ce suedezii au un partid politic suedez, un fel de UDMR, care activeaza in Finlanda.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 5 Mar 2012, 09:23 AM
Mesaj #772


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(turbo trabant @ 2 Mar 2012, 03:59 PM) *
Doar nu crezi ca perceptia e alta astazi.


Aveti 2 la geografie/suntem la nord de Balcani/ Si @#@#$@%$ /romanii nu sunt tigani! ohyeah.gif


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
turbo trabant
mesaj 5 Mar 2012, 10:11 AM
Mesaj #773


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.773
Inscris: 27 December 08
Din: za great milky way
Forumist Nr.: 12.719



QUOTE(Cucu Mucu @ 5 Mar 2012, 10:23 AM) *
Aveti 2 la geografie/suntem la nord de Balcani/ Si @#@#$@%$ /romanii nu sunt tigani! ohyeah.gif

Haoleo, praleo, ai convins toanta ioropa cu limbajul matale helevat!

Parol, era vorba de perceptie si nu de nea mitica de la perceptie care iti repereaza onoarea.


--------------------
Romanii, ca popor, sunt prosti. Nu va chinuiti sa raspundeti, considerati posturile drept opera unui dusman al poporului.

Ba, ia faceti liniste si ordine, ce dreacu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 5 Mar 2012, 10:11 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
abis
mesaj 5 Mar 2012, 10:14 AM
Mesaj #774


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Era vorba de fapt despre un ipotetic colaps mondial. Ce treaba au cu asta tiganii ori UDMR-ul?

Ei sa fie de vina pentru acest posibil/probabil colaps?
laugh.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
turbo trabant
mesaj 5 Mar 2012, 12:58 PM
Mesaj #775


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.773
Inscris: 27 December 08
Din: za great milky way
Forumist Nr.: 12.719



Mai abis, topicul asta este cam asa:

Colaps sa fie daca o cer interesele planetei dar sa stim si noi!


--------------------
Romanii, ca popor, sunt prosti. Nu va chinuiti sa raspundeti, considerati posturile drept opera unui dusman al poporului.

Ba, ia faceti liniste si ordine, ce dreacu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 6 Mar 2012, 12:32 PM
Mesaj #776


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(abis @ 2 Mar 2012, 01:54 PM) *
De acord. Dar nu vad nimic care sa confirme aceasta ipoteza, in afara de alte ipoteze. smile.gif

Reluam discutia peste 10 ani si vedem daca trendul este pe minus ori pe plus. smile.gif


Ce confirmari iti trebuie la un lucru evident? Poti nega faptul ca pe o planeta finita (cu resurse finite) nu poate exista crestere infinita?
Deja exista o multime de studii stiintifice care arata ca in momentul de fata, la rata actuala de consum omenirea are nevoie de 1,15 - 1,25 planete pamant. Asta inseamna ca in momentul de fata consumam mai mult cu 15-25% decat poate duce planeta. Si asta nu ar fi o problema asa de mare daca am actiona in consecinta, adica daca ne-am reduce consumul in mod corespunzator. Problema e ca intreg sistemul economic bazat pe crestere economica, nu face decat sa ceara consum din ce in ce mai mare de resurse.
Uite, un nene pe nume Paul Gilding le zice mai bine decat mine pe un filmulet de la TED: http://www.ted.com/talks/paul_gilding_the_earth_is_full.html

QUOTE
Bineinteles ca nu toti mureau la 22 de ani. E vorba de speranta medie de viata, normal ca unii traiau mai mult, altii mai putini. Iar procentul de decese la nastere era destul de mare si trage si el indicatorul in jos.
Eu nu am gasit o astfel de statistica, am prezentat doar ce am gasit. Daca poti sa gasesti tu, e ok, discutam pe acele date


Cum spuneam este o problema mult prea putin importanta pentru a o discuta. Daca tu crezi ca e sigura mancarea de la hypermarket, supermarket si mancarea procesata in general, venita de la megacorporatiile din agribusiness, n-ai decat sa o consumi. Iar daca ai nevoie de statistici ca sa te convingi ca populatia de acum este mai bolnava si mai dependenta de mendicamente si de sistemul sanitar decat populatia din urma cu 50 sau 100 de ani, esti liber sa le cauti. Mie mi-e lene sa caut si sa furnizez astfel de statistici si nici nu mi-am propus sa conving pe cineva ca mancarea de la supermarket e nesanatoasa.

QUOTE
Sunt intru-totul de acord.

Dar faptul ca un anumit lucru era considerat in urma cu ceva vreme etic si acum nu mai este nu ne spune nimic despre "echitatea" unui alt lucru care nu are nicio legatura cu primul


Ba spune si are legatura.
Spune ca pe de o parte atributele etic sau inetic sunt subiective si se modifica in timp. De asemenea, coroborat cu alte modificari de perceptie, atitudine si comportament la oameni, ne mai spune ca fiecare noua generatie aduce o mica schimbare, un mic shift de constiinta la nivelul umanitatii. Un shift despre care vorbea si Richard Dawkins. De aceea ma astept ca pe acest trend al schimbarii de constiinta, la un moment dat in timp oamenii sa considere ca nu este etic sa posezi mai mult decat ai nevoie.

Legatura ar fi urmatoarea si ar raspunde si la intrebarea "De ce?" (cu referire la revendicarea dreptului de proprietate asupra a ceea ce consumi/folosesti, pe perioada in care consumi/folosesti, fata de revendicarea dreptului de proprietate asupra unui bun cu intentia de a-l vinde):
Cel care revendica dreptul de proprietate asupra unui bun cu intentia de a-l vinde creaza penurie pentru bunul respectiv. Creaza in mod artificial penuria, pentru ca exploateaza mai mult decat are nevoie. In acelasi timp creaza cerere pentru produsul respectiv, prin mijloace de marketing, reclama, comunicate de presa, articole despre studii stiintifice care incurajeaza consumul de astfeld e produse. Astfel se pozitioneaza pe pozitii de forta, in final el este cel care decide cui vinde si pe cati bani, limitat ce e drept de piata si de concurenta, dar cand sunt putini jucatori si toti exploateaza aceeasi resursa limitata, este usor sa impui un anumit pret. Astfel cei care revendica produsele pentru a le vinde detin un control mai mare asupra vietilor celorlalti, mai ales daca ceilalti nu prea au alternative. Iar asta e tot un fel de sclavie. O sclavie a banului, sclavia comertului. Nu mai este nevoie sa stea satrapul cu biciul pe tine ca sa muncesti. Ti se da cu zaharelul pe la nas, doar atat cat sa ti-l doresti, apoi ti se spune ca trebuie sa muncesti ca sa ti-l permiti.
Ceea ce vreau sa spun, este ca cei care acumuleaza bunuri sau revendica drepturi de proprietate asupra unor bunuri cu mult (de milioane de ori) peste nevoile lor de consum, capata prea multa putere si prea mult control. Stapanirea (controlul) asupra surselor de hrana, imbracaminte, incaltaminte, locuinte, apa, etc este cu atat mai periculoasa cu cat e concentrata in mainile catorva oameni.

Si mai e ceva, care poate fi ilustrat cu un exemplu. Sa luam un sat de pesacri. Sa il numim SAT. Stim ca fiecare om din acel sat, pentru a-si asigura nevoile de hrana zilnica depune eforul X. Evident nu se hraneste doar cu peste, dar indeletnicirea principala fiind pescuitul, cand se satura de peste, poate schimba pestele pentru altfel de alimente. Pe de alta parte abis, aflat la 1000km distanta de acel sat, daca doreste un animit tip de peste, ar trebui sa faca un efort echivalent cu 8X pentru a-l obtine. Evident, ar avea la dispozitie alte surse de hrana pentru care ar fi suficient efortul X, dar isi doreste pestele respectiv. Acuma, intra in joc compania C care poate obtine pestele dorit cu efortul 1/4X si il poate livra chiar si lui abis cu numai 2X. 2X este mult mai bine decat 8X.
Problema este ca acea companie poate prinde de 4 ori mai mult peste pe unitatea de timp-om decat poate sa o faca satul. Plus de asta, avand posibilitatea de a distribui aceste produse mult mai departe, ar avea o piata mult mai larga, ceea ce ii permite sa exploateze de 4 ori mai mult. Asta face ca in scurt timp, atat pentru sat cat si pentru companie sa devina mai dificil de pescuit. Acuma oamenii din sat au nevoie sa depuna un efort de 2X pentru aceeasi cantitate de peste, iar compania de X, evident, nu mai poate livra cu 2X ci cu 4X, cu o margine mai mica de profit. Si totusi 4X este oricum mai bine decat 8X. Problema este ca deja s-a creat o tendinta, s-au creat structuri, piete, obiceiuri de consum, chiar daca pretul s-a dublat in 5 ani sa spunem, abis continua sa consume pestele respectiv, cam in aceeasi cantitate, pentru ca este oarecum dependent de el. Cei care puteau livra produse alternative cu efortul X, au disparut de pe piata. Iata cum, interventia unei corporatii, duce la cresterea costului vietii, atat pentru consumatori cat si pentru micii producatori. Daca vrei poate continua povestea. Cei din sat se angajeaza la megacorporatie, pentru ca la un moment dat activitatea lor devine nerentabila. Iar in final toata lumea ajunge sa cumpere pestele cu 8X. Fenomenul asta se intampla peste tot, in orice afacere, daca controlul asupra unor resurse (in special resurse esentiale) se concentreaza in mainile catorva corporatii. Corporatiile ajung sa dicteze, iar asta nu e ok.


QUOTE
Mi-e greu sa inteleg de ce ar fi nevoie neaparat de asa ceva...

Ar trebui sa-i punem pe infractori in muzee, in cazul asta... Sa-i pastram ca pe moaste pe infractorii pe care ii avem, pentru ca altfel ne vom trezi cu altii si mai smecheri? unsure.gif


Nu este neaparat nevoie de asa ceva, dar nici nu vad de ce am exagera si i-am pune in muzeu. E de ajuns sa ii ignori. Intr-o comunitate mica, in care toata lumea se cunoaste cu toata lumea, poate fi tolerat un anumit nivel de parazitizm, dar daca cineva sare calul s-ar putea sa fie privat de unele favoruri sau chiar exclus din comunitate. Nu ai nevoie nici de politie, nici de justitie, nici de legi. Functioneaza legea bunului simt, al tolerantei si intelegerii. Lucrurile se regleaza de la sine daca sunt lasate. Daca nu sunt lasate si se intervine, parazitii si hotii ajung sa detina puterea.
Daca exista o minoritate de paraziti, de oameni care nu fac nimic, intr-o comunitate mica de oameni, atunci inseamna ca acea comunitate este eficienta, ca poate produce cu un efort mai mic lucrurile de care are nevoie si mai inseamna ca are o rezerva, un plus de capital uman pe care l-ar putea folosi la nevoie. De asemenea, ar putea fi utila o astfel de minoritate chiar si numai pentru a fi data ca exemplu negativ, pentru ca intr-o comunitate sanatoasa, in mod normal cei care fac, primesc mai mult sprijin decat cei care nu fac, cu alte cuvinte duc o viata mai indestulata, sunt mai bine vazuti si mai apreciati de comunitate. Iar pentru a avea un termen de comparatie, ai nevoie si de o minoritate care nu o duce chiar asa bine, care se taraie, care traieste din mila celorlalti sau o minoritate care, desi are tot ce ii trebuie pentru a trai decent in comunitate, primeste mai putina apreciere, trebuie sa se roage mai mult de ceilalti pentru a primi ajutor, in final trebuie sa depuna mai mult efort.

Prin contrast, in societatea in care traim noi. Parazitii si hotii o duc mult mai bine decat cei care muncesc cinstit. In ciuda legilor si eforturilor facute pentru a-i inlatura, parazitii prospera. Si de multe ori, sunt multi paraziti si hoti care pur si simplu sunt ignorati de lege sau care paraziteaza si fura legal.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 6 Mar 2012, 12:48 PM
Mesaj #777


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(actionmedia @ 6 Mar 2012, 12:32 PM) *
Mie mi-e lene sa caut si sa furnizez astfel de statistici si nici nu mi-am propus sa conving pe cineva ca mancarea de la supermarket e nesanatoasa.


Pot sa garantez si eu pentru asta. Cel putin pe partea de legume si fructe. Sunt atat de tratate chimic incat putine mai au proprietatile originare si multe fac mai mult rau decat bine. Sunt tratate inca din seminte cu hormoni de crestere, apoi plante fiind, hormoni de dezvoltare, pesticide, fungicide, azotati, nitrati, vitamine, apoi fructele sunt tratate pentru culoare, forma, gust, continut de zahar etc. Eu nu mai cumpar de la spermarket decat fructe si legume "straineze", si alea din stricta necesitate.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
turbo trabant
mesaj 6 Mar 2012, 12:52 PM
Mesaj #778


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.773
Inscris: 27 December 08
Din: za great milky way
Forumist Nr.: 12.719



QUOTE(Cucu Mucu @ 6 Mar 2012, 01:48 PM) *
Pot sa garantez si eu pentru asta. Cel putin pe partea de legume si fructe. Sunt atat de tratate chimic incat putine mai au proprietatile originare si multe fac mai mult rau decat bine. Sunt tratate inca din seminte cu hormoni de crestere, apoi plante fiind, hormoni de dezvoltare, pesticide, fungicide, azotati, nitrati, vitamine, apoi fructele sunt tratate pentru culoare, forma, gust, continut de zahar etc. Eu nu mai cumpar de la spermarket decat fructe si legume "straineze", si alea din stricta necesitate.

Ia matale o sticla de vin din comert si o sa ai aceleasi surprize.




--------------------
Romanii, ca popor, sunt prosti. Nu va chinuiti sa raspundeti, considerati posturile drept opera unui dusman al poporului.

Ba, ia faceti liniste si ordine, ce dreacu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 6 Mar 2012, 12:59 PM
Mesaj #779


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(actionmedia @ 6 Mar 2012, 12:32 PM) *
Ce confirmari iti trebuie la un lucru evident? Poti nega faptul ca pe o planeta finita (cu resurse finite) nu poate exista crestere infinita?

Nu neg - pe o planeta finita nu poate exista crestere infinita, sunt de acord cu tine. Sunt de acord si cu faptul ca unele resurse (ca petrol, carbuni, uraniu, minereuri) la un moment dat se vor termina. Nu am contrazis nicio secunda ideea asta.

QUOTE
Si asta nu ar fi o problema asa de mare daca am actiona in consecinta, adica daca ne-am reduce consumul in mod corespunzator.

Sau daca am gasi alte resurse...

Cheia sta nu in reducerea consumului - chiar daca il reduci, tot ce poti face este sa amani momentul in care se vor termina resursele, muti problema ceva mai incolo, dar nu o rezolvi, ci sa gasesti alternative.

QUOTE
Daca tu crezi ca e sigura mancarea de la hypermarket, supermarket si mancarea procesata in general, venita de la megacorporatiile din agribusiness, n-ai decat sa o consumi.

Asta si fac smile.gif

Bineinteles, in magazine gasesti si multe prostii, dar si mancare de calitate. Depinde de fiecare sa se informeze si sa aleaga ce este sanatos si bun pentru el.

QUOTE
Iar daca ai nevoie de statistici ca sa te convingi ca populatia de acum este mai bolnava si mai dependenta de mendicamente si de sistemul sanitar decat populatia din urma cu 50 sau 100 de ani, esti liber sa le cauti.

Am cautat si nu am gasit nicio statistica din care sa rezulte ca suntem mai bolnavi acum decat in trecut. Deci, momentan, nu pot fi de acord cu aceasta idee.

QUOTE
atributele etic sau inetic sunt subiective si se modifica in timp

Bineinteles. Dar faptul ca se modifica perceptia despre echitatea sclaviei (de pilda) nu se spune in niciun fel cum sa va modifica (si daca) perceptia asupra proprietatii in general. Pur si simplu sunt chestiuni disjuncte

QUOTE
Cel care revendica dreptul de proprietate asupra unui bun cu intentia de a-l vinde creaza penurie pentru bunul respectiv. Creaza in mod artificial penuria, pentru ca exploateaza mai mult decat are nevoie

Imi pare rau dar nu pot impartasi acest punct de vedere.

Daca eu merg in padure si culeg un sac de alune, e clar ca nu le pot manca pe toate. Voi manca atatea cat voi putea, iar restul le voi da altcuiva care sa zicem a prins peste. Eu am nevoie de pestele lui, el are nevoie de alunele mele, facem schimbul si amandoi suntem multumiti. Eu nu ma pricep sa prind peste, el nu are curaj sa urce in copaci dupa alune, dar facand schimbul, suntem amandoi satisfacuti. Este ceva in neregula aici?

Daca el nu-mi da peste, nu-i dau nici eu lui alune. Asa ca este preferabil pentru amandoi sa facem ceea ce stim, sa "producem" mai mult decat consumam si sa schimbam intre noi surplusul.

Acum, pentru ca nu putem intra in contact cu toti cei care au nevoie de "surplusul" nostru si sa facem troc, facem schimburile prin intermediul banilor. Nu vad nicio problema in asta...

QUOTE
Problema este ca acea companie poate prinde de 4 ori mai mult peste pe unitatea de timp-om decat poate sa o faca satul. Plus de asta, avand posibilitatea de a distribui aceste produse mult mai departe, ar avea o piata mult mai larga, ceea ce ii permite sa exploateze de 4 ori mai mult. Asta face ca in scurt timp, atat pentru sat cat si pentru companie sa devina mai dificil de pescuit.

Daca resursa este limitata - dar pestele se si inmulteste. Aici este si rolul guvernului care trebuie sa impuna atat satului cat si companiei cote maximale de pescuit care sa nu duca la extinctia pestelui. Eu pledez pentru exploatare rationala, nu pentru epuizarea resurselor...

QUOTE
Intr-o comunitate mica, in care toata lumea se cunoaste cu toata lumea

Dar nu mai traim de mult in astfel de comunitati. Suntem 7.000.000.000 de oameni: nu avem cum trai in comunitati mici in care sa ne cunoastem toti unii cu altii.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 6 Mar 2012, 01:47 PM
Mesaj #780


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(actionmedia @ 6 Mar 2012, 12:32 PM) *
... Parazitii si hotii o duc mult mai bine decat cei care muncesc cinstit. In ciuda legilor si eforturilor facute pentru a-i inlatura, parazitii prospera. Si de multe ori, sunt multi paraziti si hoti care pur si simplu sunt ignorati de lege sau care paraziteaza si fura legal.

Moncher, nu sunt paraziti si hoti, de cand cu democratia originala se numesc altfel, DISCRIMINATI, sa te fereasca sfantul sa te legi de ei.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 6 Mar 2012, 02:19 PM
Mesaj #781


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(turbo trabant @ 6 Mar 2012, 12:52 PM) *
Ia matale o sticla de vin din comert si o sa ai aceleasi surprize.


Nene, langa mine sunt zeci de mii de hectare de vie. De ce sa dau banii aiurea pe pisoarca din magazine? rolleyes.gif


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 6 Mar 2012, 11:49 PM
Mesaj #782


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Action, īnţeleg punctul tău de vedere, īnsă pentru a educa oamenii īn noul stil de viaţă, pentru a schimba atāt de radical mentalităţile īncetăţenite şi a reveni la comunităţile şi echilibrul om-natură pe care īl preconizează acest mod de viaţă e cale lungă... Practic, acum este pur şi simplu utopic ca toată lumea să facă asta. Dar īn timp, cu cāt vor fi mai multe astfel de comunităţi autonome, care au succes şi cooptează cāt mai multe regiuni cred că este posibil să devină o soluţie practică pentru supravieţuire īn cazul unui colaps mondial. De fapt, īn istorie sunt multe exemple de astfel de colapsuri ale unor civilizaţii īn care celula de bază - comunitatea rurală - a supravieţuit oraşelor-stat, regatelor sau imperiilor prăbuşite. Doar că noi trăim īn secolul XXI şi altele sunt premisele, posibilităţile şi informaţiile de care dispunem.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 7 Mar 2012, 10:08 AM
Mesaj #783


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(actionmedia @ 6 Mar 2012, 12:32 PM) *
Si mai e ceva, care poate fi ilustrat cu un exemplu. Sa luam un sat de pesacri. Sa il numim SAT. Stim ca fiecare om din acel sat, pentru a-si asigura nevoile de hrana zilnica depune eforul X. Evident nu se hraneste doar cu peste, dar indeletnicirea principala fiind pescuitul, cand se satura de peste, poate schimba pestele pentru altfel de alimente. Pe de alta parte abis, aflat la 1000km distanta de acel sat, daca doreste un animit tip de peste, ar trebui sa faca un efort echivalent cu 8X pentru a-l obtine. Evident, ar avea la dispozitie alte surse de hrana pentru care ar fi suficient efortul X, dar isi doreste pestele respectiv. Acuma, intra in joc compania C care poate obtine pestele dorit cu efortul 1/4X si il poate livra chiar si lui abis cu numai 2X. 2X este mult mai bine decat 8X.
Problema este ca acea companie poate prinde de 4 ori mai mult peste pe unitatea de timp-om decat poate sa o faca satul. Plus de asta, avand posibilitatea de a distribui aceste produse mult mai departe, ar avea o piata mult mai larga, ceea ce ii permite sa exploateze de 4 ori mai mult. Asta face ca in scurt timp, atat pentru sat cat si pentru companie sa devina mai dificil de pescuit. Acuma oamenii din sat au nevoie sa depuna un efort de 2X pentru aceeasi cantitate de peste, iar compania de X, evident, nu mai poate livra cu 2X ci cu 4X, cu o margine mai mica de profit. Si totusi 4X este oricum mai bine decat 8X. Problema este ca deja s-a creat o tendinta, s-au creat structuri, piete, obiceiuri de consum, chiar daca pretul s-a dublat in 5 ani sa spunem, abis continua sa consume pestele respectiv, cam in aceeasi cantitate, pentru ca este oarecum dependent de el. Cei care puteau livra produse alternative cu efortul X, au disparut de pe piata. Iata cum, interventia unei corporatii, duce la cresterea costului vietii, atat pentru consumatori cat si pentru micii producatori. Daca vrei poate continua povestea.


Uite cum as continua eu povestea:

In momentul in care prinderea pestelui din salbaticie devine prea costisitoare, compania decide sa investeasca in acvacultura, in acest fel poate livra pe piata peste cu efortul X/2. Cei din sat continua sa pescuiasca linistiti (cei care vor sa faca asta), conservandu-si modul traditional de viata si castigand suplimentar din turism, multi venind sa stea in gazda intr-un sat de lipoveni, pentru a se bucura de peisajul minunat ori de ingeniozitatea retetelor traditionale de peste. Deoarece pestele reprezinta o sursa interesanta de venit, pe langa compania initiala mai apar inca 3-4 care se ocupa cu acvacultura, se concureaza reciproc si abis poate cumpara peste la un pret care ii convine; daca cele 4-5 companii fac carteluri sau intelegeri sa vanda prea scump, abis are intotdeauna alternativa de a renunta la peste (deoarece nu este un produs care sa creeze dependenta cum sunt altele) si in plus companiile risca si o ancheta de la Consiliul Concurentei. Rezervele naturale de peste nu se termina pentru ca pe de-o parte multi consumatori (printre care abis) cumpara pestele provenit din acvacultura, pe de alta parte cei de la Protectia Mediului monitorizeaza permanent populatiile piscicole salbatice si in cazul in care sunt amenintate pescuitul acestora este interzis sau reglementat strict (ca in cazul balenelor).

Iar abis se angajeaza in mod ferm sa nu cumpere niciodata din magazine peste din specii aflate in pericol ori pe cale de disparitie. smile.gif



Mie mi se pare ca tu simplifici foarte mult in exemplele pe care le utilizezi si nu iei in calcul o gramada de factori care influenteaza rezultatul final... Nu-i dracul chiar atat de negru.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 7 Mar 2012, 11:14 AM
Mesaj #784


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Erwin @ 6 Mar 2012, 11:49 PM) *
.... Doar că noi trăim īn secolul XXI şi altele sunt premisele, posibilităţile şi informaţiile de care dispunem.

Din nefericire omul in esenta sa a ramas acelasi ca acum 2000 de ani.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 7 Mar 2012, 11:56 AM
Mesaj #785


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



problema economica este destul de usor explicabila la nivel general: sistemul economic actual bazat pe crestere si pe consum este unul piramidal care nu poate functiona la infinit.
Resursele sunt inegal distribuite si oricum devin insuficiente iar populatia lumii a crescut enorm in ultimii 50 de ani.
Banul s-a transformat dintr-un mijlocitor de schimb de produse intr-o valoare suprema, iar acoperirea banilor in valori reale s-a diminuat dramatic de cand le-a disparut acoperirea in aur.
Globalizarea finantelor a complicat si mai mult jocul si a diluat si mai mult valoarea banilor care sunt acum acoperiti in mare parte de datorii si de datoriile datoriilor datoriilor.
Viteza cu care circula banii in prezent a redus semnificativ si asteptarile de profit ale investitorilor, care in mod curent nu considera interesanta o afacere ce nu trece pe plus in 2-3 ani.

Ce ar trebui facut? Greu de spus, dar e clar ca ne trebuie un alt model economic, durabil, bazat pe utilizarea eficienta si echitabila a resurselor, care sa aiba o limita clara, probabil atunci cand toata lumea o va duce suficient de bine si consumul mondial va fi in limitele suportabile si regenrabile ale planetei.
In paralel cred ca se va ajunge la un control mult mai strict al populatiei, care se estimeaza a se satura pe la vreo 9 miliarde. Daca omenirea va supravietui pana atunci, foarte probabil ca ar fi necesara o descrestere a populatiei pe undeva pe la maxim 5 miliarde.
Oricat nu-mi place sa spun asta, in conditiile in care nu vor mai exista razboaie mondiale majore care sa regleze natural crizele si sa dea un nou start, atunci viitorul umanitatii va fi unul bine reglementat la nivel global si mai echitabil, in care banii in acceptiunea de azi nu vor mai exista si se vor transforma intr-un fel de credite de consum castigate functie de serviciul prestat. Ceva extrem de asemanator cu comunismul utopic care in viziunea initiala era o societate post-capitalista si nu una echivalenta capitalismului asa cum a fost el implementat prin partile noastre.


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
goguta
mesaj 7 Mar 2012, 04:16 PM
Mesaj #786


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.116
Inscris: 24 December 08
Forumist Nr.: 12.676



Nevoia te invata ...
Resurse sunt suficiente, pentru orice.
Planeta poate suporta lejer zeci de miliarde de oameni.
Singura problema din societate este lipsa de interes pentru o educatie cat mai buna pentru marea masa de oameni, si goana exgerata dupa profit la nivelul cel mai inalt.
Altfel, economia nu are la baza decat consumul, daca nu ai consum nu ai nici economie. E normal sa fie bazata economia pe consum, e singurul ei motor si factor de reglare automata.
Problema din economie este situatia absurda la care s-a ajuns in goana dupa profit:
"Potrivit Federal Reserve, valoarea totală a monedei americane aflate īn circulaţie era de 1.034 mld. dolari la sfārşitul lui 2011." Dar numai USA are datorie de 15.000 mld. $, cum ai zis si tu: "valoarea banilor care sunt acum acoperiti in mare parte de datorii si de datoriile datoriilor datoriilor. ".

Acest topic a fost editat de goguta: 7 Mar 2012, 04:17 PM


--------------------
Analiza stiri
"Stiu ca sunt prost. Dar cand ma uit in jur, prind curaj"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leonardo
mesaj 7 Mar 2012, 05:06 PM
Mesaj #787


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.199
Inscris: 25 October 05
Forumist Nr.: 7.146



QUOTE(goguta @ 7 Mar 2012, 03:16 PM) *
Nevoia te invata ...
Resurse sunt suficiente, pentru orice.
Planeta poate suporta lejer zeci de miliarde de oameni.


n-as paria pe asta.
in momentul de fata marea parte a omenirii trieste in deficit de resurse si numai o mica parte are acces la ele in mod suficient sau chiar in abundenta. Daca tarile sarace isi vor ridica nivelul de trai si populatia creste sensibil peste 10 miliarde, atunci eco-sistemul nu va putea asigura resurse pentru toti, chiar daca le vom utiliza extrem de eficient. Mai nimic nu e inepuizabil sau suficient in mod nelimitat, in orice conditii.

Cateva exemple despre situatia actuala a resurselor estimate si a cresterii imense in consum (datorita cresterii populatiei si a nivelului de trai) se regasesc in evaluari ONU, FAO, UE, inclusiv in strategia UE pentru utilizarea eficienta a resurselor si a ei foaie de parcurs 2050 (disponibila aici: http://ec.europa.eu/environment/resource_e...om2011_571.pdf).
Sunt probleme deja cu asigurarea hranei populatiei actuale, sunt probleme cu resursa de apa potabila, unele resurse minerale sunt epuizabile si pe termen previzibil...

Sigur ca nevoia te invata, dar stim cu totii ca sunt foarte multi oameni in nevoi si oricat ar invata ei din asta tot se tarasc de pe azi pe maine, traiesc in conditii extrem de precare si in general sensibil mai putin decat cei ce au suficient.

Omul se poate adapta extrem de mult, dar exista o limita asa cum aceasta limita exista in toate. Inclusiv pentru resurse.


--------------------
"As a well spent day brings happy sleep, so life well used brings happy death" L. da Vinci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
goguta
mesaj 8 Mar 2012, 11:12 AM
Mesaj #788


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.116
Inscris: 24 December 08
Forumist Nr.: 12.676



QUOTE(Leonardo @ 7 Mar 2012, 05:06 PM) *
Sigur ca nevoia te invata, dar stim cu totii ca sunt foarte multi oameni in nevoi si oricat ar invata ei din asta tot se tarasc de pe azi pe maine, traiesc in conditii extrem de precare si in general sensibil mai putin decat cei ce au suficient.

Omul se poate adapta extrem de mult, dar exista o limita asa cum aceasta limita exista in toate. Inclusiv pentru resurse.


Limitele sunt pentru a fi depasite.
Sunt oameni care " traiesc in conditii extrem de precare" tocmai pentru ca noi restul suntem niste animale de prada fata de ei.
Suntem atat de educati si de avansat tehnologic, ca nicioadata, dar avem oameni care sufera de frig, de ploaie si de foame.
Cu jumatate din pretul unui Logan sustii un orfelinat de copii din Sudan pentru 6 luni, bineinteles ca ne doare-n fund de orfelinat.
Traim in capitalism si legea junglei e mai presus de orice.

Ok, e greu sa faci ceva la nivel individual, si poate si contra-productiv, dar ma doare sufletul cand vad filme bazate pe situatia reala:
Charlie Wilson's War(Este ok sa sparga USA 1 miliard $ pe armament ca sa-i bata putin pe rusi in Afganistan, dar cateva zeci de milioane pentru educatie bineinteles ca nu!)
sau
Machine Gun Preacher(te uiti si plangi non-stop la atata rautate gratuita si indiferenta)

La nivel de ONU, UE este o mare durere-n fund fata de problemele globale. Probleme nu au decat saracii, iar astia nu sunt prioritatea ONU sau UE.

Lumea nu are asa de multe probleme pe cat te lasa cei de sus sa crezi.
Bugetul US destinat Apararii este de aproximativ 902.2 mld. $, ce tara stii tu ca a declarat razboi USA in ultimii ani?
Crezi ca ar cucerii cineva USA daca ar reduce bugetul la jumatate?
La educatie trimit doar 153.1 mld. $

Sa nu reusesti sa rezolvi probleme de genul "casa si masa asigurate" la nivel global, la nivelul tehnologic actual, este ceva ce tine de vointa publica si de nesimtire.

P.S. Sper ca toata lumea a vazut filmele astea 2, nu?

Acest topic a fost editat de goguta: 8 Mar 2012, 11:13 AM


--------------------
Analiza stiri
"Stiu ca sunt prost. Dar cand ma uit in jur, prind curaj"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
turbo trabant
mesaj 8 Mar 2012, 11:18 AM
Mesaj #789


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.773
Inscris: 27 December 08
Din: za great milky way
Forumist Nr.: 12.719



QUOTE(goguta @ 8 Mar 2012, 12:12 PM) *
Ok, e greu sa faci ceva la nivel individual, si poate si contra-productiv, dar ma doare sufletul cand vad filme bazate pe situatia reala:
Charlie Wilson's War(Este ok sa sparga USA 1 miliard $ pe armament ca sa-i bata putin pe rusi in Afganistan, dar cateva zeci de milioane pentru educatie bineinteles ca nu!)

Tu ai habar cam cat e bugetul sua pe educatie? Zeci de miliarde numai pentru "minister".

Aici nu se includ taxele locale care, ghici ghicitoarea mea, intretin scolile din zonele respective. Alea sunt alte sute de miliarde pe an.

Acest topic a fost editat de turbo trabant: 8 Mar 2012, 11:22 AM


--------------------
Romanii, ca popor, sunt prosti. Nu va chinuiti sa raspundeti, considerati posturile drept opera unui dusman al poporului.

Ba, ia faceti liniste si ordine, ce dreacu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 8 Mar 2012, 11:21 AM
Mesaj #790


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(abis @ 6 Mar 2012, 12:59 PM) *
Sau daca am gasi alte resurse...

Cheia sta nu in reducerea consumului - chiar daca il reduci, tot ce poti face este sa amani momentul in care se vor termina resursele, muti problema ceva mai incolo, dar nu o rezolvi, ci sa gasesti alternative.


Treaba asta cu alternativele este o iluzie. La fel ca si bacteriile din sticla. Chiar daca bacteriile mai gasesc inca 3 sticle, in 2 minute le umplu si pe acelea.
Solutia nu este gasirea de noi surse ci integrarea. Adoptarea unui stil de viata care permite utilizarea ciclica a resurselor. Pe de o parte utilizarea de resurse regenerabile si intr-un ritm care permite regenerarea acestora, iar pe de alta parte reintegrarea in ciclul natural a acelor resruse care nu mai sunt folosite.

QUOTE
Imi pare rau dar nu pot impartasi acest punct de vedere.

Daca eu merg in padure si culeg un sac de alune, e clar ca nu le pot manca pe toate. Voi manca atatea cat voi putea, iar restul le voi da altcuiva care sa zicem a prins peste. Eu am nevoie de pestele lui, el are nevoie de alunele mele, facem schimbul si amandoi suntem multumiti. Eu nu ma pricep sa prind peste, el nu are curaj sa urce in copaci dupa alune, dar facand schimbul, suntem amandoi satisfacuti. Este ceva in neregula aici?

Daca el nu-mi da peste, nu-i dau nici eu lui alune. Asa ca este preferabil pentru amandoi sa facem ceea ce stim, sa "producem" mai mult decat consumam si sa schimbam intre noi surplusul.

Acum, pentru ca nu putem intra in contact cu toti cei care au nevoie de "surplusul" nostru si sa facem troc, facem schimburile prin intermediul banilor. Nu vad nicio problema in asta...

Toate bune si frumoase pana cand intra in scena cei 1% de care vorbeai, acea minoritate care nu va ezita sa speculeze avantajul pe care il au prin faptul ca au prins mai mult peste sau au cules mai multe alune. Eu nu vorbesc de micii intreprinzatori care presteaza servicii in mod onest. Vorbesc despre marile corporatii care fac legile si regulile jocului si care te fura in mod "legal" si "corect". Eu despre asta vorbesc. Nu este ok o asemenea concentrare de putere cum este aceea pe care o au coroporatiile.

QUOTE
Daca resursa este limitata - dar pestele se si inmulteste. Aici este si rolul guvernului care trebuie sa impuna atat satului cat si companiei cote maximale de pescuit care sa nu duca la extinctia pestelui. Eu pledez pentru exploatare rationala, nu pentru epuizarea resurselor...

Majoritatea resurselor energetice de pe pamant se "inmultesc". Fie ca vorbim de hrana, lemn de foc, carbuni, petrol, gaze naturale sau alte asemenea. Toate acestea se inmultesc prin aportul energetic furnizat in mod constant de catre soare si in unele cazuri, datorita existentei unor conditii favorabile. Doar că fiecare dintre aceste resurse se "inmultesc" cu o anumita rata. Problema apare atunci cand se consuma mult peste rata respectiva de inmultire.
Guvernele sunt neputincioase in rezolvarea acestor probleme. De mii de ani s-a demonstrat asta. Cat sa mai asteptam?

QUOTE
Dar nu mai traim de mult in astfel de comunitati. Suntem 7.000.000.000 de oameni: nu avem cum trai in comunitati mici in care sa ne cunoastem toti unii cu altii.

Asa este. Din nefericire (aproape) peste tot in lume familia s-a restrans la mama+tata+copii. Eventual mai apar si bunicii in unele familii. Un numar mult prea mic. Mai mult, cu cat orasul este mai mare, cu atat oamenii sunt mai straini unii fata de altii. Nici macar cu vecinii nu mai avem legaturi stranse. Buna ziua si cam atat. Iar asta se datoreaza faptului ca totul se face anonim prin intremediul banilor, firmelor si insititutiilor. Nu mai exista acea interdependenta intre oamei.
Dar asta e un lucru care se poate corecta usor si care sta in puterea fiecarui om sa o faca. Orice om isi poate crea propriile relatii de interdependente cu alti oamei de care are nevoie sau care au nevoie de el.
Astfel, cele 7 miliarde de oameni se pot grupa in 10 milioane de comunitati mici. Iar cele 10 milioane de comunitati mici se pot grupa in 50 000 de grupuri de comunitati cu interese comune. Iar cele 50 000 de grupuri de comunitati se pot grupa in 250 de uniuni. Iar cele 250 de uniuni pot comunica mai bine intre ele.

QUOTE
Mie mi se pare ca tu simplifici foarte mult in exemplele pe care le utilizezi si nu iei in calcul o gramada de factori care influenteaza rezultatul final...

Ai dreptate. Si mie mi s-a parut ca am simplificat mult prea mult. Nu am luat in calcul o multime de aspecte. Aspecte care inrautatesc si mai mult situatia.

Marduk, atunci cand spun paraziti si hoti, ma refer inclusiv la unii ca Becali, Patriciu, Basescu, Udrea, Cocos, Antonescu, Ponta, Botezatu, Columbeanu, Mutu, Dragomir, Vanghelie si multi altii, intr-o ordine complet aleatoare, cum mi-a venit sa ii scriu. Nu ma refeream doar la Fane Spoitoru, Camataru, Guta, Salam sau mai stiu eu ce alti asemenea discriminati.

Erwin, cred ca sunt de acord cu tine. Nu inteleg care era in final concluzia. Dar iti dau dreptate in ceea ce ai scris acolo. Ceea ce ma bucura pe mine mai tare este faptul ca aceasta schimbare se produce deja in mod emergent, de jos in sus. Deja schimbarea a ajuns si la noi. Deja comunitatea din Bucuresti s-a dublat in numai 2 luni. Ba mai mult. Au aparut comunitati complet independent de cea in care sunt eu. Asta arata ca lucrurile se misca de la sine. Ca oamenii cauta schimbarea, vad o solutie si se mobilizeaza singuri pentru a face viabila acea solutie. Este o miscare fara lideri, fara organizare, fara statut. Pur si simplu oamenii inteleg necesitatea de a se grupa cu alti oameni care au teluri asemanatoare si fie dera la o comunitate deja existenta, fie isi formeaza ei insisi comunitatile lor.

Leonado, omenirea va supravietui cel mai probabil. Eu am dubii ca va supravietui civilizatia asa cum o stim noi. Cat despre sistemul economic actual, acesta deja se afla in faza decesului.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
goguta
mesaj 8 Mar 2012, 11:26 AM
Mesaj #791


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.116
Inscris: 24 December 08
Forumist Nr.: 12.676



QUOTE(turbo trabant @ 8 Mar 2012, 11:18 AM) *
Tu ai habar cam cat e bugetul sua pe educatie? Zeci de miliarde numai pentru "minister".

Aici nu se includ taxele locale care, ghici ghicitoarea mea, intretin scolile din zonele respective. Alea sunt alte sute de miliarde pe an.

Trollere, eu vorbeam de bani de cheltuit de catre SUA strict in Afganistan, in timpul razboiului localnicilor cu Rusia.
Vezi filmul.
Cat despre buget, am dat link in post, hatere.


--------------------
Analiza stiri
"Stiu ca sunt prost. Dar cand ma uit in jur, prind curaj"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
turbo trabant
mesaj 8 Mar 2012, 11:30 AM
Mesaj #792


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.773
Inscris: 27 December 08
Din: za great milky way
Forumist Nr.: 12.719



QUOTE(goguta @ 8 Mar 2012, 12:26 PM) *
Vezi filmul.

Vezi ca realitatea bate filmul. Daca iti formezi realitatea dupa filme si apoi te miri ca te ia lumea in balon e fix problema ta. Tu chiar nu intelegi ca america <> romania si acolo nu se "trimit bani de la centru" ca in romania?

De fapt asta e problema ta si a altora de pe acest topic. Lentila prin care priviti lumea e deformata. Vreti o lume perfecta, utopica plina de "promisiuni" dar nu puteti/ nu vreti sa intelegeti nici macar lumea actuala in care traiti, lume care e departe de a fi perfecta.

Acest topic a fost editat de turbo trabant: 8 Mar 2012, 11:30 AM


--------------------
Romanii, ca popor, sunt prosti. Nu va chinuiti sa raspundeti, considerati posturile drept opera unui dusman al poporului.

Ba, ia faceti liniste si ordine, ce dreacu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 8 Mar 2012, 11:36 AM
Mesaj #793


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(actionmedia @ 8 Mar 2012, 11:21 AM) *
... atunci cand spun paraziti si hoti, ma refer inclusiv la unii ca Becali, Patriciu, Basescu, Udrea, Cocos, Antonescu, Ponta, Botezatu, Columbeanu, Mutu, Dragomir, Vanghelie si multi altii, intr-o ordine complet aleatoare, cum mi-a venit sa ii scriu. Nu ma refeream doar la Fane Spoitoru, Camataru, Guta, Salam sau mai stiu eu ce alti asemenea discriminati....

Moncher am inteles ce-i cu parazitii si hotii la faceai referire dar Botezatu si Mutu? cu astia ce-avusesi neica? Cat despre ceilalti din lista io zic ca-s paraziti si hoti dar se dau discriminati asa doar sa stie lumea de ei.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
goguta
mesaj 8 Mar 2012, 11:37 AM
Mesaj #794


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.116
Inscris: 24 December 08
Forumist Nr.: 12.676



QUOTE(turbo trabant @ 8 Mar 2012, 11:30 AM) *
Vezi ca realitatea bate filmul. Daca iti formezi realitatea dupa filme si apoi te miri ca te ia lumea in balon e fix problema ta. Tu chiar nu intelegi ca america <> romania si acolo nu se "trimit bani de la centru" ca in romania?

De fapt asta e problema ta si a altora de pe acest topic. Lentila prin care priviti lumea e deformata. Vreti o lume perfecta, utopica plina de "promisiuni" dar nu puteti/ nu vreti sa intelegeti nici macar lumea actuala in care traiti, lume care e departe de a fi perfecta.

Ba fix "de la centru", mai exact de la Congres, a trimis USA 1 miliard $ pentru armament, cadou in Afganistan, iar la sfarsit, cand a cerut respectivul congresman 10 milioane pentru educatia din Afganistan, dupa retragerea rusilor, bineinteles ca nu s-a mai putut.
Si filmul este clar facut dupa cazul real, nu mai trola aiurea ...


--------------------
Analiza stiri
"Stiu ca sunt prost. Dar cand ma uit in jur, prind curaj"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
turbo trabant
mesaj 8 Mar 2012, 11:44 AM
Mesaj #795


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.773
Inscris: 27 December 08
Din: za great milky way
Forumist Nr.: 12.719



QUOTE(goguta @ 8 Mar 2012, 12:37 PM) *
Si filmul este clar facut dupa cazul real

Pai atunci traieste-ti viata dupa filme . smile.gif


--------------------
Romanii, ca popor, sunt prosti. Nu va chinuiti sa raspundeti, considerati posturile drept opera unui dusman al poporului.

Ba, ia faceti liniste si ordine, ce dreacu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 8 Mar 2012, 11:49 AM
Mesaj #796


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(actionmedia @ 8 Mar 2012, 11:21 AM) *
Pe de o parte utilizarea de resurse regenerabile si intr-un ritm care permite regenerarea acestora, iar pe de alta parte reintegrarea in ciclul natural a acelor resruse care nu mai sunt folosite

Pai intr-o mare masura in directia asta ne indreptam. Din ce in ce mai multi oameni recicleaza hartie, plastic, metal; parcurile eoliene se extind, la fel si alte surse de energie regenerabila; masinile, aparatele casnice si industriale consuma din ce in ce mai putin si elimina din ce in ce mai putine deseuri nocive; in lumea civilizata, asta este trendul.

Insa oricat am vrea nu vom consuma doar chestii regenerabile - aluminiul, uraniul, carbunele sau petrolul sunt limitate si la un moment dat se vor termina. Si va trebui sa gasim alternative. Nu este o optiune, este o necesitate si am convingerea ca acest lucru se va intampla "la timp" - adica inainte de exploatarea completa a acelor resurse.

Ti-am spus: tot ce putem face este doar amanarea momentului in care acele resurse se termina, dar pana la urma acest lucru este inevitabil. Schimbarea stilului de viata in sensul sugerat de tine doar muta problema de la, sa zicem, anul 2100 la anul 2200... E drept, inseamna ceva mai mult timp pentru a gasi alte variante, dar asta-i tot. Si cred ca daca nu ne paste un "pericol iminent" nici nu ne batem capul sa gasim solutii...

QUOTE
Nu este ok o asemenea concentrare de putere cum este aceea pe care o au coroporatiile.

Unde este "linia rosie" de la care o astfel de concentrare este periculoasa?

Mie nu mi se pare ca acum corporatiile au putere exagerat de mare. Se supun legilor statelor si legislatiei internationale, sunt amendate drastic atunci cand le incalca, cele mai multe corporatii chiar au un comportament onest - dupa parerea mea.

Fireste, poti sa gasesti contraexemple, asta nu inseamna ca majoritatea nu au un comportament decent pe piata. Eu insumi lucrez in astfel de corporatii de ani de zile... smile.gif

QUOTE
Majoritatea resurselor energetice de pe pamant se "inmultesc". Fie ca vorbim de hrana, lemn de foc, carbuni, petrol, gaze naturale sau alte asemenea. Toate acestea se inmultesc prin aportul energetic furnizat in mod constant de catre soare si in unele cazuri, datorita existentei unor conditii favorabile. Doar că fiecare dintre aceste resurse se "inmultesc" cu o anumita rata. Problema apare atunci cand se consuma mult peste rata respectiva de inmultire.

Bineinteles.

M-am angajat in mod ferm sa nu consum specii aflate in pericol ori pe cale de disparitie. Insa specii care nu au astfel de probleme, voi consuma negresit. Mi se pare cat se poate de onest asa...

QUOTE
Nu mai exista acea interdependenta intre oamei.
Dar asta e un lucru care se poate corecta usor si care sta in puterea fiecarui om sa o faca

Sigur - daca vrea...

Oricare dintre noi are rude, prieteni, colegi, oricine poate intra in contact cu oricine, daca o doreste. Nu vad care este problema. Cine vrea prieteni, este liber sa-si faca oricati. Cine nu, nu-l obliga nimeni.

QUOTE
omenirea va supravietui cel mai probabil. Eu am dubii ca va supravietui civilizatia asa cum o stim noi

Este inevitabil - civilizatia, asa cum o stim noi, nu va exista la infinit. Vom trece la "next level" - asa cum am trecut de la Epoca de Piatra, la Epoca Bronzului, apoi la Epoca Fierului samd

Urmatoarea etapa ar trebui sa fie "civilizatia de tip II" pe scara Kardashev smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 8 Mar 2012, 12:19 PM
Mesaj #797


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(goguta @ 8 Mar 2012, 11:12 AM) *
Bugetul US destinat Apararii este de aproximativ 902.2 mld. $,
La educatie trimit doar 153.1 mld. $


"Trimit" doar 153.1 mld$ la educatie din bugetul federal, pentru ca cea mai mare parte a cheltuielilor din educatie sunt suportate de bugetele locale. Vezi celelalte coloane din link-ul pus de tine.
In final distributia arata cam asa:
- pensii 16%
- sanatate 16%
- educatie 15%
- apărare 14,5%
- asistenta sociala 10,5% (ei l-au numit welfare dar include somaj, indemnizatii pentru mame, locuinte, etc)
- protectie 5% (politie, justitie, pompieri, etc)
- transport 5%
- guvernare - 2%
- dobanzi - 7%
- altele - 9%

Calculele le-am facut dupa totalul estimat cheltuielilor.
Ma si miram sa aloce atat de putin la educatie. Cand educatia este principalul mijloc de manipulare a statului. De fapt guvernul federal aloca putin la educatie, dar de cheltuit se cheltuiesc mult mai multi bani, bani veniti de a bugetele locale.

Partea mult mai interesanta in bugetul respectiv este deficitul bugetar - 1327 mld$. Asta inseamna ca 21% din cheltuielile respective nu sunt acoperite din veniturile de la buget ci din alte surse... imprumuturi spre exemplu? E drept ca daca raportam la PIB, inseamna un deficit mic, nici 1% probabil. Dar daca ne uitam si la datoria publica atunci lucrurile se complica rau. Aproape 20 000 mld$ datorie publica estimata pentru 2012 este mult in conditiile in care PIB-ul pe 2011 a fost estimat la 15 000 mld$.
Cu alte cuvinte SUA e in mare rahat. Si chiar daca se lauda cu crestere economica pe nu stiu ce trimestru, nu ii vad bine in viitorul apropiat. S-ar putea sa se prabuseasca cu zgomot. Iar daca pica SUA, pica toata sandramaua.

Marduk, si Botezatu, si Mutu fac bani pe prostia altora, sunt niste paraziti si lista poate continua. Poti pune toate vedetele care se perinda pe la TV, de la Stefan Banica si pana la Bianca Dragusanu. Unii e drept ca sunt talentati, altii (altele) au diverse "calitati" fizice. Dar asta nu justifica modul in care ei fac banii respectivi. Dupa parerea mea, contributia lor la bunastarea generala este mult supraevaluata. Dar ce sa-io faci. Rechinii mari au nevoie de circari care sa distreze populatia cat timp dau ei loviturile. Asa ca circarii au ajuns sa fie bine platiti.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
turbo trabant
mesaj 8 Mar 2012, 12:23 PM
Mesaj #798


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.773
Inscris: 27 December 08
Din: za great milky way
Forumist Nr.: 12.719



QUOTE(actionmedia @ 8 Mar 2012, 01:19 PM) *
- educatie 15%
- apărare 14,5%

Romania aloca aproximativ la fel pentru aparare si educatie.

http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/f...are-199729.html

Cheltuieli acoperite de la bugetul de stat vor scădea şi la Ministerul Educaţiei ca pondere īn PIB, de la 1,08% (5,53 miliarde lei) īn 2010 la 1,03% din PIB (5,59 miliarde lei) īn 2011 şi va reveni pe creştere īn 2012 (6,4 miliarde lei, 1,08% din PIB) şi īn 2013 (8,4 miliarde lei, 1,29% din PIB).

Ministerul Apărării Naţionale va īnregistra de asemenea o scădere a cheltuielilor de la bugetul de stat, de la 6,59 miliarde lei īn 2010 (1,29% din PIB) la 4,38 miliarde lei īn 2011 (0,80% din PIB), tendinţă care va continua şi īn următorii ani, cānd cheltuielile de la bugetul de stat ale Apărării vor fi limitate la 0,78% din PIB (4,6 miliarde lei) īn 2012 şi la 0,73% din PIB (4,8 miliarde lei) īn 2013.


--------------------
Romanii, ca popor, sunt prosti. Nu va chinuiti sa raspundeti, considerati posturile drept opera unui dusman al poporului.

Ba, ia faceti liniste si ordine, ce dreacu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
goguta
mesaj 8 Mar 2012, 12:33 PM
Mesaj #799


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.116
Inscris: 24 December 08
Forumist Nr.: 12.676



Dar nu despre analize bugetare detaliate discutam eu, ci despre niste probleme globale existente sau nu.
Si depre ce si cum se poate rezolva.


--------------------
Analiza stiri
"Stiu ca sunt prost. Dar cand ma uit in jur, prind curaj"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 8 Mar 2012, 12:35 PM
Mesaj #800


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(abis @ 8 Mar 2012, 11:49 AM) *
Ti-am spus: tot ce putem face este doar amanarea momentului in care acele resurse se termina, dar pana la urma acest lucru este inevitabil. Schimbarea stilului de viata in sensul sugerat de tine doar muta problema de la, sa zicem, anul 2100 la anul 2200... E drept, inseamna ceva mai mult timp pentru a gasi alte variante, dar asta-i tot. Si cred ca daca nu ne paste un "pericol iminent" nici nu ne batem capul sa gasim solutii...
Unde este "linia rosie" de la care o astfel de concentrare este periculoasa?


Nu, nu muta problema. Se ajunge la o stabilitate, la un echilibru dinamic. Un echilibru caracteristic oricarui ecosistem.

QUOTE
Mie nu mi se pare ca acum corporatiile au putere exagerat de mare. Se supun legilor statelor si legislatiei internationale, sunt amendate drastic atunci cand le incalca, cele mai multe corporatii chiar au un comportament onest - dupa parerea mea.


Evident ca se supun legilor. Eu nu vorbesc despre acele corporatii care nu se supun legilor si tratatelor. Eu vorbesc despre acelea care te fura legal si chiar le multumesti ca te-au furat. Pana la urma ele, corporatiile si in general oamenii bogati au puterea de a face legile. Deci se supun unor legi facute chiar de ei.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 8 Mar 2012, 12:36 PM
Mesaj #801


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(actionmedia @ 8 Mar 2012, 12:19 PM) *
Marduk, si Botezatu, si Mutu fac bani pe prostia altora, sunt niste paraziti si lista poate continua. Poti pune toate vedetele care se perinda pe la TV, de la Stefan Banica si pana la Bianca Dragusanu. Unii e drept ca sunt talentati, altii (altele) au diverse "calitati" fizice. Dar asta nu justifica modul in care ei fac banii respectivi. Dupa parerea mea, contributia lor la bunastarea generala este mult supraevaluata

Si dupa parerea mea - insa daca majoritatea este incantata de felul in care Mutu loveste mingea, este normal ca Mutu sa castige multi bani. Pentru noi, cei care nu suntem interesati de Mutu, Banica, Dragusanu samd exista alte optiuni: nu mergem la concertele/meciurile lor, nu urmarim emisiunile TV in care apar, nu cumparam obiectele la care fac reclama samd.

Ce fac altii cu timpul lor liber, cu banii lor, cu resursele lor, este problema lor personala. Daca simt satisfactie urmarindu-i pe sus-mentionatii, este normal sa-i rasplateasca intr-un fel sau altul pentru asta.


QUOTE
In final distributia arata cam asa:
- pensii 16%
- sanatate 16%
- educatie 15%
- apărare 14,5%

Mi-e greu sa apreciez daca 14.5% pentru aparare este mult sau putin. Avand in vedere ce se intampla prin lumea asta, nu pare exagerat de mult...

Acest topic a fost editat de abis: 8 Mar 2012, 12:38 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 8 Mar 2012, 12:53 PM
Mesaj #802


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(abis @ 8 Mar 2012, 12:36 PM) *
Si dupa parerea mea - insa daca majoritatea este incantata de felul in care Mutu loveste mingea, este normal ca Mutu sa castige multi bani. Pentru noi, cei care nu suntem interesati de Mutu, Banica, Dragusanu samd exista alte optiuni: nu mergem la concertele/meciurile lor, nu urmarim emisiunile TV in care apar, nu cumparam obiectele la care fac reclama samd.

Ce fac altii cu timpul lor liber, cu banii lor, cu resursele lor, este problema lor personala. Daca simt satisfactie urmarindu-i pe sus-mentionatii, este normal sa-i rasplateasca intr-un fel sau altul pentru asta.


Asa ziceam si eu, numai ca toti astia sunt platiti si din banii celor care nu merg la concerte, nu urmaresc conertele sau nu cumpara obiecte la care fac reclama (asta ar fi chiar greu de realizat).
Toate sunt interconectate.
De exemplu Mutu este platit de clubul la care joaca.
Clubul face bani din vanzare de bilete la meciuri, obiecte promotionale cu insemnele clubului, publicitate, drepturi de televizare.
Cei care platesc bilete la meciuri sau cumpara obiecte promotionale trebuie sa faca si ei bani din ceva. Altfel cu ce ar plati biletele? Fie ca e instalator, lacatus mecanic sau director de banca, o parte din venitul lui se duce pe mutu, iar el isi obtine acele venituri prestand servicii de care poti beneficia si tu, direct sau indirect.
Televiziunile obtin bani din publicitate
Companiile care fac publicitate pe stadion sau la TV, aduga costurile de publicitate in pretul produselor si serviciilor pe care le vand. Chiar daca nu cumperi niciun produs la care se face reclama pe stadion sau la TV, le cumpara altii, care la randul lor iti vor presta tie servicii. Deci in final, tot ajungi sa ii platesti pe toti cei care au venituri exagerate pentru nimic, doar ca ii platesti pe un circuit mai lung.

Teoretic. Pur teoretic. Daca toate vedetele ar fi platite decent, probabil ca viata ar fi mai ieftina pentru toata lumea.



--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 8 Mar 2012, 12:58 PM
Mesaj #803


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(actionmedia @ 8 Mar 2012, 12:19 PM) *
.... Botezatu, si Mutu fac bani pe prostia altora, sunt niste paraziti si lista poate continua....Rechinii mari au nevoie de circari care sa distreze populatia cat timp dau ei loviturile. Asa ca circarii au ajuns sa fie bine platiti.

Moncher, dumneata lovesti una din componentele de baza ale capitalismului, exploatarea prostiei. Totusi Botezatu produce ceva, chiloti, lenjerie, deci ar fi util societatii chiar si dupa colapsul mondial, sau estimezi ca vom trece la folosirea frunzelor pe post de lenjerie?


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 8 Mar 2012, 01:03 PM
Mesaj #804


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(Marduk @ 8 Mar 2012, 12:58 PM) *
Moncher, dumneata lovesti una din componentele de baza ale capitalismului, exploatarea prostiei. Totusi Botezatu produce ceva, chiloti, lenjerie, deci ar fi util societatii chiar si dupa colapsul mondial, sau estimezi ca vom trece la folosirea frunzelor pe post de lenjerie?


Pai eu cred ca ne putem lipsi totusi de marca Botezatu. Deci ar fi ceva intre. Chiloti no-name. De ce sa platesc 10 sau 20 sau 50 lei in plus pe chiloti doar pentru ca sunt Botezatu? blink.gif


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 8 Mar 2012, 01:15 PM
Mesaj #805


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(actionmedia @ 8 Mar 2012, 12:53 PM) *
Chiar daca nu cumperi niciun produs la care se face reclama pe stadion sau la TV, le cumpara altii, care la randul lor iti vor presta tie servicii.

Inteleg argumentul tau: daca ei nu ar da bani pe prostii, serviciile lor ar fi mai ieftine si eu as plati mai putin.

Da, poate ca asa e.

Insa nu am niciun control asupra modului in care altii aleg sa isi directioneze resursele. Nici ei nu au control asupra modului in care aleg eu sa imi folosesc resursele. Poate ca daca eu nu as merge la opera sa zicem si serviciile pe care le prestez eu lor ar fi mai ieftine... Deci situatia este oarecum echivalenta. Suntem interconectati, este firesc sa fie asa.


QUOTE
Daca toate vedetele ar fi platite decent, probabil ca viata ar fi mai ieftina pentru toata lumea

Probabil. Cu cat mai ieftina, nu stiu.

Insa o "vedeta" poate, lovind o data o minge, sa aduca un moment de fericire in viata a milioane de oameni. Cati dintre noi pot aduce aceeasi fericire in randul atator de multi semeni?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

24 Pagini V  « < 21 22 23 24 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 11:33 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman