HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

2 Pagini V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Poate Fi Invatat Adevarul?
Mihai
mesaj 30 Jul 2008, 12:01 AM
Mesaj #1

Gazda Hanului

Grup: Admin
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1

O intrebare la care s-a straduit sa raspunda Socrate, careia Kierkegaard ii dedica un intreg Proiect de gandire, care a starnit interesul a numerosi filosofi: putem invata adevarul?

Pentru a analiza in ce masura poate fi acesta invatat, Kierkegaard analizeaza mai multe ipostaze: starea precedenta, cand cautatorul nu poseda adevarul, nici chiar sub forma de nestiinta. Ipostaza invatatorului, ce poate deveni ocazia ce-l face pe invatacel sa-si aminteasca faptul ca el este neadevarul. Similar cu trezirea din pacat, dupa cum subliniaza filosoful:
Invatatorul este deci tocmai zeul care, actionand drept ocazie, ocazioneaza sa i se aminteasca invatacelului ca este neadevarul, si din propria lui vina. Cum sa numim insa aceasta stare, de a fi neadevarul si de a fi din propria-i vina? Haideti sa o numim "pacat".

Cea de-a treia ipostaza este a discipolului, care poate deveni, prin primirea adevarului, un "om nou".

Revenind asadar la intrebarea din topic: credeti ca poate fi invatat adevarul? In ce masura este deschis / accepta omul sa invete adevarul?

Kierkegaard se rezuma la a sublinia ca ar fi inacceptabil sa-i ceri unui om sa descopere singur ca nu exista...

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
tikky
mesaj 30 Jul 2008, 12:11 AM
Mesaj #2

Domnitor

Grup: Membri
Inscris: 16 September 05
Forumist Nr.: 6.952

Omul tot timpul invata adevarul... numai ca adevarul acesta este si el relativ.

--------------------
I'm a superbutterfly, and superbutterflies don't cry!

+Quote Post
axel
mesaj 30 Jul 2008, 12:12 AM
Mesaj #3

Domnitor

Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899

Ca sa aiba macar sens sa-ti pui astfel de probleme, tu trebuie sa fii de parere ca tot ce face sistemul educational este sa invete pe oameni minciuni. Tot ce scrie in carti este o minciuna. Tot ce oamenii comunica unul altuia sub forma de cunostinte este de asemenea o minciuna.

--------------------
Azi avem.

+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 30 Jul 2008, 12:12 AM
Mesaj #

ContextuALL

Quote Post
Mihai
mesaj 30 Jul 2008, 12:16 AM
Mesaj #4

Gazda Hanului

@axel: sau poate ca e suficient sa-ti pui problema ca sistemul educational de care amintesti le prezinta oamenilor doar o mica parte din ce inseamna adevarul.

--------------------

+Quote Post
axel
mesaj 30 Jul 2008, 12:33 AM
Mesaj #5

Domnitor

Deci cand zici "adevarul" te refereai mai mult la "totul" (sau "tot adevarul").

Daca tu cauti un adevar holistic, cauta in continuare ohyeah.gif

--------------------
Azi avem.

+Quote Post
abis
mesaj 30 Jul 2008, 12:36 AM
Mesaj #6

Cronicar

Grup: Moderator
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507

QUOTE(Mihai @ 30 Jul 2008, 01:16 AM) *
sistemul educational de care amintesti le prezinta oamenilor doar o mica parte din ce inseamna adevarul.

Pai da - dar nici nu poate altfel. Cunoaste cineva tot adevarul?

--------------------
Asa ca, daca toata lumea ar fi bolnava sau nebuna, iar numai doi sau trei ar ramane sanatosi sau cu mintea intreaga, acestia din urma ar ajunge sa fie socotiti bolnavi sau nebuni, iar nu ceilalti (Aristotel)

+Quote Post
Mihai
mesaj 30 Jul 2008, 12:37 AM
Mesaj #7

Gazda Hanului

Ma refer la adevarul de dincolo de stiinta.

Pai da - dar nici nu poate altfel. Cunoaste cineva tot adevarul?

Poate invata cineva adevarul? Tot adevarul?

--------------------

+Quote Post
abis
mesaj 30 Jul 2008, 12:58 AM
Mesaj #8

Cronicar

Din moment ce nimeni nu poate cunoaste tot adevarul, rezulta ca nici nu-l poate invata. Ce inseamna "adevarul de dincolo de stiinta"?

--------------------
Asa ca, daca toata lumea ar fi bolnava sau nebuna, iar numai doi sau trei ar ramane sanatosi sau cu mintea intreaga, acestia din urma ar ajunge sa fie socotiti bolnavi sau nebuni, iar nu ceilalti (Aristotel)

+Quote Post
Mihai
mesaj 30 Jul 2008, 01:13 AM
Mesaj #9

Gazda Hanului

E atat de evidenta afirmatia ca "nimeni nu poate cunoaste tot adevarul"? smile.gif

--------------------

+Quote Post
abis
mesaj 30 Jul 2008, 01:15 AM
Mesaj #10

Cronicar

Fie si numai pentru ca memoria noastra are o capacitate limitata. wink.gif

--------------------

+Quote Post
Mihai
mesaj 30 Jul 2008, 01:27 AM
Mesaj #11

Gazda Hanului

Ai cunoscut vreun om cu eroare de scriere la memorie pentru ca era plina? biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
abis
mesaj 30 Jul 2008, 01:38 AM
Mesaj #12

Cronicar

Nu este relevant daca am cunoscut sau nu. Asa as putea sa te intreb si eu daca ai cunoscut pe cineva in stare sa retina toate propozitiile adevarate....

--------------------

+Quote Post
Catalin
mesaj 30 Jul 2008, 07:14 AM
Mesaj #13

Filosof boem

Inscris: 10 July 03
Forumist Nr.: 445

Kierkegaard e cam depasit pentru o astfel de intrebare. Trebuie sa ne uitam prin secolul XX la proiectele de fundamentele logicii ale lui Rusell si Hilbert.

In primul rand, sper ca e clar ca exista o infinitate de adevaruri. Daca nu e clar, ganditi-va ca pentru fiecare numar natural x, propozitia "x este numar natural" este adevarata si sunt o infinitate de numere naturale. Deci din start putem renunta la ideea de a cunoaste tot adevarul in acelasi timp. Chiar daca n-am vazut oameni cu memory overflow, e de bun simt sa presupunem ca memoria noastra este, totusi, finita. Insa se poate pune o alta problema: dandu-ni-se o propozitie P putem sa ii deducem adevarul plecand de la niste principii/axiome de baza (eventual in timp util)? Daca raspunsul ar fi "da", atunci e ca si cum am sti tot adevarul.

Din pacate, raspunsul la aceasta intrebare este "nu" in mod demonstrabil. Demonstratia ii apartine lui Godel si poarta numele de teorema de incompletitudine. Ce a demonstrat Godel este ca nu putem sti in felul de mai sus tot adevarul nici macar despre niste obiecte atat de simple cum sunt numerele naturale. Oricum ne alegem principiile de baza, fie vom deduce neadevaruri, fie vor exista propozitii adevarate nedeductibile.

In concluzie, nu putem cunoaste adevarul nicicum. smile.gif

--------------------
There is a single light of science. And to brighten it anywhere is to brighten it everywhere - Isaac Asimov

+Quote Post
marduk
mesaj 30 Jul 2008, 08:04 AM
Mesaj #14

Domnitor

Inscris: 9 December 06
Din: Undeva in acest univers.
Forumist Nr.: 9.062

Cred ca putem invata doar caile care duc la cautarea adevarului si dorinta de a gasii adevarul. Lucrul cel mai important pe care il putem invata este de a deosebi adevarul de neadevar, realul de ireal, etc. Subscriu celor scrise de Catalin, adevarul pur nu-l vom cunoaste niciodata, toata cunoasterea noastra are la baza interpretari ale fenomenelor si experientelor traite de noi, ipoteze si teorii despre care vom afla intodeauna ca pot fi reintregite si reformulate.

--------------------
Cunoasterea omului, este inceputul perfectiunii. Cunoasterea Divina, este implinirea perfectiunii.

VOTATI: www.new7wonders.com/nature/en/vote_on_nominees, P.N.RETEZAT, O MINUNE A LUMII NATURALE.

+Quote Post
Amenhotep
mesaj 30 Jul 2008, 11:30 AM
Mesaj #15

Cronicar

Inscris: 16 June 04
Forumist Nr.: 3.862

QUOTE(Mihai @ 30 Jul 2008, 01:01 AM) *
credeti ca poate fi invatat adevarul?

Şi eu cred că, dacă prin „adevărul” înţelegem „tot adevărul”, atunci răspunsul la prima întrebare este: omul nu poate dobândi (nici prin învăţare, nici altfel) tot adevărul.

Dacă însă prin „adevărul” înţelegem „nişte adevăr, ceva adevăr”, atunci cred că omul poate dobândi o oarecare „cantitate” de adevăr. Inclusiv prin învăţare.

Observaţie: folosirea termenului „învăţare” mi se pare... ciudată. Pentru că sunt o mulţime de adevăruri pe care nu le înveţi. (Un singur exemplu: vine cineva şi-i spune unui om „A murit mătuşa Mariana” -- presupunând că chiar aşa e, se cheamă că omul a învăţat acest adevăr? Ar fi o contorsionare a limbii să folosim o asemenea exprimare... Iată deci că se poate să ajungi în posesia adevărului şi altfel decât prin procesul de învăţare.)

Aşadar, cred că întrebarea trebuie reformulată în termeni mai generali: Credeţi că omul poate dobândi adevărul?

QUOTE(Mihai @ 30 Jul 2008, 01:01 AM) *
In ce masura este deschis / accepta omul sa invete adevarul?

Eu cred că într-o mare măsură. Avem o predispoziţie genetică să valorizăm pozitiv adevărul (să-l căutăm, să vrem să-l aflăm -- prin învăţare sau altfel). Pentru că de regulă adevărul ne este util, ne ajută. Cei ce au avut o predispoziţie contrară (de a se ataşa mai mult de neadevăruri decât de adevăruri) nu prea au ajuns să lase urmaşi care să le moştenească respectivul apetit...

a

--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.

+Quote Post
abis
mesaj 30 Jul 2008, 11:36 AM
Mesaj #16

Cronicar

QUOTE(Amenhotep @ 30 Jul 2008, 12:30 PM) *
Avem o predispoziţie genetică să valorizăm pozitiv adevărul (să-l căutăm, să vrem să-l aflăm -- prin învăţare sau altfel). Pentru că de regulă adevărul ne este util, ne ajută. Cei ce au avut o predispoziţie contrară (de a se ataşa mai mult de neadevăruri decât de adevăruri) nu prea au ajuns să lase urmaşi care să le moştenească respectivul apetit...

Aici da-mi voie sa te contrazic. Sunt multi, chiar majoritatea, cei care au o predispozitie pentru a se atasa de credinte religioase. Cum niciuna dintre religii nu detine majoritatea absoluta din populatia globului, rezulta ca, oricare dintre religii ar fi cea adevarata, majoritatea se ataseaza de religii false.

--------------------

+Quote Post
axel
mesaj 30 Jul 2008, 11:38 AM
Mesaj #17

Domnitor

QUOTE(Amenhotep @ 30 Jul 2008, 12:30 PM) *
Observaţie: folosirea termenului „învăţare" mi se pare... ciudată. Pentru că sunt o mulţime de adevăruri pe care nu le înveţi. (Un singur exemplu: vine cineva şi-i spune unui om „A murit mătuşa Mariana" -- presupunând că chiar aşa e, se cheamă că omul a învăţat acest adevăr? Ar fi o contorsionare a limbii să folosim o asemenea exprimare... Iată deci că se poate să ajungi în posesia adevărului şi altfel decât prin procesul de învăţare.)

Aici tu atingi diferenta intre informatie (information) si cunostinte (knowledge), nu?

--------------------
Azi avem.

+Quote Post
jet li
mesaj 30 Jul 2008, 11:43 AM
Mesaj #18

Dregator

Inscris: 31 January 04
Din: ae
Forumist Nr.: 2.045

Then the Buddha himself gave the answer: "You should answer them: it is to understand things that should be fully understood that we lead a spiritual life under the Buddha. So what things should be fully understood? They are the five aggregates of clinging: material form, feeling, perceptions, mental formations and consciousness."
From this incident we can see that the path laid down by the Buddha is essentially a path of understanding. The understanding aimed at is not merely conceptual knowledge or a collection of information. Rather, it is an insight into the true nature of our existence. This understanding brings liberation, the release of the mind from all bonds and fetters and issues in the cessation of suffering (Dukkha).
The Buddha offers us the teachings (Dhamma) as a search light that we can focus on our own experience, in order to understand it in correct perspective. To understand our experience or our existence, involves two steps:

We have to look into the makeup of our being to see what our existence consists of, we have to take it apart mentally, to see how it works, then put it together again and see how it holds together.
We have to examine our experience in order to discover its most pervasive features, the universal characteristics of phenomena

http://buddhism.kalachakranet.org/behaviour.html

Fiecare lucru din jurul nostru contine adevarul complet, si il putem afla daca il studiem cu atentie. Totul e o forma a "adevarului"

Acest topic a fost editat de jet li: 30 Jul 2008, 11:58 AM

--------------------
"When the last tree is cut down, the last fish eaten and the last stream poisoned, then you will realize that you cannot eat money." ~ Cree Indian proverb

"He must be cut off from the past. . . because it is necessary for him to believe that he is better off than his ancestors and that the average level of material comfort is constantly rising."
--George Orwell, 1984

+Quote Post
Amenhotep
mesaj 30 Jul 2008, 03:14 PM
Mesaj #19

Cronicar

Inscris: 16 June 04
Forumist Nr.: 3.862

QUOTE(abis @ 30 Jul 2008, 12:36 PM) *
Sunt multi, chiar majoritatea, cei care au o predispozitie pentru a se atasa de credinte religioase. Cum niciuna dintre religii nu detine majoritatea absoluta din populatia globului, rezulta ca, oricare dintre religii ar fi cea adevarata, majoritatea se ataseaza de religii false.

Aşa este. Dar asta nu contrazice ce am spus eu: că înclinaţia omului înspre aflarea adevărului e mai degrabă mare decât mică.

Ce înseamnă în fond „înclinaţie către adevăr”? S-o luăm prin analogie -- ce înseamnă (la vieţuitoare în general) „înclinaţie/apetit pentru lumină”? Înseamnă că luăm o vieţuitoare, îi dăm diferite adevăruri/lumini şi vedem cum se comportă, dacă-i place sau nu. Când, în urma unor astfel de studii, vine cineva şi zice „Floarea soarelui manifestă o mare înclinaţie/dragoste faţă de lumină (în comparaţie cu cârtiţa, de exemplu)”, contra-argumentul „Păi da, dar jumătate din viaţă şi-o petrece în întuneric! Deci nu prea iubeşte lumina...” nu-i valabil.

De fapt, o şi mai bună analogie ar fi cu o clasă de elevi excepţionali, supra-dotaţi, foarte buni. Afirmaţia „Aceşti elevi au o mare înclinaţie înspre a lua note bune: media generală a notelor fiecăruia este peste 9” poate fi riguros adevărată chiar dacă majoritatea respectivilor elevi ar avea 5 la Educaţie Fizică, să zicem. La fel şi cu dragostea omului faţă de adevăr: ea poate fi în general mare chiar dacă pe un anume subiect particular oamenii eşuează consecvent. Asta pentru că „înclinaţie statistică înspre” nu înseamnă „garanţie 100% că”.

În fond, să ne imaginăm o