HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

 
Reply to this topicStart new topic
> Sanâtana Dharma, Tradiţia Primordială
shapeshifter
mesaj 11 Sep 2006, 04:29 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



Noţiunea ,,Sanâtana Dharma” nu are echivalent exact în Occident, deoarece nu există termeni exacţi de echivalare a acestei noţiuni. Dar probabil cea mai apropiată tălmăcire ar fi ,,Sophia Perennis”.
Cei care au studiat metafizica orientală au recunoscut în Sanâtana Dharma învăţătura spirituală primordială a omenirii, o învăţătură capabilă să arunce o lumină şi să ilumineze esenţa oricărei alte Tradiţii. Sanâtana Dharma înseamnă Tradiţia Primordială. Unii au tradus SANÂTANA DHARMA prin ,,Legea Etern㔠dar această traducere naşte confuzii deoarece ,,Lege” aici ar trebui să trimită la acea Ordine Cerească, Universală şi nu la conceptul de lege făcută de om. Pe de altă parte nici cuvântul ,,etern” nu este prea fericit ales, deoarece eternitatea aici ar trebui înţeleasă ca ceva ce subzistă fiecărei Manvantara (durata manifestării unei umanităţi terestre).

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 11 Sep 2006, 04:31 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 19 Sep 2006, 01:57 PM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



Sanâtana (al cărui echivalent latin e ,,perennis”) înseamnă ,,perenitate” sau perpetuitate şi nu eternitate. Termenul Sanâtana implică ideea de durată, pe când eternitatea este în esenţă ,,non-durata”. Aici Sanâtana se referă la ,,ciclicitate”, la ceea ce subzistă în mod constant de la începutul până la sfârşitul unui ciclu (Manvantara).
Sanâtana mai are sensul de ,,primordial”, pentru că perpetuu nu poate fi decât ceea ce urcă la originea însăşi a ciclului. Această perpetuitate, care implică în mod necesar o stabilitate, nu trebuie confundată cu eternitatea, totuşi această perpetuitate este ca un REFLEX (în condiţiile lumii noastre) AL ETERNITĂŢII ŞI IMUABILITĂŢII ce aparţin principiilor înseşi a căror expresie este Sanâtana Dharma în raport cu acestea.
Cuvântul Dharma provine din rădăcina dhri – a purta, a sprijini, a susţine, a menţine – el desemnează înainte de toate, un principiu de conservare a fiinţelor, un principiu de stabilitate. Rădăcina dhri este aproape identică cu dhru din care derivă dhruva - ,,polul”, aceasta se referă la ideea de ,,pol” sau ,,axă” a lumii manifestate. Acesta este sensul profund al noţiunii de Dharma: ceea ce rămâne invariabil în centrul revoluţiilor tuturor lucrurilor şi reglează cursul schimbării prin chiar faptul că nu participă la el.
,,Legea” sau ,,norma” lui Manu (Mânava-Dharma) este Inteligenţa cosmică ce reflectă Voinţa divină şi exprimă Ordinea universală. Sanâtana Dharma cuprinde principial toate ramurile activităţii umane care sunt ,,transformate” prin aceasta deoarece ele participă la caracterul ,,non-uman” inerent oricărei tradiţii, constituind esenţa tradiţiei ca atare.
Sanâtana Dharma este deci opusul ,,umanismului”, al cărui punct de vedere pretinde să reducă totul la nivel pur uman, identic în fond punctului de vedere profan. Deci Sanâtana Dharma este Tradiţia Primordială care singură subzistă fără întrerupere şi neschimbată de-a lungul întregului Manvantara şi posedă astfel perpetuitatea ciclică, deoarece chiar primordialitatea sa o sustrage vicisitudinilor epocilor succesive, fiind singura care poate fi privită ca veritabil şi deplin integrală.
Ca urmare a mersului descendent al ciclului (Manvantara) şi a întunecării spirituale ce a rezultat de aici, Tradiţia Primordială a ajuns ascunsă şi inaccesibilă umanităţii de rând, Sanâtana Dharma sau Tradiţia Primordială este sursa primă şi fondul comun al tuturor formelor tradiţionale particulare care provin din ea prin adaptare la condiţiile speciale ale cutărui popor sau epoci dar nici una nu trebuie identificată cu însuşi Sanâtana Dharma.
ORICE TRADIŢIE ORTODOXĂ ESTE UN REFLEX, UN ,,SUBSTITUT” AL TRADIŢIEI PRIMORDIALE. Prin măsura în care o permit circumstanţele contingente, astfel încât, dacă nici o tradiţie nu este Sanâtana Dharma, fiecare tradiţie îl reprezintă totuşi cu adevărat pentru cei ce aderă şi participă la ea efectiv, deoarece aceştia nu pot ajunge la Sanâtana Dharma decât prin intermediul tradiţiei lor.
Toate aceste forme tradiţionale sunt conţinute principial în Sanâtana Dharma, fiind adaptări regulate şi legitime ale acestuia. Toate conţin Sanâtana Dharma ca pe ceea ce există în ele mai interior şi mai ,,central”, toate fiind nişte voaluri ce ascund Sanâtana Dharma şi nu-l lasă pe acesta să transpară decât într-un mod atenuat şi mai mult sau mai puţin parţial.
Acest lucru fiind adevărat pentru toate formele tradiţionale, este o mare eroare să se asimileze pur şi simplu Sanâtana Dharma cu o formă particulară tradiţională, cum ar fi de exemplu tradiţia hindusă. Totuşi Sanâtana Dharma apare legată în mod special de tradiţia hindusă deoarece aceasta este, dintre toate formele tradiţionale vii în prezent, cea care derivă în modul cel mai direct din Sanâtana Dharma, aşa de direct încât este într-un fel continuarea în exterior a acestuia, şi care îi dă o descriere mai completă decât toate formele tradiţionale ce s-ar putea găsi în altă parte, participând astfel într-un grad mai înalt decât toate celelalte la perpetuitatea Sanâtana Dharma-ei.
Tradiţia hindusă şi cea islamică sunt singurele care afirmă în mod explicit validitatea tuturor celorlalte tradiţii ortodoxe şi acest lucru asta nu este întâmplător: ele sunt prima şi ultima tradiţie din cursul actualului ciclu (Manvantara), ele trebuind să integreze deopotrivă, deşi în moduri diferite, toate acele forme tradiţionale produse în intervalul ciclului, pentru a face posibilă ,,întoarcerea la origini” prin care sfârşitul unui ciclu ca trebui să-şi întâlnească începutul şi, în punctul de plecare al unui nou ciclu (Manvantara), va manifesta din nou la exterior adevăratul Sanâtana Dharma.

http://www.religioperennis.org
http://www.sophia-perennis.com/
http://seriousseekers.com/

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 19 Sep 2006, 06:29 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 22 Sep 2006, 02:49 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



e păcat ca acest topic nu vă interesează.. aici e vorba despre adevărata metafizică, despre metafizica pură.. despre realizarea metafizică, despre etapele realizării acesteia, despre teoria stărilor fiinţei.. e păcat.. adevărata metafizică trebuie căutată în Orient, Occidentul a piedut legătura cu adevărata metafizică.. Aristotel considera metafizica drept cunoaşterea fiinţei ca fiinţă.. Aristotel a avut o metafizică incompletă, el identifica cunoaşterea fiinţei cu ontologia.. nu a sesizat demersul care duce la realizarea metafizică.. Occidentul s-a limitat foarte mult în ceea ce priveşte cunoaşterea metafizică, care este o cunoaştere non-umană.. Realizarea metafizică nu înseamnă producerea a ceva ce n-a existat înainte, ci dobândirea conştiinţei a ceea ce este, într-un mod permanent şi imuabil, în afara oricărei succesiuni temporale, deoarece toate stările fiinţei sunt în perfectă simultaneitate în eternul prezent..

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 22 Sep 2006, 03:00 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 22 Sep 2006, 02:49 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
axel
mesaj 22 Sep 2006, 06:14 PM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (shapeshifter @ 22 Sep 2006, 04:49 PM)
e păcat ca acest topic nu vă interesează..

blink.gif


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
flori
mesaj 22 Sep 2006, 07:41 PM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.024
Inscris: 6 September 04
Din: somewhere over the rainbow...
Forumist Nr.: 4.413



shapeshifter, pe mine chiar ma intereseaza foarte mult...am inteles ca ar fi niste metode, sa-ti pastrezi sau sa ajungila o sanatate perfecta dar s-ar putea sa ne explici ceva mai pe scurt si mai simplu ca eu ma imbolnavesc numai citind toata istoria asta complicata! Pe bune daca ai studiat chestia asta ar fi foarte dragut din partea ta sa ne spui si noua secretul dar te rog pe scurt si simplu! Daca se poate...Multumesc! smile.gif


--------------------
Nu anii din viata mea sint importanti ci viata din anii mei...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 22 Sep 2006, 09:55 PM
Mesaj #6


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE (shapeshifter @ 22 Sep 2006, 03:49 PM)
E păcat ca acest topic nu vă interesează... [...] cunoaşterea metafizică, care este o cunoaştere non-umană...

Păi poate asta e problema: Hanu Ancuţei este un forum pentru oameni...

QUOTE (flori @ 22 Sep 2006, 08:41 PM)
Shapeshifter, pe mine chiar ma intereseaza foarte mult... am inteles ca ar fi niste metode, sa-ti pastrezi sau sa ajungi la o sanatate perfecta

O sugestie foarte bună: mutarea acestui topic la Corpul Uman - Sănătate şi Mister! smile.gif

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 23 Sep 2006, 10:47 AM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



Ai folosit cuvantul metafizica de 10 ori in 8 randuri... foarte interesant.

Aici nu e vorba de interes, ci de utilitate. Pentru multi oameni chestiile astea sunt doar niste povesti. Daca pe tine te intereseaza asa de mult, ok, dar nu incerca asa de tare sa convingi pe toata lumea. Nimeni nu incearca sa te converteasca pe tine...

Acest topic a fost editat de Blakut: 23 Sep 2006, 10:48 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
entropy
mesaj 27 Sep 2006, 06:43 PM
Mesaj #8


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 212
Inscris: 22 September 06
Forumist Nr.: 8.705



"Sanâtana (al cărui echivalent latin e ,,perennis”) înseamnă ,,perenitate” sau perpetuitate "

...smântana,perenis,"perpetuitate" lol!...

[EDITAT. Off topic.]

Cand cuvintele "suflet","spirit","dumnezeu" se vor odihni in aceeasi groapa cu "totem","tabu","zeus" abia atunci vom avea parte de discutii interesante,sincere si inteligente despre cat de ignoranti suntem,despre necunoscut...

zic si io...

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 4 Oct 2006, 11:01 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
entropy
mesaj 2 Oct 2006, 04:23 PM
Mesaj #9


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 212
Inscris: 22 September 06
Forumist Nr.: 8.705



[EDITAT. Off topic.]

iti recomand o incercare mai modesta dar mai realista de a aborda Constiinta
Un limbaj academic e mai rezonabil,mai eficient si mai sanatos pentru gandire decat unul mistic.

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 4 Oct 2006, 11:03 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 2 Oct 2006, 04:33 PM
Mesaj #10


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



eu îţi recomand altceva.. să stărui în ,,eu sunt", el e singurul ce-ţi va da ceea ce nici un om de ştiinţă sau cine vrei tu nu poate..
Te-ai ataşat de necesitatea unei dovezi şi ai nevoie de mărturie, o autoritate. Încă îţi imaginezi că trebuie să ţi se arate adevărul şi să ţi se spună: ,,uite, aici e adevărul". Lucrurile nu stau aşa. Adevărul nu e rezultatul unui efort, capătul unui drum. El este aici şi acum, chiar în setea ta de adevăr şi în căutarea însăşi. El este mai aproape decât mintea şi trupul, mai aproape decât senzaţia ,,eu sunt". Tu nu-l vezi fiindcă priveşti prea departe de tine însuţi, în afara fiinţei tale profunde. Ai făcut din adevăr un obiect şi ceri cu insistenţă dovezi şi probe conforme cu normele tale, care se pot aplica numai lucrurilor şi gândurilor.

Btw dacă vrei ceva serios şi nu jucărele a la Dennett citeşte-l pe tătucul Henry Stapp..
http://www.amazon.com/Matter-Quantum-Mecha...ie=UTF8&s=books
http://www-physics.lbl.gov/~stapp/

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 2 Oct 2006, 04:39 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 2 Oct 2006, 04:38 PM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (shapeshifter @ 2 Oct 2006, 05:33 PM)
Btw dacă vrei ceva serios şi nu jucărele a la Dennett citeşte-l pe tătucul Henry Stapp

Eu sunt doar curios dupa ce criterii de evaluare stabilesti ce e serios si ce nu? Eu nu l-am citit pe nici unul, dar intreb si eu, care ar fi criteriile. De ce unul e serios, iar celalalt nu?


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 2 Oct 2006, 04:40 PM
Mesaj #12


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



pentru că Stapp îl desfiinţează pe Dennett.. citeşte cartea asta:
http://www.buybooks.ro/carti/Stiinte/Stiin...a_cuantica.html


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 2 Oct 2006, 04:42 PM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (shapeshifter @ 2 Oct 2006, 05:40 PM)
pentru că Stapp îl desfiinţează pe Dennett.

Asta nu e un criteriu. De exemplu Vadim Tudor ii desfiinteaza pe toti ceilalti politicieni. Asta il face pe Vadim Tudor mai serios decat ceilalti?



--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 2 Oct 2006, 04:50 PM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



citeşte-l pe Stapp să-i vezi cât de slab e Dennett, deşi are pe ici pe colo şi idei bune..
Stapp foloseşte argumente când îl combate pe Dennett..

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 2 Oct 2006, 04:51 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
entropy
mesaj 2 Oct 2006, 04:50 PM
Mesaj #15


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 212
Inscris: 22 September 06
Forumist Nr.: 8.705



Stapp,Bohm si altii de genul lor se indeparteaza prea mult de metoda stiintifica si speculeaza mult in detrimentul stiintei in general si al mecanicii cuantice in particular. Amestecarea fizicii cuantice cu "intelepciunea" extrem orientala e ispititoare si din pacate a ajuns sa fie o moda printre "inteleptii super-profunzi" contemporani.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 2 Oct 2006, 04:58 PM
Mesaj #16


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



eşti greşit man.. Stepp e CEL MAI TARE!!!
rolleyes.gif

lasă topicul ăsta celor care ştiu ce-i aia metafizică pură.. aici nu e vorba de Dennett sau alţii de genul ăsta..
iniţierea şi contrainiţierea nu e pentru oricine..

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 2 Oct 2006, 05:02 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 2 Oct 2006, 05:01 PM
Mesaj #17


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (shapeshifter @ 2 Oct 2006, 05:50 PM)
citeşte-l pe Stapp să-i vezi cât de slab e Dennett, deşi are pe ici pe colo şi idei bune..

rofl.gif
Hai mai shape, pai tu imi spui sa il evaluez pe Dennett din perspectiva lui Stapp... Eu zic ca cel mai corect ar fi sa ii citim pe amandoi si sa avem niste criterii de evaluare.
Eu te-am intrebat de criterii. Tu imi spui ca unul il desfiinteaza pe celalalt si de aia primul e mai serios. Nu asta nu e un criteriu valid, ti-am mai spus.
Astept sa vad niste criterii valide.

QUOTE
Stapp foloseşte argumente când îl combate pe Dennett..


rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Nu am mai ras asa tare de mult.
Evident ca foloseste argumente. Si Vadim Tudor foloseste argumente atunci cand combate alti politicieni. Nici asta nu este un criteriu de evaluare.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 2 Oct 2006, 05:28 PM
Mesaj #18


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Am citit ce s-a scris pina acum , dar as vrea sa nu analizati unii termeni .. asa la nimereala ... sau desprinsi din context .
In limba sanscrita cuvintul dharma poate avea sensuri multiple : ordine , lege , dreptate , adevar ,disciplina , moralitate .
In acelasi timp trebuie sa luam in considerare si termenul adharma , care inseamna dezordine , injustitie , minciuna , incalcarea legii , imoralitate .

Lupta dintre Dharma si Adharma sta la baza preceptelor etice ale hinduismului .
Aceste precepte sunt niste legi laice , in esenta lor . Hinduistii , ei insisi , recunosc aceasta laicitate .
La ora actuala un nou curent , adica neo-hinduismul , a inceput revehicularea acestor percepte .

In fond Dharma si Adharma reprezinta lupta dintre bine si rau , intuneric si lumina , justitie si injustitie , moralitate si imoralitate ... la persani a ajuns sub forma de Ormuzd /Ahuramazda si Ahriman /Spirit rau .

Sanatana Dharma inseamna reinstaurarea dreptatii , a legilor , a adevarului ... si nu are nici pe departe conotatiile mistico-religioase pe care incearca unii sa le ataseze acestui concept .
Poate ne e greu sa credem ca religiile orientale au fundamente laice foarte solide . smile.gif

Misticismul a fost adaugat ulterior , cu trecerea anilor ...

Acest topic a fost editat de exergy33: 2 Oct 2006, 07:31 PM


--------------------
*_*_*

Pierdut ßn Geometria Uitării
Căutùnd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
flori
mesaj 2 Oct 2006, 06:24 PM
Mesaj #19


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.024
Inscris: 6 September 04
Din: somewhere over the rainbow...
Forumist Nr.: 4.413



exergy33 thumb_yello.gif multumesc! M-ai scos din ceata...Acum inteleg si eu nitel despre ce-i vorba desi banuiam ceva!


--------------------
Nu anii din viata mea sint importanti ci viata din anii mei...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 3 Oct 2006, 01:13 PM
Mesaj #20


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



Flori nu ştiu dacă exergy te-a scos sau te-a băgat mai rău în ceaţă.. am mai spus că orice tradiţie este o continuare ,,în afară" a Sanâtana Dharma.. cei care văd în dharma doar nişte reguli profane asupra a cum trebuie să funcţioneze umanitatea, nu văd mai nimic din semnificaţia profundă a Sanâtana Dharma..

Ştiinţa este cunoaşterea raţională, discursivă, totdeauna indirectă, o cunoaştere prin reflectare, metafizica este cunoaşterea supra-raţională, intuitivă şi imediată. Această intuiţie intelectuală pură, în lipsa căreia nu există metafizică adevărată, nu înseamnă intuiţie în sensul în care e înţeleasă de majoritatea filozofilor contemporani, deoarece aceasta este infra-raţională. Există o intuiţie intelectuală şi una sensibilă: una este dincolo de raţiune, cealaltă este ,,dincoace” de ea. Intuiţia sensibilă nu poate sesiza decât lumea schimbării şi a devenirii – natura sau o infimă parte a sa. Intuiţia intelectuală este domeniul principiilor eterne şi imuabile, domeniul metafizic.
Intelectul transcendent pentru a sesiza în mod direct principiile universale, trebuie să fie el însuşi de ordin universal. Raţiunea este o facultate înmod propriu şi specific umană, însă ceea ce este dincolo de raţiune e cu adevărat ,,non-uman”, acest ,,dincolo” face posibilă cunoaşterea metafizică, care nu este o cunoaştere umană altfel spus: nu ca om dobândeşte omul această cunoaştere metafizică, ci ea e posibilă pentru că fiinţa cunoscătoare, care este umană ÎNTR-UNA DIN STĂRILE SALE, e în acelaşi timp ALTCEVA ŞI MULT MAI MULT DECÂT O FIINŢĂ UMANĂ. Cunoaşterea metafizică constă în a lua efectiv cunoştinţă de STĂRILE SUPRA-INDIVIDUALE. Deci, individul dacă ar fi o fiinţă completă, dacă ar constitui un sistem închis de felul monadei lui Leibniz, metafizica pentru el n-ar mai fi posibilă, iremediabil închisă în ea însăşi, această fiinţă n-ar avea nici un mijoc de a cunoaşte ceea ce nu face parte din ordinul de existenţă căruia îi aparţine. Dar în realitate individul nu reprezintă decât o manifestare tranzitorie şi contingentă a adevăratei fiinţe, el nu este decât o stare specială din multitudinea indefinită de alte stări ale aceleiaşi fiinţe, iar această fiinţă este, în sine, absolut independentă de toate manifestările sale.

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 3 Oct 2006, 01:42 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 3 Oct 2006, 03:19 PM
Mesaj #21


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



QUOTE
Dar în realitate individul nu reprezintă decât o manifestare tranzitorie şi contingentă a adevăratei fiinţe, el nu este decât o stare specială din multitudinea indefinită de alte stări ale aceleiaşi fiinţe, iar această fiinţă este, în sine, absolut independentă de toate manifestările sale


Nu. thumb_yello.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
entropy
mesaj 3 Oct 2006, 03:29 PM
Mesaj #22


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 212
Inscris: 22 September 06
Forumist Nr.: 8.705



[EDITAT. Off topic.]

intuitiile noastre pot fii divergente,insa logica si matematica e accesibila tuturor indiferent de intuitii,credinte,fantezie.

[EDITAT. Off topic.]

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 4 Oct 2006, 11:26 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 3 Oct 2006, 03:41 PM
Mesaj #23


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



QUOTE
Flori nu ştiu dacă exergy te-a scos sau te-a băgat mai rău în ceaţă..


Flori , intr-o propozitie extrem de simpla as putea spune asa : Sanatana Dharma , adica reinstaurarea armoniei , a ordinii ... e ceea ce Shapeshifter vrea sa spuna in frazele acelea rasucite pe niste idei , pe care nu stiu in ce masura le poate intelege chiar el. smile.gif

@shapeshifter

QUOTE
cei care văd în dharma doar nişte reguli profane asupra a cum trebuie să funcţioneze umanitatea, nu văd mai nimic din semnificaţia profundă a Sanâtana Dharma..

nu doar niste reguli profane , ci niste reguli laice in esenta lor .

QUOTE
Această intuiţie intelectuală pură, în lipsa căreia nu există metafizică adevărată, nu înseamnă intuiţie în sensul în care e înţeleasă de majoritatea filozofilor contemporani, deoarece aceasta este infra-raţională.

????? unsure.gif

QUOTE
Dar în realitate individul nu reprezintă decât o manifestare tranzitorie şi contingentă a adevăratei fiinţe, el nu este decât o stare specială din multitudinea indefinită de alte stări ale aceleiaşi fiinţe, iar această fiinţă este, în sine, absolut independentă de toate manifestările sale.

Aici sint de acord cu tine . smile.gif
Noi cunoastem un om analizind manifestarile pe care le are ; nu avem posibilitatea de a cunoaste starile sale . Din moment ce o anumita stare nu este manifestata , nu avem nici o posibilitate de a cunoaste fiinta reprezentata de acea stare tranzitorie .
Fara cunoasterea acestor stari ascunse nu vom putea interpreta in mod corect nici manifestarile lui ulterioare .


--------------------
*_*_*

Pierdut ßn Geometria Uitării
Căutùnd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 3 Oct 2006, 04:02 PM
Mesaj #24


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



exergy mai sus am spus aşa: ,,Legea” sau ,,norma” lui Manu (Mânava-Dharma) este Inteligenţa cosmică ce reflectă Voinţa divină şi exprimă Ordinea universală. Dacă ne uităm la ceea ce reprezenta împăratul la chinezi poate vedem mai bine acest lucru dpdv a ceea ce, cei din vechime vedeau ca fiind Ordinea cosmică..

Zhuang Zi:
- Ce este ordinea cosmica?
Ce este ordinea umana?
Intreaba domnul Fluviu.
Jo, din marea Nordului, ii raspunde:
- Calul si boul au patru picioare,
Iata ordinea cosmica.
Ii punem calului frau,
Si boului un inel in bot,
Iata ordinea umana.

QUOTE
  Neintelesi de genul asta care au gasit adevarul ultim aveau sansa,cu secole in urma,sa devina profeti,maestrii spirituali,etc...Adica lasand impresia ca ei inteleg despre ce vorbesc aveau sansa sa impresioneze prostimea. Azi nu mai impresionezi pe nimeni daca nu argumentezi logic,eventual matematic (limbaj universal)pentru a putea supune criticii ceea ce predici...pentru ca intuitiile noastre pot fii divergente,insa logica si matematica e accesibila tuturor indiferent de intuitii,credinte,fantezie. Din pacate pentru tine ne este mai usor sa ne explicam intuitiile si fanteziile tale exaltate ca probleme neuronale...asa se intampla cand neuroni isi fac de cap..prin cap...
Faptul ca vrei sa ne faci sa intelegem cat de spiritual esti tu are o cauza banala in literatura de specialitate...

Ma rog,pentru unii a intra pe forum e singura posibilitate de a zbura deasupra unui cuib de cuci...


dacă nu ai ,,simţul eternităţii" poţi să-ţi dai cu părerea cât vrei.. eu am simţit eternitatea, şi nu o singură dată.. în ea mintea se dizolvă instantaneu deşi culmea poţi funcţiona OK în lume.. o singură străfulgerare e de ajuns să te schimbe pe veci.. şi nu e deloc greu.. subtilitatea stă în capacitatea de a asculta cu toată fiinţa liniştea şi pe dinafară şi pe dinăuntru..

Uite un mic exerciţiu:
Ascultă mai întâi liniştea, obişnuieşte-te cu ea. Apoi când apare un sunet, observă ceva foarte subtil, experimentarea, faptul cum simţi acel sunet ESTE identic cu simţul lui ,,eu sunt" (simţul existenţei ca atare, nu ca ceva în particular). DA, e unul şi acelaşi ,,simţ".. tu poţi ,,modula" în conştiinţa ,,ta" orice sunet apare, ca şi cum îl învălui. Încearcă de exemplu când auzi pe cineva vorbind într-o limbă total necunoscută, neinteligibilă să ,,modulezi" ,,în gând" în conştiinţa ,,ta" ceea ce auzi. Fără nici măcar să subvocalizezi. Vei descoperi că ,,în gând" ,,tu" poţi ,,vorbi" SIMULTAN, de parcă vocea acelei persoane a cărui voce o auzi, e a ta. E ca şi cum conştiinţa ,,ta" ,,modulează" vocea respectivei persoane. Deşi nu e vorba aici de intenţionalitate ci de acel MARTOR (latent în fiecare act în conştiinţă). Acest lucru arată că experienţa în natura sa genuină este NONDUALĂ..
Un proverb zen spune: ,,When I heard the sound of a bell ringing, there's no <<I>> and no <<bell>>, just the <<ringing>>." Aceasta este experienţa pură, necolorată de simţul prezenţei, ca existând ,,AICI"-,,ACUM", starea de martor, observare pură, un punct de Conştienţă atemporal, aspaţial care poate fi ,,proiectat" oriunde şi care poate fi martorul tăcut a oricărei forme de conştiinţă pe care o experimentează..

Prima etapă a realizării metafizice este tocmai descoperirea acestui ,,simţ al eternităţii", descoperirea acelei atât de simple ,,stări primordiale"..

Încercaţi ce v-am spus mai sus şi o să descoperiţi că shapeshifter nu se minte pe sine şi nu vă minte.. doar experienţa aceea simplă vă va ,,spune" ceea ce nu se poate spune.. dar acea stare se revelează spontan atunci când nimic nu se interpune, deci nu e vorba despre un act de voinţă din partea individului ci despre ,,acordarea graţiei".. aşa cum norii se risipesc dintr-odată şi rămâne cerul senin.. acea ,,stare" e atât de simplă, atât de dificilă pentru minte de prins.. tocmai pentru că nu are formă, ci face orice experimentare a formelor, posibilă..

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 3 Oct 2006, 05:18 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
entropy
mesaj 3 Oct 2006, 05:07 PM
Mesaj #25


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 212
Inscris: 22 September 06
Forumist Nr.: 8.705



QUOTE (exergy33 @ 3 Oct 2006, 04:41 PM)
QUOTE
Dar în realitate individul nu reprezintă decât o manifestare tranzitorie şi contingentă a adevăratei fiinţe, el nu este decât o stare specială din multitudinea indefinită de alte stări ale aceleiaşi fiinţe, iar această fiinţă este, în sine, absolut independentă de toate manifestările sale.

Aici sint de acord cu tine . smile.gif
Noi cunoastem un om analizind manifestarile pe care le are ; nu avem posibilitatea de a cunoaste starile sale . Din moment ce o anumita stare nu este manifestata , nu avem nici o posibilitate de a cunoaste fiinta reprezentata de acea stare tranzitorie .
Fara cunoasterea acestor stari ascunse nu vom putea interpreta in mod corect nici manifestarile lui ulterioare .

Bine ca pe lumea asta mai exista si psihiatrii care stiu prea bine ce e aia stare manifestata si nu asteapta manifestarea starilor nemanifestate ca sa prescrie un prozac.

"Fara cunoasterea acestor stari ascunse nu vom putea interpreta in mod corect nici manifestarile lui ulterioare ."

-de unde rezulta in mod necesar ca starile tale ascunse sunt mai interesante si mai profunde decat starile tale manifestate...atata timp cat tu insati nu ti le poti interpreta?
-adica noi nu putem cunoaste stari profunde si realitati ultime care zac in noi in schimb putem emite judecati si teorii despre asa-zisa "realitate ultima".


L.Wittgenstein:
„Was sich überhaupt sagen lässt, lässt sich klar sagen, und wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen.“

Ceea ce se poate spune,trebuie sa se poata spuna clar,iar despre ceea ce nu se poate vorbi trebuie sa se taca!

Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 3 Oct 2006, 05:35 PM
Mesaj #26


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



QUOTE
Bine ca pe lumea asta mai exista si psihiatrii care stiu prea bine ce e aia stare manifestata si nu asteapta manifestarea starilor nemanifestate ca sa prescrie un prozac.

Nu era vorba despre asta . smile.gif

QUOTE

-de unde rezulta in mod necesar ca starile tale ascunse sunt mai interesante si mai profunde decat starile tale manifestate...atata timp cat tu insati nu ti le poti interpreta?

Nu stiu de ce trebuie sa particularizezi si sa te legi de starile mele ?!
Vorbind la modul general , da ... starile ascunse sint mai interesante decit starile manifestate . Aici un psiholog de meserie ar putea scrie un adevarat tratat . smile.gif

QUOTE
-adica noi nu putem cunoaste stari profunde si realitati ultime care zac in noi in schimb putem emite judecati si teorii despre asa-zisa "realitate ultima".

Nu am afirmat asa ceva . Bine ca ai pus realitatea ultima in ghilimele .
E foarte discutabil acest termen .
Parca tot Wittgenstein a spus ca moartea nu este un eveniment al vietii ... wub.gif

PS. Speculatiile care s-au facut pe tema relatiei Wittgenstein - Hitler merita toata atentia . Dar asta e deja alta "Dharma" . smile.gif



--------------------
*_*_*

Pierdut ßn Geometria Uitării
Căutùnd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
entropy
mesaj 3 Oct 2006, 06:13 PM
Mesaj #27


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 212
Inscris: 22 September 06
Forumist Nr.: 8.705



QUOTE (exergy33 @ 3 Oct 2006, 06:35 PM)
Vorbind la modul general , da ... starile ascunse sint mai interesante decit starile manifestate . Aici un psiholog de meserie ar putea scrie un adevarat tratat .  smile.gif

Ideea era ca daca exista, starile psihice "ascunse" sunt interpretabile si nu sunt de loc mai interesante sau mai neinteresante decat cele manifestate in mod direct...subconstientul si supraeul ar fi starile asa-zis "ascunse" care sunt interpretate foarte eficient sub hipnoza,de exemplu,dar nu numai... alte dimensiuni ale constiintei nu stiu care ar fi...

[EDITAT. Off topic.]

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 4 Oct 2006, 11:30 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 3 Oct 2006, 09:20 PM
Mesaj #28


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



QUOTE
...subconstientul si supraeul ar fi starile asa-zis "ascunse" care sunt interpretate foarte eficient sub hipnoza,de exemplu,dar nu numai... alte dimensiuni ale constiintei nu stiu care ar fi...


Ca de exemplu in cazul Don .
"Unul dintre cele mai faimoase cazuri de regresie în timp a fost semnalat în 1967. Atunci, un tânăr japonez stabilit împreună cu familia în SUA a reuşit, sub hipnoză, să îşi amintească limba maternă, pe care a vorbit-o numai pe când avea 3 ani. Trezit din hipnoză, tânărul Don a fost surprins să afle că ştia japoneză, deşi în familia lui se vorbise doar engleză. Abia după a doua sesiune de hipnoză a reuşit să îşi amintească şi în starea de veghe de limba cunoscută în copilărie."

[EDITAT. Off topic.]

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 4 Oct 2006, 11:30 AM


--------------------
*_*_*

Pierdut ßn Geometria Uitării
Căutùnd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
plictisitoru
mesaj 4 Oct 2006, 01:04 PM
Mesaj #29


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 121
Inscris: 3 January 06
Forumist Nr.: 7.582



Sal Zip! Cand punem de-o discutie serioasa pe teme de indianistica ca a dat chefu` peste mine ? Am iesit din ignoranta negatiei celui care nu cunoaste. Am depasit si pornirile perverse cu gandul la niste yoghine intalnite pe net, manca-le-as spiritualitatea, ca voiam sa particip la cateva sedinte, sa invat niste pozitii, sa mi se ridice energia Kundalini tinand coloana vertebrala dreapta si sa explodeze in Sahasrara Chakra . Dar cu tine voi fi cat se poate de interesat si atent, ca pe celalalt initiat l-am dezamagit cumplit. Numa` ghinie , rasfoiesc, citesc si discutam. D`acuma sobrietate cat incape.


--------------------
Pauza
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 18 Oct 2007, 04:53 PM
Mesaj #30


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



aici se înnegurează
Metatron şi Mikaël-Hristos

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 18 Oct 2007, 05:11 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 18 Oct 2007, 06:39 PM
Mesaj #31


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



A treasury of traditional wisdom - An Encyclopedia of Humankind's Spiritual Truth

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 18 Oct 2007, 06:41 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 23 Oct 2007, 12:50 PM
Mesaj #32


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



Mihail Sadoveanu - Hanu Ancuţei: Cartea iniţierii totale
„LES TROIS GRÂCES”
Crăciunul, Anul Nou, Ursul – în tradiţia tracico-românească
Descântecele - ameliorări ale condiţiei umane şi «negocieri» cu Divinitatea

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 23 Oct 2007, 12:57 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 23 Oct 2007, 04:10 PM
Mesaj #33


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



Odin este în corespondenţă cu planeta Mercur. De la Wotan-Odin provine engl. wednesday (ziua lui Wodan), miercuri fiind ziua lui Mercur şi mijlocul săptămânii de unde germ. Mittwoch. De aici se vede rolul de mijlocitor al lui Hermes-Mercur, Fecioara fiind în casa zodiacală a planetei Mercur.
Şekinah este în corespondenţă cu Fecioara Maria ca şi cu Şakti, Şekinah este în raport direct cu Cristos. Şakti, ca şi Şekinah, sălăşluieşte simbolic în inimă, iar ca putere interioară este şarpele Kundalini corespunzând şarpelui lui Asklepios (fiul lui Apollo sau al lui Hermes) şi şarpelui benefic al lui Hermes însuşi.
Şakti este Maya ca putere divină, şi adesea ea este o emblemă a Înţelepciunii (Sophia), Maya fiind celesta mamă a lui Avatâra (ex. Cristos, Buddha, Hermes, etc). Mama lui Buddha Şakya-Muni se numea Maya-Devi, a lui Hermes - pleiada Maia, fecioară vizitată de Zeus. Hermes a fost conceput în "bezna nopţii" într-o peşteră întunecoasă a muntelui Kyllene din Arcadia. Arcadia fiind "tărâmul sacru", centrul spiritual iar muntele Kyllene reprezintă Axa Lumii. Astfel, Hermes se naşte ca şi Cristos în peşteră, naştere tipic avatârică, peştera reprezentând Cosmosul dar şi centrul spiritual retras din vârful muntelui în străfundurile sale. Şi Zalmoxis s-a retras în peştera muntelui sacru Kogaion.
Hermes a fost conceput la "miezul nopţii" adică în Tenebrele supraluminoase, corespunzând solstiţiului de iarnă şi Polului. Hermes se naşte "în zori" prevestind lumea nouă ce se va naşte odată cu el şi datorită lui. Abia născut, Hermes îşi pune în gând să fure turma sacră a lui Apollo, zeul luminii spirituale, Soarele principial al iniţierii. Această hoţie se regăseşte identic în Veda, în basmele româneşti şi simbolizează dpdv prakritian, răpirea Luminii manifestării, dizolvarea lumescului, ocultarea Cunoaşterii. Gestul de răpire a vacilor lui Apollo semnifică răpirea luminii manifestării dar şi transferul de putere de la Apollo la Hermes, mai exact fiind vorba despre o "investitură", Homer spunând că Hermes a furat turma tocmai pentru a fi recunoscut egalul zeilor. Hermes ca avatâra, renovează lumea, adică o distruge (ascunderea vacilor) şi o produce din nou (eliberarea vacilor, Hermes însuşi devenind păstorul lor).
Isus Cristos a fost ceea ce tradiţia hindusă numeşte AVATÂRA adică un salvator, un mântuitor, coborât în lume pentru a reinstaura tradiţia adevărată şi a regenera omenirea decăzută. El a apărut aici jos, ca trimis, ca so divin, a suferit jertfa iniţiatică şi s-a înălţat la ceruri, ritualul dacic al solului având o noimă asemănătoare.
Hermes este mesagerul zeilor, trimisul lor, ca şi Nabu, zeul babilonian, regent al planetei Mercur, scribul divin, zeul revelaţiei divine. Nabu este şi el un avatâra pentru tradiţia chaldeeană, Nabu însemnând şi "Vestitorul", sens apropiat de al lui Hermes care înseamnă mesager al zeilor. Nabu şi Hermes sunt intermediari divini, îngeri, influenţele celeste ce fac legătura dintre cer şi pământ şi domină lumea intermediară (Văzduhul). Nabu şi Hermes corespund lui Buddhi (din trad. hindusă), Inteligenţa informală dar mai ales lui Buddha, Înţeleptul, emblema planetei Mercur la hinduşi, şi sunt echivalenţi cu Odin, zeul iniţierii în trad. scandinavă şi cu Zalmoxis, considerat ca daimon, zeu intermediar.

Meister Eckart:
"Maica Domnului, înainte de a fi devenit Mamă de Dzeu în UMANITATEA SA, a fost Mamă de Dzeu în DIVINITATEA SA, şi naşterea care i-a dat-o în divinitatea sa este figurată prin naşterea pe care Dzeu a avut-o în ea ca om."

Tot Echkart : "Naşterea lui Hristos dintr-o Marie spirituală l-a bucurat mai mult decât cea dintr-o Marie trupească."

În Evanghelia după Filip se spune:
"Adam s-a născut din 2 fecioare, din spirit şi din fecioara pământ. De aceea Hristos s-a născut din o [unică] fecioară, ca să rectifice căderea petrecută la început"

Marea Faţă (analoagă cu Maria Mare) e Faţa Ascunsă, Ain, NeFiinţa (Ain), Dzeul ca Fiinţă încă nemanifestată şi corespunde în Kabbala primelor 3 sephiroth: Kether, Hochma şi Bina. Celelalte 7 sephiroth formează Mica Faţă (analoagă cu Maria Mică).
Cele 3 Marii (Maria Iacobea, Maria Salomea, Maria Magdalena) împreună cu Lazăr, Marta, Maximinus şi Sidonius au fost abandonaţi în barcă, barca a ajuns la gurile Ronulu. De acolo Maria Magdalena şi ceilalţi au răspândit Evanghelia în Galia (sudul Franţei). Celelalte 2 Marii: Iacobea şi Salomea au rămas însă pe malul mării unde a ajuns barca, azi acest loc se numeşte Saintes-Maries-de-la-Mer. În acest loc s-a construit pe locul unui templu antic, biserica dedicată Fecioarei Maria.
Dpdv istoric nu se ştie exact cine au fost cele 2 Marii. Maria Iacobea se consideră a fi când Maria, nevasta lui Cleopa şi sora Fecioarei, când mama lui Iacov şi Iose, când simplu mama lui Iacov, de unde numele de Iacobea. Salomea se presupune că a fost nevasta lui Zevedei şi mama lui Ioan şi Iacov. La plecarea în "exil" se spune că o fecioară neagră Sara, s-a rugat să fie luată şi ea în barcă şi folosind pelerina Salomeii ca punte, ea a umblat, precum Hristos, pe ape, de la ţărm la barcă. O altă variantă consideră că Sara a fost servitoarea celor 2 Marii, Iacobea şi Salomea. Sara este "roabă" numai dpdv spiritual, iar Sara înseamnă "prinţesă", ea este Fecioara neagră. Azi Sara este patroana ţiganilor.
Biserica contruită acolo pe malul mării (Saintes-Maries-de-la-Mer ) are 3 altare suprapuse, corespunzătoare celor 3 Lumi, celor 3 Marii: 1.Sara-Fecioara Maria (Fecioara neagră). 2. Maria Iacobea. 3. Maria Salomea. Acolo se află într-o nişă şi moaştele acestora din urmă. Dar dpdv al simbolismului sacru nu există decât una şi aceeaşi Fecioară. Fecioara neagră este analoaga exactă a Prakritiei din tradiţia hindusă.
Cele 3 Marii corespund pe rând cu: Sfântei Marie Mare, Sf. Marie Mică şi Maicii Domnului. Sf. Marie Mare este în legătură cu Adormirea Maicii Domnului (15 aug), Sf. Marie Mică e în legătură cu naşterea Maicii Domnului (8 sept) dar dpdv al simbolismului sacru se referă la aceeaşi Marie, Sf. Fecioară, mama lui Hristos.
În Evanghelia după Filip scrie:
"Erau întotdeuana 3 care îl însoţeau pe Domnul. Maria, mama sa, şi sora ei [lui] şi Magdalena, cea care a fost NUMITĂ tovarăşa lui. Sora lui şi mama lui şi tovarăşa lui fiecare era Maria."
Aici e vorba de fapt despre o învăţătură ezoterică, mama, sora şi soţia sunt numai aspecte ale Fecioarei divine. Neofitul din basm de exemplu trebuie să parcurgă o cale iniţiatică, la sfârşit având loc nunta. Orice avatara trebuie şi el să parcurgă o cale iniţiatică. În scrierile tradiţionale, incestul e doar o aparenţă.

Cine întră în biserica de la „Saintes-Maries-de-la-Mer” vede nu un altar ci trei altare suprapuse. Sunt trei altare rânduite pe verticală, marcând simbolic cele Trei Lumi (Cerul, Văzduhul, Pământul). Altarul din mijloc, adică cel de la nivelul pământului, are alături statuia Fecioarei Maria, sus de tot se găseşte o nişă cu o raclă conţinând moaştele Sfintelor Marii, şi sugerând altarul superior. Jos, în cripta subterană, se află un altar foarte vechi, având alături statuia neagră a Sarei. Astfel se regăsesc simbolic "luminile" celor 3 Lumi. Cripta subterană a Sarei şi culoarea neagră ar putea sugera că e vorba doar de domeniul Prakritiei (Materia Prima). Dar, de fapt e vorba şi de centrul spiritual subteran şi de Tenebrele supra-luminoase (despre care vorbeşte şi Dionisie Areopagitul). Sara este de fapt "faţa neagră" a Fecioarei Maria şi ea se identifică subtil cu ea. Cele trei altare, deci cele Trei Lumi, sunt în directă asociaţie cu cele Trei Marii: Sara-Sf. FecioarăMaria, Maria Iacobea, Maria Salomea.

Simbolismul celor 2 "nopţi" extreme (infernală şi supernală) e foarte profund: una trebuie înţeleasă ca tenebre inferioare, malefice, ca haos (nu în sens de dezordine ci de indiferenţiere a lui Prakriti), cealaltă ca Tenebre superioare ale nemanifestării. Noaptea haosului (noaptea infernală) se referă la indiferenţierea "materială" (punct de vedere prakritian), ca un reflex pe dos al indiferenţierii principiale (puncte de vedere puruşan) a nemanifestării, a nopţii supernale. Această noapte şi indistincţie haotică, aplicată totalităţii manifestării universale, este tocmai aceea a Prakritiei, polul matern identic cu materia prima a doctrinelor cosmologice antice occidentale, şi desemnează starea de potenţialitate pură, imagine reflectată pe dos a stării principiale (puruşane) a posibilităţilor nemanifestate. "Fecioara neagră" a tradiţiei creştine este Prakriti ("Pământul" din tradiţia extrem-orientală), dar aceasta în contextul Marii Triade în care Sf. Duh reprezintă Activitatea divină a lui Puruşa ("Cerul"), iar Hristos este Omul Universal, Mediator între Cer şi Pământ. Principiul îşi face simţită prezenţa prin "energia" sa (şakti) ce este feminină în raport cu el şi îi este inerentă, simbolizând Activitatea sa, deşi el (Principiul) este fără-lucrare (wu-wei în tradiţia extrem-orientală). Şakti este Fecioara divină, Sofia din tradiţia creştină ortodoxă, Madonna Intelligenza ca ţel al realizării spirituale. Şakti este "norul cel negru", Fecioara neagră ca Regină celestă care, prin activitatea de prezenţă a trăznetului principial, produce influenţele spirituale. Aceste influenţe spirituale coboară asupra Prakritiei, reprezentând Activitatea divină a lui Puruşa în urma căreia Prakriti iese din indiferenţiere şi produce manifestarea universală. Prakriti este proiecţia Şaktiei (care este inerentă lui Brahma sau Principiului suprem, Şakti situându-se la un nivel incomparabil mai înalt decât cel al Prakritiei) în plan inferior. Cu alte cuvinte "Fecioara neagră" este în acelaşi timp Şakti şi Prakriti. Prakriti nu este decât un reflex al Şaktiei în ordinul "cosmologic" a Activităţii divine (Şakti). Suprema Activitate se reflectă în pura pasivitate şi "atotputernicia" principială (puruşană) în potenţialitatea din materia prima (Prakriti). Şakti, ca "artă" divină ce sălăşluieşte în Principiu, se identifică de asemenea cu "Înţelepciunea", Sophia, şi în acest caz, ea este mama Avatâra-ului. Nici Iisus nu face excepţia de la această "regulă". Ca un amănunt: numele lunii mai provine de la Maia, mama lui Hermes, căreia îi era consacrată aceasră lună, în creştinism luna mai a devenit "luna Mariei", printr-o asimilare, ce nu este doar fonetică, între Maria şi Maia.



Acest topic a fost editat de shapeshifter: 23 Oct 2007, 04:15 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 6 Nov 2007, 06:18 PM
Mesaj #34


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



Adrian Botez: „La Ţigănci“ în lectură esoterică


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 4 Nov 2008, 10:48 PM
Mesaj #35


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



http://frithjofschuon.blogspot.com/


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 March 2024 - 03:53 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman