HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Closed TopicStart new topic
> {Enc.} Pelerinaje La Casa Maicii Domnului, Efes - Locuri Sfinte ale Ortodoxiei
Mihai
mesaj 24 May 2004, 08:10 PM
Mesaj #1


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Efes - Pelerinaj la Casa Maicii Domnului

Pasind pe aceleasi pietre pe care a calcat Apostolul Pavel, intrand pe usa casei in care a locuit Maica lui Dumnezeu cel intrupat, reculegandu-te in fata mormantului celui ce a scris Apocalipsa, te cuprinde din ce in ce mai sigur, sentimentul prezentei in istorie a acestora.
In sufletul tau se tese, incet - incet, certitudinea ca acesti oameni au trecut pe aici la fel ca si tine, certitudinea ca ei traiesc si astazi, deschizand pentru noi portile vesniciei.


Efesul a fost un mare port si centru comercial la rascrucea unor drumuri importante cum ar fi drumul matasii si drumul mirodeniilor. In fiecare an, milioane de vizitatori vin la Efes pentru atmosfera sa minunata si mistica.
Aici ne gasim fata in fata cu marturiile unei mari civilizatii: Templul zeitei Artemis (una din cele sapte minuni ale lumii), biblioteca Celcus, monumentul lui Traian, marele amfiteatru, muzeul arheologic din Selcuk. Strada principala, ce conduce spre port, era marginita de magazine si portaluri, din care se mai pot vedea astazi doar franturi, coloane de granit ce amintesc de maretia de altadata a acestei metropole antice. Pe aceasta strada, Cleopatra si-a facut intrarea sa triumfatoare in Efes cand l-a vizitat pe Marc Antoniu.
Pentru crestini acest oras inseamna foarte mult. Aici se gaseste mormantul celui mai iubit apostol al Domnului, Sfantul Ioan Evenghelistul si casa Maicii Domnului, locuri in care simti ca realitatea palpabila a pietrelor da tarie credintei din inimile noastre si ne aproprie de cuvintele evangheliei.

Sursa: Revista 'Pentru Tine'


Va Urma


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihai
mesaj 25 May 2004, 08:55 PM
Mesaj #2


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Efesul, capitala Asiei Minor romane, este cel mai bine pastrat oras antic de pe tarmul Marii Egee.
Aici a locuit un timp Maica Domnului impreuna cu Sf. Ioan Evanghelistul. Apostolul Pavel a predicat aici si mai tarziu a scris "Epistola catre efeseni". Desi o mare parte din Efes este inca neexplorata, acesta este unul din locurile cele mai cautate de turistii si pelerini din intreaga lume.
Vechiul drum pleaca din port, pavat cu marmura si marginit de coloane si statui. Mintea urmareste colonadele frante ce
altadata ajutau la protejarea trecatorilor de ploaie sau de arsita soarelui. Frumoasele statui admirate in muzeu erau altadata puse in valoare de aceste coloane care le incadrau. Putem sa ne imaginam soarele rasarind in fata cailor albi de
marmura, colorand strazile cu lumina sa aurie. Putem sa ne imaginam apa curgand din gura leilor de piatra cand era nevoie sa racoreasca strada de fierbinteala soarelui ori sa spele praful. Patru mari coloane au fost amplasate pe aceasta strada in
timpul secolului VI, despre care se crede ca au sustinut statuile celor patru apostoli care au scris Noul Testament.
Vedem pe partea dreapta ce a mai ramas din monumentul lui Traian (98-117), cu inscriptia "Am cucerit, totul este la
picioarele mele". Tot ce se mai vede astazi din statuia sa este un picior si globul pamantesc. Deci, se pare ca oamenii intelegeau ca lumea este rotunda. Acest lucru a fost confirmat de catre scrierile crestinismului timpuriu, cand pamantul a fost comparat cu o sfera.

Puterea culturii

Inaintea noastra se inalta biblioteca, construita in onoarea lui Tiberius Celcus, guvernatorul provinciei romane asiatice, dupa moartea acestuia in anul 114. Cu multa inteligenta, constructorii au reusit sa dea impresia ca este mai inalta decat in realitate. Fatada adaposteste patru statui feminine ce reprezinta virtutile: prietenia, stiinta, intelepciunea si intelegerea. Biblioteca, ce adapostea aproximativ 12.000 de carti, a fost incendiata si distrusa in timpul invaziei gotilor din anul 265. Nu departe de aceasta vezi o imagine in piatra cu un soldat luptandu-se cu o pana de scris, care sugereaza ca stiloul este mai puternic decat sabia, un indemn la studiu ce inca mai vorbeste trecatorilor.

Atasat, Biblioteca Celsus, din Efes.

Va Urma
Descarca fisierul/ele
Fisier atasat  efes.jpg ( 28.52K ) Numar descarcari: 15
 


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihai
mesaj 29 May 2004, 09:28 PM
Mesaj #3


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



O scena... biblica

Parasind biblioteca, drumul de marmura pe care treceau altadata carele si calaretii, marginit de trotuare pentru trecatori, se indreapta spre Marele Teatru. Acesta, de marimea unui stadion modern cu 24.000 de locuri, servea ca principal loc de distractie pentru efeseni, dar probabil si ca loc de adunare. Un zid priferic proteja orchestra si spectatorii de animalele salbatice folosite in luptele cu gladiatori.
Se pare ca acest loc a fost si scena multor evenimente importante, unul dintre ele fiind amintit si in "Faptele apostolilor". Dupa propovaduirea Sfantului Pavel, "auzind ei (efesenii) si umplandu-se de manie, strigau zicand: Mare este Artemisa efesenilor! Si s-a umplut toata cetatea de tulburare si au pornit intr-un cuget la teatru..." (Fapte 19:28,29)

Am atasat si pagina din revista Despre Tine ce prezinta articolul de aici.
Descarca fisierul/ele
Fisier atasat  Efes.pdf ( 286.92K ) Numar descarcari: 25
 


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Closed TopicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 11:53 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman