HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Rugaminte

Toate câte vă vor zice vouă, faceţi-le şi păziţi-le; dar după faptele lor nu faceţi, că ei zic, dar nu fac. [Matei 23:3]

Forumul Ecclesia este dedicat exclusiv crestinilor de diferite confesiuni. Ateii si personanele care critica aceasta religie sunt rugate sa foloseasca forumul de Religie si pe cel de Filosofie.
Va multumesc pentru intelegere. (Figaro)

3 Pagini V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Liturgia, Sacramentul Iubirii
TriRegnum
mesaj 19 Oct 2003, 11:59 AM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



Care dintre dumnevoastra mergeti la Liturghie regulat (pentru neoprotestanti la rugaciune)?

Ce sentimente/trairi va trezeste muzica liturgica/liturghia in sine?

Ce alte rituri liturgice mai cunoasteti? la ce liturgii ati mai fost?(armeana, latina, bizantina, copta, siriana...).

Spre exemplu daca stiti cantul "Gloria in excelsis Deo", dar "Sanctus"? (sunt la liturgiile din toate riturile)

Va spovediti/impartasiti des?

Ce va convine si ce nu va convine la ritul vostru?
Pt. neoprotestanti: ce anume v-a determinat sa treceti de la confesiunea in care v-ati botezat la secta din care faceti parte(grupare - daca va simtiti jigniti)?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
1,618033
mesaj 20 Oct 2003, 08:52 AM
Mesaj #2


Cronicar
******

Grup: EmailInvalid
Mesaje: 1.500
Inscris: 6 May 03
Forumist Nr.: 267



ca neoprotestant, merg cat se poate de regulat - de doua ori pe saptamana, seara. iar o data pe saptamana, se tine si un studiu biblic in grupe mai mici, in case particulare.

"Ce sentimente/trairi va trezeste muzica liturgica/liturghia in sine?"

cantarile religioase sunt poate unele dintre cele mai frumoase creatii produse de om. nu cred ca nu exista om care sa nu tremure la auzul lor.

nu am fost la bisericile armeana, copta, siriaca, dar am fost la destule liturghii ortodoxe, si de doua ori si la catolici.

"Pt. neoprotestanti: ce anume v-a determinat sa treceti de la confesiunea in care v-ati botezat la secta din care faceti parte(grupare - daca va simtiti jigniti)?"

personal, apelativul de 'secta' ma lasa rece rolleyes.gif si crestinii din primul secol erau numiti 'secta', si nu se suparau.
e adevarat, 'cult' sau 'confesiune' ar fi mai potrivit. nu de alta, dar trecerea timpului transforma aproape orice 'secta' intr-o 'confesiune'... tongue.gif

am facut trecerea in deplina cunostinta de cauza, stiind prea bine (familie mare de preoti) ce lasam in urma.
decizia s-a bazat pe argumente teologice, iar nu neaparat sentimentale. cu alte cuvinte, nu am plecat pentru ca nu-mi convenea cine stie ce preot, sau ca eram dezgustat de comportamentul unora.
consider ca cei care abandoneaza o religie impiedicandu-se de oameni, gresesc mult. caci daca ne gandim la Petru - cine a gresit mai mult ca el? si totusi, a fost acceptat.
mi-am axat intreaga viata pe credinta mea, si nu pot spune ca am ales gresit. ultimul deceniu si jumatate, petrecut in noua religie (sau, ma rog, in prima mea religie, caci desi eram dus la biserica, eram ateu convins), nu mi-a adus decat bucurii (per total, evident, hehe)

"Ce va convine si ce nu va convine la ritul vostru?"
primul lucru pe care il admir cel mai mult la coreligionarii mei este ca isi folosesc creierul. majoritatea dintre ei trec prin propria minte ceea ce cred, nu doar prin inima. se exprima cu propriile cuvinte, cauta sa inteleaga in amanunt orice principiu, nu doar sa execute ca niste roboti niste traditii umane.
al doilea lucru pe care il admir la ei este capacitatea de a se reforma. da, daca ne dam seama ca am gresit cu ceva, ca ceva trebuie indreptat la modul nostru de a fi, atunci schimbarea se produce destul de repede.
de exemplu, tonul virulent practicat in anii '50-80 la adresa altor religii a fost mult diminuat. in continuare ramanem separati de dialogul ecumenic, dar am inteles diferenta intre a ataca oamenii, si a ataca faptele lor. este una maaare de tot. rolleyes.gif

ce nu imi convine?
nu imi convine ca din pacate nu se foloseste intotdeauna principiul enuntat mai sus. adica filtrarea prin propria minte a lucrurilor invatate. astfel se ajunge la pastrarea unor doctrine evident gresite, doar din cauza temerii ca schimbarea lor ar putea afecta pozitia catorva oameni, deodata coboriti cu picioarele pe pamant.. mad.gif
si nu imi convine ca nu dedicam mai multa energie ajutorarii practice a oamenilor.
de exemplu, in ultimii 10 ani, martorii au dedicat cam 100 de milioane de dolari acestui tip de ajutorare (in caz de calamitati, donatii de alimente, renovari de case, samd). in tot acest timp, au fost cheltuite 10 miliarde de dolari cu tiparirea de publicatii religioase.
diferenta este mult prea mare.

dar daca vrei, vorbim pe PM, nu-mi place sa-mi spal rufele in fata cartierului 6.gif


--------------------
<span style='font-size:8pt;line-height:100%'>
An angel led me when I was blind
I said take me back, I've changed my mind
Now I believe
From the blackest room, I was torn
He called my name, a love was born
So I believe.

DM - Suffer Well (Playing the Angel)</span>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 20 Oct 2003, 12:48 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



1,6...> Ai fost la greco-catolici sau la romano-catolici? Probabil daca ai fost la romano-catolici ti s-a parut destul de rece ritul fata de cel bizantin. Asa suntem noi latinii, parem mai reci in timpul liturghiei. Tin minte ca demult, eram licean, si a venit cu mine la liturghie un ortodox si era foarte mirat de ce nu dam cu tamaie(se da numai la anumite sarbatori mai importante, depinde...) si a spus ca de ce se fac plecaciunile la intrare si ale lucruri cum ar fi de ce nu vine popa sa le da sa sarute icoanele.... I-am explicat, dar tot pe a lui a tinut-o.... Mai afirma tipul ca el nu abandoneaza ortodoxia pentru nimic(i-am spus ca multi ortodocsi trec la catolicism), ca ar prefera sa moara pentru religia lui, ... si nu a mai trecut doua luni si l-am vazut penticostal "inrait"(habotnic).

Hai ca nu mai scriu mult azi ca am ochelarii la tehnician sa-mi schimb ramele si toate perechile care le mai am in casa au dioptrii mai mici si nu vad...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 20 Oct 2003, 12:48 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Figaro
mesaj 20 Oct 2003, 01:16 PM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



Interesanta e iconografia celor doua Biserici. Catolicismul practica pictura cu subiect religios, in care accentul cade pe directii verticale. Sentimentul general este de inaltare, desprindere de pamantesc. Dumnezeu este acolo, sus. Omul intinde bratele catre el si este rapit la ceruri.

In ortodoxie relatia nu este exterioara, ci interioara. Icoanele au o lumina care emana de undeva din adanc. O stralucire dulce, de parca ar fi fost pictate cu miere. Nimic inaltator, nimic declarativ.

Doua stari de spirit, doua conceptii interesante. Catolcii, ca Biserica luptatoare, sunt fascinanti si vizibili. Vocea divinitatii este sonora in catolicism. Conceptul hristologic este cel de Imitatio cristi (imitarea lui Hristos). In ortodoxie Biserica trece pe planul al doilea, in urma lui Hristos. Imitatio cristi e inlocuit de "imbracarea in Hristos". Aici Dumnezeu sopteste.

De aici si impresia exterioara. Catolicii sunt ordonati, plini de fast si lumina. Ortocsii prefera penumbra si micimea. Bisericile sunt familiare, calde, mai mult pe masura omului decat pe masura lui Dumnezeu.

Merg cu placere in Bisericile catolice. Merg sa-mi inalt sufletul. Dar ca sa mi-l cobor in adanc am nevoie de o biserica ortodoxa. Doua conceptii, doua moduri de a-L privi pe Dumnezeu. Ortodoxia si Catolicismul, cei doi plamani ai crestinismului. Nu mai tin minte cine a spus chestia asta, dar a avut dreptate.

Si daca adaugam masura critica si dimensiunea umana pe care o aduce protestantismul putem spune ca religia din care facem parte are lumina, umbra si contur.


--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 20 Oct 2003, 07:11 PM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



Voi raspunde si eu:

"Care dintre dumnevoastra mergeti la Liturghie regulat ?"

Eu(norlmal) merg in fiecare zi la cel putin o liturghie pe langa Liturghia personala pe care o fac preotii catolici(la ortodocsi nu exista liturgie personala) dimineata dupa ce se trezesc si isi spun rugaciunile(breviarul).
Merg de tanar la biserica, atunci mergeam in fiecare duminica, iar acum in fiecare.

Ce sentimente/trairi va trezeste muzica liturgica/liturghia in sine?

Liturgia pentru mine este viata insasi, viata pe care o primesc, este Isus, comuniune deplina cu Dumnezeu.
Liturgia iti deschide sufletul si te face sa radiezi bunatate, dragose si bucurie, sentimente ce se desavarsesc cand iei Sfanta Impartasanie(E CEVA - NU POATE FI DESCRIS IN CUVINTE- MAGNIFIC SA-L TII IN MANA PE INSUSI DUMNEZEU, su chipul umil al Painii Euharistice).

Imi plac foarte mult psalmii, dar cel mai mult Glogia (la Magnificat) cand ii canti lui Dumnezeu marire (Ex: "Cat de marit e Domnul Sfant / In cer sus si pe Pamant / O spun astrii cerului....") si realizezi ca de fapt esti o simpla creatura fara posibilitatea de a trai/a te descurca singur si ai nevoie de atotputernicia Tatalui ca sa te calauzeasca... Este ceva minunat cand realizezi ca Dumnezeu este preamarit de toate fiintele pamantului, dar din pacat numai omul se incumeta sa-L supere, tocmai pe El, pe cel care l-a creat cu atata dragoste si care inca ii poarta de grija.
Atunci din toata fiinta mea ii cer iertare pentru mine si pentru toti oamenii de pe pamant.
La noi, la catolici, cand vezi totul(luminile, hainele liturgice, ordinea) asa de inaltator, ai impresia ca mai ai un singur pas si ajungi la Dumnezeu.(la fratii despartititi, este invers, dar la fel de frumos, trebuie sa te cobori tainic in suflet pentru a-l descoperi pe Creator).
Mai imi place si "Sanctus" (Sfant, Sfant e Domnul Sabaoth / Pamantul, ceru este plin / E plin de marirea Lui / Osana in inaltul cerului -bis / Bine este cuvatat / E binecuvantat, cel ce vine in numele Domnului / Osana in inaltul cerului -bis) cant tot ca mai sus, vezi cat de marit e Dumnezeu, cat de puternic e ca a creat o lume intraga.

Ce alte rituri liturgice mai cunoasteti? la ce liturgii ati mai fost?(armeana, latina, bizantina, copta, siriana...).

Cunosc teoretic aproape toate riturile, dar liturgii am fost numai la bizantine si armene.

Va spovediti/impartasiti des?
Cel putin o data pe saptamanta - spovada. Impartasanie zilnic. Numai asa poti rezista ispitelor si poti fin in comuniune deplina cu Dumnezeu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cameron
mesaj 20 Oct 2003, 10:57 PM
Mesaj #6


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.407
Inscris: 4 August 03
Forumist Nr.: 542



Nu stiu ce de prefer sa merg la biserica de la tara. In oras am o singura biserica unde ma simt bine cand merg.
Nu stiu foarte bine ce semnifica exact proscomidia, liturghia catehumenilor, liturghia euharistica,..stiu doar prin liturghie participi la jertfa lui Hristos. Poate mai invat..


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 21 Oct 2003, 08:01 AM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



Stiu persoane care intr-adevar se simt mai bine in biserica unde au fost botezati sau in cea de la tara.(de fapt situ o doamna ortodoxa care chiar asa mi-a si spus: ¨Ma simt mai linistita si ma pot concentra la slujba numai in biserica de la tara, unde sunt parintii mei.¨)

Proscomidia este numai in liturgia bizantina si din cate stiu eu este acea parte a liturgiei cand preotul(in spatele catapetesmei/iconostas) scoate bucati mici din paine pe care le aseaza pe disc pentru ca apoi sa fie prefacute in Paine Euharistica(Corpus Cristi).

Liturghia catehumenilor tine de la inceputul liturghiei pana dupa citirea Evangheliei(apoi zice preotul- ortodox- ¨cei ce sunt chemati iesiti!¨--forume din Biserica primara cand catehumenii-cei nebotezati- trebuiau sa iasa pentru a nu participa la Prefacere astfel sa nu profaneze in vreun fel Sf. Euharistie, ei fiind nebotezati aveau pacate de moarte pe suflet), deci liturgia catehumenilor este acea parte a liturghiei cand se citeste din Sf. Scriptura.

Liturghia Euharistica este partea din liturghie cand preotul preface painea si vinul in Trupul si Sangele lui Crisos. Si dureaza pana la sfarsitul liturghiei, la Impartasanie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
1,618033
mesaj 21 Oct 2003, 09:15 AM
Mesaj #8


Cronicar
******

Grup: EmailInvalid
Mesaje: 1.500
Inscris: 6 May 03
Forumist Nr.: 267



excelent thread! in sfarsit unul din care poti invata!

triregnum, ai scapat din vedere doua intrebari... rolleyes.gif

acelea cu "ce va place" si "ce nu va place" tongue.gif


--------------------
<span style='font-size:8pt;line-height:100%'>
An angel led me when I was blind
I said take me back, I've changed my mind
Now I believe
From the blackest room, I was torn
He called my name, a love was born
So I believe.

DM - Suffer Well (Playing the Angel)</span>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 21 Oct 2003, 09:59 AM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



Ar fi bine sa-l mutam pe Ecclesia, pana nu ne trezim cu tot felul de prieteni binevoitori pe aici.


--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
1,618033
mesaj 21 Oct 2003, 10:45 AM
Mesaj #10


Cronicar
******

Grup: EmailInvalid
Mesaje: 1.500
Inscris: 6 May 03
Forumist Nr.: 267



done! ohyeah.gif

este interesanta semnificatia cuvantului liturghie la diferitele confesiuni...

la noi, "serviciul sacru" include chiar predicarea la altii... nu se limiteaza la cele ce se intampla sub acoperisul salii de intrunire. cuprinde practic intreaga viata dedicata lui Dumnezeu.

evident, unii au talente mai mari, si si le dedica in felul lor lui Dumnezeu.

vorbiram de muzica...
dau un link aici, care va va da pe spate ohyeah.gif

http://news.independent.co.uk/world/americ...sp?story=453825

am ascultat o parte din albumul citat in link, si am ramas cascat cat de frumoasa poate fi muzica unui star cunoscut pentru imoralitatea sa, daca se intoarce de la ea, si incearca sa-i dedice lui Dumnezeu talentul sau geniul sau...


--------------------
<span style='font-size:8pt;line-height:100%'>
An angel led me when I was blind
I said take me back, I've changed my mind
Now I believe
From the blackest room, I was torn
He called my name, a love was born
So I believe.

DM - Suffer Well (Playing the Angel)</span>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 21 Oct 2003, 07:05 PM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



QUOTE (1,618033 @ Oct 21 2003, 10:20 AM)
excelent thread! in sfarsit unul din care poti invata!

triregnum, ai scapat din vedere doua intrebari... rolleyes.gif

acelea cu "ce va place" si "ce nu va place" tongue.gif

Ca preot la ritul meu imi place tot. smile.gif de aceea le-am sarit.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 21 Oct 2003, 07:16 PM
Mesaj #12


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



QUOTE (1,618033 @ Oct 21 2003, 11:50 AM)
la noi, "serviciul sacru" include chiar predicarea la altii... nu se limiteaza la cele ce se intampla sub acoperisul salii de intrunire. cuprinde practic intreaga viata dedicata lui Dumnezeu.

1,6...> incep si eu ca aia mici, si la noi e asa, cel putin la romano-catolici

La sfatrsitul liturgiei, cand se celebra in latina, ultimele cuvinte erau un indemn: ¨Ite, missa est!¨, pe vremuri aceasta propozitie era folosita in Senatul Roman / la -imi scapa acum- sedinte, pentru a sparge adunarea. Biserica a adoptat aceasta ¨Ite, missa est.¨ care din pacate nu are o traducere, poate fi spus cam asa: ¨Sunteti in misiune!, Iata-va misiunea¨(adica rugaciunea nu ramane in locasul de cult, ci trebuie continuata si acasa, pe strada..., prin fapte, exemple bune, rugaciuni...). Neavand traducere in nici o limba, a fost tradusa ¨Liturghia s-a sfarsit, mergeti in pace.¨ si s-a atenuat mult din sensul initial.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
1,618033
mesaj 22 Oct 2003, 08:37 AM
Mesaj #13


Cronicar
******

Grup: EmailInvalid
Mesaje: 1.500
Inscris: 6 May 03
Forumist Nr.: 267



super interesant! smile.gif

cred ca lumea ar fi intr-adevar mai buna daca oamenii s-ar considera chiar intr-o misiune crestina atunci cand ar pleca de la biserica sau sala de adunare, indiferent de confesiunea crestina din care fac parte...

din pacate, de cele mai multe ori, luam din nou pe noi haina problemelor lumii...

am o intrebare (la care n-am gasit un raspuns de mic) - de ce la ortodocsi sfintirea painii si vinului se face in spatele altarului, iar la catolici, la vedere? exista o baza teologica pentru aceasta diferenta, si daca da, care ar fi ea? (am fost in spatele unui altar ortodox, la tara, la unchii mei, pe cand eram copil, si imi amintesc si acum de sentimentul de jena incercat pentru ca patrunsesem fara voie in acel loc (eram copii, deh, si intrasem in biserica pe sus, pe la cor...).
dupa cate stiu, la catolici nu exista acel loc, separat special pentru preot? s-ar putea sa ma insel, nu am fost foarte atent cand am intrat in biserica catolica...


--------------------
<span style='font-size:8pt;line-height:100%'>
An angel led me when I was blind
I said take me back, I've changed my mind
Now I believe
From the blackest room, I was torn
He called my name, a love was born
So I believe.

DM - Suffer Well (Playing the Angel)</span>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 22 Oct 2003, 05:08 PM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



Ai dreptate, daca lumea nu ar imbraca haina cu probleme cea de toate zilele, ar fi mult mai aproape de Dumnezeu, iar problemele s-ar rezolva de la sine daca omul le-ar pune pe planul doi.

Este pacat sa intri pe Altar fara permisiunea preotului, dar avand in vedere ca erai copil, nu e nici o problema, este pacat lesne-iertator, pe care Dumnezeu il iarta usor.

La ortodocsi exista catapeteasma/iconostasul care separa Altarul(pa Isus) de resul lumii. (E ceva ca Dumnezeu e numai al meu-al preotului- iar eu il ofer oamenilor- asta e baza lor pentru care exista separeul).
Aceasta catapeteasma nu a existat in primele secole de crestinism, dar o data ce in Bizant si in intregul orient au fost acceptate icoanele(sec VII), oamenii au pictat icoane si le-au asezat inaintea Altarului si asa s-au suprapus formand mai pe urma catapeteasma de azi. EA NU A EXISTAT IANINTE.
Deoarece Biserica Romei respingea venerarea icoanelor pe vremea aceea, acceptarea partiala(se inchinau la ele) a lor facadu-se aproape dupa 50-100 de ani (la noi exista si statui, basoreliefuri), dar Papa a interzis prin conciliu ca icoanele sa vie sarutate sau adorate in vreun chip(la noi e pacat de moarte sa saruti o icoana-nuami pe Dumnezeu ai voie sa-L saruti-, pacat ce te trimite direct in iad--- icoana poate fi cinstita, deci sa-l rogi ca si cum ai fi un frate mai mic, pe sfantul respectiv sa mijloceasca pentru tine la Isus, el fiind mai aproape de Acesta).
Ortodocsii saruta icoanele, noi nu aprobam asta.
.....
Cineva spunea ¨ca nu suntem vrednici(se refera la ortodocsi) sa vedem cand are lor prefacerea¨, eu spun asemeni Sf. Ambroziu ¨Cine nu e vrednic sa vada prefacerea, nu e vrednici de Isus Cristos, nu e vrednici sa intre intr-o biserica si sa asiste la Sf. Liturghie¨.
Noi catolcii ne impartasim in fiecare saptamana, ortodocsii o data pe an, de Pasti.
Sf. Ambroziu spunea referitor la diferitele persoane care nu se considerau vrednice de Impartasanie in fiecare zi: ¨Cine nu e vrednic sa se impartaseasca in fiecare zi, nu e vrednic de Impartasanie nici o data pe an. Nu poti fi sloi de gheata in tot timpul anului si numai o data pe an jaratec aprins¨
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 22 Oct 2003, 05:12 PM
Mesaj #15


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



Tri, v-am vizitat biggrin.gif

Mi-a soptit mie cineva ca la o librarie catolica se gasesc niste carti de colorat cu subiect religios, pentru picii mei. Si am luat doua carticele foarte frumoase. smile.gif





--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 22 Oct 2003, 06:28 PM
Mesaj #16


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



thumb_yello.gif

Ma bucur ca le inoculezi si copiilor dragostea pentru Dumnezeu. Sunt multe carti destinate copiilor in librariile catolice.
Si la parohie le dam la cei mici carti de colorat, bomboane(cand pleaca de la ore)....pentru a fi impulsionati sa invete. Iti e mai mare dragul cand il vezi bucuros(razand) si mai ales cu dorinta de a invata.
De multe ori zic...ca abea au asteptat ziua de luni pentru orele de la biserica.

E bine ca parintii sa inoculeze copiilor dragostea catre Dumnezeu si daca sunt destul de mari incat sa aiba destula rabdare,sa mearga cu ei la biserica(la noi e mai scurta slujba, la ortodocsi fiind mai lunga e mai dificil pentru un copil).
A propos de mersul la biserica cu copilul mic(2-3 ani): cineva, o femeie de la cor, s-a gandit sa ia si copilasul la biserica si cum trebuia sa cante, ce s-a gandit? sa ia copilul sus la orga; no! cand a inceput orga sa sune drept in urechile micutului, bietul copil a dat pe un plans, nu stia pe unde ¨s-apuce¨. I-am spus ca un copil asa mic nu trebuie dus asa aproape de cor si orga sau chiar adus la biserica(copilul pentru a primi binecuvatare, ar trebui adus, dar mai rar, nu saptamanal - totusi un copil trebuie sa aiba program fix); pe la 5-6 ani- ar fi destul de mare pentru a veni la liturghie (de fapt se poate lua ca ministrant).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RamonaV
mesaj 9 Nov 2003, 03:17 AM
Mesaj #17


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 186
Inscris: 15 May 03
Forumist Nr.: 307



QUOTE (TriRegnum @ Oct 22 2003, 05:18 PM)
Noi catolcii ne impartasim in fiecare saptamana, ortodocsii o data pe an, de Pasti.

In timpul liturghiei ortodoxe se spune: „Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste, apropiati-va!” si asta e momentul in care se merge la impartasanie. Cum aceste cuvinte se spun la fiecare liturghie, poti deduce singur de cate ori pe an se pot impartasi ortodocsii!

Dezvoltarea Sfintei Liturghii în primele secole
Cateva sfaturi


Acest topic a fost editat de RamonaV: 9 Nov 2003, 04:54 AM


--------------------
"Un om al credinţei creştine trebuie să fie neapărat un om al bucuriei"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 9 Nov 2003, 12:57 PM
Mesaj #18


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



Poate in ultimul timp se impartasesc si fratii mai des, ca acum cativa ani degeaba spunea preotul "Cu firca de Dumnezeu, cu credinta si dragoste, apropiati-va" ca nu mergea nimeni (nici de spovedit, ei nu spovedesc la fiecare liturghie) - am asistat eu personal si am vazut.

Stiam si eu istoria Liturgiei, dar am o citesc sa vad cum o prezinta fratii ortodocsi.

Vorbeste acolo de sarutul pacii, este un obicei frumos care s-a pastrat pana astazi in traditia liturgica latina; si acum se aude la liturgie "Pacea Domnului sa fie pururea cu voi", apoi toti credinciosii isi daruiesc o stangere de mana cu o urare din inima: Pacea lui Christos [sa fie cu tine].
In fond Liturgia e aceiasi, la greco-catolici(au acelasi rit cu ortodocsii) chair daca e mai lunga datorita adaugarii de rugaciuni si imnuri la "cadrul"(forma primara care nu se schimba- nu stiu cum sa-i spun in romaneste acum - lapsus) al liturghiei, iar la romano-catolici e mai scurta(s-a liturgia mai apropiata de ca a Sf. Apostoli din ziua de Rusalii), oricum ar fi celebram cu toii tot Moastea si Invierea Fiului lui Dumnezeu.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
RamonaV
mesaj 9 Nov 2003, 02:27 PM
Mesaj #19


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 186
Inscris: 15 May 03
Forumist Nr.: 307



Ma bucur ca gasesc pe Internet capete luminate de preoti care poarta discutii pe teme religioase cu multa intelepciune. Ceea ce ma doare si ma supara e cand se discuta despre Ortodoxie in termeni ironici, duri, barfitori sau si acuzatori pe forumuri in care, chiar cu multi ortodocsi, tuturora li se pare normal sa fie asa.

QUOTE (TriRegnum @ Nov 9 2003, 01:07 PM)
Poate in ultimul timp se impartasesc si fratii mai des, ca acum cativa ani degeaba spunea preotul "Cu firca de Dumnezeu, cu credinta si dragoste, apropiati-va" ca nu mergea nimeni (nici de spovedit, ei nu spovedesc la fiecare liturghie) - am asistat eu personal si am vazut.


Asta e una dintre problemele cu care se lupta preotii ortodocsi de la Revolutie incoace: lumea s-a dezvatat sa se spovedeasca pentru ca, zic unii, pot fi ascultati si de alte urechi. Din pacate Romania a trecut printr-un comunism care a lasat-o devastata. Ortodoxismul a ajuns sa fie privit, chiar si de intelectualii asa zisi formatori de opinie, ca un fel de religie a superstitiilor care nu merita biserici mari. Majoritatea varstnicilor trec pe langa o biserica fara sa isi faca cruce, probabil in sinea lor rusinati de a fi vazuti facand asa ceva. Dar am vazut tineri (fete si baieti) oprindu-se din comentariile lor (la adresa profilor jamie.gif ) si facandu-si cruce. Asta m-a rusinat pe mine: eu cea trecuta prin scoala comunista trec cu vederea acele mici lucruri prin care imi pot demonstra respectul fata de Biserica.

O alta problema e si duritatea unor preoti care nu dau dezlegare la impartasanie decat foarte greu! Uff, greu de crezut dar adevarat. Binenteles ca exista cei care ii combat pe acestia: exemple se gasesc pe Internet destule.

Mai e un aspect, deloc de neglijat din punctul meu de vedere. Multi considera ca trebuie sa mearga la manastiri (eventual la cele din Moldova) pentru ca, zic ei, acolo slujbele au mai multa tarie. Cred ca si asta e o "tarä" a comunismului dar macar, cu ocazia asta, au si manastirile vizitatori. Stiu asta pentru ca de cate ori merg prin tara (la munte) incerc sa ajung si pe la 1-2 manastiri si, oricat de izolate sunt, tot le gasesc vizitatorii. Din pacate, in afara de cea de la Radna, nu stiu unde gasesc manastiri catolice. Am incercat sa gasesc informatii pe Internet dar nu am reusit (Internetul e destul de mare) iar, cand am fost intr-o excursie lunga prin tara impreuna si cu o fata catolica, nu ne-a zis nimic pe tema asta oricat am batut saua jamie.gif !

Acest topic a fost editat de RamonaV: 9 Nov 2003, 02:30 PM


--------------------
"Un om al credinţei creştine trebuie să fie neapărat un om al bucuriei"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 9 Nov 2003, 03:37 PM
Mesaj #20


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



RamonaV

Asa este: din pacate comunismul si-a pus o amprenta urata pe Biserica Ortodoxa. Am discutat cu o domana greco-catolica a carui bunic era preot ortodox si mi-a spus ca in Biserica Ortodoxa inainte de comunism era ordine, era frumos, preotii eru altfel, comunistii au reusit sa transforme intr-o oarecare masura Biserica sora, dar acum vad ca face eforturi pentru a ajunge la liman.

Multi au impresii de genul ca la manastiri slujbele sunt mai ascultate, dar Dumnezeu asculta pe fiecare om in parte fie el preot, fie om de rand.

Cat despre Curce care trebuie facuta cand treci prin fata bisericii pot sa spun ca acei oameni(mai ales crestinii) care nu o fac sunt ignoranti; e ca si cum ai trece pe lnga casa unui prieten(Isus) si te invita pe la el, ar fi bine sa intri sa-i adresezi cateva cuvinte din inima, iar daca nu poti sa mergi sa-l saluti, fa-i cu mana(semnul Crucii) in semn de prietenie si in asa fel ii raspunzi salutului sau(pentru ca El pe toti ne doreste si pe toti ne "saluta" cand trecem pe lnga el).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 9 Nov 2003, 03:41 PM
Mesaj #21


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



Am uitat ceva:
cu privire la preotii ortodocsi care opresc de la impartasanie nu pot sa spun decat ca aceia nu pot fi numiti preoti ai lui Isus Christos; nu ai voie ca om sa-l privezi pe alt de Dumnezeu, orice ar fi facut acesta care acum se caieste(din moment ce merge la spovada).
Eu daca observ ca nu se caieste sau il vad ca-si spovedeste pacate pe care vrea sa le faca(mai sunt si din astia) nu-i dau dezlegarea la Spovada, dar nicidecum nu-l opresc pe omul cait de la Sf. Impartasanie.(Oprirea de la Impartasanie in Biserica Catolica constituie un pacat de moarte pentru preot si nu e voie conform CIC -Codex Iuris Canonici )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bdl
mesaj 9 Nov 2003, 04:46 PM
Mesaj #22


Cel Mai Amuzant Forumist
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.642
Inscris: 15 March 03
Din: Unde e cald si bine
Forumist Nr.: 86



TriRegnum,
Mii de scuze ca ma bag si eu, o intrebare fulger, pt ca inca nu am citit tot topicul.
Am vazut liturgie si liturghie. Care e forma corecta si de ce?Sau merg amindoua?
Consider ca esti cel mai in masura sa ma lamuresti. thumb_yello.gif


--------------------
user posted image
-
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RamonaV
mesaj 9 Nov 2003, 04:56 PM
Mesaj #23


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 186
Inscris: 15 May 03
Forumist Nr.: 307



QUOTE (bdl @ Nov 9 2003, 04:56 PM)
Am vazut liturgie si liturghie. Care e forma corecta si de ce?Sau merg amindoua?


Poate ai timp sa citesti articolele:
Ortodoxie şi Liturghie
Liturghie si Ziua mondiala a rugaciunii

Din cele citite de mine Liturghie e cuvantul folosit de ortodocsii români iar Liturgie e folosit de cei catolici.


--------------------
"Un om al credinţei creştine trebuie să fie neapărat un om al bucuriei"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 9 Nov 2003, 05:04 PM
Mesaj #24


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



Ambele forme sunt corecte.
Termenul de liturghie vine de la slavonescul liturgija.
Catolicii folosesc mai mult liturgie, dar si forma liturghie se foloseste

leturghie/liturghie/liturgia = ler+tur+ia (E). Cuvântul arhaic leturghia a provenit, probabil, din "lerturghia", care este compus din cuvintele etrusce ler (zeu), tur (a dărui) şi ia (acesta), alfabetul etrusc neavând litera g. Deci semnificaţia cuvintelor etrusce "ler+tur+ia" este "aceasta este ofranda zeului".
Ofranda era chiar semnificaţia principală a liturghiei, pe vremea dacilor, aceasta fiind turta înmuiată în vin.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
RamonaV
mesaj 9 Nov 2003, 09:13 PM
Mesaj #25


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 186
Inscris: 15 May 03
Forumist Nr.: 307



QUOTE (TriRegnum @ Nov 9 2003, 05:14 PM)
leturghie/liturghie/liturgia = ler+tur+ia (E). Cuvântul arhaic leturghia a provenit, probabil, din "lerturghia", care este compus din cuvintele etrusce ler (zeu), tur (a dărui) şi ia (acesta), alfabetul etrusc neavând litera g. Deci semnificaţia cuvintelor etrusce "ler+tur+ia" este "aceasta este ofranda zeului".
Ofranda era chiar semnificaţia principală a liturghiei, pe vremea dacilor, aceasta fiind turta înmuiată în vin.

Si-atunci acel "Lerui-ler" din unele colinde e atat de vechi precum deduc din cele spuse de tine aici? Surprinzator si imbucurator!

Acest topic a fost editat de RamonaV: 9 Nov 2003, 09:13 PM


--------------------
"Un om al credinţei creştine trebuie să fie neapărat un om al bucuriei"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bdl
mesaj 9 Nov 2003, 09:29 PM
Mesaj #26


Cel Mai Amuzant Forumist
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.642
Inscris: 15 March 03
Din: Unde e cald si bine
Forumist Nr.: 86



Lamurit,
Mersi Triregnum si Ramona. Nu promit dar poate intru pe link-urile alea sa citesc pe acolo. rolleyes.gif


--------------------
user posted image
-
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OMU'BUN
mesaj 10 Nov 2003, 03:51 AM
Mesaj #27


Batranul Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.491
Inscris: 5 June 03
Din: Romania
Forumist Nr.: 360



Nu stiu de ce dar n-am prea intrat pe aici, poate si fiindca nu prea m-am considerat demn... De vreo 2-3 luni, n-am mai trecut pe la biserica sad.gif
Altadata mergeam aproape duminica de duminica. Ma simteam bine acolo , dar poate am cazut in pacatul deznadejdii! Mi s-au intamplat multe intr-o perioada si nu gaseam justificate toate acele nenorociri! Veti spune, desigur, ca nu am dreptul sa judec dar nu-i usor sa accepti poveri peste poveri, unele cu totul absurde, fara sa te gandesti "de ce"? Spuneam ca am primit intotdeauna ceea ce am cerut... Oare am sa-L manii daca voi spune ca n-am primit niciodata nimic... gratuit??? De ce trebuie sa-I cer? Adica El nu ma vede? Pai daca nu ma vede in viata, nu ma vede nici la biserica!...
Nu sunt dintre cei care sa intre in biserica cu gandul aiurea. Stiu Sf. liturghie pe dinafara, iar daca nu sunt printre cei din strana, sunt pe primul rand din fata, si cant in acelasi timp cu corul bisericii. Sunt multe de spus...
Poate ar fi bine sa mai adaug niste aspecte legate de biserica ortodoxa, ca vad ca se fac presupuneri nicidecum fapte clare. Evident, sunt biserici si biserici. Ca peste tot, omul sfinteste locul. Pe unde am fost eu, preotul impartaseste in fiecare duminica, sau sarbatoare insemnata. Dar chiar si acolo unde aparent, dupa ritulalul binecunoscut, nu se apropie nimeni, este nedrept sa se creada ca in acea biserica, preotul impartaseste numai de Paste. Lumea se impartaseste de obicei la cele trei posturi insemnate din an, poate mai cu seama Craciun si Paste . Dar , oricum , stiu sigur ca sunt inca multe alte zile, in care preotul impartaseste credinciosii!
Despre legare sau dezlegare, am aceasta nedumerire de ff mult timp. Mie nu mi s-a dat dreptul la sf. impartasanie, pentru cativa ani! (Curios este faptul ca nu mi s-a specificat cati!) Totusi, ce poate sa faca pacatosul, cand i se spune ca "nu are acest drept!" Sa-l ia de piept pe staret sau preot? Accepta umil, desi poate are sufletul mai zbuciumat ca atunci cand a intrat sa-si descarce constiinta. Si nu ma refer la acea spovedanie de fatada, ci la regretul sincer, care se poate citi in ochi si in suflet! Si nu ma refer nici la pacatul fata de cineva pe care l-ai neindreptatit sau batjocorit, ci la altceva... Am spus alta data , n-o sa mai repet acum... Si inca ceva: te spovedesti si crezi cu tarie ca vei fi in stare sa nu mai repeti... Si totusi, dupa un timp, iar cazi in abatere... Nu pentru ca iti inchipui ca vei fi din nou iertat, ci fiindca ispita aia e atat de dulce incat nu te poti abtine!... Cum priveste preotul pe cel ce vine si spune "Imi pare rau, dar s-a intamplat din nou?" Ii da un avertisment? La biserica ortodoxa se dau canoane. Asa e si la catolici?
Cat despre cruce, nu stiu ce sa zic. In Romania, desi vedeam pe multi facand semnul crucii atunci cand treceau prin fata bisericii, eu continui s-o fac si astazi asa cum o faceam si pe timpul raposatului: in gand. Realizez intotdeauna cand trec prin fata unei biserici, si stiu ce-mi ramane de facut. Dar ideea de a fi vazut si judecat de bun sau rau, mi se pare putin ciudata. Ca sa nu mai vorbrsc de intimitate si discretie! In biserica sau in locuri speciale (botez, inmormantari, pomeni) este cu totul altceva!
Valoarea bisericilor (de fapt a preotilor care slujesc acolo) se poate vedea de obicei, din numarul celor care participa la Sf. liturghie. Oricum pot sa spun ca am ramas foarte placut impresionat de harul multor preoti, la biserici mai mici sau mai mari, in orase mai mici sau mai mari, preoti care dovedesc extrem de multa diplomatie si rabdare, pe langa acea calitate de a se exprima pe intelesul tuturor urechilor! Deci, nu trebuie sa mergi la manastiri indepartate pantru a asculta o slujba frumoasa, ci o gasesti destul de aproape de tine , daca doresti sa o cauti.
Dar, cred ca am vorbit deja prea mult... Probabil in ochii unora am mai acumulat o bulina neagra... Sunt bune si astea uneori! Doar ca incepe sa se faca intuneric datorita atator buline negre !... sad.gif


--------------------
Dincolo de inocenta e alunecare !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 10 Nov 2003, 12:59 PM
Mesaj #28


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



Om Bun
Pot sa stiu si eu de ce te-a oprit de la Impartasanie(pe privat bineinteles)?
Din pacate omul prin natura sa este inclinat spre pacat(inclinarea spre pacat este amprenta lasata de pacatul stramosesc care s-a sters prin botez, pre ex: ai o foaie de hartie alba ca spuma, scri ceva apasat cu creionul si stergi cu guma, observi ca este totusi o urma unde a existat ecea insemnare, asa este si cu pacatul stramosesc, suntem insemnati). De reugula ca sa nu mai cazi in pacat(ma refer la viciu, pacat care il faci repetat) trebuie sa te spovedesti ori de cate ori ai facut acel pacat si astfel vei reusi sa scapi de el. De la spovada trebuie sa iesi intotdeauna cu constiinta impacata, cu o bucurie imensa in suflet, dar preotul este acela care poare sa-l faca pe om sa simta bucuria harului...nu poti sa-l faci pe om cu ou si cu otet ca atunci cand iese sa fie mai zbuciumat. Si noi avem canoane(CIC - Codul de Drept Canonic - lat: Codex Iuris Canonici) si in ceea ce priveste avortul nu dam dezlegarea la spovada, numai episcopul o face.
Noi la spovada nu avem reteta, daca faci cutare pacat, ai de facut atatea matanii...NU, penitenta(pocainta sau canonul de pocainta="pedeapsa" in rugaciuni) ramane la latitudinea preotului.
Asa este: "calitatea" preotului o vezi dupa numarul de credinciosi. Sf. Ioan Marie Vianney, patronul preotilor - sfant neputrezit de cateva secole, nu era foarte dotat intelectual asa ca la predici folosea cuvinte simple si din inima, de fapt sfintenia nu sta in dotarea intelectuala, ci in cea spirituala. Sf. Vianney avand initial o biserica mica(ca o capela) in cativa ani a facut o biserica mare si veneau ca sa-l asculte o multime de oameni din imprejurimi. DECI: poti fi un preot cu toate doctoratele, daca nu ai "doctoratul si in credinta din suflet", nu poti fi un preot desavarsit.

Totusi cauta sa mergi la biserica, chiar daca nu te simti mereu in largul tau, vei vedea in viitor ca nu mai poti sta duminica fara sa mergi la slujba.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sorin666
mesaj 10 Nov 2003, 02:16 PM
Mesaj #29


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.069
Inscris: 25 August 03
Forumist Nr.: 668



Cit de desprins puteti sa fiti voi preotii de realitite sad.gif
Tara arde iar unii se gindesc ce canoane sa dea mad.gif
OFF TOPIC
Ieri am vazut la TV o slujba la Lourdes, 50 de preoti seriosi si incruntati slujeau in fata unei pesteri in prezenta a vreo 2 duzini de babute pe scaune de plastic...
M-a socat aspectul suprarealist al scenei wink.gif

Acest topic a fost editat de sorin666: 10 Nov 2003, 02:23 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RamonaV
mesaj 10 Nov 2003, 02:22 PM
Mesaj #30


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 186
Inscris: 15 May 03
Forumist Nr.: 307



QUOTE (sorin666 @ Nov 10 2003, 02:26 PM)
Cit de desprins puteti sa fiti voi preotii de realitite  sad.gif
Tara arde iar unii se gindesc ce canoane sa dea  mad.gif

Scârtz comentariu de baba care se piaptana!
Faci ceva cumva pentru atatia oameni incat ai neobrazarea sa critici un om care face ceva conform meseriei pe care si-a ales-o?
Ai solutii aplicabile pentru scoaterea tarii din criza in care se afla? Fara a apela la preoti, desigur!
Sau ai ales solutia criticii perpetue pentru ca e foarte simpla atat pentru minte cat si pentru trup?

QUOTE (sorin666 @ Nov 10 2003, 02:26 PM)
OFF TOPIC
Ieri am vazut la TV o slujba la Lourdes, 50 de preoti seriosi si incruntati slujeau in fata unei pesteri in prezenta a vreo 2 duzini de babute

Off!!!
Se tinea sau nu o slujba particulara? Babele erau cumva de la un azil? Care e explicatia ca erau numai babe? Sau ochii iti joaca fente si tu vezi numai babe(s) in jurul tau?

QUOTE (sorin666 @ Nov 10 2003, 02:26 PM)
OFF TOPIC
vreo 2 duzini de babute pe scaune de plastic...

Daca ai scris asta pentru a "demonstra" insensibiltatiile in fata babutelor (cum tu nu ai fii, probabil) poate data viitoare o sa le pui la dispozitie (babutelor) niste scaune mai comode sau chiar niste fotolii si o sa aduci nitica veselie pe chipurile preotilor.

QUOTE (sorin666 @ Nov 10 2003, 02:26 PM)
M-a socat aspectul suprarealist al scenei

Cu putin antrenament pentru suprarealism prin cultura (teatru, film, pictura, de exemplu) o sa poti sa iti antrenezi inima si mintea astfel incat sa nu mai faci socuri vazand babe si preoti.

Acest topic a fost editat de RamonaV: 10 Nov 2003, 09:53 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OMU'BUN
mesaj 13 Nov 2003, 07:20 PM
Mesaj #31


Batranul Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.491
Inscris: 5 June 03
Din: Romania
Forumist Nr.: 360



Din pacate , "superioritatea" o afiseaza altii, draga Sorine. Cei acare cred ca inteleg totul pe lume si care nu se indoiesc de nimic, fiindca totul are o explicatie... Explicatie pe care o da Maria Sa, OMUL ! Un credincios care se vrea a fi credincios, nu se va considera niciodata superior celuilalt, nici macar din punct de vedere moral. Ba as zice ca chiar dimpotriva, intrucat el stie ca stie despre imoral, si totusi se mai complace in el din cand in cand. Diferenta este ca tu sau altcineva ca tine, puteti deveni si peste 20 de ani printre cei dintai... Iar in acesti 20 de ani sa nu aveti nici retineri, nici remuscari. In timp ce, pentru cei care cred, sunt destule probleme de frustrare!...

Acest topic a fost editat de OMU'BUN: 13 Nov 2003, 07:23 PM


--------------------
Dincolo de inocenta e alunecare !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ASD
mesaj 16 Nov 2003, 07:35 PM
Mesaj #32


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 222
Inscris: 14 November 03
Forumist Nr.: 1.201



QUOTE
Pt. neoprotestanti: ce anume v-a determinat sa treceti de la confesiunea in care v-ati botezat la secta din care faceti parte(grupare - daca va simtiti jigniti)?


Am iesit din orice fel de religie ,pt ca nu sustin adevarul biblic, iar daca ceri o explicatie(din biblie) iar daca le ceri sa argumenteze de ce fac anumite lucruri(icoanele etc.) nu sunt capabile sa dovedeasca scriptural nimic. In schib stiu sa porneasca razboie(cruciadele) , sa cerseasca(vezi calugarii care cersesc pe strada), sa prigoneasca pe alti, sa minta, sa calomnieze etc.




Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 16 Nov 2003, 08:16 PM
Mesaj #33


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



Poti sa-mi dai detalii de calmonie, prigoana, minciuni...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OMU'BUN
mesaj 16 Nov 2003, 08:50 PM
Mesaj #34


Batranul Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.491
Inscris: 5 June 03
Din: Romania
Forumist Nr.: 360



ASD
QUOTE
sa cerseasca(vezi calugarii care cersesc pe strada)

N-o sa ma leg decat de acest exemplu, ca de celelalte se iau altii!... Nu inteleg esenta! Te-au tras calugarii de manecuta sa le dai (pentru sufletul tau!) ceva? Eu nu cred asta. Ai vazut filmul Ghost. Si in America erau maicute care asteptau ajutor de la cei carora le pasa de sufletele lor. Se revolta cineva pentru asta? Dimpotriva, nu toti au timp (sau chef!) sa mearga la biserica, dar macar pot contribui din cand in cand la zidirea unui lacas de cult, doar-doar le va fi mai usor cand va fi sa li se ceara socoteala... Vrei explicatii fiindca nu intelegi, sau fiindca esti revoltat? Daca esti ateu, n-ar trebui sa-ti pese. Sunt lucruri care pur si simplu nu te privesc. Daca iti pasa, inseamna ca interesul e motivat de ceva! Care-i acel ceva atat de important incat sa te revolte? Nu cumva rautatea?


--------------------
Dincolo de inocenta e alunecare !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 16 Nov 2003, 09:16 PM
Mesaj #35


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



OM BUN

Lasa-l ca are sufletul prin de ura, degeaba invoca Biblia atata, din pacate se pare ca a citit-o superficial si a inteles ce a vrut si cum a vrut.
Sa ne rugam pentru sufletele pierdute, altceva nu avem de facut.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pagini V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 March 2024 - 03:16 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman