HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

 
Reply to this topicStart new topic
> Dictionar De New Age
Figaro
mesaj 24 Mar 2004, 11:17 AM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



QUOTE

In tentativa de a dialoga cu cei se sustin idei New Age ne confruntam cu o adevarata jungla semantica. Daca este suficient de greu sa detectam si sa definim notiunile neclare ale miscarii sau ideile ei ocultice, nu la fel de greu este sa si definim unii dintre termenii vehiculati in propagarea lor, iar experienta ne demonstreaza ca o corecta intelegere a lor poate sa ne ajute sa castigam enorm de mult timp in confruntarea acestora cu Evanghelia Domnului Isus Hristos. Iata in continuare cativa dintre cei mai comuni termeni si proeminenti exponenti ai miscarii pe care o discutam aici.

Epoca (era) lui Acvarius - se gasesc unii astrologi care pretind ca evolutia omului parcurge diferite cicluri ce corespund semnelor zodiacului, fiecare ciclu cuprinzand de la 2000 la 2400 de ani. Sustinatorii New Age-ului afirma ca acum omenirea face trecerea de sub semnul Pestilor in cel ce sta sub semnul lui Acvarius. Aceasta epoca al lui Acvarius se presupune sa fie caracterizata de o exacerbata spiritualitate si o aprofundare a constiintei noastre cosmice.

Agent - o persoana ce emite un mesaj telepatic.

Cronica Akashica - cronici nepieritoare care inregistreaza fiecare cuvant, gand, sau fapta a omului si care sunt inscrise fie intr-un taram pamantesc fie intr-unul spiritual.

Alpha - corpul fizic.

Animism - crezul in posesiunea unui suflet sau a unui spirit de catre obiecte fara viata (cum ar, plantele, sau copacii, etc.). Sustinatorii New Age considera animismul calea prin care pamantul va fi din nou sacralizat.

Antropozofie - un cult ezoteric intemeiat de catre misticul german pe nume Rudolf Steiner. Luat literal termenul inseamna "intelepciunea omului". Ea (antropozofia) ne invata ca omul poseda adevarul in sinea lui. Sistemul de gandire al antropozofiei este ocultic si spiritst.

Maestri Inaltati - termenul se refera la acei ghizi spirituali ce au atins cel mai inalt nivel de constiinta spirituala, prin revelatiile lor conducand intreaga omenire la o evolutie spirituala.

Ascensiunea (inaltarea) lui Hristos - aceasta este reinterpretata intr-o forma mistica afirmandu-se ca se refera la aparitia "constiintei hristice" in omenire. Implica realizarea faptului ca omul este divin.

Corp astral - un corp spiritual capabil de proiectie in afara trupului fizic. Corpul astral, supravietuieste mortii.

Zbor astral - calatorie a sufletului care se petrece indeosebi in timpul somnului sau a unei profunde meditatii.

Acordarea ("attunement", engl.) - corespondentul New Age al rugaciunii crestine. Se mai refera la expresia ce are sens doar in engleza, "at-one-ment" ("meniti sa fie una"; n.a.) si care descrie contopirea desavarsita cu Dumnezeu ce poate fi cunoscuta de fiintele omenesti.

Aura - un cerc radiant sau un halo ce ii inconjoara pe oamenii aflati in viata.

Scriere automata - scriere ce este produsa in stare de inconstienta de catre o persoana in transa, sau, un mesaj scris ce este transmis de catre un ghid spiritual si dictat unui om cu un creion sau o masina de scris.

Avatar - o persoana ce "descinde" in forma umana din manifestarile superioare ale divinitatii si reveleaza oamenilor adevarul divin. Chipurile, acesta a progresat fara sa mai fie reincarnat intr-un alt trup (ca prin urmare nemaifiind nevoie sa se treaca printr-o karma rea)

Bhagavad Gita - scrierile sacre ale hindusilor.

Sangele lui Hristos - este inteles de catre unii adeptii ai New Age-ului ca o referire la "energia vitala" a Hristosului Cosmic. Acest "sange" a curs de pe cruce patrunzand in taramurile eterice (sau spirituale) ale pamantului. De pe aceste taramuri, Hristos cauta sa calauzeasca evolutia spirituala a umanitatii.

Bodhisattva - o fiinta care chipurile a dobandit dreptul de a patrunde in Nirvana sau in iluminare, dar in loc sa accepte aceasta "promovare", refuza cu scopul de a ajuta omenirea sa atinga acelasi tel. Despre Hristos se spune in New Age ca a fost un "bodhisattva".

Buda - "cel luminat". Un avatar sau mesager.

"Canalizare" ("channeling", engl.) - o forma New Age de mediumism sau spiritism. "Canalizatorul" isi cedeaza controlul capacitatilor lui senzoriale si cognitive unei entitati spirituale cu scopul de a receptiona informatii paranormale.

Chinook Learning Community - o comunitate educationala New Age situata in Pacific Northwest. Acest grup New Age sponsorizeaza programe educative pe termen scurt si pe termen lung ce privesc transformarea personala si sociala, spiritualitatea de tip New Age, si un stil de viata axat pe considerente ecologice.

Clarauzire - capacitatea de a auzi cu mintea fara utilizarea urechilor.

Clarviziune - capacitatea de a vedea mintal fara utilizarea ochilor, depasind granitele obisnuite ale timpului si spatiului; mai este numita "vedere secundara" ("second sight", engl.).

Revolutia constiintei - sustinatorii New Age cheama la o "revolutie a constiintei", la un mod nou de a privi lucrurile si de a trai viata. Tinta principala a unei noi constiinte este contopirea cu Dumnezeu, cu toata omenirea, cu pamantul si cu tot universul.

Controlul - spiritul care trimite mesaje printr-un mediu in transa.

Hristosul cosmic - in scolile de gandire ezoterice Hristos este considerat a fi un spirit universal sau o forta cosmica. Scopul principal al acestui spirit sau forte impersonale este de a calauzi evolutia spirituala a omenirii.

Constiinta cosmica - o perceptie spirituala sau mistica care sustine ca intreg universul este "una". Pentru a dobandi constiinta cosmica universul trebuie privit ca fiind Dumnezeu iar Dumnezeu ca fiind tot universul.

Umanismul cosmic - in contrast cu umanismul binecunoscut care il considera pe om ca fiind masura tuturor lucrurilor, umanismul cosmic il considera pe om posesorul practic al unui potential nelimitat datorita Dumnezeirii (divinitatii) sale launtrice.

Cristalele - sustinatorii New Age cred ca cristalele contin incredibile puteri si energii vindecatoare. Adeseori cristalele se poarta de catre acestia sub forma de medalioane, etc., sub pretentia ca ele sunt in stare sa refaca "unda de energie" din corpul omenesc.



--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 24 Mar 2004, 11:22 AM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



QUOTE

Deja vu - sentimentul de a fi mai trait un anume eveniment sau trecut printr-un loc.

Descarnare - sufletul sau personalitatea unei creaturi vii care a murit.

"Dowser" - un medium care foloseste un bat de lemn bifurcat ce indica prezenta in sol a unui izvor ascuns de apa, a titeiului, a banilor ingropati, a unor obiecte ascunse, sau cadavre.

Logosul pamantului - unii sustinatori ai New Age-ului cred ca "logosul pamantului" este o mare fiinta spirituala care insufleteste viata planetei Pamant. Pamantul este considerat o manifestare fizica, deci o intrupare, a acestei inteligente spirituale.

Ectoplasma - o substanta alba peliculara care se scurge prin diferite parti din corpul unui medium si care, chipurile, indica prezenta in acel lor a unui spirit descarnat.

Institutul Esalen - un "centru de dezvoltare" ce ofera o larga gama de cursuri asupra mintii, trupului si spiritului. Se gaseste in statul California, localitatea Big Sur.

Ezoteric - cuvant folosit pentru a descrie o cunoastere avuta sau inteleasa doar de unii.

Crestinismul ezoteric - o forma mistica a Crestinismului care considera "adevarul ei de baza" ca fiind identic cu "adevarul de baza" al oricarei alte religii. Uneori acest "adevar" este crezul ca omul este divin. Aceasta forma a Crestinismului se impaca de minune (!?) cu "filozofia perena" (vezi, articolul despre "filozofia perena") a lui Aldous Huxley.

Perceptie extrasenzoriala - perceptie de depaseste capacitatea simturilor trupesti ale omului si implica capacitati paranormale cum ar fi, telepatia, precunoasterea, si clarviziunea.

Crestinismul exoteric - o forma a Crestinismului care se identifica cu Crestinismul ortodox pe care adeptii New Age o descriu ca fiind lipsita de orice autenticitate spirituala.

Caderea omului - refera la decaderea constientei umane. O constienta decazuta este cea care recunoaste doar existenta taramului spiritual al acestei lumi. Despre Hristos se crede ca l-a "rascumparat" pe om in sensul ca l-a facut in stare pe acesta sa perceapa lumea spirituala din spatele lumii materiale.

Comunitatea Findhorn - o legendara comunitate New Age situata in nordul Scotiei. Acest grup ofera un program educational complet bazat pe principiile spiritualitatii de tip New Age.

Gaia - numele grecesc al zeitei pamantului. Se mai refera si la ipoteza stiintifica formulata de catre James Lovelock prin care toate fiintele vii de pe Pamant se crede ca formeaza un singur organism viu. In aceasta structura, umanitatea este considerata a fi sistemul nervos al pamantului viu.

Globalismul - un termen modern al zilelor noastre care se refera la nevoia unei transformari a diviziunilor prezente sub forma de state nationale intr-o singura comunitate mondiala unica.

Gnosticismul - o traditie care-si trage radacinile din cel de-al doilea secol si care sustine ca mantuirea se obtine printr-o "cunoastere" intuitiva a presupusei divinitati a eu-lui.

Dumnezeu - o fiinta cu multe "fete". El (sau, ea) este considerat o radicala fiinta imanenta numita adesea "constiinta universala", "viata universala", sau "energia universala". Dumnezeul New Age-ului este mai mult sau mai putin o forta impersonala ce se contopeste cu universul.

Grafologie - analiza a caracterului si prezicere ce se bazeaza pe scrisul de mana al cuiva.

Marea Invocare - o rugaciune New Age care a fost tradusa in peste 80 de limbi ale Pamantului. Scopul acestei rugaciuni este de a invoca prezenta Hristosului cosmic pe Pamant, fapt ce aduce unirea si infratirea intregii umanitati.

Grup guru - un jargon New Age care se sustine ideea ca Hristosul cosmic se gaseste incarnat in toata omenirea. Atunci toata omenirea este vazuta ca un singur "guru".

Guru - invatator sau maestru spiritual.

Convergenta armonica - exprima adunarea unui grup de meditatori New Age in acelasi moment astrologic, dar aflati in diferite locuri pe Pamant pentru a aduce pacea pe pamant si un unic guvern mondial.

Holism - teoria care afirma ca intreaga realitate este din punct de vedere organic una. Totul in univers este considerat interdependent si interconectat.

Sanatate (medicina) holistica - priveste trupul ca fiind un organism interdependent de tot universul. Scopul ei este de a trata intreg omul (trup, suflet si spirit) si nu doar o boala anume.

Holograma - o proiectie tridimensionala rezultata din interactiunea razelor de laser. Savantii au descoperit ca imaginea unei intregi holograme poate fi reprodusa din oricare dintre numeroasele parti componente. Adeptii New Age folosesc ideea hologramei pentru a ilustra unitatea intregii realitatii.

Miscarea Potentialului Uman - o miscare care isi are radacinile in psihologia umanista obisnuita sa sublinieze bunatatea esentiala a omului si potentialul sau nelimitat.

Initiere - acest termen ocultic este folosit in general pentru transformarea sau extinderea constiintei unei persoane. Un "initiat" este cel al carui constiinta a fost transformata in asemenea fel incat acum percepe realitatile interioare. Exista mai multe "niveluri" de initiere, sau "initiati de primul grad", de "gradul al doilea", etc.

Eu Interior, Sinele Suprem - termen ce se refera la natura divina interioara posedata de catre toate fiintele umane. Desi, nu toate, se spune, sunt constiente de posesiunea acestui "sine suprem" ce este divin.



--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 24 Mar 2004, 11:27 AM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



QUOTE

Interdependenta, interconectabilitate - aceste cuvinte sunt folosite de catre adepti New Age pentru a descrie contopirea si unitatea esentiala a intregului univers. Intreaga realitate este privita ca fiind interdependenta si interconectata.

Isus - un avatar care a obtinut un inalt nivel de armonizare cu Hristosul cosmic. Lucrul acesta l-a facut in stare sa devina vehiculul trupesc al Hristosului timp de trei ani de zile. (vezi, "avatar")

Kabala - un manual de intelepciune a misterelor evreiesti care se bazeaza pe o interpretare mistica a Bibliei. Contine practici magice si ocultice ce provin in general din Evul Mediu.

Karma - se refera la "datoria" acumulata de catre un suflet ca si rezultat al faptelor bune sau rele savarsite in timpul vietii (sau, vietilor!) cuiva. Daca cineva acumuleaza o karma buna se presupune ca va fi reincarnat intr-o stare mai merituoasa. Dar daca cineva acumuleaza o karma rea, va fi reincarnat intr-o stare mai nefericita.

Fotografia kirliana - un proces de fotografiere ce masoara aurele corpurilor vii.

Kundalini - o energie primara a corpului omenesc care asemenea sarpelui se gaseste rezidenta incolacita la baza sirei spinarii.

Levitatie - ridicarea de la sol a obiectelor sau a unor persoane in viata fara utilizarea fortei fizice.

Trustul Lucis - initial legalizat ca corporatie a "Lucifer Publishing Company", Trustul Lucis supervizeaza Lucis Publishing Company, World Goodwill, si Arcane School (Scoala Arcana). Trustul Lucis detine toate drepturile asupra cartilor lui Alice Bailey.

Cercul magic - cerc trasat de ocultisti pentru a-i proteja de spiritele si demonii pe care-i cheama prin incantatii si ritualuri.

Maitreya - numele isi are originile intr-o legendara figura a lui Buddha. Unii adepti New Age cred ca "a doua venire a lui Hristos" a survenit in 1977 in persoana lui Maitreya.

Mandala - un desen de regula concentric ca forma ce duce la concentrarea atentiei asupra unui singur punct.

Mantra - un cuvant sau o fraza care se presupune sa fie invocata in mod repetat intr-un efort de a se goli mintea si de a atinge "constiinta cosmica" (adica, contopirea cu Dumnezeu sau cu universul).

Incarnarea in masa - o incarnare a Hristosului in intreaga umanitate. Adeptii New Age afirma ca incarnarea are loc in prezent la o scara planetara fara sa fie deloc diferita de incarnarea Hristosului cosmic in corpul lui Isus acum 2000 de ani.

Medium - un spiritist al carui trup este folosit ca vehicul pentru comunicarea cu duhurile.

Metafizica - stiinta supranaturalului.

Monism - o teorie metafizica care considera toata realitatea ca fiind un tot unificat. Tot ce exista in univers este privit ca fiind facut din aceeasi materie.

Retea (Network, engl.) - o organizatie neoficiala si descentralizata creata de indivizi ce gandesc la fel si care sunt interesati in rezolvarea unor probleme sau in oferirea de solutii posibile. Toate acestea se petrec in afara institutiilor neconventionale.

Miscarea New Age - o asociere nedefinita de persoane, multe dintre ele "yuppi", care cred ca lumea a intrat in Era lui Acvarius cand se vor introna pe pamant pacea si guvernul unic mondial. Se cred mult mai avansati in constienta, resping valorile iudeo-crestine si Biblia in favoarea filozofiilor si religiilor orientale. Printre acestia se pot numara ecologisti, militanti impotriva energiei atomice, idealisti utopici marxisti, adepti ai controlului mintii si implicit ale stiintelor mintii, spiritisti, mediumi, practicanti ai magiei, vrajitoriei, si altor ritualuri oculte.

Nirvana - eliberarea de lucrurile pamantesti; paradisul oriental.

Numerologie - analiza sensului profetic sau ascuns la numerelor.

Ocultism - crezul in forte si fiinte supranaturale cu care se intra intr-un contact condamnat de Biblie.

Om - un cuvant ce simbolizeaza pe Brahma, Dumnezeul creator, conform hinduismului. Adesea este invocat in prelungi si repetate faze ale meditatiei orientale.

O noua lume, o noua ordine mondiala - este fraza indragita a celor ce sustin abolirea natiunilor si a statelor nationale in favoarea unui unic guvern mondial, asemanator ca structura actualei organizatii a Natiunilor Unite. Unii dintre acestia sunt militanti activi in atingerea acestui scop si au ocupat, sau ocupa in prezent, inalte functii oficiale.

"Ouiji Board" (sau, "Quija") - un joc de tabla (planseta) care contine toate literele alfabetului plus numere de la 0 si 9 cu optiuni de "da" sau "nu". Un indicator glisant formeaza cuvinte ca raspuns la intrebari puse de jucatori.

Experiente afara din trup (engl., "out-of-body experience") - parasirea corpului fizic in timp ce se doarme, in pragul mortii, sau in moartea clinica. Uneori se obtin astfel de experiente in ritualuri ocultice sau sedinte de spiritism (n.a.).

Panteism - doctrina care-l identifica pe Dumnezeu cu intreg universul, cu fiecare particula a lui, cu un pom, animal, obiect, sau persoana, toate lucrurile considerandu-se ca fac parte din el.

Schimbare de paradigma - din nou o fraza indragita de adepti New Age sau simpatizanti cu ideile miscarii, fraza ce indica o modificare a conceptiilor despre lume si viata. Asa numita "noua paradigma" (nou model, sau forma) este panteista (adica, totul este Dumnezeu) si monista (totul este un intreg, una).

Paranormal - dincolo sau mai presus de simturile si puterile omenesti.

Parapsihologie - studiul fenomenelor psihice ce foloseste metode stiintifice.

Pendulum - un obiect greu atarnat de o ata, folosit pentru descoperirea de izvoare ascunse de apa, de comori, etc., sau pentru ghicit (vezi, "dowser").

Pentagrama - o stea in cinci colturi folosita in ceremonii oculte. Un popular simbol satanic.

Percipient - persoana care receptioneaza mesaje telepatice.

Filozofie perena - un termen popularizat de catre Aldous Huxley care considera toate religiile si experientele religioase unul si acelasi lucru. Aceasta teorie sustine ca desi partile exterioare ale diverselor religii difera, esenta sau adevarul de baza, este acelasi in fiecare din ele.

Planul (engl. "The Plan") - o expresie care apare des in scrierile lui Alice Bailey. Se refera la pregatiri specifice pentru aducerea unei Noi Ere (deci, "New Age") si a unui Hristos al ei ("New Age Christ"). Aceste pregatiri sunt efectuate de catre "maestrii ierarhiei", un grup de fiinte glorificate care conduc, chipurile, evolutia spirituala a oamenilor de pe Pamant. Invatatura acestui "plan" exista in realitate, dar din pacate unii autori crestini au senzationalizat termenul crezand in existenta in culise a unor conspiratii in care adeptii New Age s-au unificat pentru manipularea evenimentelor mondiale in asa fel incat sa produca cucerirea ei in folosul adevaratului ei dumnezeu, Lucifer.

Cetateni planetari - un grup de activisti New Age care sunt angajati in zamislirea unei noi "constiinte planetare" atat printre adepti New Age cat printre publicul larg, in general.

"Planetization" (sau, planetizarea) - adeptii New Age pretind ca numeroasele amenintari cu care se confrunta rasa umana necesita o solutionare globala. Solutia propusa este "planetizarea". Cuvantul se refera la unificarea intregii lumi sub o singura infratire comuna.

"Poltergeist" - cuvantul german pentru un galagios, distrugator si rau spirit (demon).

Precunoastere - o cunoastere in avans a unor evenimente viitoare.

Nastere psihica - o trezire, sau reinviere, a constiintei si a puterii cosmice. Aceasta noua constiinta este cea care recunoaste uniunea cu Dumnezeu cat si cu intreg universul. Nasterea psihica este corespondentul ocult la nasterii din nou crestine.

Energie psihica - energie extrasenzoriala care ii capaciteaza pe oameni sa savarseasca miracole.

Vindecator psihic - o persoana ce vindeca boli mintale sau psihice prin intermediul energiei cosmice ce emaneaza din mainile acestuia.

Psihanaliza - identificarea bolilor fizice si mintale cu experientele dureroase ale copilariei. O pseudo-stiinta a zilelor noastre bazata pe cercetarea si teorie lui Sigmund Freud.

Psihometria - analiza informatiei unui obiect implicat intr-un eveniment pentru a afla lucruri despre persoana careia ii apartine. Se face de obicei prin palparea cu mainile.

Psihotehnologie - se refera la diverse metode sau sisteme orientate spre modificarea deliberata de constiinta, sau constienta a omului.

Reincarnare - se refera la evolutiile ciclice ale sufletului unui om care in moarte trece de la un corp la altul. Acest proces continua pana ce sufletul respectiv atinge o stare de perfectiune.

Retrocunoastere - cunoasterea unor evenimente din trecut ce este obtinuta pe cale paranormala (supranaturala?!).

Invatarea cu creierul drept (engl., "right brain learning") - emisfera dreapta a creierului se crede ca este centrul gandirii creative si intuitive (in opozitie fata de natura rationala a emisferei stangi). Adeptii New Age se folosesc de aceasta justificare pentru a introduce "tehnici de invatare cu creierul drept" in invatamant. Aceste tehnici cuprind meditatia transcedentala, yoga, sau vizualizarea.

Sedinta de spiritism - o adunare a celor ce cauta sa intre in legatura cu cei decedati, dragi lor, sau cu celebre figuri istorice prin intermediul unui medium.

A doua venire a lui Hristos - este interpretata ca patrunderea Hristosului Cosmic in toata omenirea, idee asociata cu conceptul New Age mentionat mai sus si denumit "incarnarea in masa". Cea de-a doua venire se spune ca are loc acum in inimile si mintile oamenilor de pe intreg pamantul. Altii o leaga de aparitia lui Maitreya ca avatar al acestei ere.

Realizarea sinelui (engl., "self-realization") - este folosit ca sinonim pentru descoperirea lui Dumnezeu. Se refera la recunoasterea personala a divinitatii umane.

"Sensitive" (o fi bioterapeutul nostru?) - o persoana ce in mod frecvent da dovada de capacitati extrasenzoriale ca, clarviziunea, telepatia, sau premonitia.

Saman - vraci sau vrajitor vindecator.

Logosul solar - este considerat de unii ca fiind o puternica fiinta spirituala care insufleteste viata sistemului solar. Sistemul solar material este doar o manifestare fizica (sau, trupeasca) a acestei inteligente vii.

Controlul spiritului - un spirit fara trup ce transmite mesaje de la morti celor vii prin intermediul unui medium aflat in transa.

Spirit ghid - o entitate spirituala care ofera informatii ce "ghideaza", uneori prin intermediul unui medium sau canal uman. Spiritul ofera calauzire doar dupa ce mijlocul uman si-a lasat in voia acestuia puterile sale cognitive sau perceptive.

Ierarhia spirituala a maestrilor - adeptii New Age cred ca acesti "maestri" spirituali sunt niste oameni extrem de evoluati care dupa ce au atins ei insisi perfectiunea, calauzesc acum restul umanitatii spre atingerea aceluiasi obiectiv.

Spiritualist, sau spiritist - persoana ce crede in puterea de a contacta sufletele disparute printr-un medium.

Subiect - persoana folosita pentru experimente extrasenzoriale.

Sufism - religie mistica persana bazata pe Islamism.

Sincretism - tentativa de a combina sau unifica diferitele sisteme religioase. Diferiti guru New Age pretind adesea ca toate religiile lumii au la baza acelasi adevar care este faptul ca toti oamenii poseda o divinitate interioara.

Sinergie - principiul care afirma ca intregul este mai mare decat suma partilor lui.

Taoism - o religie si filozofie de provenienta chineza care priveste intreg universul ca fiind angajat intr-o necontenita miscare si activitate. Totul se considera a fi intr-o stare permanenta de flux, de schimbare. Universul este intrisec dinamic. Acest continuu proces cosmic este numit pe chineza "tao". Procesul in sine este descris in termenii "yin" si "yang". (vezi, "yin/yang")

Cartile de Tarot - un rand de 78 de carti de joc care se spune ca reveleaza secretele omului si ale universului.

Telekineza - capacitatea de a misca obiectele fizice prin forta vointei, sau a mintii. Mai este denumita, "psihokineza".

Telepatia - comunicarea care chipurile se realizeaza intre mintile oamenilor prin mijloace extrasenzoriale.

Tetragrama - o diagrama magica de forma unei stele cu patru colturi.

Teozofia - o scoala de gandire intemeiata de Helena P. Blavatsky. Luat literal, termenul inseamna "intelepciunea divina". Scopurile teozofiei sunt de a produce o infratire universala a tuturor oamenilor, a face un studiu comparativ al tuturor religiilor lumii, al stiintei, si filozofiei, si de a investiga puterile psihice si spirituale latente in om. Despre teozofie se poate spune ca este o adevarata inaintasa a gandirii New Age.

Cel de-al Treilea ochi - un imaginar ochi aflat in frunte care se crede ca este centrul viziunii psihice.

Transa - o stare mintala (psihica) care se aseamana somnului in timpul careia mintea constienta se odihneste iar entitatea spirituala preia controlul asupra corpului mediumului.

Transformare - adeptii New Age promoveaza atat o transformare individuala cat si planetara. Transformarea personala implica schimbari produse in viata individului printr-o accentuata "realizare a sinelui". Cu cat mai multi indivizi sunt transformati cu atat mai mult se va realiza o infratire globala a planetei.

"Unity-in-Diversity Council" (Consiliul Unitatii in Diversitate) - o super-retea New Age ce cuprinde peste 100 de retele si grupuri ce militeaza pentru cooperare si interdependenta globala.

Veda - cele mai stravechi scrieri sacre hinduse.

Vizualizare - forma cunoscuta si sub numele de "imaginatie ghidata/stimulata", vizualizarea subliniaza in principal superioritatea mintii asupra materiei. Ea sugereaza posibilitatea provocarii de schimbari pe taramul material prin intermediul puterilor mintii.

World Goodwill ("Bunavointa Mondiala") - un grup New Age ce face lobby politic in incercarea de a duce la indeplinirea "Planului" trasat de scrierile lui Alice Bailey.

Ying/Yang - numele chinezesti ce se refera la principiile active si pasive ale universului. Yin se refera la forta negativa feminina (sau, inactiva), yang la forta barbateasca (sau activa). Aceste doua forte polarizate interactioneaza in permanenta una cu cealalta. Cuvintele sunt folosite pentru a descrie unda constanta de miscare si schimbare din univers. (vezi, "tao").

Yoga - o metoda de a te uni cu fiinta suprema, sau cu sufletul universal.

Yogi - un practicant de yoga.


--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 20 April 2024 - 04:25 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman