HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Cronica De Carte A Lui Marcus
Mihai
mesaj 5 Aug 2005, 09:57 PM
Mesaj #1


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Carte, dulce carte... cinste cui te-a scris, lauda celui ce te citeste!

Va invit sa ne delectam impreuna cu recenzii si comentarii ale lui Marcus pe marginea cartilor pe care le-a citit!


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marcus
mesaj 27 Aug 2005, 09:38 AM
Mesaj #2


forumistul sahist - cel mai pasionat forumist
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.308
Inscris: 26 January 04
Din: Bucuresti / Braila
Forumist Nr.: 1.995



Pentru inceput (mai bine mai tarziu decat niciodata), as dori sa spun ca, desi am descoperit relativ tarziu "gustul" lecturii, pe la 8-9 ani, imi place sa citesc carti de istorie, romane de dragoste si stiintifico-fantastice, insa sunt mai putin familiar cu teatrul. Pe lista de prioritati se afla insa "McBeth", Shakespeare, pe care sper sa am timp sa o citesc in septembrie.
Prima carte de amploare pe care am citit-o in viata mea, este... "Fram, ursul polar", pe care am citit-o cand aveam "venerabila" varsta de 9 ani, si mi-a luat cam un an sa o termin, rofl.gif (nu citeam constant), dar pot sa spun ca am simtit o deosebita satisfactie cand am terminat-o, desi am ramas cu un gust amarui dupa ce am aflat deznodamantul nefericit al primului urs alb pe care l-am indragit in copilarie.

Cat de curand voi reveni cu prezentarea primei carti pe care o voi include in cadrul acestei cronici, "Odiseea", Homer.


--------------------
* * * Nu lăsa visele să piară, pentru că dacă visele mor, viața nu este decât o pasăre cu aripi rupte care nu mai poate să zboare! (Langston Hughes) * * *

Turneul de Sah HanuAncutei 2012
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marcus
mesaj 29 Aug 2005, 11:25 AM
Mesaj #3


forumistul sahist - cel mai pasionat forumist
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.308
Inscris: 26 January 04
Din: Bucuresti / Braila
Forumist Nr.: 1.995



Titlul cartii: "Odiseea" (versiunea in proza)
Autor: Homer
Gen literar: basm cu intamplari reale

Prolog
Candva, demult, la portile Troiei…


Candva, in urma cu peste trei mii de ani, grecii si oamenii regelui Priam s-au infruntat intr-un crunt razboi, razboiul Troiei (…). Era pe vremea cand zeii se amestecau aproape tot timpul in vietile oamenilor, aducandu-le impliniri, bucurii, bogatii, fericire, dar si napastuindu-i cu nenorociri cumplite. Una dintre nenorociri a fost chiar acest razboi, iscat de rivalitatea a trei zeite: Hera, Atena si Afrodita, fiecare ravnind sa fie aleasa "cea mai frumoasa". Feciorul domnitorului Priam, tanarul Paris, a inmanat marul de aur prin care era desemnata invingatoarea, Afroditei, stralucitoarea zeita a dragostei si frumusetii, iar celelalte doua, jignite, au jurat sa se razbune. Iar Afrodita si-a respectat fagaduiala si i-a dat de sotie lui Paris pe cea mai frumoasa dintre muritoare, pe Elena. Dar Elena avea deja un sot, pe atridul Menelau, alaturi de care traia fericita! Zeitei insa nu i-a pasat, si cu o sageata datatoare de iubire, trimisa de fiul ei, Eros, Afrodita a facut-o pe Elena sa se indragosteasca de Paris, sa-si paraseasca patria, sotul si fiica, si sa-l urmeze pe Paris in palatul tatalui acestuia, la Troia.
Menelau, ce isi iubea foarte mult sotia, a adunat greci din toata Elada, intr-o mare oaste, condusa de fratele sau, Agamemnon, si a pornit pe mare impotriva troienilor.
Asa a inceput napasta acestui razboi care a durat 10 ani si spre deznodamantul caruia ne poarta, pas cu pas, fermecandu-ne si uimindu-ne, autorul "Iliadei".

"Odiseea", scrisa in continuarea "Iliadei", este o pasionanta povestire a dificilelor incercari pe care le-a avut de biruit viteazul Ulise (Odiseu), de la cucerirea Troiei si pana cand reuseste sa invinga mania zeului Poseidon si sa revina in patria sa, Itaca.

Opera incepe cu un prolog si cuprinde 24 de capitole, numite si "canturi", de-a lungul carora este fascinant povestit drumul spre casa a lui Ulise, lasand in urma Troia…

Peripetiile lui Ulise:
- orbirea ciclopului Polifem, uriasul care devora oameni
- rezistenta in fata furtunilor pe mare, starnite de furia zeului cu plete albastrui, Poseidon
- fuga din tara lotofagilor, acolo unde crestea floarea care te facea sa uiti totul si sa iti doresti sa ramai pentru totdeauna cu ei
- lupta cu ciconii
- fuga din tara uriasilor lestrigoni , fiorosii mancatori de oameni
- vrajile nimfei Circe
- calatoria pe taramul mortilor si intalnirea cu umbra mamei sale si cu umbrele vitejilor ucisi la Troia
- trecerea stramtorii dintre monstruoasele Scila (fiara cumplita cu 6 capete si 3 randuri de dinti desi si ascutiti) si Charibda (care sorbea cu furie apa marii, revarsand-o apoi intr-o vijelioasa rasucire)
- ispita cantecului sirenelor
- razbunarea zeului Soare
- ispita frumoasei Calipso, care ii fagaduise viata vesnica daca Ulise s-ar fi invoit sa-i fie sot, si care l-a tinut ani de zile prizonier pe insula Ogigia

Dar Ulise si-a dorit din tot sufletul sa se intoarca, chiar si dupa 20 de ani, in patria sa, Itaca, la sotia care-l astepta indurerata, Penelopa, si la fiul care devenise barbat mandru si puternic ca si el, Telemah.
Este permanent ajutat si supravegheat de Atena, zeita cu ochi de azur, si reuseste, cu greu, sa ajunga in Itaca, unde ii ucide pe petitorii sotiei sale, in frunte cu Antinou, cu ajutorul divinei Atena, a fiului sau, Telemah, si a doi pastori, Eumeu si Filetios, si se instaleaza pacea in Itaca. "O pace trainica, ce nu a mai fost tulburata niciodata."

Citate remarcabile:
Descrierea lui Ulise deghizat in mosneag: "Atunci, Ulise dezgoli umerii lati si bratele vanjoase, precum si coapsele puternice, si cum Atena era pe-aproape, ea il facu sa para si mai voinic".

Momentul imbratisarii lui Ulise si Penelopei, dupa o lunga si chinuitoare despartire:
"Acum, fiul lui Laerte (Ulise) plangea si el si, nespus de fericit, o strangea in brate pe frumoasa si cinstita lui nevasta. Iar bucuria de care fusesera cuprinsi era atat de mare si atat de chinuitor le fusese dorul, incat nu s-ar mai fi desprins din imbratisare si zorii i-ar fi gasit tot acolo plangand, daca Atena, divina cu ochi de azur, n-ar fi venit in ajutorul lor. Ea se grabi sa opreasca plecarea noptii si o tinu pe zeita diminetii in valurile marii, impiedicand-o sa se ridice si sa aduca oamenilor lumina."

"Odiseea" este o lectura fascinanta a peisajului antic, a eroilor de legenda din vechea Elada, ai unei lumi pierdute. smile.gif


--------------------
* * * Nu lăsa visele să piară, pentru că dacă visele mor, viața nu este decât o pasăre cu aripi rupte care nu mai poate să zboare! (Langston Hughes) * * *

Turneul de Sah HanuAncutei 2012
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 18 April 2024 - 07:30 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman