HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Personalitati Istorice-mihail Moruzov
cocosel
mesaj 10 Apr 2007, 11:53 AM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.933
Inscris: 20 December 06
Din: London/Bucharest
Forumist Nr.: 9.114



Se pune intrebarea de la inceput cine a fost Mihail Moruzov????
Insa este greu de raspuns la aceasta intrebare chiar si acum la aproape 8 decenii de la timpurile in care a trait.A actionat intotdeauna din umbra intr-un domeniu atat de controversat al informatiilor si contrainformatiilor.Este primul mare spion al acestei tarisoare...
Legile nescrise din acest domeniu ne fac si astazi sa nu avem acces la urme si marturii fata de personaj.El nu a facut exceptie de la regula si inainte de disparitia sa a avut grija sa distruga tot ce exista scris...
Originar dintr-un mic sat de langa Tulcea a urmat cursurile unei scoli pentru a deveni invatator,de mic savura cartile de aventuri cu o indefinita inclinatie catre enigmele politiste.Prin natura si originea lucrurilor cunostea bine limbile rusa si bulgara precum si dialectul lipovean.A fost caracterizat de unii apropiati ca fiind un om ambitios posedand un spirit de dominare despotica,neadmitand replici sau corecturi.Altii il apreciau ca fiind un tip temerar cu calitati native si un bun colaborator.Ajuns in fruntea unui serviciu secret a facut dovada de reale calitati organizatorice si de multa putere de munca cu multa indrazneala in activitatea operativa.Adeseori isi pregatea din vreme temele problemelor ce urma sa le puna in discutie punand specialistii sa intocmeasca rapoarte in acest sens.Eugen Cristescu un colaborator de-al sau spunea ca "nu-i facea placere sa citeasca si nici nu avea timp pentru asta insa aceasta lacuna era suplinita prin cunostiinte practice printr-o memorie exceptionala care il ajuta sa prinda multe lucruri din zbor".El a intuit perfect ca activitatea operativa de informatii trebuie sa se desfasoare in deplina conspirativitate...La prima vedere aparea ca un om bine informat cu bogate cunostiinte in cele mai diverse domenii,dar aceasta impresie se spulbera ori de cate ori parasea cadrul cunoscut ,sabloanele pe care le insusise si cu care jongla.Avea relatii intense cu mare parte dintre membrii partidelor sau cu cei ai casei regale,de real folos ii erau insa si relatiile cu sefii altor servicii secrete externe cu diplomati si ziaristii.
Secretul succesului a constat in faptul ca nu a facut politica si nici nu a avut convingeri politice,neaderand la nici un partid politic.Nu a simpatizat pe nici un politician al vremii.Era privit ca un cameleon politic pentru ca se adapta imediat la orice situatie care s-ar fi ivit.Ca urmare, si-a urmat netulburat crezul sau ,nefiind in slujba vreunui guvern si actionand fara scrupule,stia sa gaseasca oameni capabilii pe care ii recruta dupa aceea.
A fost foarte preocupat de perfectionarea muncii pe care o ducea cat si a serviciului pe care il coordona.A stabilit numeroase contacte cu tari din Europa si cu serviicile acestor tari.A infiltrat baietzii pana si in aparatul ABwehrului condus de Canaris...
Purta diferite nume conspirative ing.M.Stefanescu,M.Stefan,Mateescu...Avea un birou foarte elegant pe bulevardul Pache Protopopescu,conducea un Mercedes Benz de ultimul tip blindat,prevazut cu o instalatie de imprimat pe discuri si cu un post de emisie receptie in radiofonie.Ducea o viata de lux si incerca sa copieze mica burghezie a Bucurestiului.
Dupa parerea lui Eugen Cristescu ''Era un om in care traiau 2 temperamente deosebite:unul bland si o fiara care sfasia fara mila,uzand de orice mijloace ,permise sau nepermise.Mergea pe o linie in zigzag care avea sa-i fie fatala,trebuia sa se franga si firele care le manuia trebuiau sa se incurce".... hh.gif

Merita insa evocat in cartile de istorie romane???Merita considerat o personalitate a acestei Tarisoare????

S-a nascut in 1887 si a decedat in 1940...ucis miseleste de dusmani sai...
In 1917 a inceput munca conspirativa.A organizat primul serviciu de spionaj romanesc "Serviciul Special de Siguranta al Deltei Dunarii" pe care l-a inceput cu un numar incredibil de oamenii 16..dintre care doar 3 aveau cunostiinte de siguranta si de informatii...iara 7 proveneau de la Marele Cartier General al Armatei..A impartit serviciul in 3 sectoare (Sulina-sef subcomisarul Traian Constatinescu,Valcov-sef subcomisarul M.Ivanescu,Ismail-condus de el insusi).Datorita misiunilor indeplinite cu succes repurtate de catre serviciu Marele cartier general de la Iasi a beneficiat de date importante care au ajutat la refacerea armatei si a atacului propriu-zis.
In 1919 serviciul este transformat in Serviciul Special de Siguranta al Dobrogei si se va ocupa implicit de intreaga zona a peninsulei Balcanice...


--------------------
"Mă simt ca într-o barcă, singur, pe un lac necunoscut, dus de curenti din ce în ce mai departe de mal. Chiar dacă as striga "ajutor" nu m-ar auzi nimeni. Asa că prefer să tac si să cred că alunec printr-un vis. Spre ce? Habar n-am..."
Octavian Paler

" Truth may seen, but cannot be : / beauty brag, but'tis not she; / truth and beauty buried be."
W. S.
"GIVE me women, wine, and snuff / Untill I cry out "hold, enough!" / To No. 7, just beyond the circus day / A winding-sheet, ah ME! I must be away!"
John K.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cocosel
mesaj 10 Apr 2007, 12:22 PM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.933
Inscris: 20 December 06
Din: London/Bucharest
Forumist Nr.: 9.114



Pentru a ne edifica sa spicuim o poveste interesanta despre munca depusa...
Ne aflam in 1920 un an dificil imediat dupa Unire cand multi din exterior nu erau de acord cu acest lucru...Moruzov era in continuare la carma Serviciului Special de Siguranta al Dobrogei..si avea ca scop contracararea activitati subversive duse de turci,bulgari si nemti ai caror spioni ramasesera in Dobrogea la acestia adaugandu-se si agentii sovietici...trimisi sau infiltrati de CEKA...Sarcina lui era de a pune la punct reteaua informativa.Pentru asta a antrenat o serie de pescari lipoveni care acopereau intreaga coasta a Marii Negre,de la Sulina la Varna si care uneori ajungea pana la Instanbul.Problema era dirijarea lor cat mai eficienta pentru a preintampina orice actiune a tarilor ostile...Stand la taifas prin carciumi cutreierand bazarele acesti pescari au auzit ca rusii instigati de Serviciile Speciale Sovietice puneau la cale invadarea pietei romanesti cu ruble false.Se urmareau prin aceasta cale scoaterea din joc a Romaniei si ruperea ei de Antanta.Calea aleasa ruinarea economica prin zdruncinarea sistemului financiar. hh.gif In cele doua razboaie mondiale si mai inainte leul era unul dintre cele mai puternice valute din Europa,avand acoperire in aur pe pietele de schimb.Pentru a dejuca planul Moruzov a organizat un magazin de accesorii pescaresti pe care l-a incredintat in administratia unor frati pe nume Sculteti.Magazinul se bucura datorita asezarii de un vad excelent.Pescarii veneau la magazin targuiau lucrurile si furnizau informatiile necesare.Acesti oameni adusesera stirea cu invazia rublelor false.Intuind complexitatea problemei si faptul ca il depasea s-a sfatuit cu unul dintre colaboratorii sai agentul Critescu care trebuia sa ajunga la sursa afacerii.Nu exista decat un singur mod infiltrarea in randul falsificatorilor.Ajutorul a venit din partea pescarilor care au inceput sa-l ia pe la toate peregrinarile lor profesionale si pe la chiolhanuri.Agentul parea unul de-al lor si datorita faptului ca vorbea dialectul lipovean si astfel a reusit sa obtina informatii semnificative pentru a putea preintampina operatiunea.In operatiunea de invadare primul milion cuprindea valuta autentica,fiind o stratagema menita sa sustraga atentia la ceea ce urma.Peste ceva timp s-a aflat ca urmau sa fie introduse in tara 12000000 de ruble false suma ce ar fi destabilizat economia.Milionul intrat in tara (cel autentic) a intrat in patrimoniul statului si a imbogatit bugetul.Dar succesul acesta repurtat i-a atras invidia unor personalitati ale epocii care se pare aveau legatura cu sovieticii.Acestia pornind o campanie de defaimare care s-a sfarsit prin al convinge pe Constatin Argentoianu ca Moruzov de fapt isi inscenase succesul si in loc sa-i fie atribuita o recompensa ,reteaua ii este desfiintata si el este trimis in fata Tribunalului militar .Procesul a durat 5 ani si in cele din urma adversarii au batut in retragere si cu ajutorul generalului Dragu este eliberat.

thumb_yello.gif

Acest topic a fost editat de cocosel: 10 Apr 2007, 12:32 PM


--------------------
"Mă simt ca într-o barcă, singur, pe un lac necunoscut, dus de curenti din ce în ce mai departe de mal. Chiar dacă as striga "ajutor" nu m-ar auzi nimeni. Asa că prefer să tac si să cred că alunec printr-un vis. Spre ce? Habar n-am..."
Octavian Paler

" Truth may seen, but cannot be : / beauty brag, but'tis not she; / truth and beauty buried be."
W. S.
"GIVE me women, wine, and snuff / Untill I cry out "hold, enough!" / To No. 7, just beyond the circus day / A winding-sheet, ah ME! I must be away!"
John K.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andra_v
mesaj 10 Apr 2007, 01:12 PM
Mesaj #3


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.799
Inscris: 9 September 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.652



QUOTE (cocosel @ 10 Apr 2007, 10:53 AM)
Se pune intrebarea de la inceput cine a fost Mihail Moruzov????
Merita insa evocat in cartile de istorie romane???Merita considerat o personalitate a acestei Tarisoare????


Pacat ca si-a pus toata inteligenta in slujba regimului carlist. In perioada interbelica serviciul romanesc de contraspionaj a avut un singur tel: slujirea regimului odios instaurat de Carol al II-lea.


--------------------
An Appeal From James’ Family

An Appeal From James’ Family
Unidentified gunmen kidnapped journalist James Foley in northwest Syria on Thanksgiving Day, November 22 2012.

Jim is the oldest of five children. He has reported independently and objectively from the Middle East for the past five years. Prior to his work as a journalist, Jim helped empower disadvantaged individuals as a teacher and mentor assisting them in improving their lives.

The family appeals for the release of Jim unharmed.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 10 Apr 2007, 01:12 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
cocosel
mesaj 10 Apr 2007, 02:29 PM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.933
Inscris: 20 December 06
Din: London/Bucharest
Forumist Nr.: 9.114



QUOTE
Pacat ca si-a pus toata inteligenta in slujba regimului carlist. In perioada interbelica serviciul romanesc de contraspionaj a avut un singur tel: slujirea regimului odios instaurat de Carol al II-lea

Multumesc Andra_v mi-ai dat munitie sa pot continua...

Atentie nu este chiar asa... tongue.gif
Carol al II-lea poseda un caracter schimbator,placandu-i sa se faca remarcat,lacom dupa bani si mare amator de aventuri si femei.Insa nu asta il va aduce la pierzanie dupa cum toata lumea pare a crede...ci setea sa nelimitata de putere.
Analizand situatia politica a sesizat punctele slabe.A inceput sa incurajeze tinerii ,a pus ochii pe liberalul Tatarescu care fusese marginalizat de batranii partidului apoi pe Armand Calinescu de la taranisti.Nimeni nu banuia ca in spatele acestor aparente tendinte de innoire urmarea de fapt instituirea propiei sale dictaturi.Lucrurile aveau sa se contureze abia dupa inlaturarea lui Nicolae TITULESCU personalitate marcanta..Insa de la revenirea pe tron si-a dat seama ca are nevoie de cineva care sa-l informeze exact si la timp de cele petrecute.(o sa redau mai tarziu o alta micuta intalnire care a schimbat total viziunea Germaniei fata de noi..actor principal fiind Carol)

Insa de la infiintarea Serviciului Special de INFORMATII (SSI) MORUZOV a fost atent si a prevazut ca se pregatea ceva in sfera regala.Agentii sai erau indrumati sa rascoleasca viata personala a politicienilor si astfel detinea intregi dosare legate atat de partide cat si de familia princiara.Cu palatul se comporta intr-un mod de-a dreptul fascinant nu trimitea niciodata informatii scrise sau sub semnatura chiar daca i s-ar fi pretins eschivandu-se mereu...atentie mare...nutrea o circumspectie exagerata fata de hartiile scrise pentru ca era constient ca acele documente puteau deveni arme impotriva sa.

Astfel Carol stiind natura sa personala si cu ajutorul unor consultari cu alti oameni politici printre care si maresalul Antonescu (cel care ii va aduce moartea) se hotareste sa il aleaga pe Moruzov.De ce acesta?? pentru ca detinea exagerand un hambar de dosare.
Moruzov accepta intelegand la inceput ca a-l servi pe rege inseamna ati servi tara (fiind de-a dreptul extrem de nationalist)..dar la scurt timp avea sa-si de-a seama ca interesele monarhiei nu se suprapun cu cele ale tarii.Camarila regala era pusa pe jaf si afaceri.A lucra pentru acestia insemna a te identifica cu ei.L-a un moment dat incepe sa i se ceara dosare (vezi cat de bine se potriveste si astazi aspectul) imperios dosarul lui Antonescu pentru ca regele se temea mult de maresal.Dosarul era foarte compromitator pentru ca prin el i s-a inscenat un proces de bigamie avand ajutorul si al Veturiei Goga (agenta) cat si al altor femei din anturajul maresalului.Insa ceea ce nu se stie este ca Moruzov ajunsese sa aiba si informatii detaliate impotriva lui Carol pentru ca intotdeauna a stiut sa joace la mai multe capete.Era printre putini care stiau ca Regele facea speculatii cu devize in dauna statului.Plus de asta stia de intalnirea secreta avuta cu HITLER din 1938 din localitatea Berchtesgaden-Munchen unde cei doi au o disputa dura.La aceasta intalnire Hitler cerand imperios lui Carol sa aduca Legiunea la conducerea tari.El a refuzat invocand ca in Romania dictatura a fost instaurata de el.Atunci Hitler ii spune sa aiba grija ca Zelea Codreanu sa nu pateasca nimic pentru ca doar pe el il cunoaste drept dictator.
Ce face Carol dupa aceasta intrunire da telefon in tara si cere suprimarea celor inchisi,executia cazand in seama jandarmeriei.Comentarea cazului in presa romana sau publicarea de articole fiind interzisa.
Alt lucru care nu se cunoaste este ca, cel care a castigat cel mai mult din aceasta disputa a fost Horia Sima recrutat de Moruzov printre agenti sai..insa in acelasi timp recrutat si de alte agenturi.(alta data voi detalia disputa dintre cei doi si implicatiile ulterioare)
Intrebarea este de ce a existat o uriasa ostilitate intre Moruzov si Antonescu???
Pai totul a plecat de la faptul ca Moruzov il urmarea fiecare pas al lui Antonescu..cunostea si intalnirile secrete ale maresalului cu Zelea Codreanu (cele de la Predeal ,amandoi pe schiuri.. fotografie bine cunoscuta care ajunge in mainile regelui impreuna cu alte documente care il compromiteau efectiv pe general..inclusiv si acuzatia de bigamie.)Acestea erau dovezi suficiente ca sa-l interneze pe Antonescu (domicilui fortat) la manastirea Bistrita.
Odata cu asta Antonescu stiind de aceste lucruri devenind ministru Apararii propune inlocuirea lui Moruzov cu un alt militar apropiat lui...regele refuza.
Tot in acest timp Moruzov isi consolideaza relatiile cu generalul Carboni (serviciul de informatii fascist) si cu Canaris(abwehr)
si accepta sa joace pe cartea germana.Insa nu stia ca in spatele sau Horia Sima pregatea o alta lovitura.(sunt multe de spus aici )...
Intr-o astfel de intalnire la generalul italian afla de la Canaris ca in tara tulburarile legionareau luat amploare si ca viata sa se afla in pericol.(1940)...Cu toate acestea Moruzov revine in graba in tara pentru a-si distruge arhiva ca un adevarat spion si din nou pentru a-si reaseza raporturile cu noile structuri.Insa la putere venise prietenul Antonescu si astfel este arestat si trimis la Jilava fara a putea sa se vada cel putin un minut cu rege (se crede ca ar fi obtinut anumite informatii care l-ar fi putut salva de la omologul Canaris).Ceea ce este senzational ..celula in care a fost dus Moruzov ..celula nr.1 singur desi in zilele acelea erau 65 de detinuti arestati ce urmau a fi impuscati ...nume poate mai importnate in functie decat el.(Victor Iamandi-ministru de justitie,Niki Stefanescu -omul sau subdirector la SSI,gen.Gabriel Marinescu si multi alti)
Nu a beneficiat de nici o aparare pentru ca nu existau capete de acuzare..sa nu mentionez ca nu a existat nici un proces...a fost pur si simplu ucis direct in cap de un pluton de legionari in noaptea de pomina 26-27 noiembrie 1940... blink.gif



--------------------
"Mă simt ca într-o barcă, singur, pe un lac necunoscut, dus de curenti din ce în ce mai departe de mal. Chiar dacă as striga "ajutor" nu m-ar auzi nimeni. Asa că prefer să tac si să cred că alunec printr-un vis. Spre ce? Habar n-am..."
Octavian Paler

" Truth may seen, but cannot be : / beauty brag, but'tis not she; / truth and beauty buried be."
W. S.
"GIVE me women, wine, and snuff / Untill I cry out "hold, enough!" / To No. 7, just beyond the circus day / A winding-sheet, ah ME! I must be away!"
John K.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 13 Apr 2007, 06:35 PM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



QUOTE (andra_v @ 10 Apr 2007, 12:12 PM)
QUOTE (cocosel @ 10 Apr 2007, 10:53 AM)
Se pune intrebarea de la inceput cine a fost Mihail Moruzov????
Merita insa evocat in cartile de istorie romane???Merita considerat o personalitate a acestei Tarisoare????


Pacat ca si-a pus toata inteligenta in slujba regimului carlist. In perioada interbelica serviciul romanesc de contraspionaj a avut un singur tel: slujirea regimului odios instaurat de Carol al II-lea.

Moruzov si-a inceput cariera mult inaintea lui Carol al II-lea.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yuanescu
mesaj 18 May 2007, 07:17 AM
Mesaj #6


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 526
Inscris: 16 December 03
Forumist Nr.: 1.521



QUOTE
Moruzov accepta intelegand la inceput ca a-l servi pe rege inseamna ati servi tara (fiind de-a dreptul extrem de nationalist)..dar la scurt timp avea sa-si de-a seama ca interesele monarhiei nu se suprapun cu cele ale tarii.

După câte știu, el a făcut “inventarul” chiaburilor, scriitorilor, ziariștilor etc, iar cu dosarele astea (un exemplar l-a dat regelui unul rușilor și unul și l-a păstrat) au venit rușii și au știut de unde să îi culeagă pe “iculpați”…
Dacă e adevărat, atunci …

Acest topic a fost editat de yuanescu: 18 May 2007, 07:19 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 March 2024 - 12:47 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman