HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

 
Reply to this topicStart new topic
> Dictionar De Termeni Religiosi, termeni folositi in Ortodoxie
Clopotel
mesaj 14 Sep 2008, 03:31 PM
Mesaj #1


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Deoarece multi nu cunosc intelesurile unor cuvinte din limba romana, folosite in exprimarile religioase, si se poticnesc/smintesc de ele, am considerat oportuna deschiderea acestui topic care sa aduca lamuriri ...


Cele mai mari sminteli, am observat ca provoaca folosirea cuvintelor: inchinare, frati

Inchinare
Termenul de inchinare, in limba romana, are mai multe intelesuri, si acestea depind exclusiv de contextul in care sunt folosite.
Inteles 1
Inchinarea ca adorare ce se aduce numai lui Dumnezeu, se mai numeste si latria.
Daca inchinarea (adorarea) se face catre idoli, sau fapturii (adica chipurilor idolesti facute dupa asemanarea omului, pasarilor, dobitoacelor si taratoarelor), se numeste idolatrie.

Inteles 2
Inchinarea ca cinstire sau salutare sau plecaciune este respectul si cinstirea fata de cineva.
Termenul este des intalnit si in Sfanta Scriptura:
De ex.: iudeii se inchinau (faceau plecaciuni, adica cinsteau), adica faceau inchinaciune, fariseilor si carturarilor:
43 Vai vouă, fariseilor! Că iubiţi scaunele din faţă în sinagogi şi în închinăciunile din pieţe. (Luca 11)
46 Păziţi-vă de cărturari, cărora le place să se plimbe în haine lungi, care iubesc plecăciunile în pieţe şi scaunele cele dintâi în sinagogi şi locurile cele dintâi la ospeţe, (Luca 20)
Iudeii care faceu astfel de inchinaciuni fariseilor si carturarilor, nu faceau, evident, idolatrie...
La fel, inchinarea sau salutarea pe ce-i face arhanghelul Gavril Fecioarei Maria:
29 Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? (Luca 1)
Evident ca nici arhanghelul nu facea idolatrie cand a facut inchinaciune Fecioarei Maria.

Inteles 3
Inchinare cu sensul de obiect sau loc de inchinare. De ex., in expresia: "Mergem sa ne inchinam la Biserica"...

Inteles 4
Termenul inchinator, este cel ce se inchina lui Dumnezeu:
23 Dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte. (Ioan 4)
De asemenea, exista si inchinatori la idoli: 25 Ca unii care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună şi s-au închinat şi au slujit făpturii, în locul Făcătorului, Care este binecuvântat în veci, amin! (Romani 1). Acest tip de inchinare la idoli, adica idolatria, nu trebuie confundata, asa cum e cazul unora, cu cinstirea (Intelesul 2), ci este vorba de adorare (Intelesul 1).

Mai exista si alte intelesuri, cele legate de slujire, inchinare duhovniceasca, slujire duhovniceasca etc. pe care le vom detalia altadata...

Precizari:
In ceea ce priveste crestinul ortodox, inchinarea nu este numai interioara, adica numai "in duh", adica fara adevar, ci este si exterioara. Asta nu inseamna ca inchinarea interioara nu este importanta, ba din contra. Am vrut sa punctez ca inchinarea este si exterioara, prin ingenuncheri, rugaciuni, cantari, participarea la slujba, marturisisrea pacatelor etc.
41 Şi El S-a depărtat de ei ca la o aruncătură de piatră, şi îngenunchind, Se ruga. (Luca 22)



Frate/frati

Inteles 1
Frate este considerat o persoana in raport cu alta persoana, ambii nascuti din aceiasi parinti.
Frate vitreg cand au comun doar un singur parinte.

Inteles 2
In limba ebraica, prin extindere, se inteleg membrii aceleiasi familii sau si din acelasi neam. Prin urmare, la evrei, prin cuvantul frate se intelegeau toate gradele de rudenie: frati buni, frati vitregi, unchi, veri primari si secundari, nepoti, cumnati etc.
De ex.: 8 Atunci a zis Avram către Lot: "Să nu fie sfadă între mine şi tine, între păstorii mei şi păstorii tăi, căci suntem fraţi. (Facerea 13)
Avram il numeste pe Lot frate, desi era unchiul sau:
27 Iar spiţa neamului lui Terah este aceasta: lui Terah i s-au născut Avram, Nahor şi Haran; lui Haran i s-a născut Lot. (Facerea 11)
In alt loc, Maria lui Cleopa este numita sora Fecioarei Maria...
25 Şi stăteau, lângă crucea lui Iisus, mama Lui şi sora mamei Lui, Maria lui Cleopa, şi Maria Magdalena. (Ioan 19)
Este exclus ca Maria lui Cleopa sa fie sora dupa trup a Fecioare Maria, deoarece Ioachim si Ana nu au avut decat un copil, pe Fecioara Maria, dar, de asemenea, este neobisnuit ca parintii sa dea acelasi nume copiilor lor. Aici cel mai probabil termenul de sora are inteles de vara primara.

Inteles 3
Frati in sens spiritual... Iisus ii numeste frati ai Lui pe apostoli si pe toti cei ce cred in El si fac voia Tatalui.
21 Iar El, răspunzând, a zis către ei: Mama mea şi fraţii Mei sunt aceştia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l îndeplinesc. (Luca 8)
Crestinii intre ei se numeau si se numesc frati: 9 Căruia staţi împotrivă, tari în credinţă, ştiind că aceleaşi suferinţe îndură şi fraţii voştri în lume. (1 Petru 5)

Fratii Domnului
Sunt cativa care considera, gresit evident, ca expresia:"fratii Domnului" trebuie inteleasa literar, adica Fecioara Maria ar mai fi avut si alti copii in afara de Iisus... Ei aduc ca argumente chiar citate din Biblie, dar acele citate ce le aduc ei ca argumente, nu arata ca acei "frati ai Domnului" ar fi copiii Fecioarei Maria, ci doar intaresc "Intelesul 2" ce l-am explicat mai sus...
De ex. aduc ca argument chiar urmatorul citat:
55 Au nu este Acesta fiul teslarului? Au nu se numeşte mama Lui Maria şi fraţii (verii) Lui: Iacov şi Iosif şi Simon şi Iuda?
56 Şi surorile (verişoarele) Lui au nu sunt toate la noi? Deci, de unde are El toate acestea?
57 Şi se sminteau întru El.
(Matei 13)
Si cu adevarat, se sminteau si atunci, dar se smintesc si astazi unii care de aici inteleg ca Fecioara Maria ar mai fi avut alt copil in afara de Iisus...
Iacov, Iosif, Simon, Iuda si toate surorile Lui, ii erau frati si surori trupesti, tot asa cum Iisus era fiul trupesc al lui Iosif teslarul, pomenit chiar in acest citat. Adica nu avea cu ei nici o legatura trupeasca. Nu aveau aceeasi mama, anume pe Fecioara Maria. Acestia erau toti veri de-ai lui Iisus, si inca veri de gradul 2.
Nu puteau nici macar sa fie copiii lui Iosif, caci acesta, desi foarte inaintat in varsta cand s-a logodit cu Fecioara Maria, nu mai fusese casatorit inainte cu alta femeie, (se sustine de catre unii ca "sora Mariei" ar fi fost prima sotie a lui Iosif, cu care a avut cei 4 fii si doua fiice). Acest lucru se deduce foarte clar din faptul ca Iosif este numit in Scriptura "om drept"(Matei 13:55), ori un om divortat de prima sotie cu care a avut si multi copii, si acum sa se logodeasca cu alta femeie, este de neadmis, daramite sa mai fie numit si "om drept". Nemaivorbind de jignirea adusa Maici Domnului prin logodirea cu un astfel de om.

Trebuie sa remarcam, lucru important de altfel, ca niciunde in Sfanta Scriptura, asa zisii frati ai Domnului nu se numesc fii Mariei, mama lui Iisus, cu numai "fratii Lui".

O alta dovada, daca mai era nevoie, este ca pe Cruce fiind, Iisus a incredintat pe Fecioara Maria, mama Lui, apostolului Ioan pentru a avea grija de ea, si nu vreunuia din asa zisii frati ai Lui, cum era normal daca erau acestia fratii Lui.

De altfel chiar Domnul ne da cheia de dezlegare a acestei "enigme": 4 Şi le zicea Iisus: Nu este prooroc dispreţuit, decât în patria sa şi între rudele sale şi în casa sa. (Marcu 6), cand se smintisera iudeii de El, si asta zicea Iisus deoarece nici asa zisii frati ai Lui, in realitate rudele Sale, nu credeau in El (Ioan 7:3-5).


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 28 Sep 2008, 02:19 PM
Mesaj #2


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



PÂRÂŞ
Inseamna acuzator.
In VT termenul indica si pe diavol sau diavolii care ne vor ingreuna situatia la Judecata lui Dumnezeu.
Este folosit in NT: Împacă-te cu pârâşul tău degrabă, până eşti cu el pe cale, ca nu cumva pârâşul să te dea judecătorului, şi judecătorul slujitorului şi să fii aruncat în temniţă. (Matei 5:25) (Luca 12:58)
De asemenea, in Apocalipsa, diavolul este din nou pomenit cu acest termen.
9 Şi a fost aruncat balaurul cel mare, şarpele de demult, care se cheamă diavol şi satana, cel ce înşeală pe toată lumea,@ aruncat a fost pe pământ şi îngerii lui au fost aruncaţi cu el.
10 Şi am auzit glas mare, în cer, zicând: Acum s-a făcut mântuirea şi puterea şi împărăţia Dumnezeului nostru şi stăpânirea Hristosului Său, căci aruncat a fost pârâşul fraţilor noştri, cel ce îi pâra pe ei înaintea Dumnezeului nostru, ziua şi noaptea.
(Apocalipsa 12)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 17 Nov 2008, 06:23 PM
Mesaj #3


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



ICOANA
Din greaca...
εικόνα = figure, icon, image, painting, picture, tableau
eikona

La origine inseamna asemanare.
Icoana este o asemanare, un model, o reprezentare a cuiva; icoana duce gandul la cel reprezentat, la cel pictat, la cel zugravit pe icoana.
Icoana in inteles religios, este reprezentarea unui personaj sfant sau a unei scene biblice, pictata pe o hartie, pe panza, lemn, sticla, metal sau zugravita pe zid. Icoana este incadrata intr-un chenar sau un cadru de lemn sau alt material.
Dupa forma si materialele din care sunt facute, icoanele pot fi imobile (fixe), cum sunt cele de pe peretii bisericii (icoane murale) si icoane mobile.
Dupa destinatia lor icoanele pot fi in serviciul cultului public (cele din biserica de ex.) si icoane in cultul particular (cele din casa).
Intre icoana si prototip, adica intre ce reprezinta icoana si ce este originalul (prototipul) nu exista identitate. Crestinul se roaga dinaintea icoanei lui Hristos (nu icoanei in sine sau materiei din care este ea facuta) la Hristos, dar fara a considera icoana ca fetisism sau idol, adica a crede ca in icoana salasluieste Iisus.
Sunt multi care din neintelegere sau din rea credinta gandesc ca icoana este idol. Intre icoana si idol nu este absolut nici o legatura, ele sunt chiar antagonice, caci icoana este imaginea adevarului, iar idolul este asemanarea minciunii si a erorii. Idolul este o inchipuire, icoana este insa asemanarea unui lucru real, care a existat sau exista.
Crestinii nu cinstesc icoanele ca pe divinitati, ci prin ele se indreapta direct cu sufletul catre Dumnezeu si gandul catre cel reprezentat in icoana.
Daca nu cinstesti icoana (chipul) lui Hristos, nu Il cinstesti nici pe Hristos, care este icoana lui Dumnezeu si chip cu totul asemenea, dupa cum si Sfantul Apostol Pavel zice: Acesta este chipul lui Dumnezeu celui nevăzut, mai întâi născut decât toată făptura (Coloseni 1:15)
Cinstirea icoanei lui Hristos este marturisirea clara a lui Dumnezeu, ca Dumnezeu Cuvantul S-a intrupat.
In randuiala pentru binecuvantarea si sfintirea icoanei Domnului nostru Iisus Hristos se precizeaza foarte clar: " am pus aceasta icoana inaintea maririi Tale, nu indumnezeind-o, ci stiind ca cinstea icoanei se suie la cel zugravit pe dansa" (Moliftelnic)
Icoanele sunt sfintite, pe de o parte prin legatura dintre prototip si icoana, si pe de alta parte, printr-o slujba speciala, prin numele lui Dumnezeu si umbrite din cauza aceasta cu harul dumnezeiescului Duh. De aceea, pentru credinciosul ortodox este o deosebire intre o icoana sfintita si una nesfiintita.
Sfantul Grigorie cel Mare spunea: "Ceea ce este Scriptura pentru cei ce stiu sa citeasca, aceea este si pictura pentru cei neinvatati, pentru ca in ea chiar si cei neinvatati vad ce trebuie sa urmeze..."
Prin urmare, asa cum Sfanta Scriptura este un chip dupa asemanarea cuvantului, tot asa si icoana este un chip dupa asemanarea unei realitati materiale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 11:29 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman