HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

 
Reply to this topicStart new topic
> Biserica Ortodoxa Romana Vs Biserica Ortodoxa Rusa
Mihai
mesaj 14 Nov 2007, 11:05 PM
Mesaj #1


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Cum vedeti conflictul dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa Rusa, referitor la reactivarea eparhiilor de pe teritoriul canonic al celei din urma – in Republica Moldova, Transnistria si Ucraina?

Lipsa de diplomatie, necesitate, dorinta de a iesi in public?

QUOTE
Patriarhia romana a decis sa suspende decizia de reactivare a trei eparhii pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse – in Republica Moldova, Transnistria si Ucraina, scrie site-ul rusesc sedmitsa.ru, materialul fiind preluat si de site-ul oficial al Patriarhiei de la Moscova.

Materialul citeaza surse din Patriarhia Romana, care ar fi declarat ca “decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse din 23 octombrie va intra in vigoare dupa consultarile cu Patriarhia Moscovei si alte Biserici ortodoxe”, informeaza corespondentul NewsIn la Chisinau.

Decizia ar fi survenit, potrivit autorilor materialului, dupa protestele energice ale Patriarhiei Ruse. “In felul acesta, reprezentanti ai comunitatii ortodoxe ruse dau asigurari ca victoria intermediara in cel mai mare conflict teritorial interbisericesc din ultimii zece ani a fost de partea Patriarhiei Moscovei”, sustine autorul materialului publicat pe site-ul Patriarhiei ruse.

Consularile dintre Biserica Otodoxa Rusa si Biserica Ortodoxa Romana ar urma sa aiba loc in zilele de 19-20 noiembrie la Moscova, iar dupa ce Patriarhia Romana a anuntat reactivarea a trei eparhii istorice ale Mitropoliei Basarabiei – in orasele Balti si Cantemir din Republica Moldova si Dubasari, din Transnistria, subiectul se anunta a fi punctul central al viitoarelor consultari.

Patriarhia rusa si cea ucraineana s-au opus intentiei Bucurestiului de a-si reactiva eparhiile istorice, calificind initiativa drept o ingerinta teritoriala brutala in spatiul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse, o incercare de a provoca vrajba in lumea ortodoxa si au acuzat Patriarhia Romana de incalcarea canoanelor bisericesi. Critici au fost exprimate si de catre Mitropolia Moldovei, supusa canonic Bisericii Ruse si care activeaza pe teritoriul Republicii Moldova in paralel cu Mitropolia Basarabiei, reactivata de Bucuresti in 1992.

Adjunctul presedintelui sectiei pentru relatii externe a Patriarhiei de la Moscova, episcopul Mark Egorievski, este citat in materialul publicat pe site-ul Patriarhiei ruse cu declaratia ca “ar fi o naivitate sa se creada ca romanii au constientizat ca nu au dreptate”.

“Noi asteptam nu suspendarea, ci anularea deciziei Sinodului”, ar fi declarat oficialul bisericesc rus.

@Cotidianul.ro


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihai
mesaj 14 Nov 2007, 11:29 PM
Mesaj #2


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Se pare ca articolul de mai sus nu este de ultima ora, fiind deja trimis un raspuns de la Biserica Ortodoxa Romana (citata de NewsIn).

QUOTE
Informatia potrivit careia Patriarhia Romana a decis sa suspende decizia de reactivare a trei eparhii din R.Moldova, aparuta pe site-ul rusesc sedmitsa.ru si preluata pe site-ul Patriarhiei de la Moscova, este o speculatie, potrivit purtatorului de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).

"Probabil ca autorul materialului respectiv a speculat comunicatul dat publicitatii de Patriarhia Romana saptamana trecuta, in care se mentiona ca organizarea celor trei eparhii se va face in cooperare cu Patriarhia Moscovei si celelalte biserici surori, tocmai pentru ca se doreste intarirea comuniunii si cooperarii intre biserici", a declarat miercuri pentru NewsIn parintele Constantin Stoica.

Materialul publicat de site-ul rusesc sedmitsa.ru citeaza surse din Patriarhia Romana care ar fi declarat ca "decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane din 23 octombrie va intra in vigoare dupa consultarile cu Patriarhia Moscovei si alte Biserici ortodoxe".

Decizia ar fi survenit, potrivit autorilor materialului, dupa protestele energice ale Patriarhiei Ruse. "in felul acesta, reprezentanti ai comunitatii ortodoxe ruse dau asigurari ca victoria intermediara in cel mai mare conflict teritorial interbisericesc din ultimii zece ani a fost de partea Patriarhiei Moscovei", sustine autorul materialului publicat pe site-ul Patriarhiei ruse.

Biserica Ortodoxa Rusa a cerut, saptamana trecuta, Bisericii Ortodoxe Romane sa anuleze decizia de reactivare a trei eparhii pe teritoriul Republicii Moldova, Transnistriei si Ucrainei, pentru ca o considera o "noua agresiune in spatiul sau canonic", se arata intr-o declaratie difuzata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Patriarhia Romana a explicat insa, de la sfarsitul lui octombrie, ca Sfantul Sinod al BOR nu a decis, la recenta sedinta, infiintarea a trei eparhii noi in Basarabia, ci doar a recunoscut faptul ca eparhiile au fost reactive anterior printr-o decizie juridica.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei a spus miercuri si ca e surprinzator ca "nimeni nu a protestat cand cele trei eparhii au fost reactivate de Mitropolia autonoma a Basarabiei, acum mai bine de un an".

Stoica a spus si ca Patriarhia Rusiei a propus o intalnire intre cele doua biserici ortodoxe in Austria sau Elvetia, dupa ce a anuntat mai demult ca o intalnire de la Moscova dintre reprezentantii celor doua biserici, programata pe 19 si 20 noiembrie, ar putea fi anulata, deoarece ar putea fi inteleasa gresit in conditiile actuale.

Deoarece BOR a propus ca intalnirea sa aiba loc intr-o tara majoritar ortodoxa, ca Grecia sau Cipru, cele doua parti nu au ajuns inca la un acord.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 15 Nov 2007, 07:34 AM
Mesaj #3


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Mihai,
QUOTE
Cum vedeti conflictul dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa Rusa, referitor la reactivarea eparhiilor de pe teritoriul canonic al celei din urma – in Republica Moldova, Transnistria si Ucraina?
Lipsa de diplomatie, necesitate, dorinta de a iesi in public?

Treaba este limpede.... Locuitorii din Moldova sunt ortodocsi in mare parte, ca si romanii, sau poate, chiar mai ortodocsi decat romanii...
Prin urmare chestia cu eparhiile, nu este decat o chestie de lovele si dorinta de putere, care nu are treaba cu ortodoxia in sine sau cu Hristos, ci doar cu dorinta de inavutire a unor inalti prelati, pe care eu ii numesc banal: popi, pentru ca sunt banali ohyeah.gif ...
Adica un preot ortodox roman este mai breaz decat un preot ortodox rus?! hh.gif

Obs. Stii care este deosebirea intre un preot si un popa?! Preotul lui Hristos se ingrijeste de cele ale lui Hristos, si ii slujeste Lui, popa in schimb, slujeste altcuiva, in cazul de fata lacomiei si mandriei...

Auzi aici mostra de adanca "intelepciune si credinta ortodoxa":
QUOTE
“In felul acesta, reprezentanti ai comunitatii ortodoxe ruse dau asigurari ca victoria intermediara in cel mai mare conflict teritorial interbisericesc din ultimii zece ani a fost de partea Patriarhiei Moscovei
rofl.gif roflmao.gif Singurul conflict de acolo este interpopi nu interbisericesc, caci Biserica lui Hristos nu poate intra in conflict cu Biserica lui Hristos....
Asa ca stirile astea nu prea au legatura cu Ortodoxia, ci eventual ar trebui postate la bancuri proaste popesti mad.gif

Eu astept cu nerabdare ziua cand inaltii prelati isi vor ceda unii altora jilturile, asa cum faceau odinioara Sfintii Parinti, si cand ne vor fi noua pilde de rugaciune, smerenie si credinta... wub.gif


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 15 Nov 2007, 07:34 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
abis
mesaj 15 Nov 2007, 08:55 AM
Mesaj #4


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Mihai @ 14 Nov 2007, 11:05 PM) *
Cum vedeti conflictul dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa Rusa, referitor la reactivarea eparhiilor de pe teritoriul canonic al celei din urma – in Republica Moldova, Transnistria si Ucraina?

Lipsa de diplomatie, necesitate, dorinta de a iesi in public?

Sau putin nationalism din partea noastra, putina nostalgie imperiala din partea lor... Prin urmare nu pot decat sa zic de pe margine: "Hai ai nostri!" smile.gif

Cu cat mai putina influenta rusa, chiar si in biserica, cu atat mai bine pentru noi! jamie.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andra_v
mesaj 15 Nov 2007, 02:10 PM
Mesaj #5


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.799
Inscris: 9 September 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.652



Cercetataorii, diplomatii sunt preocupati de multi ani de romanii din jurul Romaniei, analizand situatia romanilor din afara granitelor. Studiile lor au drept finalitate sa contureze un proiect identitar romanesc in zilele noastre. De fapt, atrag atentia publicului si a specialistilor asupra faptului ca ca un astfel de proiect este inexistent: statul roman/institutiile publice nu se preocupa de problematica romanilor din R. Moldova, din Balcani, din Ucraina, sau din diaspora, spre deosebire de Ungaria, care are pe agenda de lucru a guvernului (indiferent de culoarea politica) preocupari sistematice pt. comunitatile maghiare din Romania, Cehia, chiar ex.-Iugoslavia.
Biserica Ortodoxa a sustinut in vremurile de rascruce aspiratiile legitime ale popoarelor, spre deosebire de "politica" traditionala nivelatoare a catolicismului. Cu luni in urma rasfoiam o carte a unui teolog rus care reprosa ortodoxiei tocmai localismul sau in detrimentul dimensiunii ecumenice. Un englez proaspat convertit la Ortodoxie ramane uimit de faptul ca toate natiunile, popoarele au Biserica lor nationala: rusii, romanii, grecii, iar el nu se regasea in nici una. Fara a se simti strain intr-o catedrala greceasca sau intr-o biserica romaneasca, simtea nevoia sa aiba si el biserica lui englezeasca, cu specificul sau national. Pe aceasta linie, teologul rus caracteriza Biserica Ortodoxa drept anistorica, anacronica si nationalista. Explicatia lui: datorita stapanirii otomane, Biserica Ortodoxa s-a refugiat in imaginarul statului teocratic bizantin, ramanand cu nostalgia fostelor centre imperiale crestine din Asia Mica, Africa, devenite provincii sau sate islamice. Si, in acelasi timp, continua autorul, pastrarea in cultul ortodox a ceremoniilor care amintesc de vremurile de glorie ale Imperiului Bizantin, ca si cand secolele de stapanire otomana, ulterior expansiunea Imperiului Tarist n-au insemnat nimic in spatiul rasaritean. Ideea centrala a cartii fiind refuzul istoriei pe de o parte din partea Ortodoxiei si localismul, nationalismul sau, pdap, provenit din faptul ca grecii si alti balcanici traiesc in trecut, in vremurile de mult apuse ale Imperiului Roman de Rasarit. Teologul era evident suparat pe faptul ca grecii, nationalisti, cu nostalgia Bizantului, nu vor sa adimta o alta Patriarhie decat cea de la Constantinopol, de pilda cea rusa. Pornind de la aceasta "argumentatie", autorul rus reprosa localismul ortodox, in detrimentul dimensiunii ecumenice a Bisericii. Spre deosebire de catolici, caracterizati prin uniformitatea cultului: un franciscan este trimis maine de la Roma in Magreb sau in Somalia pt. a face misiune, catedralele catolice sunt identice in toata lumea, la fel pictura.
De fapt, teologul rus critica tocmai ceea ce eu admir in Ortodoxie: echilibrul intre dimensiunea nationala/locala si cea universala. Biserica a sprijinit de-a lungul veacurilor aspiratiile identitare ale popoarelor, cultura, scoala, arta locala, fara a da in extremism, ori exclusivism. Arhitectura, iconografia, muzica religioasa imprumuta caracteristicile regionale: Maramures, Ardeal, Nordul Moldovei, Bucovina, Dobrogea. De asemenea, comunitatile romanesti, rusesti, grecesti din Occident au Biserica proprie, receptiva la nevoile spirituale si culturale ale est-europenilor aruncati in lumea larga. Fara a fi inchise, exclusiviste, agresive fata de straini. Imbinand totodata traditia cu noul in mod echilibrat. Ceea ce nu conduce cu necesitate la un separatism etnic, traiesti frumos Liturghia in limba romana, te rogi pt. toata lumea in limba ta.

Intentionam sa deschid in week-end un topic dedicat Mitropoliei Basarabiei, parohiilor romanesti din Serbia si diaspora.
PS A fost o surpriza placuta sa aflu de infiintarea altor trei episcopii romanesti in R. Moldova, alaturi de cele patru eparhii traditionale din basarabia si Transnistria.

"Prin urmare chestia cu eparhiile, nu este decat o chestie de lovele si dorinta de putere, care nu are treaba cu ortodoxia in sine sau cu Hristos, ci doar cu dorinta de inavutire a unor inalti prelati, pe care eu ii numesc banal: popi, pentru ca sunt banali" Nu si cand mor in Serbia, Basarabia, Transnistria pt. ca romanii sa nu dispara din acele teritorii.

"Adica un preot ortodox roman este mai breaz decat un preot ortodox rus?!" Cand ai o comunitate romaneasca supusa deznationalizarii, este firesc ca Patriarhia sa infiinteze o episcopie si sa trimita un preot ortodox roman. Peste tot unde sunt credinciosi ortodocsi romani este firesc ca BOR-ul sa vina in intampinarea cerintelor acestora si sa le asigure un preot roman. Mai ales cand preotul rus este (poate inconstient) un instrument al politicii agresive de dezradacinare.


--------------------
An Appeal From James’ Family

An Appeal From James’ Family
Unidentified gunmen kidnapped journalist James Foley in northwest Syria on Thanksgiving Day, November 22 2012.

Jim is the oldest of five children. He has reported independently and objectively from the Middle East for the past five years. Prior to his work as a journalist, Jim helped empower disadvantaged individuals as a teacher and mentor assisting them in improving their lives.

The family appeals for the release of Jim unharmed.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 15 Nov 2007, 04:27 PM
Mesaj #6


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Andra, smile.gif
Sa nu facem niste confuzii impardonabile...
QUOTE
Intentionam sa deschid in week-end un topic dedicat Mitropoliei Basarabiei, parohiilor romanesti din Serbia si diaspora.
PS A fost o surpriza placuta sa aflu de infiintarea altor trei episcopii romanesti in R. Moldova, alaturi de cele patru eparhii traditionale din basarabia si Transnistria.
Acolo nu erau ortodocsi?! ohmy.gif
QUOTE
"Prin urmare chestia cu eparhiile, nu este decat o chestie de lovele si dorinta de putere, care nu are treaba cu ortodoxia in sine sau cu Hristos, ci doar cu dorinta de inavutire a unor inalti prelati, pe care eu ii numesc banal: popi, pentru ca sunt banali" Nu si cand mor in Serbia, Basarabia, Transnistria pt. ca romanii sa nu dispara din acele teritorii.
Ce treaba are calitatea de roman cu cea de crestin ortodox?!!
Preotul lui Hristos nu are nationalitate... Vezi pilda bunului samaritean...
Si sarbii, si alte neamuri sunt aproapele... Dar din cate stiu eu, sarbii sunt ortodocsi ca noi. La fel si basarabenii, deci ei sunt chiar fratii nostri intru Hristos...
Prin urmare, calitatea de a fi roman, rus, grec etc. nu are nici o legatura cu Dumnezeu, cu Hristos, si cu Biserica...
QUOTE
"Adica un preot ortodox roman este mai breaz decat un preot ortodox rus?!" Cand ai o comunitate romaneasca supusa deznationalizarii, este firesc ca Patriarhia sa infiinteze o episcopie si sa trimita un preot ortodox roman. Peste tot unde sunt credinciosi ortodocsi romani este firesc ca BOR-ul sa vina in intampinarea cerintelor acestora si sa le asigure un preot roman.
Draga mea, nu este deloc firesc sa amesteci nationalitatea cu credinta... Este chiar periculos si anticrestinesc crede-ma... Ce n-as da eu sa am ca duhovnic pe Sfantul Serafim de Sarov, care a fost rus get beget... Ce n-as da eu sa am ca duhovnic pe sfantul Nicolae Velimirovici, care a fost sarb...

Chestia asta cu precizarea: romanii, rusii, moldovenii, sarbii, grecii etc. cand e vorba de credinta ortodoxa este cea mai mare greseala... Nu are a face credinta cu nationalitatea, de aceea acest conflict este interpopi nu interbiserici...
QUOTE
Mai ales cand preotul rus este (poate inconstient) un instrument al politicii agresive de dezradacinare.

Si tu crezi ca preotul roman nu poate fi si el instrument al aceleiasi politici?!

Draga mea, preotul este preot al lui Hristos, nu al politicilor pamantesti... Preotul ortodox, de oriunde o fi el, are o singura cetatenie: ortodox, cetatean al lui Hristos wub.gif

PS... Actul nostru de identitate, pasaportul nostru, este crucea lui Hristos, ...deci avem acelasi "pasaport" ca si rusii, grecii, modlovenii, sarbii etc.

Acest topic a fost editat de Clopotel: 15 Nov 2007, 04:43 PM


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 15 Nov 2007, 05:53 PM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Religie, politica. Politica, religie. Interesele sunt prea mari pentru noi, romanii. In jurul Romanie traiesc dupa cunoasterea mea aprox. 2-5 milioane de romani ortodoxi. Biserica rusa si cea greaca si nu numai, au dorit intodeauna sa aiba controlul acestui spatiu romanesc, valah, vlah, olah, etc. Din nordul Greciei pana in sudul Poloniei, din sud-estul Slovaciei pana in stepele Bugului oasele stramosilor nostri stau martore unei tragedii, unei lupte continuee, transhumanta. Odata cu aceasta miscare a turmelor, obiceiurilor, religiei, vlahi ciobani si vlahi chervanari au fost liantul cultural si comercial intre punctele cardinale ale Europei de sud-est. Modestia acestor oamenii a facut ca azi sa nu gasim vestigii arheologice prin care sa dovedim grandoarea acestei "migrari" de la sud la nord-vest si nord-est. Vlahi se ingropau simplu la radacina pomilor seculari din padurile pe care le strabateau cu turmele lor, nicio urma, niciun semn, doar legamantul cu eternitatea si Dumnezeu. Cu ani in urma am avut ocazia sa vizitez un oras din nordul Greciei, Tricala (Trei cai) unde populatia majoritara era formata din vlahi. A fost un soc pentru mine sa gasesc un loc, aflat la sute de kilometrii de granita, unde intelegeam 70-80% din ceea ce graiau, vlahi din Tricala. Restul e politica imperialista.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andra_v
mesaj 11 Jan 2008, 02:39 PM
Mesaj #8


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.799
Inscris: 9 September 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.652



http://ziua.net/news.php?data=2008-01-11&id=2488


P.S. Vroiam sa adaug ca nu este vorba despre un conflict intre Biserica Ortodoxa Romana si cea rusa, ci un aspect al luptei unui grup de interese neo-comunist, filo-rus si anti-crestin pentru controlul mintii si al sufletului romanului de dincolo de Prut.

Acest topic a fost editat de andra_v: 11 Jan 2008, 02:40 PM


--------------------
An Appeal From James’ Family

An Appeal From James’ Family
Unidentified gunmen kidnapped journalist James Foley in northwest Syria on Thanksgiving Day, November 22 2012.

Jim is the oldest of five children. He has reported independently and objectively from the Middle East for the past five years. Prior to his work as a journalist, Jim helped empower disadvantaged individuals as a teacher and mentor assisting them in improving their lives.

The family appeals for the release of Jim unharmed.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ben_gal
mesaj 29 Jan 2008, 09:44 PM
Mesaj #9


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 320
Inscris: 25 November 06
Forumist Nr.: 8.994



Editat pentru offtopic.

Acest topic a fost editat de andra_v: 10 Feb 2008, 11:50 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ilie
mesaj 30 Jan 2008, 11:05 AM
Mesaj #10


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.816
Inscris: 16 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.605



BOR ar trebui sa se bata cu rusii, daca au ceva in gand. Miscarea facuta dupa protestul rusilor a fost foarte proasta.
Se comporta la fel de prost ca cateva generatii de politicieni.
Doar stau, primesc salarii din impozite, spaga de la amarati si trag basini.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 March 2024 - 10:40 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman