HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

4 Pagini V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Inteligenta Spirituala, cum stam cu ea?
IoanV
mesaj 8 Apr 2007, 10:27 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



De pe net am luat un articol depre Inteligenta spirituala

de Shtevia la: 17/10/2006 16:21:00 modificat la: 19/10/2006 22:22:18

Psihologii au definit “inteligenta spirituala “

Inteligenta spirituala, asa cum o definesc psihologii, este strans legata de implinirea unei nevoi profunde a fintei umane – accea de a simti ca totul are un rost. Dezvoltarea ei este insasi garantia sanatatii psihice, spun psihologii. Ea reprezinta insa doar o modalitate de a reuni intr-un cadru stiintific concepte pe care Yoga le cunoaste si le dezvolta de milenii.
In prezent majoritatea oamenilor isi cunosc coeficientul de inteligenta, celebrul IQ. Angajarea in unele domenii de activitate este conditionata de existenta unui anumit nivel al IQ-ului. In curand, vom putea sa ne calculam si coeficientul de inteligenta spirituala (SQ), care ne va arata ce calitati spirituale mai avem de dezvoltat.
Psihologii spun ca exista mai multe tipuri de inteligenta...
La inceputul secolului XX psihologii au descoperit metode prin care sa masoare inteligenta. Calcularea IQ-ului (coeficientul e inteligenta) a devenit o adevarata moda. La acea vreme inteligenta era privita doar ca o functie pur cognitiva a fiintei umane. Viziunea ulterioara s-a imbogatit luand in considerarea si planul verbal. In final, s-a ajuns ca inteligenta sa fie unanim definita de psihologi ca fiind „aptitudinea de a intelege relatiile care exista intre elementele unei situatii si de a
te adapta in asa fel incat sa iti realizezi propriile scopuri." (1) O viziune destul de limitata, am putea spune.
In 1993, William Gardner a aratat ca inteligenta este mult mai mult. El a atras atentia asupra multiplelor fatete ale inteligentei, aratand ca nu se poate vorbi doar despre inteligenta cognitiva, ci si despre:
- inteligenta kinestezica – legata de constientizarea corpului fizic, de un bun control asupra functiilor acestuia, de utilizarea lui diferentiata si nuantata;
-inteligenta muzicala – legata de constientizarea sunetelor si armoniilor;
-inteligenta intrapersonala – constientizarea propriilor trairi si ganduri si controlul acestora;
-inteligenta interpersonala – legata de modul de relationare cu ceilalti si de succesul social.
In 1995, Daniel Goleman si- a popularizat cercetarile privind inteligenta emotionala si a generat un nou curent in lumea psihologilor, si in acelasi timp o noua obsesesie care a inlocuit calcularea IQ cu calcularea EQ-ului (coeficientul de inteligenta emotionala). Acesta are la baza inteligenta intrapersonala si inteligenta interpersonala si presupune existenta unor calitati precum: abilitatea de a comunica si mai a ales de a-i asculta pe ceilalti, capacitatea de a accepta feed-back-ul lor, empatia, acceptarea unor puncte de vedere diferite.
Dar mai lipsea ceva, ce a fost completat de psihologia transpersoanala care a inceput sa vorbeasca tot mai mult de inteligenta spirituala.
Astfel psihologia ca stiinta a ajuns sa recunoasca si sa studieze aspecte care sunt cunoscute si mai ales traite nemijlocit in practica Yoga de milenii.
Frances Vaughn, doctor in pishologie, psihoterapeut cu 30 de ani de experienta si fost presedinte al Asociatiei Americane pentru Psihologie Transpersonala scria: „Lucrand ca psihoterapeut, convingerea mea este ca inteligenta spirituala deschide inima, lumineaza mintea si inspira sufletul, conectand psihicul uman individual la insusi substratul de baza al fiintei. Inteligenta spirituala poate fi dezvoltata prin practica si poate ajuta o persoana sa distinga realitatea de iluzie. Ea se exprima in orice cultura ca iubire, intelpciune si a fi in slujba celorlalti"
(2)
Un alt autor scrie despre inteligenta spirituala in termenii urmatori: „daca in cazul inteligentei congnitive este vorba despre a gandi, in cazul inteligentei emotionale despre a simti, in cazul inteligentei spirituale este vorba despre a fi." (3)
Semnele dezvoltarii inteligentei spirituale:
Conceptul de inteligenta spirituala, asa cum este el conturat in psihologia transpersoanla este foarte apropiat de cel de maturitate spirituala.
„Maturitatea spirituala ca o expresie a inteligentei spirituale subsumeaza un anumit grad de maturitate emotionala si morala ca si un comportament etic. Maturitatea spirituala se exprima prin intelepciune si actiunea plina de compasiune in lume. Asa cum o inteleg eu, maturitatea spirituala implica intelepciune si compasiune, manifestata fata de ceilalti oameni indiferent de crez, sex, origine etnica, varsta ca o forma de respect pentru orice forma de viata. Ea presupune si un simt al introspectiei si intelegere bazata pe dorinta de a recunoaste iluziile, de a te detasa de ceea ce este efemer si a-ti clarifica intrebarile legate de libertatea existentiala si de moarte. Ea implica conectarea vietii interioare cu viata exterioara, cu actiunile si serviciul in slujba omenirii. A fi constient de sine este esential pentru dezvoltarea maturitatii spirituale " (2).
In acest moment nu exista o definitie general acceptata a inteligentei spirituale. Frances Vaughn a reusit sa creioneze insa cateva aspecte de care ar trebui sa tinem seama in demersul definirii inteligentei spirituale. Le-am sintetizat in continuare:
1) Intuitie
2) Deschidere catre cunoasterea contemplativa
3) Capacitatea de a privi lucrurile din mai multe perspective, rafinarea perceptiilor
4) Libertate in gandire, reexaminarea credintelor si conceptiilor privind realitatea
5) Cautare si practica spirituala
6) Discernamant
7) Viziune holistica
8) Respect pentru toate fintele, acceptarea diferentelor
9) Capacitate de a iubi – a primi si a darui iubire
10) A te pune dezinteresat in slujba celorlalti, bunatate, generozitate
11) Compasiune
12) Putere de a ierta
13) Sensibilitate estetica si aprecierea frumusetii
14) Umilinta
15) Integritate, a-ti conduce viata dupa valori spirituale si a fi consecvent in respectarea lor
16) Intelepciune
17) Cultivarea autenticitatii si a constiintei de sine
18) Curaj
19) Pace interioara
20) Stapanire de sine
Concluzia psihologilor transpersonalisti este una unanima: a avea o viata spirituala si a fi angrenat cu asiduitate intr-o practica spirituala pe o cale autentica sunt garantii ale sanatatii psihologice si ale implinirii fiintei umane. „Experientele spirituale precum inspiratia sunt asociate cu sentimente de claritate, conectare, deschidere si energizare. Cand cineva se simte inspirat, se simte revitalizat, reimprospatat, reinnoit" (2)
(art. de Angela Anghel)

Bibliografie:
(1) Norbet Sillam -, Dictionar de psihologie Larousse,Editura Univers
enciclopedic, 1996, pagina 161
(2) Frances Vaughn - What is spiritual intelligence,
http://francesvaughan.com/work1.htm
(3) McMullen B. - Cognitive Intelligence, revista StudentBMJ, 2002 Psihologii au definit “inteligenta spirituala “


Mie imi place ideea si cred ca inteligenta spirituala este una dintre inteligentele pe care e bine sa o ai si sa o dezvolti.


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ovidius
mesaj 10 Apr 2007, 08:51 AM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.849
Inscris: 30 March 04
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 2.824



Foarte interesant articolul.

QUOTE
Ea reprezinta insa doar o modalitate de a reuni intr-un cadru stiintific concepte pe care Yoga le cunoaste si le dezvolta de milenii.

Pe zi ce trece, tot mai mult ne dam seama ca "orientalii", daca pot spune asa, sunt cu mult inaintea noastra. Chiar daca noi ne mandrim cu o civilizatie inaintata, chiar daca ii consideram inapoiati, eu cred ca au mintea mult mai luminata si gradul lor de fericire si implinire e mult mai mare.


--------------------
Suntem ceea ce gândim. (Buddha)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andra_v
mesaj 10 Apr 2007, 01:02 PM
Mesaj #3


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.799
Inscris: 9 September 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.652



Foarte interesant articolul, prin prisma faptului ca traim intr-o lume preocupata doar de acumulari exterioare, interesate numai de cunostinte teoretice si absolut deloc de cultivarea spiritului. Invatamantul joaca numai un rol informativ, cel formativ lipsind cu desavarsire, sunt apreciate "inteligenta", abilitatile care il ajuta pe om sa faca bani, sa-si domine semenul. Toata fiinta este canalizata exclusiv pe a avea, nu pe a fi.
Cu o precizare: virtutile nu pot fi cuantificate. In domeniul conoasterii de sine, cu cat calatoresti mai mult in interiorul tau, cu atat iti realizezi neajunsurile. Aprinzi un chibrit si constati ca in jur e bezna, aprinzi o lumina mai mare si mai mare si, cu cat flacara se mareste, cu atat iti dai seama de imensitatea intunericului in care te situezi.


--------------------
An Appeal From James’ Family

An Appeal From James’ Family
Unidentified gunmen kidnapped journalist James Foley in northwest Syria on Thanksgiving Day, November 22 2012.

Jim is the oldest of five children. He has reported independently and objectively from the Middle East for the past five years. Prior to his work as a journalist, Jim helped empower disadvantaged individuals as a teacher and mentor assisting them in improving their lives.

The family appeals for the release of Jim unharmed.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 10 Apr 2007, 01:02 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
abis
mesaj 10 Apr 2007, 02:06 PM
Mesaj #4


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (IoanV @ 8 Apr 2007, 09:27 PM)
a avea o viata spirituala si a fi angrenat cu asiduitate intr-o practica spirituala pe o cale autentica sunt garantii ale sanatatii psihologice si ale implinirii fiintei umane

Ce inseamna cale autentica?



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 10 Apr 2007, 03:05 PM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



QUOTE (Ovidius @ 10 Apr 2007, 10:21 AM)
Foarte interesant articolul.

QUOTE
Ea reprezinta insa doar o modalitate de a reuni intr-un cadru stiintific concepte pe care Yoga le cunoaste si le dezvolta de milenii.

Pe zi ce trece, tot mai mult ne dam seama ca "orientalii", daca pot spune asa, sunt cu mult inaintea noastra. Chiar daca noi ne mandrim cu o civilizatie inaintata, chiar daca ii consideram inapoiati, eu cred ca au mintea mult mai luminata si gradul lor de fericire si implinire e mult mai mare.

Orientalii constientizeaza foarte bine faptul ca viata e trecatoare , si tocmai de aceea incearca sa se bucure din plin de ea .
Muzica, poezia , conversatiile pe teme diverse in cercuri de prieteni , sporturile mintii dar si ale trupului , decoratiunile interioare , amenajarea spatiilor exterioare ... gradini , parcuri precum si alte aspecte ca de exemplu vestimentatia sau arta culinara , deci toate acestea sunt moduri prin care un oriental incearca sa perceapa realitatea si sa guste viata.

In ce priveste inteligenta spirituala ... ma intreb oare este ea direct proportionala cu inteligenta clasica ?
Sau nu , chiar persoane cu un IQ scazut pot avea un indice de inteligenta spiritula foarte ridicat.

Oare a incercat cineva sa masoare cei trei indici de inteligenta : clasica , emotionala si spirituala si sa stabileasca o corelatie intre acestia ?
Ma refer la niste teste facute pe esantioane de sute de persoane /indivizi .


--------------------
*_*_*

Pierdut În Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 10 Apr 2007, 05:41 PM
Mesaj #6


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE (abis)
Ce inseamna cale autentica?
Nu stiu exact ce au vrut sa spuna cei care au formulat mesajul citat de mine. Inca nu am ajuns la sursele originale, respectiv cartile din care au fost extrase concluziile. Presupun insa ca e vorba de acele cai care urmaresc cu adevarat dezvoltarea deprinderilor spirituale si nu altceva, cum ar fi controlul mintilor, etc. Atfel pentru mine e relativ usor de ales care ma ajuta si care ma pacaleste.

@ exergy33

Nu cred ca exista corelatii directe tocmai de aceea se si identifica inteligentele diferite. Pe linga cele 3 enumerate mai sunt si altele, una inrudita este inteligenta sociala. De curind a aparut la noi o carte cu acest titlu, tradusa din engleza, (anul aparitiei 2006). Eu ma bucur ca in sfirsit fiinta umana este privita la modul complex, asa cum se prezinta in realitate, nu simplificata la citeva operatii mentale.
Comun la inteligentele dezvoltate, poate cu exceptia celei rationale (care nu se prea educa, parca asa se spune...), ar putea fi un discernamint dezvoltat si foarte multe operatii de analiza si sinteza pe (cu) obiectele specifice inteligentelor identificate.

Din ce stiu pina acum intre EQ si IQ, cele mai studiate nu prea exista corelatii. Poti avea EQ mare si IQ mic si invers. Vestea buna este ca EQ, ISociala si ISpirituala se pot ameliora.

@Ovidius

Eu am citat fragmentul asa cum l-am gasit. Nu am vrut sa spunca yoga e neaparat calea carea sta la baza dezvoltarii ISpirituale. La originea si in evolutia ei asa a fost. Insa atit e de evoluata cunoasterea energeticului incit astazi, ea este mai mult un instrument foarte eficient si rafinat incaput in mina unor oameni cu mari pretentii divine, dar care ingroapa spiritul din om.
Am gasit informatii inteesante pe e-astrologie parca, userul Mihaela despre aceste lucruri:
Propagatorii invataturilor orientale se vad nevoiti sa recurga la tactica drumului ocolit si in trepte. Ei se camufleaza în spatele unor masti care ne sunt familiare. Astfel, vor vorbi despre „psihologie aplicata“, vor propune o „alimentatie corecta“, vor imbia cu „exercitii de gimnastica“ („yoga pentru sanatate si frumusete“), vor recomanda „metode“ si „tehnici“ pentru combaterea angoasei, a nervozitatii, a stresului si a fobiilor. Vor sugera, în cadrul unor conferinte si seminarii, modalitati de a rezolva orice problema cu care ne confruntam zilnic, inclusiv problema singuratatii.
In acest fel, incetul cu incetul, vor acapara discipoli ai lor, pe care ii vor exploata economic, percepandu-le cotizatii lunare sau cel putin taxe pentru „intelepciunea“ care se imparte la conferintele organizate de ei. Aceasta este de fapt marea lor miza si principalul lor scop. Pentru ca acesti oameni nu sunt nici filosofi, nici difuzori de stiinta, nici psihologi, nici medici. Acesti oameni sunt misionari ai unei idolatrii exotice, ce urmaresc sa se propovaduiasca si pe ei insusi ca dumnezei.

Sai Baba, guru indian, se prezinta pe sine ca fiind Dumnezeu, infinit superior lui Buddha, lui Mahomed sau lui Hristos. Iata ce spune Sai Baba despre el însusi: "Prostii nu ma cunosc, cand locuiesc in trup omenesc. Ignora firea mea superioara, caci Domn Preainalt sunt Eu al tuturor fiintelor." Toti gurusii respira aceeasi mandrie demonica. Babaji era „invatatorul invatatorilor' si 'Dumnezeu intrupat". Maharadji se prezinta ca noul „Mesia“, „Hristosul epocii contemporane“, „Domnul tuturor yoghinilor“, „Spirit preainalt si atotvenerat“, fara de care „totul s-ar distruge“. Satyananda a declarat ca gurul este superior lui Dumnezeu. Rajneesh a confirmat explicit aceeasi afirmatie. Amandoi primesc si dupa moarte adorare din partea ucenicilor. Lista unor astfel de personaje poate continua la nesfârsit. Si din aceasta lista face parte si gurul nostru autohton, Grigorian Bivolaru.

Urmarea caii unor asemenea „mentori“ înseamna asumarea celor mai mari si mai serioase riscuri cu putinta. Se porneste treptat, desigur, de la elemente superficiale sau cu un grad mai mic de insemnatate (alimentatie, exercitii de gimnastica), pentru a se ajunge la altele mai profunde (psihologie, comportament, analiza sinelui) si, in cele din urma, la probleme de credinta (inviere sau metempsihoza, Biserica sau ashram, Hristos sau Sai Baba) in care miza este omul intreg, si nu doar o ipostaza oarecare a vietii sale. In final, discipolul isi pericliteaza extrem de grav, si poate ireversibil, atat viata trecatoare de acum, cat si soarta sa in vesnicie.

Dar sa vedem ce spun si cei ce au incercat sau mai incearca inca drumul unor cai spirituale:

Marturia unui mare vrajitor:

„Am vindecat multi oameni, insa n-as fi putut face nimic fara ajutorul Satanei. Imi era imperios necesar sa ma aflu intotdeauna cu el intr-o legatura directa, pentru a ma putea calauzi in toate actiunile mele. De fiecare data cand eram chemat la un bolnav, il intrebam in prealabil pe Diavol daca trebuie sa merg. Uneori imi spunea "Poti merge, caci vreau sa-1 vindec pe bolnav" si atunci porneam la drum. Insa in alte dati imi raspundea: "Nu vreau sa-1 vindec".
Imi era ingaduit sa-i pun Satanei orice intrebare, iar el imi raspundea. Ori de cate ori eram intrebat ceva in calitatea mea de vrajitor, trebuia sa cer mai intai raspunsul Satanei. Absolut tot ceea ce realizeaza un vrajitor se datoreaza puterii Satanei. Daca Satana il paraseste, va deveni un om obisnuit.

Marturia unui preot despre maestrul sau spiritual de la muntele Athos:

Parintele Paisie avea multe harisme duhovnicesti. De pilda, cunostea cine erau oamenii care veneau sa-1 viziteze, ce gandeau, ce problema ii preocupa si care era solutia ei. Batranul Paisie, prin conlucrarea Sfantului Duh „pasea“ pur si simplu prin mine si patrundea in adancurile cele mai intime ale mintii si ale sufletului meu.
Calitatile sufletului parintelui Paisie depaseau firea umana in sensul ei obisnuit. Sufletul sau este unit in chip desavsrsit cu Duhul Sfant, cu Hristos, cu Dumnezeu. El savarseste mii de minuni, tamaduieste miraculos bolnavi de cancer, paralitici, nebuni si oameni suferinzi de toate maladiile pamantului. In fata sa, viitorul sta deschis ca o carte si este capabil sa-ti relateze cele mai mici amanunte ale neinsemnatei tale vieti si sa prevada cu exactitate ceea ce urmeaza sa ti se intample inclusiv in viitorul pe termen lung. Printr-o simpla mangaiere te umple de har si te face sa percepi lumea duhovniceasca, sa poti trai prezenta lui Dumnezeu. Te salveaza din pericole de moarte, de la mii de kilometri distanta si se deplaseaza cu trupul sau material, intr-o fractiune de secunda, din Sfantul Munte la Tesalonic sau in Epir sau in Macedonia. Poate comunica in limbi pe care nu le-a invatat niciodata si prin simpla prezenta alaturi de tine, te transfigureaza si iti adapa toata fiinta cu bucurie, pace si siguranta dumnezeiasca.
Isi curatise deplin sufletul de mizeria spirituala, de intunericul duhovnicesc, de mocirla patimilor (adica mandria, egoismul, iubirea de stapanire, iubirea de argint, iubirea de placere, slava desarta, lenevia, lacomia pantecelui s.a.m.d.)
Ceea ce parintele Paisie nazuia in sufletul sau, Duhul Sfant implinea. Ceea ce sufletul sau atingea, primea atingerea Duhului Sfant.
Cunostinta batranului era cunostinta Duhului Sfant, aflat din belsug în sufletul sau. Cand stateai alaturi de el, simteai stralucirea Duhului Sfant revarsandu-se peste tine, transfigurandu-te. Atunci cand ma aflam departe de el, vointa batranului, exprimata in rugaciunea sa, devenea un canal prin care se transmiteau in sufletul meu energii dumnezeiesti. Puterea batranului era Hristos, Care locuia inlauntrul sau.

Marturia unui yoghin:

La un moment dat privirile noastre s-au incrucisat. Babaji nu ma privea pe mine in mod special. Scrutand insistent sala, ochii sai i-au intalnit pur si simplu pe ai mei pentru o clipa. Ei bine, în acea clipa am pierdut contactul cu mediul inconjurator, am cazut in „extaz“! Ca si cand pieptul mi-ar fi devenit transparent, am vazut prin el propria mea inima in culori vii, in flacari.Nu stiu ce-mi facuse Babaji de la distanta, insa creierul meu deja nu mai functiona normal. Parca mintea ma parasea intr-un anume fel...
Gurul poseda intr-adevar insusiri supranaturale, intrucat era demonizat. Altfel spus, le ingaduise spiritelor demonice sa locuiasca in sufletul sau. Puterea care se manifesta prin el era puterea spirituala a demonilor.
Omul care il venera deci pe Babaji, ii venera practic pe demonii ce locuiau inlauntrul lui, si astfel le dadea dreptul de a intra si in sufletul sau. Asadar, evenimentul caruia ii fusesem martor era fenomenul cotropirii sufletului sau de catre demoni. Ceilalti care i se inchinau primeau doar o anumita influenta demonica, a carei intensitate varia in functie de fiecare individ in parte, insa nu erau supusi demonizarii, posedarii propriu zise a sufletului de catre spirite.
Intr-o zi instructorul ne aduce in sala un numar de fotografii tip ''poster'' cu cei mai renumiti maestri yoghini, fiecare cu titlul sau, dar printre ei Hristos! Hristos yoghin!?! Eu stiam ca Hristos e Dumnezeu! Aud pe acolo, pe la instructor, ca ar fi o reincarnare a lui Rama-Krishna, unul dintre cei mai indragiti maestri indieni care a ajuns la desavarsire pe calea Tantra Yoga, un stil de yoga prin care se ajunge la desavarsire prin contact sexual.

Marturia unui yoghin autohton:

Deschiderea cursurilor de yoga a avut loc la Casa de cultura ''Mihai Eminescu''. Eu nu aveam de gand sa ma duc dar acest coleg m-a luat pe sus. Acolo era o atmosfera foarte ciudata; toti cei apropiati ai lui Grig erau ca niste roboti teleghidati. Eu m-am asezat in spate, nici nu 1-am vazut bine pe Grig, dar a actionat asupra intregii sali incat incepusem sa simt o dragoste foarte mare si un sentiment de bucurie fata de o persoana pe care nu o cunosteam. Dupa aceea l-am vazut si m-a surprins neplacut infatisarea lui hidoasa, dar vraja era atat de mare incat nu am putut sa rezist ei.
A urmat inscrierea si au inceput cursurile si conferintele. Am inceput sa simt in jurul capului ca o sfera si incet, incet sa ma golesc de toate gandurile personale, trairile mele, sa uit de parinti, de copil, de sot si totul sa fie inlocuit cu o dragoste fanatica fata de acest ''guru''. Ei sustineau ca aceasta este o cale de eliberare Bahti-Yoga prin dragoste. Sustineau si alte mari aberatii: ca Tantra Yoga este de doua feluri: Tantra Yoga de mâna stanga, cand practici actul sexual si te inchini zeului Shiva si zeitei Kalisa si Tantra Yoga de mana dreapta, cand te gandesti la Domnul Iisus Hristos fara sa practici actul sexual.
Exercitiile yoga le invatam si practicam acolo in grup si fiecare singur acasa. Aveam sedinte de meditatie la ore fixe, care trebuia sa le faca fiecare acasa, fiind controlate telepatic de la distanta de instructor sau chiar de la Bucuresti de Bivolaru, din cate am inteles.
Eu am primit o singura mantra, despre care am vorbit si pe care am practicat-o, dar un coleg cu care practicam aceasta nebunie, ar fi auzit ca in final se vor implanta ,noua sau zece mantre, in decursul a cinci sau sapte ani, cat urma sa tina acest curs.
Dupa terminarea cursurilor mai ramaneam si discutam cu Grig, timp în care nu se discuta mare lucru, dar el ne inducea mai pregnant in starile de iubire si devotiune fata de el. Tin minte ca dupa primele cursuri eram intr-o stare de exaltare foarte mare, simtind si un minunat parfum de violete. Eram intr-o stare de fericire nemaiintalnita (asa o consideram eu), dar de fapt era cea mai ordinara stare de hipnoza, de transa...
Si in grup viata decurgea la fel; toti erau preocupati de sex, tantra, devotiunea fata de Grig si cam atat, nimic in plus, cu cateva mici exceptii; persoane pe care Grig le considera ajutoarele lui si care detineau anumite puteri paranormale.

Maestrii spirituali la inceput se camufleaza, nu-si dezvaluie adevarata fata, ci adopta o masca atractiva si usor de acceptat. Cand persoana vizata se ataseaza de ei nemijlocit, intr-o relatie directa, incepe sa se produca schimbarea, intr-un ritm lent si gradat, in asa fel incat sa nu intampine impotriviri. O data ce omul ajunge la o rutina a supunerii psihologice oarbe, este socotit in sfarsit „copt“ pentru invataturile secrete, care presupun in chip necesar si practici de aceeasi natura.
Gurul ii ingaduie sanniasinului (yoghinului incepator) sa traiasca in ashram impreuna cu el. Ii lasa personalitatea proprie pentru a o folosi in infruntarea diferitelor situatii. Intre timp insa, gurul pregateste atent si cu discretie absoluta lui naruire. Printr-o simpla actiune a gurului, eul sanniasinului dispare fulgerator“.anihilat sufleteste, celalalt devine un rob dependent si supus in totalitate gurului
Ce primesc discipolii ca rasplata? Inlesniri sociale si financiare! Unora dintre ei le este permis sa-i cerea gurului de la distanta, mental, diverse lucruri: sa-si gaseasca serviciu, sa-si cumpere o casa frumoasa, sa-si procure anumite sume de bani, sa obtina privilegii, si alte asemenea favoruri - care se concretizeaza rapid si fara exceptie, prin puterea gurului.
„Ajutoare“ identice ofera si Mind Control, si magia, si yoga, si Masoneria.
Desigur, aceste „servicii“ sunt oferite numai anumitor categorii de oameni, in functie de drepturile pe care le-au dobandit de la acestia, si in masura in care le-o ingaduie Dumnezeu. Care este schimbul pretins pentru aceste servicii? Sa devii „al lor“, sa le apartii cu tot trupul si sufletul, dar în special cu sufletul.
Nici-un maestru sau instructor yoghin nu avertizeaza asupra usurintei cu care entitatile spirituale, intra pe calea meditatiei sau hipnozei in contact nemijlocit cu mintea omului, inselandu-1 si subjugandu-1 treptat, pana la controlul total. Sunt implicate aici si capacitatile spiritelor de a-i induce omului perceptii senzoriale (inclusiv reprezentari vizuale) artificiale, pe de o parte, si de a interveni direct asupra unor evenimente din sfera realitatii materiale, pe de alta parte.

Berger de pilda, considera ca metoda focalizarii reprezinta o optiune clara pentru pasivitate si ca atare, pentru demonia manipularii oculte. Cel ce aplica metoda se pune intai in stare de pasivitate, eliminand ''capul''. Insul trebuie sa inceteze a mai gandi. Concomitent cu aceasta operatie, se deschid portile sufletului si ale spiritului pentru raul ontologic, intrucat acolo nu poate exista un vid, un vacuum neocupat. La intrebarea: unde este manipulatorul, cine de fapt, manipuleaza, criticii fundamentalisti, arata cu degetul spre satana: reflectia rationala, odata inlaturata, devine posibila infiltrarea unor forte spirituale sau duhuri incompatibile cu prezenta gandirii rationale. Acestea avand acum cale libera, se instaleaza comod in spatiul vid creat prin ''focusing'' si incepe manipularea oculta a individului indus astfel in eroare de cel viclean.
Cu alte cuvinte, fortele autovindecatoare si transformatoare nu sunt deloc benefice, ci malefice, sunt duhuri necurate, demoni care castiga influenta si control neingradit asupra omului.
Vacuumul creat prin meditatia de tip oriental precum si prin alte metode de renuntare, fie si temporara, la controlul volutional si rational, implica primejdia irecuperabilitatii partiale sau totale a personalitatii, primejdia infiltrarii oculte si a ''posedarii demonice'', bresa spre manipulabilitatea totala a individului, intrucat ulterior cedarii, nu mai are loc restaurarea completa a autonomiei, ci doar una aparenta; cel manipulat e incredintat ca ceea ce face e voit de el insusi, pe cand adevarul este ca vointa sa proprie, egoul au fost substituite de catre instante heteronome oculte.
In domeniul spiritului schimbarile din creier sunt intotdeauna definitive si practic ireversibile '

Din pacate, nici-un maestru sau instructor yoghin nu avertizeaza asupra usurintei cu care entitatile spirituale, intra pe calea hipnozei in contact nemijlocit cu mintea omului, inselandu-l si subjugandu-l treptat, pana la controlul total. Sunt implicate aici si capacitatile spiritelor de a-i induce omului perceptii senzoriale (inclusiv reprezentari vizuale) artificiale, pe de o parte, si de a interveni direct asupra unor evenimente din sfera realitatii materiale, pe de alta parte.

Prea multe secte propun adeptilor cai si metode "originale", nerespectand textele sacre traditionale. Aceste secte sunt nascute nu din dorinta de a eleva umanitatea, ci din dorinta de parvenire a "liderilor sectei" care, folosindu-se de tehnica de manipulare cunoscuta de specialisti sub numele de "manipularea mistica" , au ca singur scop satisfacerea orgoliului lor monstuos, calcand cu o lipsa de scrupule specifica doar celor neinstruiti peste Legile Universale ale Armoniei. Ori niciodata nu a fost vorba de asa ceva intr-un sistem explicat stiintific sau in invataturile marilor intelepti: ei urmaresc cu totii sa-si ajute semenii sa realizeze o cunoastere interioara care nu este in nici un caz rupta de viata, ci dimpotriva, plonjeaza spre radacinile ei. In tine insuti se gaseste adevarul, in tine se gaseste raspunsul la toate intrebarile. Buddha spunea: "Fiti propria voastra flacara!". Religia ortodoxa afirma prin Christos ca imparatia lui Dumnezeu se gaseste permanent "inlauntrul nostru".
Liderii sectelor propovaduiesc renuntarea la "lucrurile lumesti si posesiunile materiale" ( in timp ce ei se scalda in luxul generat de contributiile sectantilor).
A fi liber cu adevarat nu inseamna a nu fi in inchisoare, ci inseamna a fi liber launtric, inseamna a nu mai fi intemnitat in corpul fizic, inseamna a nu mai fi incorsetat de prejudecati, inhibitii, tensiuni, boli si de orice alta autolimitare, de orice gen ar fi .
Libertatea trebuie cucerita de fiecare si a spune aceasta nu este o conceptie egoista, pentru ca o fiinta echilibrata, armonioasa stapana pe posibilitatile sale, o fiinta lucida care nu vede realitatea prin prisma deformanta a fantasmelor si angoaselor sale, are o influenta benefica asupra celor ce o inconjoara. Din acesta cauza se spune ca suprema datorie a fiecarei fiinte fata de societate si fata de ea insasi este de a evolua, de a deveni perfecta, de a obtine intelepciunea. Cum spune Frances Vaughan: "nu suntem fiinte umane pe un drum spiritual, ci fiinte spirituale pe un drum uman."

Oare numai prin exercitii fizice va ajunge cineva la iluminare, la indumnezeire, la samadhi? Ansamblul comportamental, valorile etice, nu au nici o relevanta? Poate cineva sa ucida, sa insele si sa exploateze, dar, intrucat executa ireprosabil anumite exercitii si ritualuri, va accede la indumnezeire, la samadhi? Ce este omul, o simpla masina? Constiinta nu joaca nici un rol?
In Upanishade, pe care hindusii le socotesc in unanimitate carti sfinte si de mare autoritate, yoga este considerata „magie inalta“. Ea este evidentiata si elogiata in antiteza cu celelalte siddhis („puteri“) si practici, care sunt dispretuite si privite ca magii de un nivel scazut, cu care nu trebuie sa-si piarda vremea nimeni din cei initiati.
Potrivit conceptiei hinduse, pentru ajungerea la „iluminare“ - samadhi, cum mai e numita - sunt necesare eforturi indelungate, precum si parcurgerea mai multor vieti ca yoghin.


Analiza prezentata este inconformitate cu ceea ce si eu cred, pe baza observatiilor personale. Budha de ex. chiar condamna interesul pentru puteri si insista ca nu acesta e scopul vietii. Iar in Bhakti yoga nici nu sunt amintite, nu sunt necesare asane, etc, care deregleaza organismul. Este doar devotiune. Iar ultimele sinteze yoghine reduc zeii la unul singur si simplifica calea la devoiune, Bhagavad Gita.
E greu de facut un discernaint precis intre magie si spiritualizare. E o mare diferenta insa. Una te inrobeste oferindu-ti ”cistiguri magice” cealalta chiar te dezvolta. Scopul este foarte diferit, intuirea lui in actiunile desfasurate, propuse, clarifica lucrurile.


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ovidius
mesaj 11 Apr 2007, 10:02 AM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.849
Inscris: 30 March 04
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 2.824



QUOTE
Eu am citat fragmentul asa cum l-am gasit. Nu am vrut sa spunca yoga e neaparat calea carea sta la baza dezvoltarii ISpirituale.

Nu am vrut nici eu sa spun asta, ci am vrut sa spun ca yoga este o cale de dezvoltare a IS. Evident, facem abstractie de diletanti si alti guru-dumnezei.

QUOTE
E greu de facut un discernaint precis intre magie si spiritualizare. E o mare diferenta insa. Una te inrobeste oferindu-ti ”cistiguri magice” cealalta chiar te dezvolta.

In timp ce citeam ceea ce ai scris, ma gandeam exact la acelasi lucru...
In concluzie, pentru a gasi calea cea buna, trebuie sa ai discernamant. In momentul in care ai ales o cale spirituala din motive de sanatate sau emotionale (de ex. te-ai indragostit de guru) atunci esti la mana norocului, pe care poti sa-l ai sau nu.

QUOTE
Insa atit e de evoluata cunoasterea energeticului incit astazi, ea este mai mult un instrument foarte eficient si rafinat incaput in mina unor oameni cu mari pretentii divine, dar care ingroapa spiritul din om.

Asa cred si eu. Pe de alta parte insa, acesti diletanti sunt mai usor de recunoscut tocmai prin faptul ca se autoidolatrizeaza si isi cauta noi sclavi, pe cand un adevarat maestru, in opinia mea, este un om umil care va intretine procesul de individuatie (sper sa nu fi gresit denumirea) al ucenicului, si nu a-l distruge.


--------------------
Suntem ceea ce gândim. (Buddha)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andra_v
mesaj 11 Apr 2007, 07:13 PM
Mesaj #8


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.799
Inscris: 9 September 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.652



QUOTE (abis @ 10 Apr 2007, 01:06 PM)
QUOTE (IoanV @ 8 Apr 2007, 09:27 PM)
a avea o viata spirituala si a fi angrenat cu asiduitate intr-o practica spirituala pe o cale autentica sunt garantii ale sanatatii psihologice si ale implinirii fiintei umane

Ce inseamna cale autentica?

Urmata cu sinceritate, modestie ontologica, buna-credinta. Termenul de autentic trebuie raportat atat la maestru, cat si la ucenic.

Exergy, exista niste studii sociologice pe tema asta. Nu am la mine revistele, am sa aduc sursele. Ideea, in mare, ar fi ca dezvoltarea inteligentei spirituale are drept consecinta cresterea discernamantului, a inteligentei sociale. Cresterea EQ-ului il ajuta pe individ sa ia decizii mai bune, chiar daca are un IQ scazut. In schimb, un om foarte inteleigent nativ, dar vicios, va lua decizii proaste, avand ratiunea intunecata.

Multumesc, e o idee excelenta pt. cercetare in domeniul umanist!

Acest topic a fost editat de andra_v: 11 Apr 2007, 07:29 PM


--------------------
An Appeal From James’ Family

An Appeal From James’ Family
Unidentified gunmen kidnapped journalist James Foley in northwest Syria on Thanksgiving Day, November 22 2012.

Jim is the oldest of five children. He has reported independently and objectively from the Middle East for the past five years. Prior to his work as a journalist, Jim helped empower disadvantaged individuals as a teacher and mentor assisting them in improving their lives.

The family appeals for the release of Jim unharmed.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 12 Apr 2007, 10:53 AM
Mesaj #9


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



As zice ca inteligenta spirituala se masoara prin doua lucruri: deschiderea spre necunoscut si gradul de constienta.

QUOTE
Urmarea caii unor asemenea „mentori“ înseamna asumarea celor mai mari si mai serioase riscuri cu putinta.

Hehe...cine nu risca, nu castiga!
Oricum mi se pare superficiala "analiza" aceea prezentata de IoanV. Prea "miroase" a fanatism crestin...Fara suparare!

QUOTE
E greu de facut un discernaint precis intre magie si spiritualizare. E o mare diferenta insa. Una te inrobeste oferindu-ti ”cistiguri magice” cealalta chiar te dezvolta. Scopul este foarte diferit, intuirea lui in actiunile desfasurate, propuse, clarifica lucrurile.

Pe masura ce devii mai constient ai mai multe posibilitati ca si fiinta. Cum folosesti aceste posibilitati tine de tine. A incerca sa fugi insa de asa zisele "castiguri magice" inseamna a fugi de evolutie. E atitudinea vulpii care nu ajunge la struguri si spune ca sunt acri.

Inca un comentariu...
Telul care nu te inrobeste este acela care nu are sfarsit. Adica nu vei putea spune vreodata ca l'ai atins...Un fel de fata morgana.... biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fantasee
mesaj 12 Apr 2007, 04:54 PM
Mesaj #10


Soul feeder
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.735
Inscris: 7 November 05
Forumist Nr.: 7.214



QUOTE (IoanV @ 8 Apr 2007, 09:27 PM)
10) A te pune dezinteresat in slujba celorlalti, bunatate, generozitate

Acesta este un aspect greu de acceptat de multi dintre oameni, IoanV. Din pacate, oricat de educat sau de artistic poate fi omul, opacitatea spirituala il poate limita regretabil. Altruismul este privit cu scepticism.
Ma gandesc adesea ca suntem norocosi ca exista aceasta comunitate numita HanuAncutei. smile.gif

Iti multumesc pentru acest subiect de discutie. Fascinant. hug.gif


--------------------
Tărâmul Poveştilor.

Loc cu povești

Let your weird light shine bright, so the other weirdos know where to find you.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 12 Apr 2007, 05:48 PM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



@andra_v
QUOTE
Exergy, exista niste studii sociologice pe tema asta. Nu am la mine revistele, am sa aduc sursele. Ideea, in mare, ar fi ca dezvoltarea inteligentei spirituale are drept consecinta cresterea discernamantului, a inteligentei sociale.

Bine, de acord cu tine insa as mai adauga citeva intrebari : de unde isi are izvorul inteligenta spirituala? ... ce face ca ea sa se manifeste ?
Eu traiesc cu impresia ca intre inteligenta clasica si cea spirituala exista o legatura , nu stiu daca de proportionalitate ... insa cred ca ea exista. smile.gif
Faptul ca oameni fara studii , sau chiar oameni fara stiinta de carte , pot gasi solutii incredibile unor probleme grave , sau ca ei pot intelege in mod exceptional viata (cu toate mecanismele care o guverneaza) a facut sa se creada ca EQ nu ar depinde de IQ . Ma gindesc ca multa lume nu ar acepta nici in ruptul capului ca un copil de 15 ani, analfabet, ar putea fi mai inteligent decit un elev (cu virsta identica ) membru in echipa olimpica de matematica ,

@Fantasee
Cred in altruism pentru ca de mai multe ori (si in Romania si in Iran) am fost ajutata in situatii ce pareau fara de iesire de persoane care nu aveau nimic de cistigat de pe urma ajutorului acordat. Dar absolut nimic.
Sotul meu traieste cu convingerea ca am un noroc orb pe care nu-l merit . smile.gif

@gypsyhart
QUOTE
As zice ca inteligenta spirituala se masoara prin doua lucruri: deschiderea spre necunoscut si gradul de constienta.

Sper sa nu te superi , dar as rastalmaci astfel propozitia citata mai sus :
As zice ca inteligenta spirituala se masoara prin doua lucruri: deschiderea spre necunoscut si afundarea constienta in inconstienta. smile.gif






--------------------
*_*_*

Pierdut În Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fantasee
mesaj 12 Apr 2007, 06:11 PM
Mesaj #12


Soul feeder
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.735
Inscris: 7 November 05
Forumist Nr.: 7.214



Altruistii sunt pasari rare, exergy33. ohyeah.gif Si stii bine ca nu exista coincidente; cat despre noroc ... wink.gif

Dar sunt vanati, din pacate. Am ramas mai mult decat tablou ... gravura chiar laugh.gif cand cineva mi-a dat acel link in urma cu ceva timp. Atunci am inteles ca dimensiunea spirituala a unui om este putin marcata de cea intelectuala sau de cea artistica, fiindca omul respectiv era admirabil din ambele aceste puncte de vedere.
Numai ca ii parea putin veridic ca cineva poate dori sa ajute fara motiv. laugh.gif Incep sa cred ca, desi sunt in general de parere ca totul se invata, optimizarea inteligentei spirituale ar putea fi o lectie extrem de dificil de insusit.

Probabil ca inteligenta spirituala este nativa, in cele mai multe cazuri.


--------------------
Tărâmul Poveştilor.

Loc cu povești

Let your weird light shine bright, so the other weirdos know where to find you.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 12 Apr 2007, 07:52 PM
Mesaj #13


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



@Fantasee
QUOTE
Numai ca ii parea putin veridic ca cineva poate dori sa ajute fara motiv.

Ajutorul altruist are totusi motivatii si anume iubirea, prietenia... sunt sentimente care se pot extinde de la cercul persoanelor cunoscute spre cele necunoscute.
Tot iubirea si prietenia sunt motivele care fac sa existe iertarea.
Nu cred ca altruismul este atat de rar. Poate doar ca nu se vede des in "cantitati" coplesitoare. Dar poate nici nu este nevoie sa fie asa.


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 13 Apr 2007, 05:22 AM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



Tema aceasta imi aminteste de Codul DaVinci, "secretul" pe care DaVinci l-a incorporat in picturile lui, de parca el nu ar fi avut dreptul la o opinie proprie despre Crestinism... de parca el nu avea dreptul de a nu crede in Papalitate... care totusi platea pentru acele picturi...

Reprezinta Codul DaVinci ceva semnificativ pentru Crestinism? Nu! Si totusi, citi Crestini nu si-au irosit timpul in dezbateri interminabile despre DaVinci, de parca el nu era tot un simplu Credincios sau Ne-Credincios din punct de vedere Crestin. Este un geniu universal, dar pe Plan Uman, se reduce tot la Credincios/Necredincios, deci semnificatie nula pentru Crestinism.

Ceva imi spune ca si tematica aceasta este un fel de DaVinci dar din alt punct de vedere. Cind vine cineva si propune masurarea Spiritualitatii, unde "masurarea" este... masura indepartarii Omului de Dumnezeu, deoarece in Edina Omul nostru nu avea ce masura... atunci aceasta devine de fapt Masura Decaderii noastre. Daca masuram ceva, orice, o facem din Decadere Spirituala. Iar daca masuram Spiritul Uman in sine, trebuie sa fie coada necuratului la mijloc...

Ma gindesc deja la Sfinti Sefi 100+%, Sfinti Plini la 100%, Sfintisori la 99%, si Sfintuleti la 98%... Apoi "Oferim cursuri de avansare de la Sfintisor la Sfint Plin, la fara frecventa, succesul garantat...". O fi trecut Iuda testul SQ?!

Cei care ofera aceste dezvoltari sunt "savanti", dar nimeni nu mentioneaza ca sunt savantii necuratului... Nu am auzit inca de nici un Sfint Crestin sa defineasca parametri si masuratori de Sfintenie... deci tot necuratul este la mijloc. Parca si Apostolii au fost incercati de necuratul, cine este mai mare? Isus Cristos a stabilit Scara Sfinteniei o data pentru totdeauna: Cel mai mare dintre voi sa fie slujitorul vostru. Evident ca necuratul nu a auzit asta inca...

Eu asa vad lucrurile: D-zeu ne masoara fara gres nivelul de SQ din Faptele Credintei: daca esuam acolo, nu conteaza ca suntem primii aici... Noi sa cautam Iubirea D-zeieasca cu toata puterea, tot cugetul, toata inima si tot sufletul: cit dobindim, mult sau putin, D-zeu ne va rasplati pe masura...

Doamne lumineaza-ne!


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 13 Apr 2007, 10:25 AM
Mesaj #15


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



exergy33
QUOTE
Sper sa nu te superi , dar as rastalmaci astfel propozitia citata mai sus :
As zice ca inteligenta spirituala se masoara prin doua lucruri: deschiderea spre necunoscut si afundarea constienta in inconstienta. smile.gif

Ei! Nu exista afundare constienta in inconstienta. Ca si cum ai spune "sunt inconstient in mod constient". Wake up pls! biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 13 Apr 2007, 11:08 AM
Mesaj #16


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



@ edinide

Eu credeam ca o sa te bucuri ca oamenii inteleg ca exista si vor dezvoltare spirituala. Ca se pot identifica directii de actiune si se pot face eforturi in aceasta directie. Nu e vorba de a masura sfintenia ci dea a dezvolta spiritualitatea unui om, adica mai degraba trezirea spre sfintenie.
Sa cautam iubirea lui Dumnezeu, dar pe drum sunt piedici si e bine sa aflam de ele si cum le putem depasi in ceea ce tine de noi.


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 13 Apr 2007, 11:26 AM
Mesaj #17


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



Noi profanii, uneori mai "masuram" sfintenia si prin gradul de admiratie si respect pentru faptele din vietile sfintilor; de regula, desi este destul de subiectiv, se poate converti in aspiratia de a-i urma pe calea lor,(pentru crestini) implicit a Mantuitorului caruia i-au urmat sfintii crestini.


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ovidius
mesaj 13 Apr 2007, 02:17 PM
Mesaj #18


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.849
Inscris: 30 March 04
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 2.824



QUOTE (gypsyhart)
Nu exista afundare constienta in inconstienta. Ca si cum ai spune "sunt inconstient in mod constient".

gypsyhart, Inconstientul de care zicea exergy33 nu are nimic de a face cu "a fi inconstient". Sunt doi termeni total diferiti. Prin afundarea constienta in inconstienta eu cred ca a vrut sa spuna sa ne acceptam inconstientul si sa-l exploram cat de mult putem.


--------------------
Suntem ceea ce gândim. (Buddha)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fantasee
mesaj 13 Apr 2007, 03:12 PM
Mesaj #19


Soul feeder
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.735
Inscris: 7 November 05
Forumist Nr.: 7.214



QUOTE (IoanV @ 8 Apr 2007, 09:27 PM)
3) Capacitatea de a privi lucrurile din mai multe perspective, rafinarea perceptiilor

Aceasta trasatura pare specifica individului caracterizat optim prin diversitate. Omul care reuseste sa-si depaseasca matricea initiala, sa-si paraseasca si cusca intiparita prin cunoastere, cel care vrea deci poate sa fie si altfel in acelasi timp.


--------------------
Tărâmul Poveştilor.

Loc cu povești

Let your weird light shine bright, so the other weirdos know where to find you.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 13 Apr 2007, 04:33 PM
Mesaj #20


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
Eu credeam ca o sa te bucuri ca oamenii inteleg ca exista si vor dezvoltare spirituala.

Ma bucur, si o vazi in jurul tau cind mergi la Biserica. Omul se duce acolo pentru ca ii lipseste ceva. Problema nu este cei care nu merg la Biserica si care ar citi tratate psihologice, ci este cei ce merg la Biserica si nu primesc de acolo decit Informatie Verbala despre ceva ce este in Natura Sa ne-verbal... Acolo este problema, la cei ce cauta, nu la cei ce nu cauta. Si asta ne re rezolva prin masuratori de inteligenta... chiar "spirituala"...



QUOTE
Nu e vorba de a masura sfintenia ci dea a dezvolta spiritualitatea unui om, adica mai degraba trezirea spre sfintenie.

Cind se vorbeste despre Spiritualitate in termeni lumesti, psihologici, biologici etc. are loc o degradare umana a Spiritualitatii pentru ca Ceva ce tine de Ceruri este analizat pe Pamint. Nu poti tine o conferinta despre curatenie intr-o cocina, pentru ca nu se cade...

Am vazut odata un film/reportaj ingrozitor numit The Last Days Of Jesus, una dintre reflexiile produse the filmul lui Gibson. Ei, figuri tipice de pocaiti americani plus niste evrei, construiesc pas cu pas ideea ca nu evreii l-au crucificat pe Isus, ci Romanii au facut-o, ca nu era Satana omorind pe Fiul ci era doar o justitie sociala impotriva unui Om ce s-a ridicat impotriva sistemului... Separat de film era un alt reportaj despre o universitate din America cred, pot sa revad detalii daca vrei, care inventasera un Dispozitiv-al-Credintei, arata ca un fel de casca de protectie, si cind aplicau ei semnale electrice, subiectul raporta tot felul de efecte ciudate, asemanator cu ce raporteaza Sfintii cind se apropie de D-zeu... Vezi acum legatura? Totul consta in deminizare, celmai usor facindu-se prin masuratori... de Credinta... de Spiritualitate... etc.

QUOTE
Sa cautam iubirea lui Dumnezeu, dar pe drum sunt piedici si e bine sa aflam de ele

Pentru asta nu-ti trebuie psiholog, nici psihiatru, ci doar un Duhovnic... un Om Sfintit... unul care a umblat pe Cale... unul cu Inima plina de D-zeu... un calugar analfabet din virf de munte...

Cind te indrepti catre psiholog, te indrepti catre Satana.

Acest topic a fost editat de edinide: 13 Apr 2007, 04:39 PM


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 13 Apr 2007, 04:43 PM
Mesaj #21


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
uneori mai "masuram" sfintenia si prin gradul de admiratie si respect pentru faptele din vietile sfintilor;

Isus Insusi a dat o scara a masuratorii... 17. Iata semnele care vor insoti pe cei ce vor crede: in Numele Meu vor scoate draci, vor vorbi in limbi noi, 18. vor lua in mana serpi; daca vor bea ceva de moarte, nu-i va vatama; isi vor pune mainile peste bolnavi, si bolnavii se vor insanatosa."

Nu scara de masurare ne lipseste...


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 13 Apr 2007, 04:57 PM
Mesaj #22


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



@ edinide
Sa fie oare ceva specific tie dorinta de a vedea numai raul in toate, in contradictie totala cu calea si sfintenia proprie? Nu de alta, dar sunt atitea lucruri bune facute de oameni fara pretentii de raportare la divin. De ex. in capitolul Iubirea, din semnatura mea, afli despre iubire atitea lucruri care te apropie mult de trairea ei la nivel spiritual. Insasi definitia iubirii are aici scopul in dezvoltarea spirituala. In alta carte a lui Erich Fromm iar este o prezentare f. frumoasa a iubirii, poate de la ea a plecat si Scott.
Cartile despre inteligenta emotionala a lui Goleman te invata sa fii altfel de om, mult mai bun decit unul care nu se intereseaza de ceilalti. Asa a aparut si Educatia prin iubire, o alta carte de referinta.

Exagerezi si de data aceasta, aplicind o selectie in care retii doar raul. Iar nu toti psihologii sunt ai satanei. Unii chiar se implica si ajuta efectiv omul, in lipsa acelui calugar analfabet dar plin de virtute insa care nu stie sa ii explice omului lumea in care traieste ... Parintele Paisie cu cele 4 volume ale sale e mai bun decit majoritatea psihologilor, pacat ca nu e citit.

Nu e demitizare, e doar desvrajire! Ca unii te solicita sa ii urmezi fara discernamint, cind scopul urmarit ar trebui sa fie trezirea, nu adormirea omului. Demersul de a lamuri, nu am zis neapart masura, e ceea ce e necesar, nu nedorit. Ratiunea, intelegerea trebuie sa insoteasca sentimentul, altfel ne lipseste unitatea launtrica, si, in dezacord mereu cu unul sau cu altul, suntem pe picior de lupta, nu in pace.


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 13 Apr 2007, 05:10 PM
Mesaj #23


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



QUOTE (Ovidius @ 13 Apr 2007, 03:47 PM)
QUOTE (gypsyhart)
Nu exista afundare constienta in inconstienta. Ca si cum ai spune "sunt inconstient in mod constient".

gypsyhart, Inconstientul de care zicea exergy33 nu are nimic de a face cu "a fi inconstient". Sunt doi termeni total diferiti. Prin afundarea constienta in inconstienta eu cred ca a vrut sa spuna sa ne acceptam inconstientul si sa-l exploram cat de mult putem.

Da, Ovidius ... ai intuit corect. smile.gif
Ma gindeam ca atunci cind explorezi ceva in mod constient , mai repede sau mai tirziu te lovesti de niste limite.
Eu cred ca persoanele cu IQ ridicat , insa fara o latura spirituala pe masura , nu vor putea avansa , pentru ca ele incearca sa explice totul in mod logic si constient si vor incerca sa gaseasca o explicatie plauzibila tuturor lucrurilor cu care se confrunta.
In schimb un om cu IQ ridicat dar si cu o latura spirituala bine definita nu se va opri niciodata la granita logicii. El se va lasa dus 'de val' si va accepta unele lucruri chiar fara sa le inteleaga . Ba mai mult , va fi capabil sa creada in valoarea lor de 'adevar stiintific' chiar fara sa le poata demonstra. Va cauta sa depaseasca anumite granite scufundindu-se in mod constient intr-un anume fel de 'inconstienta'.
Nu ma refer aici la fenomenele de misticism sau la superstitii.
Nu stiu cit de bine m-am facut inteleasa ... smile.gif
Poate ca unii dintre cei ce au scris Science Fiction s-ar putea incadra in categoria pe care vreau eu sa o descriu.
Dupa parerea mea, toti marii savanti au avut astfel de momente unice de iluminare spirituala , de insight.


--------------------
*_*_*

Pierdut În Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 13 Apr 2007, 08:19 PM
Mesaj #24


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



Ioan

QUOTE
De ex. in capitolul Iubirea, din semnatura mea, afli despre iubire atitea lucruri care te apropie mult de trairea ei la nivel spiritual.

Ai recomanda-o in locul Evangheliei?

QUOTE
Insasi definitia iubirii are aici scopul in dezvoltarea spirituala.

Ioan marturiseste D-zeu este dragoste... Poate Goldman spune mai mault?

QUOTE
Cartile despre inteligenta emotionala a lui Goleman te invata sa fii altfel de om...

Oare ce te invata Isus? Nu vad necesitatea lui Goldman...

QUOTE
Asa a aparut si Educatia prin iubire, o alta carte de referinta.

Iubirea cuprinsa intr-o... carte?! Iubirea s-a urcat pe Cruce... Aceea este Iubire! Care singereaza, nu care se rasfoieste...

QUOTE
Exagerezi si de data aceasta, aplicind o selectie in care retii doar raul.

Nu neaparat Raul, ci doar Omul interpus intre Om si D-zeu.

QUOTE
Iar nu toti psihologii sunt ai satanei.

Tot ce este stiinta este Satanism... Gindeste-te la Adam, ce stiinta avea Adam? Nici una, pentru ca il avea pe D-zeu... Abia cind L-a pierdut pe D-zeu a aparut stiinta. Stiinta este rezultata Omului cazut la nivelul Creatiei, este observarea Creatiei din interior, Omul pierzindu-si optica D-zeieasca.

Aici nu vorbesc de Om ci de Psihologie, ca stiinta. Daca Omul are pe D-zeu, nu are nevoie de psihologie. Daca Omul nu are pe D-zeu, atunci psihologia isi gaseste si ea un loc, precum tot ce este uman in lipsa lui D-zeu, numita Stiinta.

Prin urmare eu nu asi indemna Omul sa studieze psihologia, nici chiar cea numita "spirituala", ci sa caute pe D-zeu. N-o spun din exterior ci din interior, deci nu ma poti suspecta de partinire: am si eu diplome, multiple... Stii care este concluzia mea? Sunt irelevante...

QUOTE
Unii chiar se implica si ajuta efectiv omul, in lipsa acelui calugar analfabet dar plin de virtute insa care nu stie sa ii explice omului lumea in care traieste...

Mai util este sa-l ajuti sa intrezareasca Cerurile... Ridicarea numanui nu s-a facut prin stiinta... Caderea, da!

QUOTE
Parintele Paisie cu cele 4 volume ale sale e mai bun decit majoritatea psihologilor, pacat ca nu e citit.

Ai un link? Stiu ca mi l-ai mai dat...

QUOTE
Ratiunea, intelegerea trebuie sa insoteasca sentimentul, altfel ne lipseste unitatea launtrica,

Isus vorbea Mariei despre incomprehensibil, simgura cerinta fiind: Crede numai! Nu i-a cerut sa inteleaga ca Lazar, cel deja descompus, va veni la viata. Nu trebuie sa inteleaga, ci sa creada! Iar aceasta nu era credulitate ci era Credinta! Este putere in a sti ca ceva este deasupra ta, ce nu poate fi cuprins, ce nu poate fi priceput, dar poate fi simtit, poate fi absorbit, poate fi parte din tine. Orice veti cere cu Credinta, vi se va da. Aici nu este logica, nici ratiune si nici stiinta, dar este Putere, este Implinire si este Viata. De aceea Isus merge un pas si mai departe: Ferice de cei ce nu au vazut dar au crezut. Realitatea incepe dincolo de Ratiune...

Aceasta este partea grea, cea greu de obtinut, dar singura eliberatoare. Nu Goldman...

QUOTE
si, in dezacord mereu cu unul sau cu altul, suntem pe picior de lupta, nu in pace.

Totusi lupta duce la Pace: lupta cu Sinele; lupta cu Lumea; lupta cu Credinta Materiala; lupta pentru Lumina. Aceasta este pentru ca avem de ispasit un Pacat; iar acest Pacat este atit Individual cit si Colectiv. Din aceasta Dimensiune Colectiva exista Aproapele si tot din aceasta ne bucuram azi de Inviere... Altfel, Isus s-ar fi inaltat calm, implinit, nevazut si neauzit la Cer... dar a facut-o in public, trecind initial prin Executie Publica...


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 13 Apr 2007, 09:07 PM
Mesaj #25


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



@edinide
QUOTE
Ai recomanda-o in locul Evangheliei?

Pai nici pe asta nu a scris-o Iisus; Evangheliile au fost scrise de niste oameni care i-au fost ucenici. De ce a avut Iisus nevoie de ei? De ce nu ar fi si Goleman un "ajutor" al Domnului atata timp cat invata de bine?
QUOTE
Ioan marturiseste D-zeu este dragoste... Poate Goldman spune mai mault?

Ioan a spus mult mai multe in Evanghelia lui... poate tocmai ca lumea sa inteleaga in final ce ai subliniat tu in albastru. Si totusi nu toti oamenii inteleg de unii singuri cele scrise in Evanghelia lui Ioan. De ce nu l-am lasa pe Goleman sa-l ajute pe Ioan sa-i faca pe oameni sa inteleaga?


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 13 Apr 2007, 11:45 PM
Mesaj #26


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



Pt. ca Goldman vorbeste de la el, nu de la Duhul... pentru ca el nu L-a cunoscut pe Cristos nici personal, precum Apostolii, nici prin Revelatie, precum Pavel... pentru ca cei ce au scris Evanghelia, au cunoscut Sfintenia... pentru ca astfel nu are ce sa ne invete...

Lasa-l pe Goldman sa vorbeasca despre el insusi... si vei vedea ca drumul pavat cu aur nu duce la Lumina...



--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andra_v
mesaj 14 Apr 2007, 07:32 PM
Mesaj #27


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.799
Inscris: 9 September 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.652



Exergy a vrut sa spuns, banuiesc, ca un om cu IQ ridicat si cu o latura spirituala dezvoltata pe masura isi va recunoaste limitele ratiunii, isi va urma "adancul inimii", va lua "dat" - ul asa cum este el (ex.: traditia, revelatia), fara sa "arunce sageti in transcendenta". Isi va reprima orgoliul de a descoase inexplicabilul, miracolul, fara a cadea in superstitie. Intr-un cuvant, discernamant.


--------------------
An Appeal From James’ Family

An Appeal From James’ Family
Unidentified gunmen kidnapped journalist James Foley in northwest Syria on Thanksgiving Day, November 22 2012.

Jim is the oldest of five children. He has reported independently and objectively from the Middle East for the past five years. Prior to his work as a journalist, Jim helped empower disadvantaged individuals as a teacher and mentor assisting them in improving their lives.

The family appeals for the release of Jim unharmed.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 14 Apr 2007, 09:15 PM
Mesaj #28


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE (edinide)
Lasa-l pe Goldman sa vorbeasca despre el insusi... si vei vedea ca drumul pavat cu aur nu duce la Lumina...
Goleman, de Goldman asta nu am auzit. Iar capitolul Iubirea e din alta carte, a altui autor - Peck. Oricum imi "plac" cei care isi dau cu parerea despre toti si numai ce stiu ei, ori calea lor e buna.
Am gasit in multe carti, de la scriitori care nu se declarau explicit crestini si nu faceau atita caz, mai multa iubire decit la unii care fac un titlu de glorie din credinta lor. As pune pariu ca si Goleman si Peck cunosc oamenii mai bine ca tine, si au ajutat cu dragoste si cu sfaturi bune mult mai multi sa depaseasca greutatile lumii decit tine. De aceea nu inteleg atita incisivitate in directia lor.
QUOTE
Oare ce te invata Isus? Nu vad necesitatea lui Goldman...
Citeste si vei intelege. Iisus spune sa ne iubim unii pe altii asa cum El ne-a iubit. Asta inseamna si sa fim capabili sa ii ascultam si sa invatam de la semeni. Pe tot forumul asta parca nu stie nimeni, nimic mai bine ca tine. Ori asta nu imi pare a fi o atitudine crestina. Mai era cineva care inainte sa te faca in tot felul iti amintea de scena in care Iisus a scos negustorii din templu. Vad ca ii calci cu nadejde pe urme.
De la un profesor mai destept decit mine, pe vremea cind eram tentat sa ma cred si eu printre destepti am ahuzit o vorba care s-a lipit de mine. Discutind despre anumite lucruri el a afirmat cu atita convingere ceva de genul "Lasati ca stiu ei foarte bine asta, ca doar nu suntem numai noi destepti pe lumea asta". Si in timp, din ce in ce mai mult i-am dat dreptate. Atitea am invatat de la altii, si pe toate le-as fi ratat daca faceam pe desteptul. Nu mai reuseam sa vad dragostea cu care autorii cartilor si-au impartasit cunostintele tuturor, si mie pina la urma.
Interesant, pe mine Iisus m-a invatat sa ii iubesc si sa invat cit pot de mult de la altii. Pe tine te-a invatat sa ii respingi?

Te vad din ce in ce mai "bogat" edinide, si asta nu e bine. Si nu ar fi o problema daca nu te-ai izola in si cu convingerile tale. Pentru tine noi nu suntem decit cei care trebuie invatati (mijloace, nu scopuri in sine!). Dar cel ce vrea sa fie in frunte trebuie sa inteleaga pe toata lumea. Intelegi tu dragostea mea pentru sfinti, dar si alti autori, si scrierile lor?

Linkul de care ma intrebi nu mai este. Insa in semnatura mea este un link spre Morala crestina, acolo sunt mai multe carti. Sa arunci o privire si in Educatia prin iubire, sunt curios ce o sa bagi de vina.


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 15 Apr 2007, 03:40 PM
Mesaj #29


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



edinide,

Iata, in plus, un fragment din Evanghelia lui Marcu, cap.9:

38. Si I-a zis Ioan: Invatatorule, am vazut pe cineva scotand demoni in numele Tau, care nu merge dupa noi, si l-am oprit, pentru ca nu merge dupa noi.
39. Iar Iisus a zis: Nu-l opriti, caci nu e nimeni care, facand vreo minune, in numele Meu, sa poata, degraba, sa Ma vorbeasca de rau.
40. Caci cine nu este impotriva noastra este pentru noi.


Nu cred ca este nevoie sa mai adaug vreun comentariu...


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 16 Apr 2007, 04:55 AM
Mesaj #30


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



Merlina,
Ai impresia ca Goldman vorbeste in numele Lui?! El vorbeste in numele numelui lui... Deci, citatul de mai sus nu se aplica de fel lui Goldman pentu ca nu lucreaza in Numele Lui... din pacate, nu se aplica...


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 16 Apr 2007, 05:03 AM
Mesaj #31


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
Oare ce te invata Isus? Nu vad necesitatea lui Goldman...

Ioan,

Spusele tale sunt un crez (fara legatura cu intrebarea), dar nu trebuia s-o iei personal. Tu mi-ai indicat acest subiect, am parcurs informatia furnizata si mi-am facut cunoscuta parerea. Puteam face ceva mai mult de atit? Daca vrei sa-l citesc pe Goldman... Daca vrei sa discut citate din el, pe care le aduci discutiei, fie!

In final, nu ai raspuns la intrebare: unde este lacuna lasata de Isus ca sa pierdem timp ascultind la Goldman? Cum il vezi actionind pozitiv in lumea contemporana? De unde apare necesitate lui?


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ovidius
mesaj 16 Apr 2007, 09:54 AM
Mesaj #32


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.849
Inscris: 30 March 04
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 2.824



QUOTE (exergy33)
Eu cred ca persoanele cu IQ ridicat , insa fara o latura spirituala pe masura , nu vor putea avansa , pentru ca ele incearca sa explice totul in mod logic si constient si vor incerca sa gaseasca o explicatie plauzibila tuturor lucrurilor cu care se confrunta.

Am impresia ca frica de necunoscut si orgoliul sunt doua componente care intretin focul explicatiilor logice interminabile intr-o schema de genul: "Cunosc totul. De ce nu este periculos, evident, nu mi-e frica. Ce este periculos, il cunosc si caut sa ma feresc de el, desi nu voi recunoaste asta niciodata, pentru ca eu nu sunt un fricos!".

QUOTE (edinide)
In final, nu ai raspuns la intrebare: unde este lacuna lasata de Isus ca sa pierdem timp ascultind la Goldman?

Sper sa nu fie cu suparare din partea nimanui, dar as vrea sa raspund si eu la intrebarea asta.

edinide, un om cu discernamant stie sa asculte pe toata lumea, idiferent ca vorbitorul vine din partea lui Isus sau din partea Satanei, si stie singur, fara ajutorul altora, sa traga concluziile de rigoare. A asculta doar ce scrie in Biblie, inseamna limitare, pentru ca intotdeauna exista mai multe cai spre adevar, unele mai scurte, altele mai lungi, unele mai grele, altele mai usoare. Suntem oameni liberi si avem tot dreptul sa alegem, iar daca am ales gresit, ne asumam intreaga raspundere pentru faptele noastre, nu dam vina pe Satana.


--------------------
Suntem ceea ce gândim. (Buddha)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 16 Apr 2007, 10:20 AM
Mesaj #33


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



exergy33
QUOTE
Ma gindeam ca atunci cind explorezi ceva in mod constient , mai repede sau mai tirziu te lovesti de niste limite.

Cu siguranta. De asta ai nevoie si de deschiderea spre necunoscut. Dar a fi constient nu este egal cu a gandi ( a reflecta) despre ceva. Inainte sa gandesti, esti.

QUOTE
Va cauta sa depaseasca anumite granite scufundindu-se in mod constient intr-un anume fel de 'inconstienta'.

Nu are sens.....Doar daca pentru tine "a fi constient" este egal cu "a gandi". Atunci, da poti poti spune ca esti in "nongandire".
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Titus Herbert
mesaj 16 Apr 2007, 12:09 PM
Mesaj #34


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 847
Inscris: 3 February 06
Forumist Nr.: 7.784



QUOTE (gypsyhart @ 16 Apr 2007, 09:20 AM)
Dar a fi constient nu este egal cu a gandi ( a reflecta) despre ceva. Inainte sa gandesti, esti.


Poti sa fii si fara sa fii constient. Cand reflectezi asupra ta si a lucrurilor din jurul tau esti constient. Trebuie sa fii constient de ceva. Chiar daca in momentul cand o faci nu stii ca asta faci.


--------------------
"I just saw the ugliest horse I've ever seen."
tourist, after seeing a moose at Isle Royale National Park
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 16 Apr 2007, 03:11 PM
Mesaj #35


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



Titus
Cand esti constient de ceva poti spune ca esti concentrat. Atentia are un centru (mai mult sau mai putin stabil). E si asta un tip de atentie....Dar "constienta" nu se reduce la atat. Poti sa privesti si fara aceasta tensiune a concentrarii (a mentinerii atentiei asupra ceva).
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Pagini V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 18 April 2024 - 02:22 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman