HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

 
Reply to this topicStart new topic
> Biserica Ortodoxa E Compatibila Cu Modernitatea?
Vlad-Ioan
mesaj 18 Mar 2005, 12:26 PM
Mesaj #1


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 16
Inscris: 8 March 05
Forumist Nr.: 5.890



E o intrebare pusa de H.-R. Patapievici lui B. Tataru-Casaban intr-o editie a emisiunii "Idei in libertate". Raspunsul a fost un citat dintr-un "clasic", Th. Baconski, care spusese ca ortodoxia nu exlcude deodorantul.

Foarte just, numai ca la atat se rezuma compatibilitatea, la niste lucruri marunte, secundare, legate de minima civilizatie. In rest ... nu. Din simplul motiv ca modernitatea a fost conceputa contra Bisericii.

Este drept ca religia de care s-au separat laicii moderni nu e cea adevarata, traditionala - ortodoxia. Dar ne-a ajuns si pe noi modernitatea occidentala, intai prin siluirea comunista, iar acum prin primirea fara discernamant a unor norme "europene" care sunt mai mult socialiste decat capitaliste.

Este drept si ca "ortodoxismul" este asociat nationalismului izolationist ceausist legionaroid, care urmareste sa conserve avantajele elitei comuniste, pe cand modernitatea ar "deschide geamul" catre lume si civilizatia democratica. Pe buna dreptate, in buna masura. Eu insumi m-am considerat ca facand parte din "lumea subtire" care gandeste asa, timp de ani de zile. Dar am observat niste tare cronice ale modernitatii care tind sa se agraveze in timp, si nu sa se amelioreze, dupa cum sustine teoria "raului cel mai mic". Asta m-a facut sa-mi pun niste intrebari existentiale, a caror raspuns nu l-am gasit decat in Biserica.

Modernitatea este nihilista prin natura ei. Pentru ca D-zeu este existenta insasi. Daca le separi, ajungi logic la nimic.

In Biserica, toate au rostul lor, nimic din ce e omenesc nu e lasat pe dinafara. Exista ceea ce modernitatea nu poate sa ofere prin insasi definitia ei: armonie. Imbisericirea nu presupune obscurantism, dupa invatatura inoculata de educatia moderna. Este exact invers: intunericul este in afara Bisericii.

Modernitatea duce la disfunctii profunde ale firii umane. Toate instinctele normale in functionalitatea lor sunt exacerbate, uneori prin negare, alteori prin incurajare.

Problema e de fapt alta: noi. Am ajuns ca oile care urmeaza lupul in piele de oaie, in locul Bunului Pastor. Confundam valorile. Judecam totul dupa aparente pentru ca am devenit noi insine superficiali. Nu mai vedem padurea din cauza copacilor. Prejudecatile seculariste ne fac sa ne indepartam de Biserica si sa nu mai receptam mesajul autentic al credintei, tot asa cum ne fac orbi la ceea ce se intampla in jurul nostru. In epoca informatiei, suferim de ignoranta cronica.

Daca se inlatura necunoasterea, necredinta dispare de la sine.

E o chestiune de curaj, in primul rand.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Vlad-Ioan
mesaj 21 Mar 2005, 02:47 PM
Mesaj #2


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 16
Inscris: 8 March 05
Forumist Nr.: 5.890



Multi ar putea intreba, ironici: "Tu personal nu traiesti modern?" sau "Si ce propui, sa ne intoarcem in feudalism sau in pesteri?"

Raspunsul meu e acesta: nu modernitatea e rea in sine, ci ... "capetele" ei: cauza initiala si scopul final. "Mijlocul" e bun, atat timp cat nu te sminteste. Adica sa te folosesti, dar numai atat: pur instrumental.

"Multe imi sunt ingaduite, dar putine imi sunt de folos!" Dupa acest principiu paulin ar trebui sa discernem tentatiile realitatii. Se spune despre Ortodoxie ca are o viziune "medicala" asupra sufletului omenesc: ce-i dauneaza, trebuie evitat. De asemenea, religia noastra este si "individualista": unuia s-ar putea sa-i faca rau ceva ce nu afecteaza pe altul. Trebuie adaugata aici si viziunea ... "comerciala": ce gheseft am eu, in drumul meu spre mantuire, din afacerea asta?

Dar nu trebuie uitat ca modul de viata modern a fost conceput cu succes impotriva vietii spirituale, si nu pentru intarirea ei. "Mesajul este chiar mediul prin care se transmite." Unealta sfarseste prin a-l stapani si a-l sminti pe utilizator.

Este greu (sa stii cand) sa te opresti. De aceea, pe cat posibil, incearca sa nici nu te pornesti...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 14 May 2024 - 07:24 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman