HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

 
Reply to this topicStart new topic
> Este, Oare, Biblia Evreilor Identică Cu Cea Primită De Moise
Taunul
mesaj 26 Jul 2010, 07:08 PM
Mesaj #1


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 535
Inscris: 24 June 08
Forumist Nr.: 11.726
Am luat parte la o polemică a cărui subiect era:
"Este, oare, Biblia evreilor identică cu cea primită de Moise īn pen. Sinai?"
M-am documentat folosind surse evreieşti (Chabad - NY, de ex.) şi creştineşti. Evreii susţin că astăzi, ca īntotdeauna, ei folosesc exact acelasi text ca acela dat poporului evreu de către Dumnezeu. Creştinii, unii, susţin că textul original s-a pierdut şi că cel mai apropiat text de original este Septuaginta, care a fost tradusă din originalul ebraic pe la 300 i.e.n. Am rezumat īn urmatoarele cele īnvăţate de mine īn cursul studierii diferitelor izvoare:
Eu cred ca nimeni nu susţine că evreii au īn posesia lor VT, cel care a fost scris de Moise īn timpul celor 40 de ani de peregrinare īn Desertul Sinai. După legile fizicii originalul acela de mult s-a transformat īn praf şi pulbere.
La evrei există o meserie proprie numai lor - scrib al VT. Persoana respectivă este aleasă după criterii foarte stricte - onestitate, cuoscător al Legii, VT adică, vedere bună, exactitate, curăţenie fizică şi morală, etc. şi doar la urma de tot - bun caligraf. Adică nu vorbim aici de un simplu copiist. El are şi un nume: sofer stam şi īşi petrece īntreaga lui viaţă cu īndeletnicirea scrisului. Pină şi īn ziua de astazi, deşi există tiparul, sulurile sfinte sunt scrise de mīnă. Dacă acest sofer stam face vreo greşeala, ştersăturile sunt interzise şi munca trebuie luată de la capăt. Unui sofer stam experimentat īi ia cam un an pentru un sul. De la bun īnţeles că omul nu poate schimba nici macar o virguliţă cīt de mică. Compararea sulurilor sfinte a unor Comuniţăti despăţite una de alta de aproape 2000 de ani, Comuniţăti care, īn multe cazuri, nici nu ştiau una de existenţa celeilalte, au arătat o identitate completa a sulurilor sfinte. La terminarea scrierii unui sul se īntruneşte o comisie de Rabini de rangul cel mai īnalt cu scopul de a controla munca. Controlul durează şi el īntre o lună şi două. Statistic, unul din 4 suluri este respins. Motivul nu e, deobicei, lipsa sau adausuri, caci asta nu prea se īntimplă, ci scris neuniform, de ex. Dacă toate-s īn regulă, urmeaza o mare sărbătoare, caracterizată nu prin dansuri, băuturi sau cīrnăciori la liber, ci prin discursuri şi polemici legate de īnterpretarea Torei, cermonialul īncheindu-se prin postarea sulurilor īn Arca sfinta a sinagogii.
Am citit cīte ceva şi poate mai mult despre evenimentele traumatice care ar fi putut aduce la dispariţia Torei.
1. Asur īnvinge cele 10 triburi (in jurul anului 700 i.e.n.) şi le spulberă īn tot globul cunoscut atunci. Acele 10 triburi se desparţiseră de celelalte două a tribului Yehuda şi parte din tribul Beniamin, īnstituind o impărăţie de a lor denumită Israel. Ei se ridicaseră īmpotriva curţii regale a urmaşilor regelui David respingīnd mare parte din cele cinci cărţi ale Torei, īn fapt tot ce era legat de regele David a cărui venire fusese preconizată de Moise īn scrierile lui. Cartea, īn īntregimea ei se afla īn mīinile celor 2 triburi rămase a caror urmasi sunt evreii de astazi: numele tribului Iehuda a dat nastere numelui Iehudi (adica evreu) sau Yehudi (ca Menuhin). Asurii nu s-au atins de Yehuda, mai mult, ei au adoptat Tora şi şi-au luat numele de Şomroni, adica samariteni. Ei trăiesc astăzi īn Samaria, fostul Israel biblic - Transiordania de azi.
2. Robia babiloneană cca. două sute de ani mai tirziu, care se referă, bineinţeles, la cele doua triburi rămase.
Evreii au luat cu ei sulurile şi cuceritorii le-au lăsat libertatea religiei. Mai tīrziu, cu cucerirea Babilonului de catre Cirus, persanul, evreii au fost returnaţi īn ţara lor find chiar ajutaţi să-şi construiască al doilea Templu al lor. Vezi Ezra.
3. Cucerirea romană şi distrugerea Templului (70 e.n.). Evreii erau răspindiţi īn mai tot imperiul Roman īncă īnainte. Josepus Flavius, de ex. traia la Roma şi era de-al casei la curtea Cezarului. Apropo, Josepus Flavius s-a īntors īn Iehuda imediat cu īnceperea ostilităţilor (c.c.a. 67 - 68 e.n.). Sulurile Torei se aflau pe tot cuprinsul Imperiului Roman şi evreii care trăiau afară, nu au avut de suferit şi, bineinţeles, şi-au păstrat Tora. După distrugerea Templului au luat nastere sinagogile, ca loc alternativ de rugăciune şi, apropo, evreii īnvinşi au ramas, majoritatea, īn ţara lor. Decentralismul acesta (sinagogile - nu toate ouale īn acelasi sac) a avut rol īn păstrarea Torei mai apoi. Centrul religios de greutate, a trecut din Ierusalim la Yavne - Iehuda. La anul 130, aprox., a fost un nou pericol de pierdere a Bibliei:
4. A īnceput o nouă revoltă asupra romanilor. Evreii au fost īnvinşi şi imprăstiati īn toata lumea. Yehuda ca stat şi teritoriu şi-a īncetat existenta. Pluguri au brăzdat ruinile celui de al II-lea Templu. Acum nu ştiu dacă evreii din Ierusalim au mai avut Tora, dar au avut-o cei din Yavne, precum şi cei din Roma, etc.
5. Inchiziţia spaniolă - evreii au plecat luīnd Tora cu ei. S-au reaşezat īn cam peste tot. Decentralism suplimentar.
6. Pogromuri. N-au fost concomitent peste tot. īn Turcia, de ex., nu au fost pogromuri.
Apropo de pogromuri. Daca străinii ard vreun sul sfīnt, evreii tare mai iau la inimă şi organizeaza sulului distrus, o īntreagă īnmormintare cu bocetele de rigoare.

Cam asta este povestea. Dacă evreul spune ca are textul original, el stie mai bine decīt orice "somitate" de altă religie.
Apropo, Biblia masoretică nu e altăceva decīt Biblie cu diacritice şi e scrisă nu pe suluri ci īn cărţi. Mai uşor de citit şi o poti lua acasă. Ca text e identică cu sulurile sfinte. Astăzi, cărţile acestea sunt tipărite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 26 Jul 2010, 10:28 PM
Mesaj #2


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 5.060
Inscris: 26 December 05
Din: Cimişoara
Forumist Nr.: 7.531Ce ştii despre sulurile de la Marea Moartă? Qumran? Am văzut un documentar pe Discovery unde arătau că aceste relicve sunt studiate cu atenţie. Conţinutul lor a fost descifrat, publicat?


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Vot deBlam, gazetă de opinie necerută, dar oportună!
Fractalia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
March
mesaj 27 Jul 2010, 02:19 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042Taunule,

Ai deschis si matale un topic cu un titlul la care nici sefii supremi ai "perciunatilor" nu pot da un raspuns concret !


--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 27 Jul 2010, 02:19 PM
Mesaj #


ContextuALL

Go to the top of the page
 
Quote Post
Taunul
mesaj 27 Jul 2010, 06:00 PM
Mesaj #4


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 535
Inscris: 24 June 08
Forumist Nr.: 11.726QUOTE(March @ 27 Jul 2010, 03:19 PM) *
Taunule,

Ai deschis si matale un topic cu un titlul la care nici sefii supremi ai "perciunatilor" nu pot da un raspuns concret !


"Perciunatii" din NY, in speta Marea Curte Rabinica Lubavitz, ortodocsi evrei denumiti Chabad, mi-au dat ajutor in scrierea articolului. A durat citeva luni si multe articole citite, pina m-am incumetat sa scriu.
Toata chestiunea a inceput acum cca. cinci ani, cind, azi defunctul, Geoge Pruteanu a sustinul ca Tanachul e o copie a Septuagintei si ca asa a fost el informat de catre niste somitati. La un moment dat fostul senator a anuntat ca nu continua dialogul, insa eu am citit articole relevante in continuare. Cred ca am suficient material pentru a scrie mult mai mult.

Dealtfel totul poate fi conclus in doua propozitii:

1) Sulurile esenilor gasite la Qumran sunt identice cu Tanachul. Ele au fost scrise INAINTEA Septuagintei.
2) Evreii au emigrat din Regatul Israel din vremuri biblice. S-au tot scurs, saracii, insa cu totii avem suluri identice.

Adaug pe samariteni - ei nu sunt evrei. Ei nu cred in Tanach ci doar in Tora - parte din Tanach [cele cinci carti ale lui Moise]. Iarasi gasim identitate, desi ebraica lor este scrisa cu alte caractere decit cele folosite astazi de evrei. Inainte de Robia Babilioneana am folosit aceleasi litere.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
March
mesaj 27 Jul 2010, 06:11 PM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042Cine au fost canaanitii ? Semiti, inruditi de aproape cu evreii din acea vreme ? Parca in Vechiul Testament se spune ca se cam casapeau intre ei ?

Acest topic a fost editat de March: 27 Jul 2010, 06:14 PM


--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Taunul
mesaj 29 Jul 2010, 02:25 AM
Mesaj #6


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 535
Inscris: 24 June 08
Forumist Nr.: 11.726QUOTE(March @ 27 Jul 2010, 07:11 PM) *
Cine au fost canaanitii ? Semiti, inruditi de aproape cu evreii din acea vreme ? Parca in Vechiul Testament se spune ca se cam casapeau intre ei ?


ca si crestinii celor 30+ de secte.
Frate, frate, da' cosoru-i pe bani.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Taunul
mesaj 18 Aug 2010, 11:08 AM
Mesaj #7


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 535
Inscris: 24 June 08
Forumist Nr.: 11.726QUOTE(March @ 27 Jul 2010, 03:19 PM) *
Taunule,

Ai deschis si matale un topic cu un titlul la care nici sefii supremi ai "perciunatilor" nu pot da un raspuns concret !


SAMSON, stii, ala de rupea gura leului cu miinile goale. Ei bine, era perciunat si in perciuni era puterea LUI.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 RSS Versiune Text-Only Data este acum: 19 June 2019 - 11:30 PM
Ceaiuri Medicinale Informatii despre Certificat Energetic