HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Panouri Izolante si Panouri Sandwich

Va recomandam panouri termoizolante Topanel si Panouri Isopan, un sistem modern de termoizolare dezvoltat de compania romaneasca Topanel.

6 Pagini V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Stiri Economice Importante!, Din tara, din strainatate!
Cucu Mucu
mesaj 27 Oct 2005, 10:03 AM
Mesaj #1


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443




Tot mai multi romani isi folosesc cardurile pentru a-si face cumparaturile in strainatate, releva un comunicat Visa. Circa 79% dintre tranzactiile realizate prin intermediul cardurilor Visa au avut loc in locatii comerciale, in perioada iunie-august 2005, in strainatate, in timp ce turistii straini sositi in Romania au cheltuit cu 53% mai mult pe cardurile Visa in aceasta vara, fata de perioada similara din 2004. In perioada iunie-august 2005, detinatorii romani de carduri Visa au cheltuit cu 56% mai mult fata de vara trecuta, valoarea totala a tranzactiilor depasind 36 milioane USD. Cea mai mare parte din aceasta valoare (38%) a fost cheltuita in luna august, cand romanii au cheltuit in strainatate 14 milioane USD.

Cardurile Visa au fost folosite in special in locatii comerciale (circa 79% ), unde valoarea bunurilor si serviciilor achizitionate cu carduri Visa a ajuns la 25,5 milioane USD. Valoarea medie a tranzactiilor a fost de 147 USD. „Aceasta crestere semnificativa este un mesaj clar referitor la schimbarea de mentalitate care se produce in Romania,“ spune directorul regional pentru Romania si Bulgaria al Visa International, Catalin Cretu.

Un studiu MasterCard releva faptul ca romanii au cheltuit numai in Europa cu carduri de debit sau credit aflate sub aceasta marca cu 68% mai mult in 2004 decat in 2003, valoarea tranzactiilor europene efectuate de romani sub sigla MasterCard totalizand 14,5 milioane de euro anul trecut.

Conform studiului Visa pentru aceasta vara, dar si celui efectuat de MasterCard pentru 2004, dintre tarile europene, romanii cheltuiesc cel mai mult in Germania si Italia. Locul al treilea pe lista destinatiilor banilor de pe cardurile romanesti este ocupat de SUA.

„Obiceiurile de plata ale posesorilor de carduri din Romania s-au schimbat si se schimba de la un an la altul. Ne asteptam ca utilizarea cardurilor la cumparaturi sa se intensifice“, spune Denisa Mateescu, director de operatiuni pentru Romania si Bulgaria al MasterCard Europa. Pe de alta parte, detinatorii straini de carduri Visa care au venit in Romania in aceasta vara au cheltuit aproape 117 milioane USD prin intermediul cardurilor Visa, o crestere cu 52,7% fata de vara lui 2004 si numarul de tranzactii a crescut cu 41%, ajungand astfel la 720.233 de tranzactii.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 27 Oct 2005, 10:07 AM
Mesaj #2


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Laudele din raportul de monitorizare palesc in fata criticilor

Curentul, 27 Octombrie 2005

Raportul de monitorizare prezentat la Strasbourg e presarat cu o multitudine de stegulete rosii, verzi si galbene, tocmai pentru a scoate in evidenta aspectele pozitive si negative ale evolutiei economice inregistrate de tara noastra. Desi reprezentantii Comisiei Europene considera ca semnificative progresele din ultimul an, exista totusi temeri legate de dezechilibrele economice care pot aparea, pe fondul cresterii puternice bazate pe consum, ce a determinat o balanta comerciala in deterioare. La aceasta se adauga cresterea deficitului public, generata de reforma fiscala si cresterea cheltuielilor de la bugetul de stat.

In ciuda faptului ca autoritatile afiseaza o mina optimista in fata acestui raport, realitatea este numai pe jumatate adevarata. Pe de o parte exista laude, pe de alta, critici.


Sistemul finantelor publice, vulnerabil


La nivelul politicii fiscale, raportul inregistreaza o serie de aspecte negative care duc la cresterea dezechilibrelor macroeconomice. Astfel, desi se specifica faptul ca Romania continua sa indeplineasca criteriul unei economii de piata functionale, sistemul finantelor publice din Romania este vulnerabil la o incetinire a cresterii economice. La aceasta se adauga si posibilul efect negativ al scaderii cotei de impozitare asupra veniturilor care provoaca ingrijorare in privinta situatiei bugetare la data aderarii. Executivul UE aminteste ca autoritatile de la Bucuresti au trecut la o reforma fiscala majora la inceputul acestui an, prin reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16% si introducerea unei cote unice de 16% pentru impozitul pe veniturile populatiei, insa fara a contrabalansa efectele unei astfel de masuri. Oficialii romani au aratat la acea vreme ca pierderea de venituri determinata de scaderea fiscalitatii va fi compensata prin imbunatatirea colectarii impozitelor, majorarea bazei impozabile si o politica restrictiva de cheltuieli. Cu toate acestea, exista motive de ingrijorare legate de amplificarea dezechilibrelor economice, care sporesc riscul aparitiei unui declin persistent al ponderii veniturilor bugetare in PIB. In decursul lunilor mai si iunie, autoritatile au adoptat masuri de compensare avand ca scop majorarea veniturilor si limitarea cheltuielilor, dar nu si-au respectat angajamentele referitoare la adoptarea de politici prudente pentru cheltuieli si salarizarea in sectorul public. Procesul de convergenta reala pentru armonizarea indicatorilor economici cu cei din UE necesita alocari bugetare semnificative, ceea ce subliniaza din nou necesitatea consolidarii veniturilor. In raport se subliniaza ca nu a avut loc o consolidare bugetara consistenta, in pofida cresterii economice sustinute, iar finantele publice sunt vulnerabile in fata unei decelerari a ritmului de crestere a PIB. Si la capitolul privatizare, CE semnaleaza ritmul lent in care s-au succedat contractele de trecere in proprietate privata derulate in acest an.


Reducerea arieratelor, imposibila din cauza marilor datornici de stat


In ceea ce priveste procesul de reducere a arieratelor din economia romaneasca, raportul apreciaza progresele facute in acest sens, insa arata ca este dificil de continuat in conditiile in care mai mult de jumatate din companiile mari de stat au pierderi. Potrivit datelor prezentate de oficialii europeni, stocul total de arierate a scazut semnificativ in 2004, la 27% din PIB, pentru ca datoriile catre bugetul general s-au diminuat pentru prima data la mai putin de 10% din PIB, iar cele catre furnizorii de energie au fost limitate la 1,2% din PIB. In cazul marilor firme de stat aflate in proces de restructurare sau privatizare, reducerea arieratelor bugetare nu a fost determinata numai de reesalonarea sau anularea datoriilor, ci si de o mai buna disciplina a platilor. Monitorizarea fondului de salarii la aceste companii a functionat in general bine, cu influenta pozitiva asupra situatiei financiare a acestora. In ciuda acestui aspect, datoriile acestor companii catre terti nu au scazut, ceea ce arata ca este dificil sa renunte la cultura de neplata a obligatiilor, mai ales daca situatia lor financiara nu le permite sa obtina finantari comerciale. Potrivit Raportului de monitorizare, din 1.950 de astfel de companii, peste jumatate au avut pierderi.


Incetinirea exporturilor, primul efect negativ al aprecierii leului


Raportul nu uita sa treaca in revista si incetinirea exporturilor, fapt ce poate fi primul efect negativ al aprecierii leului. "Incetinirea ritmului de crestere a exporturilor cu mult sub cel al importurilor in primele sase luni ale acestui an pare sa fie primul indicator al faptului ca aprecierea rapida a leului are un efect negativ asupra balantei comerciale", se arata in document. Totodata, exporturile au crescut cu 14,1% anul trecut, ramanand insa sub dinamica importurilor, de 17,8%. Incepand cu al patrulea trimestru al anului trecut, ritmul de crestere a exporturilor s-a incetinit, ajungand la 5,9% in prima jumatate a acestui an, in timp ce avansul importurilor s-a mentinut la peste 17%, pe fondul cererii crescute de bunuri de consum, dar si de investitii. "Acesta ar putea fi primul semn ca aprecierea rapida a cursului de schimb are un efect negativ asupra balantei comertului exterior", se specifica in raport. Comisia Europeana arata ca intensificarea cererii interne a avut ca efect adancirea considerabila a deficitului comercial, la 9% din PIB in 2004, tendinta care s-a accentuat in primele sapte luni ale acestui an. In consecinta, deficitul de cont curent s-a majorat de la 6,1% din PIB in 2003 la 7,5% in 2004 si a continuat sa se amplifice in acest an, atingand 9% din PIB la finele lunii iunie.
Articol
publicat in Curentul
Autor: Irina Bolboaca


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 27 Oct 2005, 10:09 AM
Mesaj #3


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Toyota va deveni numarul unu in industria auto

Averea, 27 Octombrie 2005

Producatorul de automobile japonez Toyota (foto) isi va majora productia cu 11% in 2006, urmand sa devina astfel cel mai mare constructor de vehicule din lume si sa detroneze actualul lider - grupul american General Motors (GM). Toyota are deja o valoare de piata mai mare decat a companiilor rivale si a obtinut, de asemenea, in special in ultimul an, profituri mai mari fata de cele ale concurentilor.

Toyota va produce in cursul anului financiar viitor, care se intinde din martie 2006 pana in martie 2007, un numar de peste 9,2 milioane de autovehicule. Aceste cifre indica o depasire a productiei cu aproape un milion de unitati, comparativ cu volumul de masini fabricate in 2005.

In luna septembrie din acest an, Toyota avea o cota de piata de 13,4% in Statele Unite, cu 0,2% mai mare decat DaimlerChrysler.

Toyota are o cota de piata de 13,4% in Statele Unite

Estimarile grupului american General Motors privind productia sa totala din 2005 indica un nivel de 9,1 milioane de automobile, iar daca acest nivel se pastreaza sau scade, Toyota devine noul numarul unu in ceea ce priveste volumul de masini fabricate. Iar ultimele statistici arata o crestere clara a vanzarilor grupului nipon si o scadere a celui american. Motivul principal este dat de eficienta masinilor produse de cei doi constructori.

Toyota s-a orientat puternic catre zona masinilor hibrid si a celor pe motorina, fiind lider la vanzarile de vehicule hibride. General Motors s-a miscat mai greu pe segmentul hibrid, iar scumpirea petrolului i-a afectat serios vanzarile, convingand cumparatorii sa aleaga masinile cu un consum limitat de carburanti sau modelele hibrid.

Articol
publicat in Averea
Autor: Bogdan Asafte


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 27 Oct 2005, 10:09 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 27 Oct 2005, 03:55 PM
Mesaj #4


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Taranii - dusi la expozitie sa vada cum traiesc vacile din UE

Micii producatori agricoli vor fi adusi cu autobuzul in excursie la Indagra, pentru a vedea acolo cum arata o adevarata ferma europeana, unde zece vaci au un spatiu vital de 8 hectare. Potrivit lui Sorin Chelmu, secretar general in Ministerul Agriculturii, institutia are o baza de date cu 20.000 de potentiali beneficiari ai creditelor SAPARD, din care 4.500 sunt cotati cu ,trei stele" si pot intra, anul viitor, direct la finantare. Cu o astfel de politica tintita direct pe beneficiar, ministerul spera sa reuseasca sa absoarba banii de la Uniunea Europeana, care ne da prin programul SAPARD, in 2006, circa 400 de milioane de euro; cat in 2003, 2004 si 2005 la un loc. Desi abia-abia reusim sa cheltuim fondurile de pana acum, acestea vin si mai mari. Principala problema pare sa fie suma necesara cofinantarii, asa ca ministerul a alocat 25 la suta din bugetul pe anul viitor - 7000 de miliarde lei - pentru programul "Fermierul". Programul se va derula prin banci, care trebuie sa puna si ele la bataie 2000 de miliarde, si se afla acum in procedura de licitatie. Principalul criteriu de selectie este dobanda, cea mai mica.



--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 27 Oct 2005, 10:31 PM
Mesaj #5


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Navele de pasageri nu vor mai intra in porturile romanesti

Romania trebuie sa aplice toate prevederile Organizatiei Maritime Internationale (IMO) pentru a asigura securitatea navelor si facilitatile portuare. Cu toate acestea, Ministerul Transporturilor, insarcinat cu indeplinirea acestor obligatii impuse prin ordonanta 725/2004 a Parlamentului si Consiliului Europei, nu a luat pana acum nici o masura. Termenul pentru sporirea gradului de securitate asupra navelor de pasageri a expirat la inceputul lunii iulie. Ca urmare, statul roman e criticat de organismele internationale ca nu asigura securitatea frontierelor, mai ales in zona de est si sud-est. Pentru reprezentantii europeni, dar si pentru serviciile secrete romanesti este o situatie grava, deoarece Romania e mult mai vulnerabila in plan terorist, fiind totodata "poarta" traficului de arme si droguri pe mare. Din acest motiv, organismele respective intentioneaza sa interzica prezenta navelor de pasageri in porturile romanesti.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 27 Oct 2005, 10:32 PM
Mesaj #6


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



40% din productia de paine este ilegala

Consumul de paine este din ce in ce mai mic, spun datele statistice, de la 100 kg pe an pe cap de locuitor in 1997, a scazut la 23 kg in 2004. Ministerul Agriculturii afirma ca de fapt, 40% din productie nu este declarata, iar paguba fiscala se ridica la 5.000 miliarde lei pe an. De aceea, din luna noiembrie toate depozitele, silozurile si morile vor fi din nou verificate, abia apoi licentiate. "Numai asa se explica preturile din ce in ce mai mari la paine. impreuna cu producatorii vom stabili marcarea painii, fie prin ambalaje speciale, fie prin stantare, astfel sa fie recunoscuta imediat", a spus ieri ministrul agriculturii. Din estimari, rezulta ca de fapt un roman mananca intr-un an 170 kg de paine.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 28 Oct 2005, 07:18 AM
Mesaj #7


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Investitorii straini vor mai multe intalniri cu guvernul

Guvernul ar trebui sa consulte mai des oamenii de afaceri inainte de a lua decizii care afecteaza mediul de afaceri, pentru a creste competitivitatea Romaniei in cursa pentru investitii straine.

Gilbert Wood, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, a declarat, in cadrul Forumului International de Investitii, ca in curand "nu vor mai fi companii de privatizat, si atunci Romania va fi nevoita sa atraga investitii greenfield tot mai numeroase, intrand in competitie cu statele vecine.

Guvernul trebuie sa coopereze mai mult cu cei care efectiv deruleaza afaceri in Romania, pentru ca investitorii actuali pot atrage investitori noi", a precizat Wood. Oficialul a facut apoi referire la Codul Muncii, care face ca Romania sa fie necompetitiva in atragerea investitiilor straine.

"Vrem un Cod al Muncii mai flexibil si speram ca guvernul va gasi o solutie acceptabila", a spus acesta. Reprezentantul investitorilor a salutat faptul ca au fost invitati sa comenteze propunerile pentru modificarile Codului Fiscal si a afirmat ca o permanentizare a acestei practici ar avea efecte pozitive asupra mediului de afaceri si a imaginii Romaniei in strainatate.
"Daca intalnirile noastre vor continua, nu vom ezita sa ne laudam cu aceasta in afara tarii", a afirmat Wood. (Hotnews.ro)


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 28 Oct 2005, 07:21 AM
Mesaj #8


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Bariere fiscale in calea invaziei rablelor din UE


Gradul redus de motorizare din Romania (o masina la 50 de locuitori), precum si diversificarea metodelor de finantare au determinat cresterea vanzarilor de autoturisme noi, in acest an, cu peste 60 la suta fata de anul trecut.

Odata cu aderarea la Uniunea Europena apare un risc deloc neglijabil: masinile second-hand vor avea intrare libera pe piata romaneasca. Aceasta este deocamdata protejata de un text legislativ care interzice importul masinilor care nu indeplinesc normele de poluare Euro 3.

Dar numai pana la 1 ianuarie 2007. In Polonia, unde dupa aderarea de la 1 mai 2004 au fost eliminate barierele in calea masinilor de ocazie, importurile unor asemenea masini a depasit orice asteptari.

Romania se poate apara de invazia masinilor vechi prin introducerea unor taxe prohibitive la inscrierea acestora in circulatie. De asemenea, una din putinele surprize placute legate de momentul aderarii, anuntata ieri, se refera la reducerea taxelor vamale pentru automobilele produse in afara Uniunii Europene, de la 30 la 10%. continuarea


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 28 Oct 2005, 08:04 AM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (nefertiti @ 28 Oct 2005, 09:21 AM)
Gradul redus de motorizare din Romania (o masina la 50 de locuitori)

Totala aberatie. O masina la 50 de locuitor inseamna cam 440 de mii de masini in Romania.
Stiu ca acum 3-4 ani deja se ajunsese ca in Bucuresti sa fie mai mult de 800 de mii de masini.


QUOTE
Odata cu aderarea la Uniunea Europena apare un risc deloc neglijabil: masinile second-hand vor avea intrare libera pe piata romaneasca. Aceasta este deocamdata protejata de un text legislativ care interzice importul masinilor care nu indeplinesc normele de poluare Euro 3.

Daca "rablele" europene, masini second hand de 10 ani vor inlocui rablele romanesti, daciile de 20-30 de ani, atunci va fi un progres din punct de vedere ecologic.


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 28 Oct 2005, 08:07 AM
Mesaj #10


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



QUOTE (axel @ 28 Oct 2005, 09:04 AM)

Totala aberatie. O masina la 50 de locuitor inseamna cam 440 de mii de masini in Romania.
Stiu ca acum 3-4 ani deja se ajunsese ca in Bucuresti sa fie mai mult de 800 de mii de masini.



Bucurestiul nu inseamna Romania. wink.gif


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 28 Oct 2005, 11:29 AM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



Problema statisticilor este ca lucreaza cu cifre seci. Poate ca statistica arata 1 masina la 50 locuitori comparand probabil numarul proprietarilor persoane fizice cu numarul locuitorilor. Dar acum e moda sa ai masina de la servici. Daca nu iei in calcul si proprietarii persoane juridice, nu ai facut nimic. In plus, cred ca au fost socotite doar autoturismele, nu si alte tipuri de vehicole.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Achernar
mesaj 28 Oct 2005, 12:47 PM
Mesaj #12


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.907
Inscris: 11 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.553



La sfarsitul anului 2003 in Romania erau inscrise in circulatie 3087000 autoturisme (1 la 7,1 locuitori), 463000 autovehicule de marfa (1 la 47 locuitori) si aproximativ 100000 alte vehicule (transport calatori, motociclete, etc)

Chiar admitand ca in Bucuresti proportia autoturismelor era de 1 la 2 locuitori (deci aprox. 1150000 bucati), rezulta ca in restul tarii ar exista cam vreo 1940000 autoturisme. Adica 1 la 10 locuitori. Mult peste proportia de 1 la 50.

Problema statisticilor este ca fie sunt incomplete, fie sunt interpretate gresit.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 28 Oct 2005, 01:29 PM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



@nefertiti: Adica cum? In provincie exista numar negativ de masini, ca sa compenseze cele 1 milion de masini din Bucuresti? spoton.gif

Acest topic a fost editat de axel: 28 Oct 2005, 01:29 PM


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 28 Oct 2005, 01:30 PM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (actionmedia @ 28 Oct 2005, 01:29 PM)
In plus, cred ca au fost socotite doar autoturismele, nu si alte tipuri de vehicole.

Eu zic ca au socotit doar bicicletele. Cele cu o roata doar rofl.gif


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 28 Oct 2005, 01:32 PM
Mesaj #15


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Nu, mey, toata lumea zice: vaai, ce multe masini au romanii! Ca e o masina la 2 locuitori. Este o laie! Iti arat cel putin 10 familii la rand care nu au masina, asa ca statisticile astea pe mine ma lasa rece.

p.s. Si nu uita ca in Bucuresti sunt multe-multe masini ale unor firme!
Ideea mea era ca nivelul de dotare cu masini al persoanelor fizice nu e reprezentativ pentru restul tarii. wink.gif

Acest topic a fost editat de nefertiti: 28 Oct 2005, 01:34 PM


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 28 Oct 2005, 02:43 PM
Mesaj #16


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Autoritatile lucreaza la un plan de utilizare eficienta a energiei

Guvernul a aprobat ieri un program prin care consumatorii de energie termica ar putea sa nu mai fie taxati si pentru pierderile cauzate de sistemul de distributie. Se urmareste, de asemenea, modernizarea structurii retelelor, introducerea sistemelor individuale de contorizare si promovarea surselor regenerabile de energie. Companiile de servicii energetice vor beneficia si de un ajutor din partea statului, daca-si vor moderniza instalatiile pentru a evita risipa si pentru a eficientiza resursele de energie. Pe o perioada de 5 ani, impozitul pe profit va fi redus la jumatate.


mad.gif Pai as dori sa ma ajute si pe mine statul sa imi modernizez linia tehnologica pentru eficientizarea productiei!


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 28 Oct 2005, 02:44 PM
Mesaj #17


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Lucrarile de amenajare a bazinelor Siret si Banat, terminate in 2009

Romania va avea, mai bine mai tarziu decat niciodata, un plan de lupta impotriva inundatiilor. Fiecare judet va avea harta de risc, iar bazinele hidrografice vor fi reamenajate. Autoritatile vor reactualiza, de fapt, planurile de prevenire, protectie si diminuare a efectelor inundatiilor, vechi de aproape 30 de ani. Potrivit ministrului, se va lucra mai intai pentru elaborarea planurilor bazinului hidrografic Siret - grav afectat de inundatiile din acest an. Pana la jumatatea anului viitor, sunt in plan si studii pentru bazinul din Banat. Lucrarile de amenajare propriu-zisa la cele doua constructii hidrologice se vor termina, insa, peste 4 ani. De altfel, in planul national de prevenire, protectie si diminuare a efectelor inundatiilor sunt prevazute lucrari de amenajare a tuturor bazinelor hidrologice din tara, si, mai ales, realizarea hartilor de risc pentru inundatii.
Yeah, sure! ohyeah.gif


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 28 Oct 2005, 02:45 PM
Mesaj #18


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Ministerul Agriculturii pregateste masuri de eradicare a evaziunii fiscale

Ministerul Agriculturii si Patronatul Painii declara razboi pietei negre din panificatie. Si asta pentru ca cifrele privind evaziunea fiscala in acest domeniu cresc de la an la an. Prejudiciul adus bugetului de stat prin neplata taxei pe valoare adaugata si a altor obligatii fiscale se ridica la aproape 5.000 de miliarde de lei vechi pe an. Potrivit Patronatului Roman al Painii, mai mult de jumatate din unitatile de productie lucreaza la negru. Potrivit statisticilor, consumul anual de paine pe cap de locuitor in Romania a scazut de la 113 kilograme in 1997, la 23 anul trecut. Exprimata in tone, cantitatea de paine consumata a ajuns de la 2,3 milioane de tone in 97 la o jumatate de milion de tone in 2004. Producatorii agricoli vor fi obligati sa incheie contracte cu cei care urmeaza sa prelucreze graul, cu cei care vor sa-l depoziteze si chiar cu cei care il vand. Prin aceasta masura se urmareste eliminarea posibilitatii de vanzare a graului la negru. Noile reguli vor fi incluse intr-un act normativ, care urmeaza sa intre in vigoare la inceputul anului viitor.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 28 Oct 2005, 02:47 PM
Mesaj #19


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Erste si portughezii cauta bani pentru lupta finala la BCR

Ziarul Financiar, 28 Octombrie 2005

Cea mai mare banca din Romania a atras oferte financiare intre 1,7 si 3,2 mld. euro din partea celor sapte investitori, ceea ce indica faptul ca BCR a fost pretuita intre 2,7 mld. euro si 5,17 mld. euro, au declarat pentru ZF surse apropiate procesului de privatizare.

Cea mai buna oferta financiara pentru pachetul de 61,88% din actiunile BCR a fost depusa de catre austriecii de la Erste, situata la nivelul a 3,2 mld. euro, care au fost urmati de catre portughezii de la Millennium cu o oferta ce a depasit cu putin pragul de 3 mld. euro, sustin sursele citate.

Ambele banci insa incep de saptamana viitoare negocierile cu autoritatile romane, in cursul carora ofertele financiare pot fi imbunatatite, astfel incat este de asteptat ca achizitia pachetului scos la vanzare sa ajunga spre 3,5 mld. euro.

Oficial, valoarea nici unei oferte nu va fi facuta publica.
Pe piata, anuntul ca BCR va fi preluata fie de Erste, fie de Millennium a provocat primele semne de ingrijorare cu privire la capacitatea financiara a acestora de a "inghiti" una dintre cele mai mari banci din regiune.

"Este o afacere buna pentru guvern si o afacere proasta pentru Romania", a comentat reprezentantul uneia dintre favoritele initiale ale competitiei de la BCR dupa anuntarea celor doi finalisti.

Anuntul si-a produs deja primele efecte si asupra lui Erste, respectiv Millennium. Anuntarea celor doi finalisti de catre Comisia de privatizare a provocat scaderea actiunilor BCP Millennium cu circa 8%, banca portugheza ajungand la o capitalizare bursiera de 6,6 mld. euro. Actiunile Erste Bank au inregistrat o crestere usoara de 0,5% pe bursa de la Viena, capitalizarea bancii austriece atingand ieri 10,33 mld. euro.

Analistii s-au aratat destul de sceptici fata de capacitatea bancii portugheze de a avea resursele financiare necesare achizitiei BCR. "Daca BCP invinge la BCR, perspectiva pe termen scurt este negativa, dar pe termen lung, in patru sau cinci ani, ar putea deveni pozitiva", comenteaza Tiago Dionisio, analist la BPI, citat de Reuters.

"Presupunand chiar o tinta de pret de 3,5 mld. euro pentru BCR, BCP, care are o capitalizare bursiera acum de 7,2 mld. euro, nu are surplus de capital si ar avea nevoie sa stranga cea mai mare parte a sumei de pe piata", spune Antonio Ramirez, analist al bancii de investitii Merrill Lynch.
De asemenea, analistii UBS (banca de investitii ce asigura consultanta Millennium la BCR) sunt de parere ca portughezii nu vor putea foarte probabil sa invinga pe Erste in aceasta cursa.
Parerile din lumea bancara de la noi sunt impartite in ceea ce priveste perspectivele BCR in cazul preluarii de catre Erste sau Millennium.

"Asa se intampla atunci cand pretul este cel care determina rezultatul. Probabil ca asa s-a dorit in momentul in care s-au stabilit criteriile de selectie", afirma Rasvan Radu, presedintele filialei din Romania a bancii italiene UniCredito. "Este o surpriza totala. Cred ca nu este deloc un rezultat bun pentru un mediu concurential mai puternic pe piata romaneasca", a comentat Petre Bunescu, vicepresedinte al BRD - SocGen, a doua banca din sistem, fara a oferi alte detalii.

"E foarte bine ca aceia care platesc sa si castige. Este mai bine sa intre pe piata jucatori dinamici, flamanzi si sa ocupe pozitii pe piata decat grupurile mari, iar cu cat pretul platit este mai mare, cu atat angajamentul este mai substantial", spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost, fost viceguvernator al BNR.

Pe Bursa, actiunile SIF-urilor au pierdut ieri in medie 1,1%, pe fondul indoielii unora dintre investitorii de pe Bursa fata de capacitatea celor doua banci selectate la BCR de a impinge BCR inainte intr-un timp scurt, avand in vedere efortul financiar pe care trebuie sa-l faca acum. Cele cinci SIF-uri detin impreuna 30,12% din BCR.

Cele mai intens tranzactionate dintre SIF-uri in ultima perioada, Oltenia si Moldova, au inregistrat ieri scaderi de cate 0,5%.

Ultima tranzactie cu actiunile SIF Oltenia s-a perfectat la pretul de 2,22 lei/actiune, in timp ce in cazul SIF Moldova, inchiderea s-a facut la 1,95 lei/actiune.

Ofertele financiare ale celorlalti competitori s-au situat la mare distanta de primii doi. Italienii de la Banca Intesa au oferit pentru pachetul din BCR aproximativ 2,56 mld. euro, mai spun sursele citate. Germanii de la Deutsche Bank, plecati in cursa ca mari favoriti, au inaintat o oferta de 2,2 mld. euro pentru achizitia pachetului de actiuni, avansand de asemenea un plan de investitii de 250 mil. euro.

Surse apropiate procesului de privatizare sustin ca Deutsche Bank s-a clasat pe primul loc dupa depunerea ofertelor tehnice, obtinand cel mai bun punctaj inaintea deschiderii ofertelor financiare.

In oferta tehnica, germanii au acceptat conditia de a pastra numarul angajatilor la BCR pe o perioada de trei ani, de a plati dividende in acest interval si de a lista actiunile bancii la Bursa de Valori Bucuresti.

Planul de afaceri pe urmatorii cinci ani, inaintat de catre Deutsche Bank, prevedea propulsarea BCR ca un adevarat "hub" al bancii germane in zona Balcanilor pe pietele din Bulgaria, Serbia sau Turcia.

Nici una dintre aceste oferte nu a fost confirmata oficial.

Competitia a fost atat de dura intre cele sapte banci, ca unii dintre competitori si-au luat masuri de precautie pentru ca suma oferita sa nu poata fi descoperita pana la momentul deschiderii plicurilor: au invelit hartia cu pretul in foite speciale de protectie contra citirii cu echipamente speciale.

BCR va depasi tinta privind profitul net pentru acest an, stabilita la peste 190 de milioane euro, a declarat presedintele bancii, Nicolae Danila, prezent la Forumul sud-est european, organizat la Dubrovnik (Croatia) de Euromoney, potrivit Mediafax.

Articol
publicat in Ziarul Financiar
Autor: Adrian Mirsanu / Razvan Voican


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 28 Oct 2005, 02:54 PM
Mesaj #20


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Logan-ul trage Renault pe profit

Averea, 28 Octombrie 2005

Vanzarile Renault pe piata mondiala sunt salvate de cele doua achizitii internationale ale sale, Dacia si Samsung Coreea. Vanzarile marcii-mama Renault pe piata occidentala sunt in scadere si in trimestrul trei al acestui an. In schimb, Logan a inregistrat vanzari peste asteptari, in ultimele trei luni, la fel precum in trimestrul precedent, pe toate pietele pe care este prezent, arata statisticile Renault. Tot Logan, dar si noul Clio III reprezinta sperantele francezilor de a recupera din piata in trimestrul IV al acestui an.

Renault a anuntat o crestere cu doar 1% a veniturilor realizate in al treilea trimestru al acestui an, sub nivelul asteptarilor.

Castigurile companiei din trimestrul trecut s-au ridicat la 9,542 miliarde de euro, comparativ cu 9,44 miliarde euro in perioada similara a anului trecut, dar sub estimarile medii ale analistilor care prognozasera un profit de 9.675 miliarde de euro.

Renault a anuntat ca nepretentiosul Logan fost una din principalele surse de crestere a veniturilor sale. Masina, realizata la fabrica din Romania, incepand cu septembrie 2004, este acum produsa si in Rusia, Maroc si Columbia. De asemenea, subsidiara sud-coreeana Renault Samsung Motors a contribuit si ea la cresterea vanzarilor pe pietele internationale.

Pe primele noua luni ale anului, contructorul francez, numarul 10 in lume, a realizat venituri totale de 30,86 miliarde euro, in crestere cu 2,9% fata de intervalul similar al anului trecut. Renault a vandut aproximativ 1,93 milioane autovehicule la nivel mondial in primele noua luni ale anului, mai mult cu 3,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In Europa de Vest, in conditiile concurentei intense si a presiunii preturilor, Renault si-a continuat strategia mentinerii volumului la un nivel profitabil, reducerii costurilor si optimizarii capacitatilor de productie. Volumul de vanzari pe piata Europei Occidentale a scazut cu 2,1%, ceea ce a provocat scaderea cotei de piata a grupului francez de la 10,7% la 10,4%. "Probabil se confirma ideea ca momentan vanzarile scad indreptandu-se intr-o directie negativa", a afirmat Sabine Blumel de la Banca IMI din Londra.


In afara Europei Occidentale, volumul vanzarilor marcii Renault s-a apreciat cu 11,2%. Vanzarile companiei Dacia au consemnat un avans de 85% in primele noua luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, stimulate de succesul modelului Logan pe toate pietele unde este comercializat.

In Coreea de Sud, Renault Samsung Motors a obtinut o crestere a volumului vanzarilor de 43%, cota de piata a diviziei in cazul vehiculelor de pasageri ajungand la 12,7%.

Miza pe Clio III

Francezii se bazeaza pe faptul ca vanzarile Loganului vor fi la fel de bune si in ultima parte a acestui an. Totodata Renault spera ca modelul Clio (generatia a treia) va impulsiona vanzarile, astfel incat sa fie mentinuta tinta de profit. Aceasta deorece exista o lista solida de comenzi pentru Clio 3, comenzi care au depasit asteptarile. Renault a lansat automobilul Clio 3 in luna septembrie. Modelul Clio 2 va fi in continuare comercializat sub numele de "Campus", dar, in acelasi timp, inlocuirea micului vehicul Twingo a fost amanata pentru anul 2007.

In ceea ce priveste categoria de masini C-Segment, cum este Golful celor de la Volkswagen, modelul Astra de la Opel sau Focus-ul al celor de la Ford, iar la Renault este Megane-ul, s-a consemnat o crestere usoara a vanzarilor in primele 9 luni ale acestui an. Dar JD Power - LMC Automotive Forecasting Services, companie de consultanta si analiza din industria auto, estimeaza ca productia acestui tip de Renault a scazut in aceasta perioada cu aproape 10%, fata de primele 9 luni ale anului 2004, ajungand pana la 607.250 de unitati.

Articol
publicat in Averea
Autor: Adrian Nuta, Bogdan Asaftei


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 31 Oct 2005, 11:23 AM
Mesaj #21


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Romanii vor putea primi pensii din Austria

Muncitorii romani care vor lucra legal in Austria vor primi pensie din aceasta tara. Ministrii muncii din Romania si Austria, Gheorghe Barbu si Ursula Haubner, au semnat ieri acordul dintre cele doua tari in domeniul securitatii sociale. Astfel, in cazul in care vor munci cinci ani in Austria, la pensia primita pentru perioada lucrata in Romania se va adauga si una din aceasta tara, al carei cuantum va fi corespunzator cu contributiile achitate.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 31 Oct 2005, 11:24 AM
Mesaj #22


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



*** Moody imbunatateste ratingurile bancilor rusesti

Agentia de evaluare financiara Moody a imbunatatit notele de evaluare financiara pentru noua banci rusesti, perspectiva fiind considerata stabila, dupa ce a imbunatatit miercuri ratingul de risc suveran al Rusiei, de la nivelul Baa3 la Baa2, cu perspective stabile, informeaza agentia de evaluare.
Moody a imbunatatit miercuri ratingul de risc suveran al Rusiei, de la nivelul Baa3 la Baa2, cu perspective stabile, datorita cresterii rezervelor de aur si valuta ale tarii si crearii unui fond de stabilitate, acumulat in urma scumpirii petrolului. Noul calificativ pentru riscul suveran al Rusiei - Baa2 ocupa locul al noualea in randul celor 21 de calificative utilizate de Moody's, in grupul de investitii considerate cu ”capacitate investitionala” sau ”nespeculative”.
In ciuda instabilitatii politicii financiare din acest an, si, probabil, de anul viitor, Rusia nu va avea probleme pentru indeplinirea obligatiilor sale intr-un orizont de trei - cinci ani, se subliniaza in comunicatul Moody's.
Pentru Banca de Economii, nota pe termen lung pentru depozitele in valuta a fost ridicata de la Ba1 la Baa2 iar cea pe termen scurt de la "Not Prime" la "Prime-2". Nota obligatiunilor fara garantie, in valuta, a fost ridicata de la Baa2 la A2 iar aceea a creditului din aceasta categorie de la Baa2 la A3.
Pentru Vneshtorgbank, notele pe termen lung pentru depozitele in valuta au fost ridicate de la Ba1 la Baa2 iar cea pe termen scurt de la "Not Prime" la "Prime-2". Nota tuturor transelor de obligatiuni in valuta, pentru VTB Capial S.A. a fost ridicata de la Baa2 la A2 iar aceea a creditului din aceasta categorie de la Baa2 la A3.
Pentru Gazprombank, nota pe termen lung pentru depozitele in valuta a fost ridicata de la Ba1 la Baa2 iar cea pe termen scurt de la "Not Prime" la "Prime-2". Nota euro-obligatiunilor a fost ridicata de la Baa2 la Baa1, iar aceea a creditului a fost imbunatatita de la Baa2 a Baa1.
Pentru Banca Moscovei, notele pe termen lung pentru depozitele in valuta au fost ridicate de la Ba1 la Baa2 iar cea pe termen scurt de la "Not Prime" la "Prime-2". Nota tuturor obligatiunilor in valuta, emise de Kuznetski Capital S.A. a fost imbunatatita de la Baa2 a Baa1.
Pentru Rossiiski Bank, notele pe termen lung pentru depozitele in valuta au fost ridicate de la Ba1 la Baa2 iar cea pe termen scurt de la "Not Prime" la "Prime-2". Nota creditelor pentru RBD Capial S.A. a fost imbunatatita de la Baa3 a Baa2.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 31 Oct 2005, 11:25 AM
Mesaj #23


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



*** Banc Post reduce dobanzile la creditul pentru locuinta

Bancpost scade, incepand de astazi, dobanda la creditul pentru locuinte, informeaza un comunicat al bancii.
La imprumuturile pentru locuinte cu dobanda fixa, pe o perioada de un an, si variabila, pentru restul perioadei, dobanda va fi de 7,9 la suta, iar la imprumuturile cu dobanda fixa, pe o perioada de cinci ani si variabila pentru restul perioadei, dobanda va fi de 9,5 la suta. Imprumuturile pentru locuinte cu dobanda variabila pe toata perioada creditului vor avea o dobanda de 14 la suta.
Perioada de creditare a noului produs oferit de Bancpost este intre 5 si 25 de ani. Proprietatea pentru care se solicita creditul reprezinta garantia necesara acordarii imprumutului de catre banca.
Valoarea maxima a creditului oferit de Bancpost poate acoperi pana la 75 la suta din valoarea de piata a proprietatii pentru care a fost solicitat imprumutul. Pentru stabilirea capacitatii de rambursare a creditului, Bancpost poate lua in considerare mai multe surse de venit, respectiv salarii, dividende, activitati independente, chirii si chiar poate recurge la cumularea veniturilor familiale (sot/sotie, parinti). Pre-aprobarea imprumutului se face in 48 de ore.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 31 Oct 2005, 11:27 AM
Mesaj #24


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Tariceanu anunta posibilul divort de FMI

Averea, 31 Octombrie 2005

Nu mai avem nevoie de un acord cu Fondul Monetar International (FMI), pentru ca avem si noi specialisti, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu.

Declaratia a fost facuta in contextul in care in aceste zile se afla la Bucuresti o delegatie a Fondului, care se cearta pe cifre cu oficialii romani.

Totodata, premierul si-a exprimat regretul ca nu a majorat TVA, redeschizand subiectul unei taxari suplimentare a consumului. „Apreciez ca Romania are economisti de valoare care sunt capabili sa ne ofere solutii economice, fara sa avem nevoie de asistenta FMI. Sigur ca acordul cu FMI este intotdeauna un lucru, sa spunem, binevenit. Dar eu cred ca Romania, ca viitoare tara membra a UE, trebuie sa arate ca are capacitatea sa-si gestioneze si singura, fara asistenta, problemele economice“, a afirmat premierul, intr-un interviu acordat Mediafax.

„Premierul are in principiu dreptate. Romania are resurse de a continua fara un acord cu FMI. Numai ca renuntarea la acest acord intr-un moment nepotrivit poate crea tensiuni in relatia cu UE“, crede analistul Gabriel Biris.

Tensiuni care, de altfel, exista, ultimul Raport de tara mentionand ca Romania trebuie sa faca progrese in domeniul macroeconomic. „Declaratia este lipsita de fair-play la adresa Fondului. E usor sa faci aceasta declaratie in 2005 dupa ce ai avut mai multi ani cu crestere economica de peste 5%, pe care nu ai fi obtinut-o fara expertiza FMI“, crede, in schimb, Florin Citu.

Referitor la calitatile economistilor romani, analistul spune ca premierul este optimist, pe piata neexistand nici un studiu autohton de macroeconomie realist. „Romania trebuie sa arate ca poate gestiona aceasta problema fara asistenta. Este usor de zis, greu de facut. Deocamdata exista doar un Centru National de Prognoza, iar previziunile acestuia de anul trecut au fost toate depasite“, crede Citu. „Ani de zile am zis ca nu mai avem nevoie de FMI, pentru ca nu am deloc convingerea ca expertii Fondului sunt niste lumini ale economiei si analizei. Ei au un sablon, vin si il impun. Pe ei nu-i intereseaza cresterea economica, ci numai echilibrul macroeconomic“, ii contrazice consultantul bancar Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD.

Senzatia analistilor este ca mesajul transmis de premier ascunde presiuni la adresa misiunii de experti FMI aflata in aceste zile la Bucuresti, dar si intentia de a majora TVA in cursul anului viitor.

In cazul in care Guvernul intentioneaza sa majoreze aceasta taxa, asa cum a lasat Tariceanu sa se inteleaga, el ar nemultumi o mare parte a populatiei, dar ar satisface o doleanta a FMI. De aceea, declaratiile facute de premier cu privire la posibilitatea ruperii acordului cu Fondul sunt surprinzatoare.

Tariceanu s-a referit si la punctele de divergenta pe care Guvernul le are cu FMI. „In conditiile in care deficitul de cont curent - care este mare in Romania - e acoperit de un volum, de un flux puternic de investitii straine, situatia nu este alarmanta. Mai mult de atat, noi am luat decizia de a limita foarte mult - ca proba deficitul de numai 0,5% - volumul cheltuielilor din sectorul public. In momentul de fata, deficitul de cont curent este determinat intr-o masura covarsitoare - peste 80% - de deficitul sectorului privat. Iar restrangerea peste masura a deficitului sectorului public prin reducerea excesiva a deficitului bugetar poate sa aiba efecte contrarii a ceea ce ne dorim. Pentru dezvoltarea infrastructurii trebuie sa alocam mai multi bani, iar diminuarea sub 0,5% a deficitului bugetar ne duce in imposibilitatea de a ne finanta o serie de programe legate de dezvoltarea infrastructurii“, afirma Tariceanu.

Numai faptul ca FMI insista pe un buget excedentar si nu pe un deficit de 0,5%, si este un motiv suficient pentru Guvern de a rupe intelegerea cu Fondul, crede Bogdan Baltazar. Chiar daca UE se uita catre FMI cand e vorba de macroeconomie, exista si alte modalitati prin care Romania sa ii convinga pe oficialii de la Bruxelles ca se afla pe calea cea buna. „Cand nu mai ai relatii cu FMI trebuie sa te incredintezi total pietelor de capital. Iar daca primesti un calificativ pozitiv din partea acestora, totul este perfect. Trebuie sa nu mai depindem de stampila de calitate a FMI“, este concluzia lui Baltazar.

Premierul regreta ca nu a marit TVA-ul

In ceea ce priveste majorarea taxei pe consum, Tariceanu a fost explicit, si nu si-a ascuns regretul pentru faptul ca nu a adoptat aceasta masura. „Majorarea TVA a starnit atat de multe discutii, dar cand a ridicat vocea impotriva majorarii TVA nimeni nu si-a pus intrebarea: cum vom putea sa obtinem 0,2% in plus din PIB pentru sectorul X bugetar? Miracole nu exista, deci daca vrem sa avem mai multi bani de cheltuit, avem nevoie de mai multe venituri. Din aceasta perspectiva, pot sa spun ca n-ar fi fost un gest nefolositor majorarea TVA“, acesta este mesajul adresat de premier, intr-un moment delicat, cand in Parlament exista dezbateri aprinse pe tema suplimentarii fondurilor alocate educatiei. Primul-ministru explica principalul motiv pentru care masura nu a fost adoptata: gradul de suportabilitate al populatiei.

„TVA va fi majorat probabil la mijlocul anului viitor, pentru ca nu s-au inchis posibilitatile de a abuza de Codul Fiscal, in special la microintreprinderi si la tranzactiile imobiliare“, crede analistul Gabriel Biris. Guvernul va trebui sa puna ceva in locul acestor posibile venituri pe care le pierde si, din pacate, cresterea TVA este varianta preferata, afirma Biris.

„Sanse sa avem in 2006 un TVA marit sunt, exista aceasta probabilitate, insa nu cred ca este o certitudine. Aceasta masura ar trebui, totusi, anuntata cu sase luni inainte. Daca iar vor apela la o ordonanta de urgenta, legitimitatea unei astfel de masuri va fi subminata“, crede, la randul sau, Florin Citu. In eventualitatea in care TVA va fi majorat cu 3%, pana la 22%, este de asteptat, potrivit studiilor facute de expertii Finantelor si de cei ai Comisiei Nationale de Prognoza, o crestere a ratei inflatiei cu 2%. Iar BNR va trebui sa adopte masuri suplimentare in tintirea inflatiei. „BNR n-are cum sa se impotriveasca acestei masuri. Trebuie sa raspunda acestui soc, daca el va avea loc“, afirma analistul. „TVA este o taxa tare, care se incaseaza si ajunge foarte usor in visteria statului. Daca s-ar fi majorat, si exista tari cu TVA mai mare, Ungaria are 25%, n-ar fi fost nevoie de aceasta colectie de impozite controversate“, spune Bogdan Baltazar.

De altfel, in proiectul de buget, aflat pe masa
Parlamentului incasarile statului din TVA sunt estimate la o suma destul de ridicata, la 25,7 miliarde lei noi, iar rambursarile la 9,7 miliarde lei, in timp ce in bugetul stabilit de PSD pentru 2005, veniturile din TVA erau estimate la 18,6 miliarde lei si rambursarile la 5,9 miliarde. Chiar daca cresterea pare semnificativa, ea nu poate fi insa pusa pe seama unei posibile majorari a TVA, pentru ca, odata cu adoptarea cotei unice structura bugetului s-a modificat, ponderea impozitelor indirecte in venituri crescand.

De altfel, cifrele prezentate de ministerul Finantelor pe primele 8 luni, arata venituri din TVA de 15,7 miliarde lei noi, cu 30% mai mult decat se colectase in aceeasi perioada a anului 2004, cand functiona un sistem de impozitare progresiv.

Cresterile salariale vor fi mult temperate

Cresterile salariale in sectorul bugetar vor fi mult mai temperate in 2006 fata de cele din 2005, a afirmat Tariceanu. In 2005, cresterea salariala a fost de peste 40% si ca urmare a unor decizii populiste luate in anul electoral 2004, iar actualul Guvern nu-si mai permite acest lucru, a fost mesajul transmis de premier bugetarilor. „In orice economie sanatoasa, salariile cresc in masura in care creste competitivitatea. Cu cat o economie este mai competitiva, cu cat este mai performanta, cu atat salariile pot sa creasca“, si-a explicat premierul pozitia.

Rectificare bugetara, peste doua saptamani

Desi in Parlament exista dezbateri aprinse pe marginea bugetului pe 2006, in doua saptamani Tariceanu a promis o rectificare a bugetului pe 2005. „Nu vom taia, deoarece constatam ca avem, pe de o parte, un surplus de venituri si, pe de alta parte, o executie bugetara care este excedentara, asa incat sunt multe ministere care vor primi sume suplimentare“.

Articol
publicat in Averea
Autor: Florin Rusu


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 31 Oct 2005, 11:30 AM
Mesaj #25


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



31/10/2005
1 EUR 3,6255 LEI
1 GBP 5,3133 LEI
1 XAU 45,4214 LEI
1 AUD 2,2523 LEI


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 1 Nov 2005, 08:47 PM
Mesaj #26


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Premierul le cere taranilor sa se specializeze ca sa fie competitivi

Premierul Tariceanu are un mesaj pentru taran - sa se duca la specializare, deoarece numai asa crede seful Executivului, acestia vor face fata in viitor concurentei din Uniunea Europeana. Prim-ministrul a vorbit, ieri, despre intentiile guvernului in domeniul agriculturii. Intr-un interviu, Calin Popescu Tariceanu a vorbit mult despre agricultura, in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Acest domeniu, spune prim- ministrul, va suferi schimbari importante. Statul va subventiona gospodariile agricole, fermele, pentru ca acestea sa poata face fata competitiei. E insa nevoie ca taranii sa se specializeze! "de exemplu, vor avea o cultura de cereale si vor produce lapte de la vaci si, in rest, se vor duce ca oricare si isi vor cumpara rosii, branza, oua, ulei de la magazin. Daca nu se vor specializa, atunci este evident ca nu vor face fata concurentei". Premierul Tariceanu admite, insa, ca schimbarile catre o agricultura europeana nu vor avea loc probabil decat in 10-15 ani.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 1 Nov 2005, 08:48 PM
Mesaj #27


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Fazanii refuzati la export, in farfuriile autohtone

Producatorii de fazani din tara se vad nevoiti sa-si indrepte atentia catre consumatorii autohtoni. Din cauza gripei aviare, exportul de pasari a fost interzis. Aceasta situatie i-a pus in impas pe fermieri, care si-au blocat contractele cu tarile din Occident si si-au scos pe piata interna productia. La 40 de km de Ploiesti, la marginea padurii Gherghita, functioneaza de 35 de ani cea mai mare crescatorie de fazani din tara. Inainte de '89, fazanii ajungeau doar in farfuriile potentatilor comunisti sau in bataia pustii dictatorului Ceausescu. Dupa Revolutie, pasarile "si-au luat zborul" peste granite, populand fondurile de vanatoare ale italienilor, mari amatori de carne de fazan


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 1 Nov 2005, 08:52 PM
Mesaj #28


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Fiscul vrea sa ne ia totul

Curierul National, 01 Noiembrie 2005

Spectrul lui 16% bantuie jucatorii la bursa. De la 1 ianuarie, tot 16% si pentru dobanzile la depozite.

Impredictibilitatea sistemului fiscal romanesc, factorul care alunga multi investitori straini, se mai face simtit inca o data. Proiectul Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii numarul 571 pe 2003, privind Codul fiscal, va legifera aspecte controversate ale noii politici fiscale a Guvernului. "In vederea sustinerii programului de guvernare si pentru corelarea unor dispozitii din legislatia fiscala, se impune adoptarea in regim de urgenta a prezentului act normativ", cam asa suna motivarea standard a ministerului. Articolul 67 vorbeste de "Retinerea impozitului din veniturile din investitii". Astfel, veniturile sub forma de dividende, inclusiv sume primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, se impun cu o cota de 16% din totalul acestora. Totodata, veniturile sub forma de dobanzi pentru: depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate, depozitele la vedere/conturile curente care genereaza venituri din dobanzi impozabile vor fi taxate cu 16% de la data de 1 ianuarie 2006.

Castigul determinat din transferul titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii, partile sociale sau valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, vor fi impozitate cu 16% daca au fost dobandite dupa 1 ianuarie 2006.

In acelasi timp, pierderile trimestriale rezultate din tranzactionarea titlurilor de valoare nu sunt recunoscute din punct de vedere fiscal, nu se recupereaza si constituie pierderi definitive ale contribuabilului. Scapa de impozitare castigurile obtinute in urma jocurilor de noroc. Dar si acestea doar daca sunt mai mici de 6 milioane de lei vechi.
Analistul financiar Bogdan Baltazar apreciaza ca impozitarea cu 16% va descuraja investitiile de pe piata de capital. Aceasta piata este insa redusa si va afecta un numar limitat de persoane si de capital.

Lovitura vine din impozitrea veniturilor din dobanzi bancare. Deja acestea sunt cu aproape 3 procente sub rata reala a inflatiei, afirma Baltazar, iar impozitul de 16% va face inca si mai putin profitabila economisirea in lei. Fara a putea vorbi de o regula europeana in domeniu, totusi, multe state aleg sa fixeze o cota de impozitare la limita inferioara pentru dividende sau veniturile din dobanzi bancare. Exista chiar tari unde impozitul pe piata de capital este zero. Grecia, Elvetia, Ungaria sunt exemple in acest sens.

Ramane astfel fara ecou ideea directorului general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, de a impozita diferit investitiile pe termen mediu si lung, pe piata de capital. "In Romania trebuie sa construim viziunea, vocatia investitorilor pe termen mediu si lung. E chiar o practica in tari din Europa Centrala si de Est diferentierea impozitarii pe termen scurt si pe termen mediu si lung", afirma Farmache. In acelasi context, presedintele Comisiei Finante-Banci a Senatului, Varujan Vosganian, declara ca "este foarte important sa luam cateva masuri spectaculoase in sustinerea bursei". Masurile inca se lasa asteptate. Raman insa alte intrebari. Poate cea mai importanta este aceea a modalitatii in care vom motiva, celor care au planuri de afaceri pe termen lung, derogarea de la cerinta din Codul fiscal ca orice modificare sa intre in vigoare doar peste sase luni.
Articol
publicat in Curierul National
Autor: Ionut Morariu


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 1 Nov 2005, 08:53 PM
Mesaj #29


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Guvernul habar n-are de greutatile cu care se confrunta IMM-urile

Curentul, 01 Noiembrie 2005

Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) a facut public un raport care prezinta rezultatele anchetei "Situatia si necesitatile intreprinderilor mici si mijlocii", finantat de catre Uniunea Europeana. Ancheta a fost realizata pe un esantion de 1.031 de firme, reprezentativ pe sectoare si clase de marime din randul IMM-urilor, in perioada martie-iulie.

Anumite informatii cuprinse in acest raport au mai fost prezentate in mass media dar, in contextul actual, consideram ca deosebit de important este un aspect oarecum neobservat pana acum. Este vorba despre perceptia pe care o au patronii asupra guvernului si, implicit, asupra unor autoritati ale statului, care, pe de o parte, se mandresc, de cate ori au ocazia, cu sectorul IMM-urilor, iar pe de alta parte, fac exces de reglementari, multe dintre acestea fiind complet anapoda.

Doar 2% din patroni cred ca guvernul le intelege foarte bine problemele

Una din intrebarile chestionarului propus de catre ANIMMC se referea la perceptia pe care o au intreprinzatorii asupra modului in care guvernul intelege problemele cu care se confrunta firmele din categoria IMM-urilor. Raspunsul este surprinzator, fiindca doar 2% din cei chestionati cred ca guvernul le intelege foarte bine problemele. In categoria celor care cred ca executivul le-ar intelege bine problemele se incadreaza doar 6,5% din respondenti. In schimb, 23,9% din patroni cred ca intelegerea guvernului poate capata doar calificativul de satisfacator, in timp ce 45,1%, respectiv 20,6% sunt convinsi ca guvernantii inteleg slab, respectiv foarte slab, problematicile cu care se confrunta. Curios e faptul ca cei mai neincrezatori patroni in capacitatea guvernantilor de a le intelege problemele sunt cei din domeniul agriculturii si pescuitului, ponderea in dreptul calificativului "foarte bine" fiind de 0%, in dreptul celui de "bine" de 3,7%, in timp ce 80,2% au inclinat spre calificativele "slab" si "foarte slab".

La fel de rau e perceputa "intelegerea guvernului" pentru problemele lor si de catre cei din sectorul hotelier si al restaurantelor, care la calificativele "foarte bine" si "bine" pentru guvern abia ca au adunat 1,4% din raspunsuri, in timp ce la capitolul "slab" scorul atinge 57,3%.

Dezamagire in privinta sistemului fiscal

Un alt aspect cercetat a fost cel al impactului sistemului fiscal asupra IMM-urilor. In ceea ce priveste calitatea reglementarilor legislative, in cazul anului 2004 - an electoral, calificativul mediu, pe o scala de la 1 la 5, a fost de 2,5, adica sub-satisfacator. Referitor la noile niveluri de impozitare, aplicabile in anul 2005, calificativul este de 2-3, ceea ce reprezinta echivalentul calificativului "destul de mare".

Nesatisfacator sunt percepute noutatile sistemului fiscal, in principal procedurile de lucru si circuitul documentelor privind plata contributiilor la asigurarile sociale de stat. Doar 17% din patroni au fost de parere ca procedurile ar fi corespunzatoare, in timp ce 69,3% considera ca sunt prea multe institutii la care trebuie depuse documentele de plata in cauza, ca sunt mult prea multe documente si mult prea greu de completat. De asemenea, 57% din intreprinzatori au considerat ca pentru plata contributiilor sociale sunt utilizate mult prea multe conturi.

Si totusi, sperantele se indreapta spre executiv

Cu toate ca majoritatea intreprinzatorilor cred ca guvernantii nu le inteleg decat in mica masura problemele, ei considera ca rolul principal in constituirea unui mediu de afaceri sanatos si prietenos revine chiar guvernului. Aproape 46% din cei chestionati cred ca Ministerul de Finante reprezinta institutia care este responsabila pentru initierea si implementarea politicilor de dezvoltare a micilor afaceri in Romania. In proportie de 43,3%, intreprinzatorii cred ca acelasi rol i-ar reveni si agentiei guvernamentale pentru IMM-uri, ANIMMC.
Articol
publicat in Curentul
Autor: Petre Porea


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 1 Nov 2005, 08:54 PM
Mesaj #30


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Privatizarea BCR - Ofertele reflecta valoarea bancii

Jurnalul National, 01 Noiembrie 2005

Sumele oferite pe Banca Comerciala Romana de catre cele doua banci, Erste Bank (Austria) si Millenium – Banco Comercial Portugues (BCP), care au ramas in cursa finala pentru privatizarea BCR, reflecta valoarea de grup financiar a BCR. "Cele trei luni de evaluare au permis ofertantilor sa vada ca avem o platforma solida, care da posibilitatea oricarui investitor sa apese pe buton si sa porneasca afacerea chiar de a doua zi", a declarat presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila. Chiar daca din cursa pentru privatizarea BCR au iesit nume mari din sistemul bancar european, cum ar fi Deutsche Bank, BNP Paribas si Intesa, Danila spune ca "actionarul majoritar va avea intelepciunea sa lase managementul sa-si faca meseria".

Danila sustine ca succesul privatizarii BCR ar putea pune sub semnul intrebarii deciziile din anii precedenti privind vanzarea pe sume relativ reduse a unor firme romanesti detinute de stat.

ESTIMARE. "S-ar putea ca marile privatizari pe care le-am trambitat atata sa paleasca in comparatie cu vanzarea BCR", spune Danila.
Articol
publicat in Jurnalul National
Autor: Daniela Ivan


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 1 Nov 2005, 08:57 PM
Mesaj #31


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Cursul BNR
01/11/2005 02/11/2005
1 EUR 3,6503 LEI 3,6594 LEI
1 GBP 5,3819 LEI 5,3934 LEI
1 XAU 46,0027 LEI 45,6061 LEI
1 AUD 2,2751 LEI 2,2701 LEI



--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 2 Nov 2005, 01:33 PM
Mesaj #32


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Acordul cu FMI ar putea fi reluat anul viitor

"Acordurile cu FMI au fost necesare cat Romania a trebuit sa treaca de la economia socialista la cea de piata", a declarat in emisiunea Suta la Suta, premierul Calin Popescu Tariceanu. Primul ministru crede ca in momentul de fata tara noastra trebuie sa arate ca este capabila sa isi stabileasca singura setul de politici macroeconomice. Potrivit unui comunicat al FMI, acordul cu Romania nu a fost anulat, iar conducerea fondului isi mentine disponibilitatea pentru consultari in cazul in care Guvernul decide sa schimbe actualul pachet de politici fiscale si monetare. Premierul crede ca socotelile facute de FMI sunt nerealiste, pentru ca nici din fostele cote de impozitare nu se colectau mai multi bani la buget. Ca avem unele probleme in economie este adevarat, insa. O recunoaste chiar guvernatorul Bancii Centrale. Din acest motiv, Mugur Isarescu spune ca programul cu FMI este doar deraiat.



--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 2 Nov 2005, 01:34 PM
Mesaj #33


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Petrom ieftineste benzina si scumpeste GPL

Benzina Petrom s-a ieftinit de la miezul noptii cu 8 bani. In schimb, litrul de gaz-petrol lichefiat s-a scumpit, cu aceeasi suma. Benzina ECO Premium costa 3 lei noi si 36 de bani litrul, Premium fara plumb - 3 lei noi si 33 de bani, Top Premium 99+ costa 3 lei noi si 66 de bani. Pretul litrului de motorina nu s-a modificat. Dupa scumpire, un litru de gaz petrol lichefiat costa 1 leu si 81 de bani.



--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 2 Nov 2005, 01:37 PM
Mesaj #34


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Cele mai bune salarii

Business Magazin, 02 Noiembrie 2005

Incepatorii se vor bucura de cresterile salariale cele mai mari, o data cu normalizarea pietei romanesti. Intre manageri, cei de resurse umane vor capata greutate salariala mai mare decat colegii lor.



TOP MANAGEMENT: Cele mai mari salarii pentru top management in 2010 vor fi in banci, finante, companii producatoare de bunuri de larg consum (FMCG), IT&C, firme de portofoliu detinute de fonduri de investii, consultanta legala si de business.



MIDDLE MANAGEMENT: Specialistii in IT vor fi mai bine platiti decat “middle” managementul din FMCG, spune Daniela Necefor de la TBS. Vanzarile vor fi in continuare bine remunerate la nivel de middle. Iar directorii de resursele umane devin incet o clasa de “middle spre top”, cu venituri importante, conform lui Claudiu Ciortea de la Adecco.



ENTRY: Pentru incepatori, asigurarile vor fi un domeniu darnic. Persoanele cu background hibrid, cum ar fi o combinatie intre tehnic si comercial, vor fi de asemenea vanati pe piata de “entry”.



ZONE ECONOMICE: Cele mai bine platite industrii vor fi: petrol si gaze, tutun, banci, intermedieri financiare, transporturi aeriene, tehnologia informatiei, produse farmaceutice, echipamente high-tech si materiale primare de constructii, conform Andreei Tanase de la AIMS.
Articol
publicat in Business Magazin


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 2 Nov 2005, 01:39 PM
Mesaj #35


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Mai creste Bursa?

Business Magazin, 02 Noiembrie 2005

Bursa si-a depasit, in sfarsit, maximele atinse la inceputul anului. De aceasta data insa, asupra castigurilor investitorilor nu pare sa mai planeze amenintarea unor corectii severe, cum au fost cele de la sfarsitul lui februarie.



Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importanti emitenti de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a atins saptamana trecuta un maxim istoric, depasind pentru prima data pragul de 6.600 de puncte, ceea ce reprezinta o crestere de 51,6% comparativ cu inceputul anului. Indicele SIF-urilor, BET-FI, si-a depasit la randul lui maximul, dupa ce stabilise mai multe recorduri in ultimele doua luni, apropiindu-se foarte mult de pragul de 40.000 de puncte. Analistii din piata considera insa ca trendul crescator va continua cel putin pana la finele anului, iar indicii isi vor bate in continuare recordurile.



Piata de capital a beneficiat in ultima perioada de un context favorabil, determinat, pe de o parte, de privatizarea BCR, precum si de scaderea dobanzilor din sectorul bancar, care a determinat reorientarea spre Bursa a unor capitaluri semnificative.



Cresterile actiunilor listate la Bursa de Valori in ultima perioada au fost determinate de efectul cumulat a mai multi factori, crede Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities. "Un element foarte important il reprezinta rezultatele bune ale companiilor, care indica in continuare cresteri importante. Un alt factor il reprezinta privatizarea BCR, care a avut un efect benefic pentru imaginea Romaniei in exterior, la fel ca si raportul de tara favorabil, care a confirmat asteptarile pozitive ale investitorilor straini”, explica Simionescu.



Dar evolutia buna a pietei de capital trebuie corelata si cu scaderea dobanzilor la depozite, care au ajuns in unele cazuri real negative, este de parere Rares Nilas, directorul BT Securities. La aceasta, adauga el, a contribuit si faptul ca unii investitori au o perceptie gresita asupra randamentelor din sistemul bancar, deoarece acestia compara ratele actuale ale dobanzii, de circa 5%, cu inflatia din ultimul an, de 8%, in conditiile in care pentru anul viitor se asteapta totusi o scadere a inflatiei pana la nivelul de 5%. Pe de alta parte, investitorii sesizeaza ca piata bancara nu mai ofera randamente ridicate, ci doar o protectie a capitalurilor impotriva inflatiei. In aceste conditii, ei isi indreapta atentia asupra pietei de capital, avand in vedere performantele bune oferite de actiunile listate in ultimul an, explica Nilas.



SIF-urile au fost, din nou, unul din motoarele principale ale cresterii pietei, in conditiile in care speculatiile privind valoarea de vanzare a BCR au urcat asteptarile din partea investitorilor pentru evolutia viitoare a celor cinci societati de investitii financiare. Aprecierea SIF a venit pe fondul prognozelor despre privatizarea BCR si modul cum se va reflecta evenimentul in valoarea activelor detinute de SIF. "In conditiile in care valoarea ofertelor pentru BCR depaseste 3 miliarde de euro, exista posibilitatea ca activul net al SIF sa creasca cu 70 pana la 100% in perioada urmatoare, ceea ce justifica niste cresteri de 20-30% ale pretului actiunilor”, spune directorul BT Securities.

De la inceputul lunii octombrie, SIF-urile au inregistrat un randament mediu de 16,5%. Cresteri importante au inregistrat si producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (18,3%), Banca Transilvania (13,5%), precum si compania petroliera Rompetrol Rafinare (8,5%).



Majoritatea brokerilor considera ca evolutia pozitiva a pietei este justificata si ca nu exista pericolul unor corectii severe, de genul celor de la sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie. “Nu ma astept la o corectie severa in perioada urmatoare, atata timp cat toate elementele creeaza premisele ca trendul ascendent sa continue. Economia creste, rezultatele financiare ale companiilor indica si ele cresteri, iar dobanzile mici vor determina in continuare migratia capitalurilor dinspre sectorul bancar catre Bursa. Vor mai exista unele corectii firesti pana la sfarsitul anului, insa reduse ca amploare”, spune Adrian Simionescu.



Contextul de acum e diferit fata de cel de la inceputul anului. "Atunci a fost o isterie generala legata de Bursa", isi aminteste el, referindu-se la investitorii atrasi de randamentele mari oferite de piata in 2004 si inceputul lui 2005 si care nu si-au pus problema daca acele cresteri spectaculoase au fost sau nu fundamentale. "Intre timp, investitorii s-au mai maturizat, iar acum se uita la rezultatele financiare si cer o analiza din partea brokerilor inainte sa bage banii in actiuni”, crede directorul Finans Securities.



Clarificarea modului cum se va aplica impozitul pe castigurile de capital va favoriza, de asemenea, evolutia pozitiva a pietei in urmatoarele luni. “Acum, ca s-a lamurit si modul de impozitare a profiturilor, cred ca multi investitori se vor decide sa cumpere pana la finele anului, ca sa beneficieze de cota de impozitare de 1%”, crede Rares Nilas. Asa ca toata lumea se asteapta la vremuri bune pe bursa - cel putin in perioada urmatoare.


Articol
publicat in Business Magazin
Autor: Andrei CHIRILEASA


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post

6 Pagini V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 March 2024 - 11:01 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman